• Oficialii ruși și ucraineni au raportat o serie de explozii.
  • Niciuna dintre părți nu a raportat victime în urma atacurilor.
  • Exploziile de sâmbătă marchează ultima dintr-o serie recentă de atacuri asupra teritoriilor ocupate de Rusia în sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 23.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care continuă să lucreze pentru a găsi o cale de aderare a Suediei la alianță.

Războiul Rusiei din Ucraina a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să renunțe la decenii de neutralitate și să încerce să se alăture alianței, în ceea ce a fost considerat o lovitură semnificativă pentru președintele rus Vladimir Putin, care a încercat să submineze NATO. Dar Turcia a blocat aderarea Suediei din mai multe motive, acuzând în principal Stockholm că permite organizațiilor teroriste să rămână în țară.

UPDATE ORA 22.00

Două unități militare rusești disidente au declarat duminică că au capturat doi soldați ruși în regiunea Belgorod și au cerut o întâlnire cu guvernatorul local Viaceslav Gladkov.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Corpul voluntarilor ruși și Legiunea Libertate pentru Rusia, care nu fac parte oficial din armata ucraineană, dar luptă sub comanda ucraineană, au făcut recent mai multe incursiuni în Belgorod care au contribuit la aducerea războiului pe teritoriul rusesc.

Gladkov a răspuns cererii grupurilor într-un mesaj video pe canalul său Telegram duminică, spunând că este pregătit să discute cu unitățile dacă cei doi soldați pe care acestea pretind că i-au capturat sunt încă în viață.

UPDATE ORA 21.00

Forțele ucrainene au obținut două mici victorii în estul țării, a scris comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, pe un site oficial al armatei.

Una dintre acestea a inclus un avans de 400 de metri spre orașul Svatove din Donețk. Svatove se află de-a lungul unor rute cheie de aprovizionare rusești, astfel încât capturarea sa ar avea implicații strategice importante.

UPDATE ORA 20.00

Forțele ucrainene au obținut două mici victorii în estul țării, a scris comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, pe un site oficial al armatei.

Una dintre acestea a inclus un avans de 400 de metri spre orașul Svatove din Donețk. Svatove se află de-a lungul unor rute cheie de aprovizionare rusești, astfel încât capturarea sa ar avea implicații strategice importante.

UPDATE ORA 19.00

Două rachete rusești au lovit un aerodrom operațional în apropiere de orașul Kropyvnytskyi din centrul Ucrainei, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Patru rachete care se îndreptau spre aerodrom au fost interceptate, potrivit purtătorului de cuvânt, Iurii Ihnat.

Ministerul rus al Apărării a declarat mai devreme duminică că a atacat un aerodrom militar ucrainean folosind „arme cu rază lungă de acțiune, ghidate cu precizie și lansate din aer”, deși Kremlinul nu a precizat unde a avut loc atacul.

UPDATE ORA 18.00

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că au loc lupte în orașul Novaya Tavolzhanka, lângă granița cu Ucraina. El a spus că forțele ruse se luptă cu un „grup de sabotori ucraineni”, fără a oferi detalii suplimentare.

Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Corpul de Voluntari ruși – presupus format din cetățeni ruși – au fost ambele implicate în incursiuni în zonă, milițiile susținând că au capturat doi soldați ruși într-un videoclip difuzat astăzi.

UPDATE ORA 17.00

Armata ucraineană a repetat cererile de tăcere în jurul mult așteptatei contraofensive de astăzi. Oficialii i-au descurajat pe cetățeni să speculeze asupra operațiunii, spunând că ar putea ajuta inamicul.

Aceștia au luat măsuri împotriva membrilor publicului care împărtășesc imagini sau înregistrări cu sisteme de apărare aeriană care au doborât rachete rusești în ultimele zile. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi nici un anunț de începere”, a spus ministerul într-un videoclip postat pe canalele oficiale Telegram, referindu-se aparent la contraofensivă.

