• S-a înregistrat o scădere semnificativă a ostilităților pe teren în jurul orașului Bakhmut.
  • Bombardamentele continuă neîncetat, spun oficialii ucraineni.
  • Plecarea unităților Wagner și înlocuirea lor cu forțe regulate rusești a continuat, a declarat Cherevatyi.

UPDATE ORA 23.00. Polonia și Olanda vor ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16

Prim-miniștrii olandez și polonez au anunțat intenția țărilor lor de a antrena piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit CNN.

„Am stabilit calendarul pentru aceste antrenamente. Polonia va ajuta Ucraina să antreneze piloții de avioane F-16″ , a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova.

Polonia are, de asemenea, „puține” sisteme Patriot, a continuat Morawiecki, îndemnând alte țări care le au să le împartă cu Ucraina „cât mai curând posibil” .

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În martie, Polonia a devenit primul membru NATO care a promis Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29, într-o acțiune de asistență în lupta Kievului împotriva Rusiei.

Premierul olandez Mark Rutte, care a participat, de asemenea, la summit, a declarat joi că Olanda va începe, de asemenea, să antreneze piloții ucraineni pe avioane F-16 „cât mai curând posibil” .

Țările prezente la summit fac „parte din coaliția de avioane de luptă pentru Ucraina. Am făcut apel la celelalte țări prezente să se alăture coaliției” , a declarat el pe Twitter.

„Acesta este un pas esențial pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra” , a adăugat el.

UPDATE ORA 22.00. Zelenski: Sistemele anti-aeriene ale Ucrainei sunt capabile să doboare toate tipurile de rachete rusești

Datorită partenerilor străini, rețeaua de apărare aeriană a Ucrainei este capabilă să doboare toate tipurile de rachete rusești, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă, joi, după cum a relatat Ukrinform, potrivit The Kyiv Independent.

Cu toate acestea, Ucraina are încă nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot, a adăugat președintele în timpul vizitei sale la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene din Moldova.

În cadrul summitului, președintele Ucrainei a subliniat necesitatea de a avea mai multe mijloace de protecție împotriva atacurilor aeriene ale Rusiei, inclusiv sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane de luptă occidentale.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce trei persoane au fost ucise de resturile unui atac rusesc cu rachete balistice în masă asupra Kievului în dimineața zilei de 1 iunie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, sistemele occidentale precum Patriot sau SAMP/T sunt capabile să intercepteze rachete balistice, dar Kievul nu dispune în prezent de un număr suficient pentru a-și acoperi întregul teritoriu.

UPDATE ORA 21.00. Zeci de atacuri au avut loc în zonele de la graniță de pe teritoriul Rusiei, în ultimele 24 de ore

Atacurile asupra regiunii ruse de frontieră Belgorod au cuprins în mare parte artilerie și mortiere și au avariat drumuri, proprietăți și vehicule, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, într-o actualizare amplă a atacurilor pe canalul său Telegram, potrivit CNN.

Singurele răniri raportate au fost în orașul de frontieră Shebekino.

Nu au fost raportate decese.

Aproape trei duzini de proprietăți au fost avariate. Municipalitatea de frontieră Graivoron a documentat 57 de atacuri – cel mai mare număr de atacuri la care a asistat un oraș în valul de atacuri din ultima zi.

Satul Kozinka a fost bombardat cu 47 de obuze de mortier, iar liniile electrice au fost avariate.

UPDATE ORA 20.00. Starlink, serviciul de internet prin satelit inițiat de Elon Musk, are contract cu Pentagonul pentru a fi furnziat Ucrainei

Starlink, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a precizat Pentagonul într-un comunicat, potrivit The Guardian.

„Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacitățile rezistente de comunicații și sateliți de care are nevoie.” , a precizat Departamentul american al Apărării.

Comunicațiile prin satelit constituie un strat vital în rețeaua globală de comunicații a Ucrainei, iar departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip.

UPDATE ORA 19.00. Acord de susținere a aderării Ucrainei la NATO, semnat Zelenski și Iohannis

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a semnat un acord cu omologul său român, Klaus Iohannis, care întărește sprijinul Bucureștiului „pentru integrarea euro-atlantică a Ucrainei”, potrivit CNN.

„Acesta este un pas important în ajunul summitului NATO din iulie de la Vilnius”, a declarat Zelenski.

