LIVE UPDATE. Ziua 467 de război în Ucraina. Nouă persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești. Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu ministrul britanic de externe

  • Cea mai bine clasată jucătoare de tenis feminin din Rusia, și-a exprimat simpatia pentru jucătoarele ucrainene care refuză să îi strângă mâna după meciuri.
  • Marea Britanie și Danemarca vor face presiuni asupra SUA în privința avioanelor F-16 pentru Ucraina.
  • Nouă persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești.

UPDATE ORA 23.00. Rebelii proruși ucraineni susțin că dețin controlul unui oraș din Belgorod, în Rusia

Un grup de rebeli pro-Ucraina, cunoscut sub numele de Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), a postat videoclipuri în care pretinde că deține controlul orașului Nova Tavolzhanka din regiunea rusă Belgorod.

Zona de frontieră a fost supusă mai multor atacuri în ultimele săptămâni, Rusia dând vina pe Ucraina, Kievul negând că se află în spatele acestora, iar două grupuri militante pro-ucrainene, dintre care unul este RDK, revendicând responsabilitatea.

UPDATE ORA 22.00. Piloții ucraineni au fost deja trimiși în Marea Britanie pentru pregătire

Un grup de piloți ucraineni a fost deja trimis în Marea Britanie pentru a fi instruiți pe avioane de luptă occidentale, a declarat premierul țării.

Denys Shmyhal a făcut acest anunț pe Telegram după ce s-a întâlnit cu ministrul britanic de Externe James Cleverly în cursul zilei de astăzi.

În mesaj, el a spus că i-a mulțumit dlui Cleverly pentru sprijinul său de neclintit și pentru disponibilitatea de a antrena piloții ucraineni.

UPDATE ORA 21.00. Marea Britanie și Danemarca vor face presiuni asupra SUA în privința avioanelor F-16 pentru Ucraina

Joe Biden va purta săptămâna aceasta discuții critice cu Rishi Sunak și cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, cu privire la sprijinul acordat Ucrainei. Întâlnirile se vor axa în mare măsură pe războiul din Ucraina, inclusiv pe efortul de a antrena și, în cele din urmă, de a echipa Kievul cu avioane de luptă F-16.

Marea Britanie și Danemarca au jucat un rol esențial în planul internațional comun, pe care Joe Biden l-a aprobat abia recent, după luni de zile în care s-a opus solicitărilor lui Volodimir Zelenski.

Biden s-a întâlnit mai devreme cu Frederiksen, unde cei doi lideri s-au angajat să lucreze împreună pentru a aborda agresiunea rusă în Ucraina. El urmează să se întâlnească joi cu Rishi Sunak.

UPDATE ORA 20.00. Nouă persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești

Cel puțin nouă persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui oraș din Harkov, a declarat șeful administrației de stat din regiune.

Oleg Sinegubov a declarat că Balaklia a fost lovită de un lansator rusesc de rachete multiple Smerch în cursul zilei de astăzi. Dintre cele nouă persoane rănite în atac, trei dintre ele sunt în stare gravă, a precizat el pe Telegram.

El a adăugat că lovitura a lovit un sector privat al orașului, unde există doar infrastructură civilă.

UPDATE ORA 19.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat pentru Reuters că țara dispune de suficiente arme pentru contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a se alătura NATO, dar nu a precizat dacă contraofensiva a început.

Kuleba a spus că aderarea la alianța militară va fi „probabil” posibilă pentru Ucraina doar după încheierea conflictului activ. Întrebat, el nu a spus dacă a început contraofensiva.

UPDATE ORA 18.00

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a numit pe ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, respectat pe scară largă”, atunci când a fost întrebat despre posibila sa candidatură la conducerea NATO, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni în Kent.

Aș spune că Ben este respectat pe scară largă printre colegii săi din întreaga lume, în special pentru rolul pe care l-a jucat în Ucraina”, a declarat Sunak. Marea Britanie a fost întotdeauna un contributor de frunte la NATO… Și vom continua să fim întotdeauna un contributor puternic, un participant la NATO.”

The Telegraph a relatat duminică că Sunak avea de gând să folosească călătoria sa de două zile în SUA pentru a-l încuraja pe președintele american, Joe Biden, să îl susțină pe Wallace pentru a deveni următorul șef al NATO.