UPDATE ORA 16.00 Milițiile au stabilit un termen limită pentru schimbul de captivi

Guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov are un timp limitat să se întâlnească cu milițiile ruse care spun că au capturat doi soldați ruși.

Într-un videoclip postat pe Telegram, un bărbat care se identifică drept comandantul Corpului Voluntarului Rus a apărut împreună cu doi prizonieri, dintre care unul părea rănit și întins pe o masă de operație.

„Astăzi până la ora 17 (ora locală), aveți ocazia să comunicați fără arme și să luați acasă doi cetățeni ruși, soldați obișnuiți pe care dumneavoastră și conducerea voastră politică i-ați trimis la măcel”, se arată într-o declarație comună a RVC și a Legiunii Libertatea Rusiei.

UPDATE ORA 15.00 Milițiile ruse „capturează soldați ruși” și cer întâlniri cu oficialii

Milițiile ruse pro-ucrainene și anti-Kremlin spun că au capturat doi soldați ruși. Legiunea Libertatea Rusiei (FRL), care a atacat Belgorod de două ori în ultimele săptămâni, și Corpul Voluntarului Rus (RVC), s-au oferit să le schimbe în schimbul unei întâlniri cu guvernatorul regiunii.

FRL spune că a fost format în primăvara anului 2022 „pentru a lupta în rândurile” armatei ucrainene „împotriva bandei armate a lui Putin”. Ucraina a negat implicarea în grup, declarând că atacurile au implicat doar cetățeni ruși.

RVC a fost fondat de un cetățean rus de extremă dreapta și este format din ruși care luptă în și pentru Ucraina împotriva propriei țări.

UPDATE ORA 14.00

În această dimineață a fost raportat că o fetiță de doi ani a fost ucisă în bombardamentul de la Dnipro, Ucraina. Circumstanțele morții ei au fost acum dezvăluite de guvernatorul Serhiy Lysak.

Lisa, pe care a descris-o ca fiind veselă, era acasă cu mama ei când artileria rusă a lovit grădina casei lor. Când tatăl ei s-a întors de la muncă pentru a-i găsi sub dărâmături, „a țipat sălbatic”, a spus guvernatorul.

„Este greu de imaginat ce a simțit tatăl fetei”, a spus domnul Lysak. Soția sa a fost salvată din ruine și dusă la terapie intensivă, dar fiica sa a murit pe loc.

UPDATE ORA 13.00 Filmări care au determinat lumea să „înceapă să ajute” Ucraina au fost difuzate în premiera filmului

Filmul, care documentează invazia Mariupol de către Rusia, a fost întâmpinat ieri de lacrimi, îmbrățișări și ovații în picioare într-un cinematograf plin de la Kiev. 20 de zile în Mariupol arată ororile atacului rusesc în orașul-port din sud-estul lunii martie 2022, inclusiv ultimele momente ale copiilor mici, bebelușilor și viitoarelor mame.

Materialul, filmat de ultimii trei jurnalişti în oraşul asediat înainte de a cădea în mâinile Rusiei, a fost parte integrantă a sprijinului internaţional pentru Ucraina, potrivit unuia dintre subiecţii săi. „După ce acest material a fost publicat, întreaga lume a început să ne ajute – ca adevărații luptători care suntem”, a spus Volodymyr Nikulin, un ofițer de poliție din Mariupol care a apărut în film.

Jurnaliștii Associated Press Mstyslav Chernov, Evgeniy Maloletka și Vasilisa Stepanenko au trimis fragmente prin telefonul mobil înainte de a efectua restul în ultimul lor zbor din oraș. Orașul rămâne în mâinile Rusiei, dar Nikulin a spus că este „încrezător că vom vedea acest film la Mariupol” într-o zi.