Liderii s-au întâlnit la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova și „au discutat, de asemenea, despre noi pași în asistența acordată de România Ucrainei pentru a contracara agresiunea rusă”, a precizat Zelenski pe Telegram.

El a mulțumit României pentru ajutorul acordat în consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei.

UPDATE ORA 18.00. Următoarea sarcină a grupului Wagner ar putea fi apărarea teritoriului Rusiei

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a sugerat că următorul rol al luptătorilor săi ar putea fi apărarea teritoriului rusesc, potrivit CNN.

În primul rând, Wagner vrea „cel puțin o lună de recuperare” după ce a luptat luni întregi în orașul Bahmut din estul țării, a declarat Prigojin reporterilor militari ruși, adăugând că apoi vor avea loc „următoarele încăierări, cred, cel mai probabil de data aceasta pe teritoriul rusesc”.

Comentariile sale vin pe fondul atacurilor din regiunea de frontieră rusă Belgorod, unde grupuri de voluntari ruși care se opun actualei conduceri de la Kremlin au afirmat din nou că au intrat pe teritoriul rusesc. Kremlinul a declarat că aceștia au fost respinși și că nu au încălcat frontiera de stat.

Luptătorii Wagner trebuie să părăsească zona Bahmutul până pe 5 iunie, fiind înlocuiți de forțele normale rusești. Prigojin a declarat că unitățile Wagner se vor muta deocamdată în taberele din spate din regiunile Donețk și Luhansk, departe de linia frontului.

UPDATE ORA 17.00. Parlamentul European a aprobat un proiect care va accelera livrarea armamentului pentru Ucraina

Parlamentul European a aprobat, joi, un proiect de lege pentru creşterea producţiei europene de muniţii şi rachete care urmărește să accelereze livrarea de muniţii şi rachete în Ucraina şi să ajute statele membre să îşi refacă arsenalele.

Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanţări în valoare de 500 de milioane de euro, Legea privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) urmăreşte să sporească capacitatea de producţie a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniţie sol-sol şi muniţie de artilerie, rachete şi componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora şi a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util şi durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene, mai indică sursa citată.

Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ţinând seama de evoluţia contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri şi alocarea unui buget suplimentar.

Comisia Europeană a prezentat legislaţia ASAP la 3 mai 2023, iar deputaţii au convenit în aceeaşi lună să declanşeze procedura de urgenţă a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege.

Legea a fost adoptată cu 446 voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 112 abţineri. Eurodeputaţii vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenţionează să îl voteze apoi în plen în iulie, potrivit News.ro.

În paralel, eurodeputații lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziții publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente și critice lacune.

UPDATE ORA 16.00

Taiwan a donat mai mult de 4 milioane de lire sterline pentru proiecte de reconstrucție conduse de Lituania în Ucraina, a declarat miercuri o agenție de investiții guvernamentală lituaniană.

Fondurile vor fi direcționate către reconstrucția unei școli în Borodianka și a unei grădinițe în Irpin, a spus Agenția Centrală de Management al Proiectului într-un comunicat.

Guvernul lituanian a donat 9,8 milioane de euro (8,4 lire sterline/9,2 milioane de dolari) pentru reconstrucție, iar contribuția taiwaneză va fi folosită pentru cumpărarea de echipamente educaționale.

UPDATE ORA 15.00

Ministerul ucrainean al renovării și infrastructurii a declarat astăzi că acordul de export de cereale la Marea Neagră, intermediat de ONU, a fost oprit din nou, deoarece Rusia a blocat înregistrarea navelor către toate porturile ucrainene.

ONU și Turcia au intermediat Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră dintre Moscova și Kiev în iulie anul trecut pentru a contribui la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia Ucrainei de către Rusia, un important exportator mondial de cereale, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14.00

În cadrul summitului Comunității Politice Europene, Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, despre modalitățile de punere în aplicare a formulei de pace din Ucraina.

De asemenea, el a subliniat necesitatea de a ridica restricțiile la export pentru agricultura ucraineană.

UPDATE ORA 13.00

Volodimir Zelenski a declarat că Kievul dorește să primească o decizie clară cu privire la viitorul său în cadrul alianței militare NATO atunci când liderii blocului se vor întâlni luna viitoare la Vilnius, în Lituania, pentru un summit.

