• Cel puțin o persoană a murit și alta este rănită după ce Rusia a bombardat sâmbătă regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării.
  • Atacul a avut loc în satul Shipuvate, care se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Rusia.
  • Persoana rănită este un bărbat care a suferit răni de șrapnel și a fost spitalizat între timp.

UPDATE ORA 23.00

Utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene a crescut în toamnă, inclusiv împotriva infrastructurii energetice critice din Ucraina. La începutul zilei de duminică, Moscova a lansat cel mai mare asalt de până acum folosind dronele de fabricație iraniană, potrivit Ucrainei.

Kievul a promis consecințe pentru acțiunile Iranului, dar analiștii spun că aliații occidentali ai Ucrainei au puțină putere pentru a opri livrările de arme.

UPDATE ORA 22.00

Marea Caspică oferă o cale directă între Iran și Rusia – și este din ce în ce mai aglomerată de traficul de mărfuri, inclusiv de transferuri suspecte de arme de la Teheran la Moscova.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pe măsură ce cooperarea dintre cele două țări se adâncește, ruta Mării Caspice este folosită pentru a transporta drone, gloanțe și obuze de mortier pe care guvernul rus le-a cumpărat de la regimul iranian pentru a-și susține efortul de război în Ucraina, potrivit experților. Datele de urmărire arată că navele din regiune devin din ce în ce mai des „întunecate” – ceea ce sugerează o intenție tot mai mare de a obstrucționa circulația mărfurilor.

UPDATE ORA 21.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat în discursul său zilnic de duminică că atacul de peste noapte s-a clasat drept „unul dintre cele mai mari atacuri ale dronelor Shahed”.

Nu a fost imediat clar dacă Zelensky nu primise statistici actualizate de la armata sa în momentul în care a vorbit sau dacă se referea la un atac rusesc suplimentar atunci când a raportat multiple lovituri în Zhytomyr.

Zelensky a declarat că „cel mai puternic” atac cu drone a fost îndreptat împotriva regiunii Kiev.

UPDATE ORA 20.00

Armata ucraineană și-a actualizat numărătoarea atacurilor cu drone lansate de Rusia duminică dimineață, afirmând că „atacul masiv” cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot Shahed a constat în 58 de drone, dintre care 59 au fost doborâte, potrivit unui comunicat.

Dronele Shahed sunt fabricate în Iran și au fost frecvent desfășurate de forțele rusești în Ucraina. Kievul a avertizat duminică Teheranul că vor exista „consecințe” pentru furnizarea arsenalului aerian către Moscova.

UPDATE ORA 19.00

Pentru a 14-a zi în această lună, orașul Kiev a fost ținta unor atacuri aeriene rusești.

Oficialii ucraineni estimează că Rusia a trimis mai mult de 50 de drone de atac spre capitală duminică dimineața devreme. Majoritatea covârșitoare a fost distrusă de apărarea aeriană, iar victimele și pagubele par să fi fost minime, potrivit autorităților orașului.

UPDATE ORA 18.00

Un înalt oficial guvernamental ucrainean a avertizat Iranul că vor exista „consecințe” după ce capitala Kiev a fost ținta unor drone iraniene Shahed în cursul nopții.

„Teheranul a devenit un aliat cheie al Moscovei în acest război, furnizându-i în mod deliberat arme pentru atacuri asupra orașelor civile”, a declarat pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.

UPDATE ORA 17.00

„Vă uitați în sus pentru a distruge rachetele, avioanele, elicopterele și dronele inamice. De fiecare dată când doborâți drone și rachete inamice, sunt salvate vieți”, a spus președintele. „Sunteți eroii noștri”.

Duminică, apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 52 din cele 54 de drone iraniene Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. În capitala Kiev, apărarea a reușit să doboare 40 de drone, potrivit oficialilor administrației militare a orașului.

După cum a relatat anterior CNN, apărarea antiaeriană a Ucrainei este mult îmbunătățită față de perioada de dinaintea invaziei la scară largă a Rusiei, deși este încă în curs de dezvoltare.

UPDATE ORA 16.00

Ucraineanca Marta Kostyuk a fost huiduită la Roland Garros după ce a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Belarus, în urma înfrângerii din primul tur.

Marta Kostyuk, care a fost una dintre cele mai deschise jucătoare ucrainene în ceea ce privește răspunsul sportului la invazia Rusiei, a evitat chiar și contactul vizual cu Aryna Sabalenka după meci. Ea s-a îndreptat direct spre arbitrul de scaun pentru a-l saluta pe arbitrul de scaun în timp ce Sabalenka se îndrepta spre fileu, ca și cum ar fi așteptat un fel de schimb de replici.