UPDATE ORA 17.00. Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu ministrul britanic de externe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu ministrul britanic de externe James Cleverly. Într-o postare pe Telegram, Zelenski afirmă că cei doi au discutat subiecte, inclusiv așteptările Ucrainei de la summitul NATO de la Vilnius.

De asemenea, el spune că în ultimele săptămâni au fost încheiate acorduri importante. Înregistrarea video îi arată pe cei doi dându-și mâna înainte de a se așeza și de a începe întâlnirea.

Zelenski spune: Suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul mare pe care Marea Britanie l-a oferit și îl oferă Ucrainei.”

UPDATE ORA 16.00. Un general american de rang înalt afirmă că Ucraina este „bine pregătită” pentru contraofensiva sa anticipată

În timp ce Ucraina este „foarte bine pregătită” pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, este „prea devreme pentru a spune ce rezultate se vor produce”, a declarat luni generalul american de rang înalt pentru CNN.

„Sunt într-un război care reprezintă o amenințare existențială pentru însăși supraviețuirea Ucrainei și care are o semnificație mai mare pentru restul lumii – pentru Europa, într-adevăr pentru Statele Unite, dar și pentru întreaga lume”, a declarat președintele Statului Major Întrunit, Mark Milley.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina a dezvoltat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care lucrează pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor obiective rusești și a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiarizate cu serviciile secrete americane în acest sens.

Oficialii americani cred că acești agenți pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat un atac cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei, în loc să le zboare din Ucraina spre Moscova, scrie CNN.

UPDATE ORA 14.00

Belgia a declarat că sunt în curs de desfășurare investigații privind posibila utilizare a puștilor de fabricație belgiană – donate Ucrainei – de către forțele aliate Kievului pe teritoriul rusesc.

„Apărarea și serviciile de informații ale apărării au început o anchetă”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo la emisiunea matinală Radio 1 de la VRT.

„Permiteți-mi să nu răspund imediat dacă. Vreau mai întâi să vreau mai întâi să am ceva concret. Dar aceasta este o chestiune serioasă”, a spus el.

UPDATE ORA 13.00

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, ar putea deveni noul secretar general al NATO. Prim-ministrul Regatului Unit Rishi Sunak va încerca să-l convingă de acest lucru pe președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale la Washington.

Mandatul actualului secretar general Stoltenberg expiră oficial pe 30 septembrie a acestui an.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina nu va folosi avioane de luptă F-16 în timpul contraofensivei de vară. Această declarație a fost făcută într-un interviu acordat companiei de televiziune japoneză NHK de către ministrul Apărării Alexei Reznikov

Potrivit acestuia, este nevoie de timp pentru a pregăti piloți. Prin urmare, Ucraina va fi pregătită să găzduiască avioane nu mai devreme de toamna-iarna

UPDATE ORA 11.00 Rusia susţine că a blocat un atac ucrainean în Doneţk

Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică că a respins o „ofensivă pe scară largă” a forțelor ucrainene pe linia frontului din estul regiunii Donețk.

Atacul din sudul regiunii a implicat trupe ucrainene, tancuri, vehicule de luptă de infanterie și vehicule blindate de luptă, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Scopul inamicului a fost să străpungă apărarea noastră în ceea ce ei consideră a fi cea mai vulnerabilă zonă a liniei frontului. Inamicul nu a reușit să își atingă obiectivele și nu a avut succes”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Reacția ucrainenilor: „Propagandiștii ruși vor răspândi informații nesigure despre contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene – pentru aceasta au fost pregătite videoclipuri și fotografii vechi, în care se arată cum sunt deteriorate echipamente, morți și prizonieri.”

UPDATE ORA 10.00

Armata ucraineană îndeamnă la tăcere în legătură cu orice știre despre o contraofensivă așteptată, într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare de către oficiali.

Videoclipul arată mai mulți soldați în echipament complet de luptă din diferite unități ucrainene care își duc degetul arătător la buze, semnalizând tăcerea și spunând: „Shhh”.

„Planurile iubesc tăcerea. Începutul [contraofensivei] nu va fi anunțat”, se arată pe un banner la sfârșitul videoclipului, care a fost distribuit pe Telegram de către ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

UPDATE ORA 09.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a folosit discursul său zilnic de sâmbătă pentru a mulțumi trupelor aflate pe linia frontului sau care luptă pentru a controla cerul deasupra lor – luptătorii care vor fi deosebit de importanți în contraofensiva pe care se așteaptă ca Kievul să o lanseze în curând.