În cadrul unui summit al celor 47 de lideri europeni din Moldova, el a mai spus că dorește progrese în ceea ce privește drumul Ucrainei către UE, la care Kievul a solicitat să adere anul trecut, după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

UPDATE ORA 12.00

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, relatează pe Telegramul său că doi profesori de la o școală rurală din Novopetrovka au fost răniți de șrapnel și au fost spitalizați după ce clădirea a fost lovită de focul forțelor armate ucrainene. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 11.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Ministerul rus al Apărării, gărzile de frontieră, serviciile de urgență și autoritățile locale îi raportează în mod constant lui Vladimir Putin despre situația din regiunea Belgorod, relatează Reuters, citând agenția de presă de stat Tass.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, a fost supusă unor bombardamente intense în ultimele zile, existând astăzi afirmații și dezmințiri că ar fi avut loc o incursiune a partizanilor ruși anti-Kremlin.

UPDATE ORA 10.00. FSB-ul rus susține că a descoperit un complot de spionaj al SUA care folosea telefoane Apple

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că a descoperit un complot al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) care folosea programe malware necunoscute până acum pentru a pătrunde prin vulnerabilitățile backdoor special create în iPhone.

FSB a declarat că mai multe mii de telefoane Apple au fost infectate, inclusiv cele ale abonaților interni ruși. De asemenea, agenția de spionaj rusă a declarat că au fost vizate telefoanele aparținând diplomaților străini cu sediul în Rusia și în fosta Uniune Sovietică, inclusiv cele ale membrilor NATO, Israelului, Siriei și Chinei.

UPDATE ORA 09.00. Cinci răniți de un bombardament ucrainean în orașul rusesc de frontieră

Cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din cursul nopții în orașul Șebekino, din vestul Rusiei, în regiunea Belgorod, care au avariat mai multe clădiri, a anunțat în această dimineață guvernatorul regiunii.

Trei persoane au fost spitalizate ca urmare a presupusului atac cu rachete ucrainene asupra regiunii, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 08.00. Stoltenberg se va deplasa la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se va deplasa la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO în „viitorul apropiat”.

Șeful alianței de apărare a declarat că mesajul său către președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi că este în interesul întregului NATO ca Suedia să se alăture grupului.

„Am vorbit cu președintele Erdogan la începutul acestei săptămâni… și voi călători, de asemenea, la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura cea mai rapidă aderare posibilă a Suediei”, a declarat el în timpul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din NATO la Oslo.

UPDATE ORA 07.00 Kievul a fost ținta unor rachete lansate de la sol în timpul nopții, afirmă armata ucraineană

Forțele rusești au folosit sisteme de rachete tactice terestre pentru a ținti Kievul în loviturile de joi dimineața devreme, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că rachetele nu au fost lansate din avioane. Informațiile preliminare au arătat că au fost folosite rachete de croazieră și balistice, a adăugat el.

Toate țintele aeriene identificate au fost doborâte de forțele ucrainene, dar căderea de resturi a provocat victime și pagube, potrivit lui Popko, trei persoane – inclusiv doi copii – fiind ucise și cel puțin 10 persoane fiind rănite.

„Respectați cu strictețe protocolul de siguranță atunci când alarma antiaeriană este activă!” a spus Popko. „Și fiți deosebit de atenți – rachetele balistice zboară foarte repede. Timpul dintre alerta de raid aerian și apropierea unei rachete este de doar câteva secunde! Prin urmare, pregătiți din timp ceea ce aveți nevoie pentru a minimiza timpul de pregătire și de mers la adăpost!”

UPDATE ORA 06.00 Atacurile aeriene din această dimineață de la Kiev s-au soldat cu 3 morți, dintre care 2 copii, și 14 răniți, potrivit primarului orașului

Cel puțin trei persoane, dintre care doi copii, au murit, iar cel puțin 14 persoane au fost rănite în cartierele Desnianskyi și Dniprovskyi din Kiev, în urma unor lovituri aeriene care au lovit orașul joi dimineața devreme, ora locală, a anunțat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

Nouă persoane au fost spitalizate și cinci au fost tratate la fața locului, a precizat el.

Dărâmături rezultate în urma loviturilor au lovit o clinică medicală din cartierul Desnianskyi, iar ferestrele unei clădiri rezidențiale cu mai multe etaje au fost, de asemenea, spulberate, potrivit administrației militare a orașului Kiev.

De asemenea, resturi au căzut pe carosabilul districtului Dniprovskyi din Kiev, iar o mașină ardea pe una dintre străzile din Desnianskyi, a precizat Klitschko.

