• Centrala nucleară din Zaporojie are suficientă apă pentru mai multe luni.
  • Anunțul a fost făcut organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • Este vorba despre apa care se află într-un mare bazin de răcire, deasupra rezervorului barajului Kakhovka.

UPDATE ORA 23.00

Un expert american în armata rusă a declarat că este sceptic că prăbușirea masivului baraj Kakhovka va împiedica planurile militare ale Ucrainei pe termen scurt pentru o contraofensivă.

Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”.

UPDATE ORA 22.00

Marea Britanie a anunțat că va crește finanțarea acordată Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, cu 750.000 de lire sterline pentru a sprijini activitatea de securitate nucleară din Ucraina.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Centrala nucleară din Zaporojie își ia apa de răcire din rezervorul barajului Kakhovka, care s-a prăbușit marți.

Experții ucraineni și ai ONU au declarat că distrugerea barajului și golirea rezervorului din spatele acestuia nu reprezintă o amenințare imediată la adresa centralei aflate mai în amonte, dar au avertizat că va avea implicații pe termen lung pentru viitorul acesteia.

UPDATE ORA 21.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat miercuri șocat” de ceea ce a spus că a fost eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi ajutor după distrugerea barajului masiv de la Kakhovka.

Deși catastrofa a avut loc cu multe ore în urmă, ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski pentru ziarele germane Bild și Die Welt, dar și pentru Politico. Nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat”.

UPDATE ORA 20.00

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a avut o convorbire telefonică detaliată cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei.

Scriind pe Twitter, Zelenski a declarat că cei doi au vorbit despre consecințele ecologice și umanitare” ale ceea ce el a descris ca fiind un act de terorism rusesc”. De asemenea, el a spus că a subliniat nevoile urgente ale Ucrainei de a elimina dezastrul”.

UPDATE ORA 19.00

Un oficial de rang înalt susținut de Moscova în partea din Ucraina controlată de Rusia a declarat că prăbușirea barajului gigantic Nova Kakhovka a oferit armatei ruse un avantaj tactic.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru distrugerea barajului, care a trimis apele inundațiilor într-o zonă de război și a forțat mii de oameni să fugă. Unii experți spun că barajul s-ar fi prăbușit din cauza unor daune anterioare și a presiunii intense exercitate asupra sa, potrivit Reuters.

Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși într-o parte a regiunii Kherson din sudul Ucrainei, controlată de Moscova, a declarat că el crede că Kievul este vinovat pentru dezastru, dar că tragedia a oferit un avantaj armatei ruse.

UPDATE ORA 18.00

Orașul ocupat Oleshky pare a fi cea mai afectată zonă de pe malul stâng al râului Dnipro, cu inundații grave și locuitori blocați pe acoperișurile cabanelor lor.

Potrivit localnicilor, autoritățile ruse au instalat puncte de control. Acestea refuză să lase voluntarii să intre în oraș pentru a ajuta la evacuare. Canalele locale de Telegram sunt pline de mesaje disperate ale rudelor, care cer ca cei dragi să fie salvați.

UPDATE ORA 17.00

Primarul instalat de ruși la Nova Kakhovka, un oraș din sudul Ucrainei controlat de Moscova, a declarat miercuri că afirmațiile unei grădini zoologice private locale, potrivit cărora toate cele 300 de animale ale sale s-au înecat după ce barajul din apropiere s-a prăbușit, sunt false.

Un reprezentant al grădinii zoologice, numit Kazkova Dibrova, a declarat marți, prin intermediul contului de Facebook al grădinii zoologice, că parcul a fost complet inundat și că toate animalele sale au fost ucise după ce barajul din apropiere, Nova Kakhovka, s-a prăbușit.

UPDATE ORA 16.00

Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, a anunțat miercuri Kremlinul.

Cei doi lideri au discutat „chestiuni legate de binecunoscuta inițiativă africană de a găsi o soluție la conflictul ucrainean”, a adăugat acesta.

Reuters a mai relatat că Putin a numit anterior distrugerea barajului Kakhovka o „catastrofă de mediu și umanitară” în timpul unei convorbiri cu omologul turc Tayyip Erdogan.

UPDATE ORA 15.00

Distrugerea barajului Kakhovka din Ucraina a fost o încălcare a dreptului internațional, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului german.

Ajutorul trimis Ucrainei pentru cei afectați de distrugere a inclus generatoare, filtre de picurare și corturi, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe la o conferință de presă regulată.

Guvernul Marii Britanii a declarat că ajutorul umanitar acordat Ucrainei va fi redirecționat către zona afectată de distrugerea barajului Kakhovka.

UPDATE ORA 14.00

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat miercuri că Ucraina a bombardat așezarea Grafovka, la aproximativ 2 km de granița cu Ucraina, cu rachete Grad.

Viaceslav Gladkov a spus că unele dintre obuze au aterizat lângă o școală și au deteriorat clădiri, dar că nu au fost victime

UPDATE ORA 13.00

Germania se pregătește să găzduiască cel mai mare exercițiu de desfășurare aeriană din istoria NATO – o demonstrație de forță menită să impresioneze aliații și potențialii adversari precum Rusia, au spus oficialii.