UPDATE ORA 12.00 4.000 de persoane evacuate din „condițiile de război” din regiunea rusă

Peste 4.000 de persoane dintr-o regiune rusă atacată de raiduri partizane au fost mutate în locuri temporare, a declarat un oficial. Guvernatorul Vyacheslav Gladkov a declarat că 600 de copii se numără printre cei evacuați din Belgorod, pe care miliția Libertatea Rusiei i-a atacat de două ori în ultimele zile.

Oficialii ruși au raportat, de asemenea, bombardamente ucrainene în zonă, în timp ce Ucraina a negat că armata sa a fost implicată în incursiunile în Belgorod. Gladkov a declarat presei ruse că regiunea trăiește acum în „condiții de război real”, cu „multe daune raportate”.

UPDATE ORA 11.00

Rusia „s-ar putea să-l piardă” pe Bakhmut după ce l-a capturat în cea mai mortală bătălie a războiului
Soldații ucraineni nu se retrag din Bakhmut, în ciuda declarației Rusiei de victorie în orașul din est. Ei continuă să facă presiuni asupra forțelor lui Vladimir Putin, distragându-i atenția comandanților săi de la a se concentra în întregime asupra unei contraofensive ucrainene mult așteptate care se conturează.

De fapt, bombardamentele continuă la niveluri similare cu cele din apogeul bătăliei, a declarat adjunctul ministrului apărării ucrainean Hanna Maliar. „Le ținem foarte ferm” de la înălțimi cu vedere la Bakhmut, a spus ea.

Este posibil ca Rusia să fi capturat efectiv Bakhmut, dar forțele sale au fost forțate să se regrupeze, să rotească luptătorii și să se rearmeze doar pentru a se ține de un oraș fără valoare strategică. Pierderea stăpânirii zonei ar fi o jenă politică pentru Vladimir Putin, având în vedere fanfara în jurul preluării acesteia.

UPDATE ORA 10.00 „Poate fi un knockout”: Zelenskyy sugerează consecințele pentru moartea la adăpostul de bombe

În timp ce Kievul se trage după bombardarea fatală a unei femei în timp ce ea ar fi încercat să acceseze un adăpost anti-bombă închis, Volodymyr Zelenskyy a făcut aluzie la consecințe pentru primarul capitalei și fost campion la box, Vitali Klitschko.

El le-a spus jurnaliştilor din Republica Moldova că „toată lumea va fi trasă la răspundere” dacă se constată că închiderea adăpostului anti-bombe a provocat moartea, adăugând: „Aş spune asta – poate fi o KO”, potrivit unei traduceri a Ukrainska Pravda.

Un serviciu de feedback online lansat la Kiev după incident a primit peste o mie de plângeri privind adăposturile încuiate, dărăpănate sau insuficiente în 24 de ore.

UPDATE ORA 09.00 Amenințarea „uimitoare” a șefului Wagner de a folosi paramilitare fără permisiunea ministerului apărării
Șeful grupului Wagner

Evgheni Prigojin a spus că nu va aștepta o invitație pentru preluarea securității la frontieră dacă armata nu poate împiedica incursiunile ulterioare ale Legiunii Libertatea Rusiei, potrivit unei traduceri a Institutului pentru Studiul Războiului.

Miliția anti-Kremlin a lansat două atacuri asupra Belgorod, cel mai recent a început joi. ISW a spus că amenințarea domnului Prigojin de a întreprinde o acțiune militară pe pământul rus „fără permisiunea Ministerului Apărării Rusiei este uimitoare dacă este altceva decât o retorică flamboioasă”.

Acesta sugerează că poate folosi forțele armate loiale „la propria discreție și dincolo de controlul armatei ruse”, a spus think tank-ul.

UPDATE ORA 07.00 „Recunoștința este întotdeauna importantă”:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut ultimul său discurs aseară.

