• NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a se asigura că istoria nu se va repeta după încheierea războiului.
  • Secretarul general a spus că președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală subestimând Ucraina și NATO.
  • „Va fi o mare tragedie pentru ucraineni dacă președintele Putin va câștiga, dar va fi de asemenea periculos pentru noi”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 23.00

SUA au început să antreneze forțele ucrainene cu tancurile Abrams moderne, dar au avertizat că armele nu vor fi gata la timp pentru contraofensiva iminentă a Kievului.

Aproximativ 200 de soldați ucraineni au început un curs de instruire de 12 săptămâni pe tancurile avansate în Germania în weekend.

Soldații învață cum să manevreze vehiculele, precum și cum să tragă și să desfășoare operațiuni de armament.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Alți 200 de soldați învață cum să alimenteze și să întrețină tancurile.

Vorbind în Franța, unde marchează cea de-a 79-a aniversare a Zilei Z, generalul Mark Milley, din armata americană, a declarat că „tancurile sunt foarte importante, atât pentru apărare, cât și pentru ofensivă”.

El a spus că „tancurile moderne modernizate” și instruirea care le însoțește „vor fi fundamentale pentru succesul ucrainean”.

Se speră că trupele ucrainene vor fi instruite înainte ca cele 31 de tancuri pe care Joe Biden le-a promis Ucrainei să ajungă în toamnă.

UPDATE ORA 22.00

Președintele polonez Andrzej Duda a revenit asupra unei noi legi de creare a unui organism care să investigheze „influența rusă”, după ce criticii, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, și-au exprimat îngrijorarea.

La doar câteva zile după ce a semnat legea, Duda a prezentat un amendament pentru a împiedica comisia să impună sancțiuni aspre persoanelor pe care le investighează, afirmând că „acest lucru elimină o mare parte din controversele din jurul” legislației.

Polonia, un vecin și aliat fidel al Ucrainei, a înființat comitetul pentru a investiga cetățenii care ar fi putut ceda influenței rusești.

Cei găsiți vinovați s-ar putea trezi cu interdicția de a ocupa timp de 10 ani funcții publice legate de finanțele publice și de informații clasificate, potrivit legislației pe care Duda a promulgat-o luni.

UPDATE ORA 21.00

Poliția ucraineană a reținut patru persoane în cadrul unei anchete privind moartea a trei civili blocați pe stradă în timpul unui atac rusesc.

Trei dintre persoanele reținute ar putea fi acuzate de neglijență oficială, a precizat Ministerul de Interne într-o declarație pe Telegram.

O fetiță în vârstă de nouă ani, mama ei și o altă femeie au fost ucise de căderi de moloz după ce s-au grăbit joi să ajungă la un adăpost din Kiev și au constatat că acesta era închis.

„Nu pot exista scuze pentru acest nivel de neglijență în oraș”, a declarat Zelenskyy într-un discurs video de seară, adăugând că le-a cerut ministrului industriilor strategice și ministrului de interne să efectueze un „audit complet al adăposturilor antiaeriene”.

UPDATE ORA 20.00

Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina și a declarat că războiul Rusiei în Ucraina a fost un „eșec strategic” care a diminuat influența și interesele țării „pentru anii care vor urma”.

Acolo unde Putin a urmărit să proiecteze putere, el a dezvăluit slăbiciune”, a declarat Blinken la Helsinki, în Finlanda.

Separat, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că înțelege că țara sa nu poate deveni membră a NATO – așa cum a făcut-o recent Finlanda – în timp ce se află încă în război.

UPDATE ORA 19.00

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite vineri după ce Ucraina a bombardat un oraș din apropierea graniței, în timp ce oficialii din regiunile învecinate au raportat atacuri cu drone în timpul nopții.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a scris pe Telegram că un bombardament a lovit o secțiune de drum din orașul Maslova Pristan, la aproximativ 15 kilometri de regiunea ucraineană Harkov, în nordul țării, și că fragmente de obuze au lovit mașinile care treceau.
„Două femei călătoreau într-una dintre ele. Ele au murit din cauza rănilor suferite la fața locului”, a declarat el.

Într-un alt mesaj postat mai târziu vineri, Gladkov a spus că alte două persoane au fost rănite și că o instalație industrială a luat foc în urma bombardamentelor din orașul Shebekino.