Mulțimea de la Roland Garros a huiduit-o și a fluierat-o în timp ce se îndrepta spre vestiare. Kostyuk nu a dat mâna cu nicio adversară din Rusia sau Belarus de când țara ei a fost invadată de Rusia, cu ajutorul Belarusului, anul trecut.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 15.00

O persoană a fost ucisă după ce Rusia a lansat 19 lovituri în regiunea estică Donețk, a anunțat poliția națională ucraineană.

În total, 30 de case au fost avariate în urma atacurilor, precum și o fabrică, mai multe mașini și rețeaua electrică a orașului. Autoritatea a precizat că au fost rănite persoane, dar nu a detaliat câte.

Rusia a folosit sisteme de rachete tactice operaționale Iskander, mortiere, tancuri și artilerie în cadrul atacului, a adăugat aceasta.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 14.00

Cel puțin 206.600 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului – dintre care 400 ,,au fost eliminați” ieri, a afirmat Ucraina.

În actualizarea sa zilnică a pierderilor rusești, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că a distrus, de asemenea, 3.797 de tancuri și 2.993 de drone..

UPDATE ORA 13.00

Președintele Africii de Sud a numit un grup de anchetă pentru a investiga acuzațiile SUA conform cărora o navă rusă a colectat arme de la o bază navală din apropierea Cape Town anul trecut.

,,Afirmațiile au declanșat o dispută diplomatică între cele două țări la începutul acestei luni, ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, afirmând că este convins că nava a luat arme la bord, iar guvernul țării a negat în totalitate acest lucru. Guvernul sud-african a declarat în numeroase rânduri că are o poziție neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar afirmațiile au deschis țara la acuzații că a luat efectiv partea Moscovei. Președintele a decis să instituie această anchetă din cauza gravității acuzațiilor, a amplorii interesului public și a impactului acestei chestiuni asupra relațiilor internaționale ale Africii de Sud”, a declarat președinția într-un comunicat.

Comisia va lucra pentru a stabili cine a fost la curent cu sosirea cargoului, conținutul care a fost încărcat și descărcat și ,,dacă au fost respectate obligațiile constituționale, legale sau de altă natură în legătură cu sosirea cargoului”. Se așteaptă ca președintele să primească un raport final în termen de două săptămâni de la încheierea anchetei.

UPDATE ORA 12.00

Inițial, oficialii ucraineni au anunțat că două persoane au fost ucise, dar cifra a crescut acum la patru, după ce la fața locului au fost găsite ,,fragmente de corp”.

Printre victime se numără un medic în vârstă de 56 de ani, un membru al personalului clinicii în vârstă de 64 de ani și un angajat în vârstă de 57 de ani de la o clinică veterinară din apropiere, a declarat guvernatorul regional. În total, atacul a luat viața a patru persoane. ,,Sincere condoleanțe rudelor”, a declarat Serhiy Lysak pe Telegram.

,,Nici o iertare pentru agresor pentru crimele sale teribile. Vinovații vor răspunde”. De asemenea, peste 30 de persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite în atac. Dnipro este principalul centru de tratare a răniților din trupele ucrainene aduși de pe frontul de est, potrivit presei ucrainene, și a fost supus unei serii de atacuri de-a lungul războiului.

UPDATE ORA 11.00

O persoană a fost ucisă și cel puțin alte trei au fost rănite în ,,cel mai mare atac cu drone” al Rusiei asupra capitalei Ucrainei în cursul nopții.

Moscova a lansat 54 de drone, dintre care 52 au fost doborâte de forțele Kievului, a declarat Forțele Aeriene ucrainene.

Iată câteva dintre cele mai recente fotografii care arată urmările atacului.

UPDATE ORA 10.00

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus mai multe drone care se îndreptau spre o rafinărie de petrol din regiunea Krasnodar, în apropiere de Marea Neagră, au declarat oficialii locali. ,,Mai multe vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) au încercat să se apropie de teritoriul rafinăriei de petrol Ilsky din Krasnodar Krai”, au declarat oficialii pentru situații de urgență din regiune pe Telegram.

„Toate au fost neutralizate, iar infrastructura uzinei nu a fost afectată”. Oficialii nu au precizat cine a lansat asaltul, dar rafinăria de petrol Ilsky a fost atacată de numeroase ori în această lună. Atacul din această dimineață a avut loc după ce Moscova a declarat că Ucraina a lovit ieri instalații de conducte de petrol aflate în interiorul Rusiei.

Kievul nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 09.00

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a avertizat asupra unei escaladări a războiului din Ucraina, în condițiile în care Marea Britanie și alți aliați occidentali angajează mai multe arme pentru a-l ajuta pe Volodymyr Zelenskyy.