Zelenskyy s-a concentrat pe mulțumirea celor care luptă pentru apărarea țării, descriindu-i drept „mii și mii dintre cei mai puternici, mai curajoși și mai precisi oameni ai noștri”. El a numit un număr de soldați individual, lăudându-i pentru eforturile lor.

El a spus: „Mulțumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina.”

„Mulțumesc tuturor celor care se află în posturi de luptă și în misiuni de luptă.”

„Mulțumim tuturor celor care ne antrenează constant soldații și tuturor celor care oferă tratament eroilor noștri după rănile lor.”

„Și vă întreb pe toți: vă rog să nu uitați să le mulțumiți personal războinicilor noștri.”

„Recunoștința este întotdeauna importantă și este important să auzi cuvinte de recunoștință atunci când lupți pentru oamenii tăi în acest fel.”

UPDATE ORA 06.00

O dronă a fost doborâtă în Crimeea, afirmă un oficial instalat de Rusia

O dronă a fost doborâtă la Dzhankoi, în Crimeea, în cursul nopții, potrivit unui oficial instalat în Rusia.

Oleg Kryuchkov, un consilier, a declarat: Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial. Toate serviciile funcționează”. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Dzhankoi și a anexat Crimeea în 2014.

UPDATE ORA 03.00

Bahmut: Pentru fiecare 48 cm câștigați, un soldat rus a fost ucis sau rănit

Ministerul britanic al Apărării afirmă că, în Bakhmut, Rusia a câștigat doar 48 cm pentru fiecare dintre soldații săi uciși sau răniți. Rusia a cucerit orașul la sfârșitul lunii trecute, cu ajutorul mercenarului Wagner Group.

Însă Grupul Wagner se retrage și lasă ocupația în seama trupelor regulate rusești – liderul grupului a declarat în urmă cu câteva zile că 99% din unitățile Wagner au plecat.

UPDATE ORA 02.00

Sistemele de apărare antiaeriană resping atacurile asupra Kievului

Sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins în ultimele ore atacurile aeriene din apropierea Kievului.

Informația este conform administrației militare din capitală.

Agenția de știri Reuters a relatat, de asemenea, că mai multe explozii au fost auzite în regiunea Kiev de la ceea ce părea a fi sisteme de apărare aeriană care își atingeau țintele.

UPDATE ORA 01.00

Rusia suferă „pierderi semnificative” în timpul luptelor din jurul lui Bakhmut în estul Ucrainei, potrivit comandantului militar ucrainean Oleksandr Syrskyi, care a spus că forțele sale vor continua să lupte pentru teritoriu.

Comentariile sale vin la o zi după ce liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că 99% dintre trupele sale au părăsit Bakhmut după ce și-au predat pozițiile soldaților din armata rusă.

Știre inițială

Oficialii ruși și ucraineni au raportat o serie de explozii în orașele ocupate de Rusia din sudul regiunii Zaporizhzhia sâmbătă. Niciuna dintre părți nu a raportat victime în urma atacurilor, scrie CNN.

Unul dintre liderii instalați de Rusia în regiune, Vladimir Rogov, a declarat că apărarea aeriană rusă a doborât șase rachete deasupra Berdiansk, un oraș portuar situat în extremitatea sud-estică a regiunii. El a acuzat armata ucraineană pentru atac.

Administrația civil-militară din Berdiansk, instalată de Rusia, a declarat că, deși rachetele au fost distruse în cer, fragmente au căzut în apropierea unei biserici catolice și a unei stații de autobuz, avariind o mașină.

Rogov, susținut de Rusia, a raportat, de asemenea, o serie de explozii în Melitopol, la vest de Berdiansk.

Primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, a comentat explozia într-o postare pe Telegram, dar nu a insinuat imediat cine a fost responsabil. El nu se află în prezent în Melitopol.

De asemenea, Rogov a afirmat că forțele armate ucrainene s-au aflat în spatele unei lovituri asupra satului Cernihivka, situat între cele două mari orașe lovite sâmbătă.