UPDATE ORA 05.00 Cel puțin 2 persoane au fost rănite în loviturile de dimineață în regiunea rusă Belgorod, potrivit guvernatorului

Cel puțin două persoane au fost rănite joi dimineață în orașul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt.

Bombardamentele efectuate de forțele ucrainene au durat o oră, potrivit guvernatorului din Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Unul dintre răniți se află în stare critică după ce i-a fost amputat brațul stâng. Celălalt a suferit o comoție cerebrală și a mers la spital, fiind în stare stabilă, potrivit guvernatorului.

„Serviciile de urgență se află la fața locului. În zonă vor fi efectuate ronduri din ușă în ușă în timpul zilei”, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 04.00 Copiii ruși sunt evacuați în timp ce bombardamentele se intensifică în mai multe zone de la graniță

Mai multe țări reacționează la atacurile cu drone de marți de la Moscova, care au rănit două persoane și au avariat mai multe clădiri, potrivit presei de stat ruse.

Ucraina a negat implicarea, chiar dacă un oficial de rang înalt a lăsat să se înțeleagă că Rusia își gustă din propriul medicament după luni de bombardamente asupra orașelor ucrainene.

UPDATE ORA 03.00 Mai multe evacuări de la granița cu Rusia vor avea loc în această săptămână, potrivit guvernatorului

Mai multe femei și copii vor fi evacuați în această săptămână, în condițiile în care la granița cu Rusia se înregistrează bombardamente, a declarat miercuri guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov.

Miercuri, aproximativ 300 de copii au fost deja evacuați din Belgorod în zona Voronej.

Gladkov a adăugat că 200 de persoane, inclusiv mame cu copii mici și bunici, vor fi evacuate joi în Penza.

UPDATE ORA 02.00 O înregistrare video arată că rachete Patriot au fost folosite împotriva recentelor atacuri cu rachete rusești la Kiev

O înregistrare video realizată la începutul acestei săptămâni la Kiev arată rămășițele unei rachete Patriot PAC-3 de fabricație americană, ceea ce indică faptul că sistemul de apărare aeriană a fost folosit luni, când forțele rusești au tras 11 rachete balistice și de croazieră asupra capitalei ucrainene.

Experții în armament contactați de CNN au confirmat că rămășițele – fără focos – par să fie cele ale tipului de rachetă furnizat Ucrainei pentru bateriile Patriot donate recent.

UPDATE ORA 01.00 Administrația Biden anunță un nou pachet de securitate de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina

Administrația Biden a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei armament și echipamente suplimentare în valoare estimată de 300 de milioane de dolari, concentrând cel mai recent pachet de ajutor militar asupra sistemelor de apărare aeriană pentru a ajuta Kievul să respingă atacurile aeriene rusești.

Ca parte a pachetului, SUA vor furniza Ucrainei, pentru prima dată, rachete AIM-7 aer-aer ghidate prin radar. Nu este clar dacă rachetele aer-aer mai vechi au fost adaptate la avioanele de luptă ucrainene din epoca sovietică sau dacă vor fi folosite împreună cu un sistem terestru.

ȘTIREA INIȚIALĂ

S-a înregistrat o scădere semnificativă a ostilităților pe teren în jurul orașului Bakhmut, pe măsură ce forțele rusești intră și ies prin rotație din zonă, dar bombardamentele continuă neîncetat, spun oficialii ucraineni, scrie CNN.

Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a armatei ucrainene, a declarat miercuri că au avut loc doar două sau trei ciocniri în zonă în ultimele două zile. Dar el a spus că rușii își acoperă rotația forțelor cu focuri de artilerie, iar pozițiile ucrainene au fost bombardate de 343 de ori miercuri. La rândul său, focul ucrainean a ucis 78 de ruși și a distrus o varietate de depozite de arme și muniții, a spus el.

Plecarea unităților Wagner și înlocuirea lor cu forțe regulate rusești a continuat, a declarat Cherevatyi.

„Ei încearcă să le desfășoare pe cele dintre cele mai bune unități care au rămas. Unitățile care au luat deja parte la bătălii: unități ale trupelor aeropurtate ale ocupantului, unități de pușcași motorizați. Cu toate acestea, ele sosesc nu în cea mai bună stare moral-psihologică”, a spus Cherevatyi. „Procesul de rotație este încă în curs de desfășurare. Dacă acest lucru i-a întărit sau i-a slăbit, vom vedea în zilele următoare”.