• Ucraina a primit ajutor umanitar din partea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka.
  • UE a precizat că „12 țări europene trimit în Ucraina pompe de apă, cisterne, bărci, generatoare și mai multe ajutoare pentru salvarea de vieți” .
  • Lituania, Republica Cehă, Finlanda, Austria, Austria, Danemarca, Polonia, Franța și Norvegia trimit, de asemenea, ajutoare umanitare.

UPDATE ORA 23.00. Un pompier ucis și un altul rănit, după ce forțele ruse au deschis focul asupra lor, în regiunea Harkov

Forțele ruse au ucis un pompier și au rănit un altul în regiunea Harkov, în timp ce aceștia încercau să stingă un incendiu provocat de bombardamentele anterioare ale forțelor ruse, a anunțat Serviciul regional de Stat de Urgență, într-un comunicat de presă, potrivit Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.

Mikailo Piskun, în vârstă de 29 de ani, a fost ucis după ce forțele ruse au deschis focul asupra lui în timp ce își făcea treaba, a precizat serviciul de urgență din Harkov.

Un coleg pompier, Ivan Moskaliuk, a suferit multiple răni și a fost spitalizat, potrivit comunicatului publicat pe Facebook.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Forțele ruse i-au vizat pe voluntarii ucraineni în mai multe momente în timpul războiului, notează The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22.00. Ucrainenii spun că obțin câștiguri graduale la nord și la sud de Bahmut

Charles Stratford, corespondentul Al Jazeera care transmite din Kramatorsk, Ucraina, spune că a vizitat localitatea Ceasov Iar împreună cu o unitate de artilerie ucraineană. Este prima așezare importantă înainte de Bahmut, situată la aproximativ 10-15 km de orașul distrus din regiunea Donețk.

„Este esențială, deoarece este una dintre marile linii de apărare, iar acum, potrivit lui Zelenski, și de atac, ca parte a acestei contraofensive” , a relatat Stratford.

„Ceea ce ni s-a arătat au fost poziții de artilerie care trăgeau asupra pozițiilor ruse la sud de Bahmut, în ceea ce analiștii militari numesc operațiuni de tatonare – practic, sondarea zonelor -pentru a găsi puncte slabe în apărarea rusă înainte de a avansa. (Ucrainenii) ne-au spus că înregistrau câștiguri treptate atât la sud de Bahmut, cât și la nord, venind dintr-o zonă din nord despre care noi credem că se află în jurul orașului Soledar” , a mai relatat jurnalistul citat.

UPDATE ORA 21.00. Macron cere Iranului „să pună capăt imediat” livărilor de drone către Rusia

Președintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, cu privire la consecințele livrării de drone către Rusia, a anunțat biroul liderului de la Palatul Elysée, relatează Al Jazeera.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Macron a subliniat „consecințele grave umanitare și în materie de securitate” ale livrărilor de drone de către Iran „și a îndemnat Teheranul să pună capăt imediat sprijinului pe care îl acordă astfel războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat Palatul Elysée.

Macron și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la traiectoria programului nuclear iranian, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 20.00. Nivelul apei coboară rapid în rezervorul de la Kahovka, după spargerea barajului

Rezervorul Dnipro din sudul Ucrainei, care se află în spatele barajului distrus de la Nova Kahovka, a pierdut mai mult de o treime din apa acumulată în primăvară, potrivit companiei hidroenergetice ucrainene Ukrhydroenergo, scrie Al Jazeera.

„Până la ora 12:00 a zilei de 10 iunie, nivelul rezervorului Kahovka din zona Nikopol a scăzut la 10,2 metri”, a transmis Ukrhydroenergo, pe canalul său de Telegram. Centralele hidroelectrice din zonă funcționează la jumătate de putere, a precizat compania ucraineană.

În același timp, Ukrhydroenergo a precizat că în prezent este stocată mai multă apă în rezervoarele de pe cursul superior al Niprului, pentru a putea fi generată electricitate pe timpul verii.