Zelensky mulțumește de obicei unor unități specifice în discursurile sale, dar ieri a menționat peste o duzină de persoane, printre care comandanți, artileriști, pușcași marini și infanteriști.

„Ar trebui să ne amintim cu toții că apărarea noastră, acțiunile noastre active și independența Ucrainei nu sunt ceva abstract. Este vorba de persoane foarte particulare, de acțiuni particulare ale unor eroi particulari, datorită cărora Ucraina există și Ucraina va exista”, a declarat Zelensky.

UPDATE ORA 08.00 Vedeta fotbalului ucrainean se confruntă cu realitățile războiului în prima vizită acasă de la invazie

Starul ucrainean de fotbal Oleksandr Zinchenko spune că prima sa călătorie de întoarcere în țara sa natală de la invazia rusă a fost greu de înțeles.

Starul de 26 de ani de la Arsenal a fost nevoit să privească de la distanță cum devastarea s-a răspândit în Ucraina, dar a continuat să își folosească platforma pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la situația dificilă a țării sale.

UPDATE ORA 07.00

Răspunsurile disonante ale Rusiei și rapoartele despre un raid limitat în regiunea Belgorod sugerează că conducerea rusă nu a decis încă cum să răspundă acestor raiduri limitate.

Informații contradictorii din surse oficiale ruse despre situația din regiunea Belgorod și decizia personală aparentă a lui Gladkov de a răspunde RDK și LSR indică faptul că Ministerul Apărării și Gladkov nu își coordonează răspunsul la raiduri.

UPDATE ORA 06.00

Noaptea, un UAV necunoscut a aruncat un dispozitiv exploziv pe o instalație energetică a BNR.

În urma evenimentului, a izbucnit un incendiu. Nu există victime

UPDATE ORA 05.00

Ca urmare a acțiunilor iscusite și competente ale Grupului de Forțe de Est, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 250 de personal, 16 tancuri, trei vehicule de luptă de infanterie, 21 de vehicule de luptă blindate.

UPDATE ORA 04.00

În urma ofensivei, au fost implicate șase batalioane de tancuri mecanizate și două inamice.

UPDATE ORA 03.00

În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de amploare în cinci sectoare ale frontului în direcția Donețk de Sud prin introducerea în luptă a 23 și 31 de brigăzi mecanizate din rezervele strategice ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu sprijinul altor unități și subunități militare.

UPDATE ORA 02.00

Forțele Armate ale RF au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii Forțelor Armate ale Ucrainei în Chuguev, regiunea Harkov.

Acesta este un important centru logistic cu bazele Forțelor Armate ale Ucrainei, care a fost folosit pentru acumularea și transferul de echipamente inamice în direcția Kupyansk.

UPDATE ORA 01.00

„Wagner” l-a luat prizonier pe locotenent-colonelul armatei ruse, care a tras în mașina lor în timp ce părăsea Bakhmut.

„Păstrează cireașa pe tort, astfel încât să nu existe îndoieli”, a scris Prigojin.

Știrea inițială

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a calificat-o pe adversara sa de duminică, rusoaica Daria Kasatkina, drept „curajoasă” pentru comentariile sale publice privind războiul de la Moscova în Ucraina, scrie CNN.

Svitolina a proclamat că nu va da mâna cu adversarele din Rusia și Belarus din respect pentru bărbații și femeile care apără Ucraina pe front. Dar ea a declarat reporterilor că a „recunoscut-o” pe Kasatkina după victoria surprinzătoare a ucrainencei de duminică, care s-a calificat în sferturile de finală ale French Open.

Luna trecută, Kasatkina, cea mai bine clasată jucătoare de tenis feminin din Rusia, și-a exprimat simpatia pentru jucătoarele ucrainene care refuză să îi strângă mâna după meciuri.

„Ei bine, partea cea mai tristă este că războiul încă mai continuă”, a declarat Kasatkina la acea vreme. „Așa că, desigur, jucătorii din Ucraina au o mulțime de motive pentru a nu ne strânge mâna. Eu o accept și este așa cum este. Este o situație foarte tristă și o înțeleg”.