Andrei Kelin a declarat că acțiunile țărilor NATO, ,,în special” cele ale Marii Britanii, riscă să prelungească și să declanșeze o „nouă dimensiune” în război. ,,Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina. Avem resurse enorme”, a declarat dl Kelin.

,,Mai devreme sau mai târziu, desigur, această escaladare poate căpăta o nouă dimensiune de care nu avem nevoie și pe care nu o dorim. Putem face pace mâine”. Când a fost întrebat despre dovezile tot mai numeroase privind crimele de război ale Rusiei, ambasadorul a spus că Ucraina este cea care comite crime de război. Apoi a schimbat tactica și a spus că ONU nu are puterea de a investiga astfel de infracțiuni.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a declanșat valuri de atacuri aeriene asupra Kievului în timpul nopții, în ceea ce oficialii au declarat că pare a fi cel mai mare atac cu drone asupra orașului de la începutul războiului.

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că peste 40 de drone rusești care se îndreptau spre capitală au fost doborâte, dar această cifră a crescut acum. Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 54 de drone în total – dintre care 52 au fost doborâte cu succes.

Atacurile dinaintea zorilor au avut loc în ultima duminică din luna mai, când orașul sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea zilei oficiale a fondare oficială în urmă cu 1.541 de ani. Moscova a intensificat recent loviturile aeriene după o perioadă relativ liniștită de două luni – dar valurile de atacuri asupra capitalei se produc acum de mai multe ori pe săptămână.

UPDATE ORA 07.00 Atacurile cu drone explozive vin înainte de ziua de naștere a Kievului

Rusia a declanșat atacuri aeriene peste noapte, în timp ce Kievul se pregătea să își sărbătorească ziua de naștere duminică, au declarat oficialii administrației militare din capitală pe Telegram. Peste 40 de drone explozive au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului – aniversarea fondării sale oficiale în urmă cu 1.541 de ani.

Ziua este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții muzeale speciale – planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică. ,,Istoria Ucrainei este un iritant de lungă durată pentru rușii nesiguri”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelenskyy.

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează după 15 luni de război, Moscova a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete și drone, vizând instalații militare și provizii.

UPDATE ORA 06.00 Clădiri avariate după ce dronele au fost doborâte deasupra Kievului

În districtul Pecherskyi, un cartier istoric din Kiev, un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri de nouă etaje din cauza căderii unor resturi de drone, a anunțat administrația militară a orașului pe Telegram.

Alertele de raid aerian au început să sune la scurt timp după miezul nopții, iar mulți oameni au ieșit la balcoanele lor, unii strigând sloganuri precum ,,Glorie apărării aeriene”.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 05.00 Un bărbat mort a fost ucis de resturile căzute de la o benzinărie

Victima raidului de noapte a fost rănită mortal de căderea unor resturi de drone. Vitali Klitschko a declarat că bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost ucis la o benzinărie din districtul Solomyanksi din Kiev.

Klitschko a adăugat că un incendiu a izbucnit după ce resturi de drone căzute au lovit o clădire nerezidențială de șapte etaje din același district, care este un nod de transport feroviar și aerian foarte frecventat.

UPDATE ORA 03.00 O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite într-un raid nocturn la Kiev

Explozii au zguduit capitala ucraineană în această noapte, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, adăugând că informațiile sunt în curs de clarificare și că sistemele de apărare au doborât ținte aeriene.

,,Explozii în Kiev”, a declarat Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram. ,,Informațiile sunt în curs de clarificare. Detalii mai târziu. Apărarea antiaeriană funcționează în regiune, există ținte doborâte”.

Mai mult de 40 de drone rusești care se îndreptau spre Kiev au fost doborâte, potrivit oficialilor. Martorii au raportat mai multe explozii după ce au fost emise alerte aeriene pentru Kiev și o mare parte a Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin o persoană a murit și alta este rănită după ce Rusia a bombardat sâmbătă regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, potrivit administrației militare a regiunii, scrie CNN.

Atacul a avut loc în satul Shipuvate, care se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Rusia, și în districtul Kupyansk din estul regiunii, potrivit oficialului, Oleh Syniehubov.

O femeie în vârstă de 61 de ani a murit în Shipuvate, a precizat liderul regional. Persoana rănită este un bărbat care a suferit răni de șrapnel și a fost spitalizat între timp.

Citește și

LIVE UPDATE. Ziua 458 de război. Сontraofensiva poate începe în orice moment: Oficial ucrainean

LIVE UPDATE. Ziua 457 de război. Finlanda va trimite echipamente militare suplimentare în Ucraina, anunță Ministerului finlandez al Apărării

LIVE UPDATE. Ziua 456 de război. Volodomir Zelenski: „Furnizarea de avioane F-16 este un semn că Rusia va pierde”