Exercițiul Air Defender 23, care începe săptămâna viitoare, va vedea 10.000 de participanți și 250 de avioane din 25 de națiuni răspunzând la un atac simulat asupra unei țări membre NATO.

Numai Statele Unite trimit 2.000 de membri ai Gărzii Naționale Aeriene din SUA și aproximativ 100 de avioane pentru a lua parte la manevrele de antrenament din 12-23 iunie.

UPDATE ORA 12.00

Giuliano Stochino Weiss , coordonatorul de răspuns rapid al Comitetului Internațional de Salvare (IRC) în Ucraina , a vorbit despre efortul umanitar în curs în zonă: „Consecințele umanitare ale exploziei barajului din Ucraina afectează 16.000 de persoane direct afectate de inundații. Suntem profund îngrijorați de mii de civili care ar putea să piardă accesul la apă potabilă și de potențiala deplasare în masă alimentată de încălcare. Pentru IRC și alți actori umanitari, principala prioritate în acest moment este menținerea accesului neîngrădit la cei care au nevoie de asistență”.

„Pe măsură ce evacuările continuă, ne așteptăm ca nenumărați oameni care au rămas până în prezent în zonele rurale din Herson și au suferit deja un an de ostilități intense sau care s-au întors recent în regiune să fie forțați să-și părăsească casele”, adăugat el.

UPDATE ORA 11.00

Primarul Nova Kakhovka din Hersonul ocupat, impus de Rusia , a declarat că până la 100 de persoane sunt încă prinse în așezare și a susținut că o dronă ucraineană a lovit în timpul eforturilor de evacuare.

Până la 100 de persoane sunt acum blocate în Nova Kakhovka și trebuie evacuate, a declarat șeful administrației orașului. Forțele armate ucrainene au lovit Novaia Kakhovka cu o dronă în timpul evacuării locuitorilor din zonele inundate, a adăugat primarul”, a scris acesta pe contul său de Telegram.

UPDATE ORA 10.00

Andriy Yermak , șeful biroului președinției ucrainene, raportează că două persoane au fost ucise într-un atac cu drone la Sumy. El a scris pe Telegram:

În regiunea Sumy, un incendiu și distrugerea unei clădiri rezidențiale private a avut loc ca urmare a unei lovituri „șahe”. Doi civili au fost uciși, unul a fost rănit și dus la spital.

Pur și simplu au lansat un „shahed” într-o clădire rezidențială. Rusia este o țară a teroriștilor.

UPDATE ORA 09.00

Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații de pe ambele maluri ale râului Nipro după distrugerea barajului Nova Kakhovka, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE ORA 08.00

Forțele ruse au bombardat regiunea ucraineană Herson de mai multe ori în ultima zi, a declarat guvernatorul regiunii. O persoană a murit, iar alta a fost rănită, în urma atacurilor.

UPDATE ORA 07.00

Președintele american Joe Biden le-a spus liderilor G7 luna trecută că Washingtonul a sprijinit programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16.

Dar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că nu a existat o decizie finală cu privire la trimiterea de avioane de la Washington.

Zelenski a făcut apel de mult timp pentru avioanele F-16, spunând că apariția lor cu piloții ucraineni ar fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va termina cu înfrângere.

Rusia a declarat marți că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.

UPDATE ORA 02.00

Ar fi un „nou minim” pentru Rusia dacă forțele lui Vladimir Putin sunt considerate responsabile pentru atacul asupra unui baraj ucrainean care a dus la inundații pe scară largă, potrivit Rishi Sunak.

Premierul vorbea presei la bordul unui zbor către Statele Unite, în timp ce se pregătește să se întâlnească cu președintele american Joe Biden pentru a patra oară în patru luni.

Serviciile de informații americane „înclină spre” Moscova să fie în spatele avariei aduse barajului Kakhovka din regiunea Herson din Ucraina, potrivit NBC.

Presa rusă a raportat că jumătate din suprafața de 3,2 km a barajului a fost distrusă și că 22.000 de oameni din regiunea Herson au fost afectați până acum.

UPDATE ORA 01.00

Sunak a fost întrebat ce spun serviciile de informații din Marea Britanie și dacă atacurile asupra infrastructurii critice ar trebui tratate în același mod ca și utilizarea armelor de distrugere în masă.

El a spus: „Agențiile noastre militare și de informații se uită în prezent la asta – este prea devreme pentru a preveni acest lucru și a face o judecată definitivă. Dar ceea ce pot spune este că, dacă este intenționat, ar reprezenta, cred, cel mai mare atac asupra infrastructurii civile din Ucraina de la începutul războiului și doar demonstrează noile minime pe care le-am fi văzut de la agresiunea rusă.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Centrala nucleară din Zaporojie are acces la suficientă apă pentru mai multe luni, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU, scrie Sky News.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut referire la apa care se află într-un mare bazin de răcire, deasupra rezervorului barajului Kakhovka. Iazul este alimentat de obicei cu apă din rezervor și, la rândul său, este folosit pentru răcirea esențială a reactoarelor și a deșeurilor nucleare de la centrala electrică, cea mai mare din Europa.