Gladkov a precizat că peste 2.500 de persoane au fost evacuate din zona Shebekino.
Guvernatorul regiunii Briansk, la nord de Belgorod, a declarat că patru case au fost avariate de bombardamente, în timp ce șeful regiunii învecinate Kursk a declarat că unele clădiri au fost avariate în urma unui atac cu drone în timpul nopții.

UPDATE ORA 18.00

O femeie a fost ucisă și trei copii au fost răniți când mașina în care se aflau a trecut peste o mină, anunță un oficial.

Oleg Sinegubov, șeful regiunii Kharkiv din nordul Ucrainei, a declarat că mașina a fost „aruncată în aer de un dispozitiv exploziv necunoscut” în districtul Bogodukhiv, astăzi în jurul orei 12:00.

Se pare că o femeie de 37 de ani a murit pe loc.

Două fete în vârstă de 12 și 15 ani și un băiat de 12 ani au fost grav răniți și se luptă pentru viața lor în spital, a adăugat dl Sinegubov.

„Subliniez încă o dată că pericolul minier în regiunea Harkov rămâne foarte ridicat”, a spus el într-o postare pe Telegram.

„Fiți cât se poate de atenți. Nu vizitați pădurile, câmpurile, fâșiile forestiere, marginile drumurilor, malurile apelor”.

UPDATE ORA 17.00. UE alocă 50 de milioane de euro Ucrainei pentru înlocuirea temporară a podurilor distruse

Banca Europeană de Investiții a alocat joi 50 de milioane de euro Agenției Ucrainene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii pentru a-i permite să înlocuiască podurile distruse cu amenajări temporare, au anunțat cele două părți pe rețelele de socializare, scrie Le Monde.

„Este o contribuție considerabilă la restabilirea logisticii în regiunile ucrainene cele mai afectate de război și sunt sincer recunoscător partenerilor noștri pentru acest sprijin”, salută Mustafa Nayyem, directorul agenției, pe Facebook”  .

Distrugerea podurilor rutiere are ca rezultat izolarea parțială sau totală a comunităților. Pentru echipa noastră, restaurarea acestor structuri în timpul războiului este o sarcină primordială pentru asigurarea rapidă a serviciilor de transport în localitățile afectate”, adaugă el.

Aproape 350 de poduri au fost distruse în Ucraina de la începutul ofensivei ruse.

UPDATE ORA 16.00. Forțele speciale cecene „Akhmat” încep o ofensivă în estul Ucrainei – Ministerul rus al Apărării

Grupul „Akhmat” al forțelor speciale cecene a lansat o ofensivă în direcția Marinka, în estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, potrivit CNN.

Miercuri, liderul cecen Ramzan Kadîrov declarase că forțele speciale cecene se pregătesc pentru ofensivă, pe fondul intensificării atacurilor asupra regiunii de frontieră rusești Belgorod. „Prieteni, unitățile cecene au primit un nou ordin de redistribuire a forțelor lor. Teritoriile Republicii Populare Donețk devin zona de responsabilitate”, a declarat Kadîrov într-o declarație pe Telegram.

„Conform ordinului, luptătorii unităților cecene trebuie să înceapă operațiunile active de luptă și să elibereze o serie de așezări”, a spus el. Kadîrov conduce forțe paramilitare importante care, deși fac parte în mod oficial din structurile de securitate rusești, îi sunt loiale personal.

În timpul unei vizite la Kremlin în luna martie, liderul cecen i-a spus lui Putin că forțele sale din Ucraina vor ajuta Rusia „să lupte până la finalul victorios”.

UPDATE ORA 15.00 Zelenski ordonă un audit al tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina

Președintele Volodymyr Zelensky a ordonat un audit al tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după ce trei persoane au fost ucise joi când nu au putut avea acces la un adăpost închis din Kiev.

Participanții la o reuniune guvernamentală de securitate la nivel înalt „au reacționat dur la moartea oamenilor în apropierea unui adăpost de bombe închis”, a declarat vineri într-o declarație, adăugând că a însărcinat un ministru ucrainean, Alexander Kamyshin, să „efectueze un audit complet al tuturor structurilor de apărare din Kiev” și să prezinte un raport în 10 zile.

Un alt ministru, Ihor Klymenko, este însărcinat să facă același lucru pentru întreaga Ucraină, a adăugat Zelensky.

UPDATE ORA 14.00 Doi morți în bombardamentele din regiunea de frontieră rusă Belgorod, potrivit guvernatorului

Bombardamentele din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au ucis două femei, a declarat vineri guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, într-o postare pe Telegram.

El a dat vina pe forțele ucrainene pentru bombardamente, spunând că acestea au tras asupra unui drum din satul Maslova Pristan, în districtul Shebekino. Ucraina nu a comentat această afirmație.

„Fragmente de obuze au lovit mașini care treceau pe acolo. Două femei călătoreau într-una dintre ele. Acestea au murit pe loc din cauza rănilor”, a declarat Gladkov.

UPDATE ORA 13.00

Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, a declarat vineri că, deși consideră că există „multe dificultăți” pentru ca Ucraina și Rusia să se așeze la masă și să negocieze, niciuna dintre părți nu a închis ușa discuțiilor.

Criza din Ucraina „s-ar putea confrunta acum cu multe dificultăți pentru ca părțile să se așeze la masă și să negocieze, dar ar trebui să vedem, de asemenea, că, pe de altă parte, părțile nu sunt complet lipsite de consens”, a declarat Li într-o rară conferință de presă la Beijing, după vizita sa în Europa, care a inclus opriri la Kiev și Moscova.

UPDATE ORA 12.00

Un atac cu drone ucrainene în cursul nopții asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei a avariat mai multe clădiri, a declarat vineri guvernatorul Roman Starovoyt.
La începutul zilei de vineri, Starovoyt a îndemnat locuitorii să rămână calmi, spunând că sistemul de apărare aeriană al Rusiei a doborât mai multe drone ucrainene.

UPDATE ORA 11.00 Războiul din Ucraina nu a schimbat modul de gândire al Chinei în legătură cu un posibil atac asupra Taiwanului, potrivit unui raport

China rămâne „principala provocare pe termen lung” la adresa ordinii internaționale existente și nu există nicio dovadă că invazia zdruncinată a Rusiei în Ucraina a schimbat gândirea Beijingului în ceea ce privește „calendarul sau metodologia” pentru un potențial atac asupra Taiwanului, a declarat un grup de reflecție strategică de top înainte de un summit regional de securitate în Singapore.

Măcinarea conflictului din Europa ar putea, de asemenea, să accelereze tendințele din regiunea Asia-Pacific în direcția creșterii cheltuielilor militare și a eforturilor de dezvoltare a capacităților militare, se arată într-un raport publicat vineri de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), care găzduiește în acest weekend dialogul anual Shangri-La în Singapore.

UPDATE ORA 10.00 Două persoane au fost rănite în atacul de la Kiev, vineri dimineață, potrivit oficialilor ucraineni

Două persoane au fost rănite de căderea unor resturi după ce apărarea aeriană a Ucrainei a respins vineri dimineață un atac aerian rusesc asupra Kievului, potrivit unor oficiali.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că un copil de 11 ani a fost rănit și un bărbat de 68 de ani a fost spitalizat.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că un total de 36 de arme – 15 rachete de croazieră și 21 de drone Shahed – au fost distruse deasupra Kievului.

Oficialii au declarat anterior că 30 de rachete și drone au fost doborâte.

Căderea de resturi a avariat cinci case, potrivit șefului administrației militare din regiunea Kiev, Ruslan Kravchenko.

UPDATE ORA 09.00 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 30 de rachete și drone deasupra Kievului, potrivit unui oficial

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 30 de rachete și drone în jurul Kievului în noaptea de azi spre vineri, a declarat un oficial militar de rang înalt

Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat vineri într-o postare pe Telegram că acesta a fost al șaselea val de atacuri asupra capitalei ucrainene în ultimele șase zile.

Cel mai recent atac a folosit atât rachete balistice, cât și drone, a spus Popko. El a lăudat sistemul de apărare aeriană al Ucrainei pentru că a respins ceea ce el crede că au fost rachete aer-sol și drone de atac Shahed, fabricate în Iran.

Nu sunt încă disponibile informații privind pagubele sau victimele, a declarat Popko.

La începutul zilei de vineri, primarul orașului a raportat că au avut loc explozii în oraș, fiind emise alerte de raid aerian în întreaga țară.

UPDATE ORA 08.00

Zeci de lovituri au avut loc în regiunea de frontieră rusă Belgorod în ultima zi, care ar fi fost efectuate de forțele ucrainene, potrivit guvernatorului regiunii. Între timp, regiunea Kursk, din vestul Rusiei, a doborât mai multe drone ucrainene, a declarat vineri dimineață guvernatorul regiunii, îndemnând locuitorii să rămână calmi.

UPDATE ORA 07.00

Primarul Kievului a raportat explozii în capitală, în timp ce în întreaga Ucraină au fost emise alerte de raid aerian vineri dimineața devreme (ora locală).

„Au avut loc explozii în oraș. Apărarea aeriană funcționează. Un alt val de avioane fără pilot se îndreaptă spre Kiev”, a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

O hartă live de pe site-ul Ministerului pentru Transformare Digitală arată toate zonele din Ucraina aflate în prezent sub alertă de raid aerian.

UPDATE ORA 06.00

Forțele armate ucrainene au afirmat că Rusia a pierdut aproximativ 208.000 de soldați de la începutul invaziei, potrivit lui Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate ucrainene.

Cherevatyi a precizat că această cifră este mai mare decât cele aproximativ 170.000 de forțe rusești despre care spune că au fost implicate în invazia inițială din 2022.

În estul Ucrainei: Rusia a bombardat poziția Ucrainei din Bakhmut de cel puțin 476 de ori joi.

UPDATE ORA 05.00

Generalul american de rang înalt a subliniat importanța tancurilor de luptă moderne pentru Ucraina, mai ales în contextul contraofensivei sale iminente împotriva forțelor rusești de ocupație, dar a avertizat că avioanele de luptă F-16 ar fi mai degrabă un efort pe termen lung.

SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei un total de 31 de tancuri Abrams. Alte țări au trimis deja tancuri Challenger 2 fabricate în Marea Britanie și tancuri Leopard 2 fabricate în Germania.

Cu un sistem de apărare aeriană stabilit în părți critice ale Ucrainei, efortul a trecut acum la consolidarea forței aeriene ucrainene cu avioane de luptă occidentale moderne.

UPDATE ORA 04.00

Sistemul de apărare aeriană al Rusiei a doborât mai multe drone ucrainene deasupra regiunii Kursk din vestul Rusiei, potrivit guvernatorului Roman Starovoyt, vineri dimineață devreme.

„Cerem locuitorilor din Kursk să rămână calmi, orașul se află sub protecția de încredere a armatei noastre”, a declarat Starovoyt.

UPDATE ORA 03.00

Cel puțin trei civili au fost uciși în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), potrivit misiunii Centrului Comun de Control și Coordonare al RPD.

De joi la miezul nopții, ora locală, până vineri la miezul nopții, misiunea a raportat 84 de cazuri de bombardamente din partea forțelor armate ucrainene. Trei civili au murit, dintre care doi bărbați în districtul Petrovski din orașul Donețk și unul în districtul Tsentralno-Miskyi din orașul Horlivka.

UPDATE ORA 02.00

Căderea de resturi de la rachetele rusești doborâte a provocat daune clădirilor și a ucis mai mulți civili la Kiev în cursul nopții, au declarat oficialii.

Grupuri de voluntari ruși care se opun actualei conduceri de la Kremlin au afirmat din nou că au intrat pe teritoriul rusesc în regiunea Belgorod, în apropiere de graniță. Kremlinul a declarat că aceștia au fost respinși și că nu au încălcat frontiera de stat.

UPDATE ORA 01.00

Ca răspuns la suspendarea „invalidă din punct de vedere juridic” a participării Moscovei la Noul Tratat START, Statele Unite rețin informații cheie care erau solicitate în cadrul acordului de control al armelor nucleare și nu vor facilita inspecțiile rusești în Statele Unite, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA.

Noile „contramăsuri” vin la câteva luni după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va suspenda participarea la singurul acord rămas în vigoare între cele mai mari două mari arsenale nucleare din lume.

Știre inițială

NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a se asigura că istoria nu se va repeta după încheierea războiului, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

„Suntem cu toții de acord că, în mijlocul războiului, nu putem face din Ucraina un membru cu drepturi depline al NATO, dar, în același timp, trebuie să ne pregătim pentru ceea ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, pentru că atunci trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă”, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea arăta ca forțele rusești să se regrupeze și să atace din nou, scrie CNN.

Secretarul general a spus că președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală subestimând Ucraina și NATO – iar alianța continuă să se angajeze să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

„Va fi o mare tragedie pentru ucraineni dacă președintele Putin va câștiga, dar va fi de asemenea periculos pentru noi, deoarece mesajul nostru pentru el și pentru toți liderii alternativi, inclusiv la Beijing, este că atunci când folosesc forța, obțin ceea ce vor și asta ne va face și pe noi, aliații NATO, Statele Unite, Europa, mai vulnerabili”, a spus el.