UPDATE ORA 19.00. Mesajul lui Zelenski pentru Putin, după ce a recunoscut că Ucraina a declanșat contraofensiva

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că operațiunile de contraofensivă ale Kievului sunt desfășurare, dar a rămas discret în privința detaliilor, dincolo de transmiterea unui mesaj către Kremlin că generalii săi de rang înalt sunt într-o „dispoziție pozitivă” .

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Kiev, Zelenski a ridicat din umeri cu dispreț când i s-a cerut să comenteze anunțul președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat vineri că forțele ucrainene au început cu siguranță contraofensiva mult lăudată.

„În Ucraina au loc acțiuni de contraofensivă și de apărare, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”, a spus el, enumerând numele celor mai înalte cadre militare ucrainene.

„Cu toții sunt într-o dispoziție pozitivă. Transmiteți-i asta lui Putin” , a spus el zâmbând, alături de premierul canadian Justin Trudeau, aflat în vizită.

UPDATE ORA 18.00. Moscova spune că au loc intensificări majore ale luptelor pe frontul din Zaporojie și Donețk

Jurnalistul Daniel Hawkins, care relatează de la Moscova, afirmă că, potrivit briefingului zilnic al Ministerului rus al Apărării, publicat cu doar câteva ore în urmă, „există o intensificare majoră a luptelor nu doar pe frontul de sud, de la Zaporojie, ci și pe frontul estic, din Donețk, scrie Al Jazeera.

„Oficialii ruși susțin că armata ucraineană a suferit pierderi majore – aproximativ 300 de militari, precum și aproape o duzină de tancuri, aproape două duzini de alte vehicule de luptă de infanterie și blindate”, a transmis Hawkins.

„S-a afirmat că multe dintre acestea ar fi tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley, iar aceste afirmații par să fie confirmate de imaginile filmate cu drona publicate atât de Ministerul rus al Apărării, cât și de bloggerii de război, care par să arate cu siguranță coloane ale acestui armament furnizat de Occident arzând pe câmpul de luptă”, a precizat jurnalistul.

UPDATE ORA 17.00 Preşedintele Zelenski anunţă ,,acţiuni contraofensive” ucrainene pe front

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă ,,acţiuni de contraofensivă” ale armatei sale pe front, în timp ce a refuzat să menţioneze dacă este vorba despre marele atac pregătit de luni de zile de statul major de la Kiev.

,,În Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive şi nu voi vorbi despre ele în detaliu” , a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă. ,,Trebuie să avem încredere în militarii noştri, iar eu am încredere în ei”, a adăugat el.

Aceste afirmaţii survin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că marea contraofensivă ucraineană destinată să respingă trupele de la Moscova a început.

Armata rusă a raportat timp de şase zile atacuri de amploare, în principal pe frontul de sud.

Totuşi, Putin a dat asigurări că armata ucraineană nu şi-a „realizat obiectivele” în timpul acestor atacuri şi a suferit pierderi grele.

La rândul lor, autorităţile ucrainene au părut să minimizeze amploarea luptei de pe front din ultimele zile, fără a da detalii cu privire la strategia lor.

UPDATE ORA 16.00

Marea Britanie va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 16 milioane de lire sterline Ucrainei, după distrugerea barajului Kakhovka.

Vor fi împărțiți 10 milioane de lire sterline pentru Mișcarea de Cruce Roșie, 5 milioane de lire sterline pentru Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) și 1 milion de lire sterline pentru Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

UPDATE ORA 15.00. Forțele ucrainene au făcut progrese pe anumite părți ale liniei frontului în apropiere de Bahmut, spune un oficial

Forțele ucrainene care contraatacă au avansat până la 1.400 de metri pe mai multe secțiuni ale liniei de front din apropierea orașului Bahmut din estul țării în ultima zi, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt militar.

UPDATE ORA 14.00

Agenția ucraineană pentru energie nucleară a anunțat că a oprit ultimul reactor în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kakhovka.

UPDATE ORA 13.00

Premierul canadian Justin Trudeau a sosit la Kiev. Trudeau a adus un omagiu pentru soldații ucraineni uciși în timpul luptelor împotriva forțelor pro-ruse, începând din 2014, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12.00

Cea mai recentă actualizare a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării afirmă că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene „semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, adaugă Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone „progresele ucrainene au fost mai lente”.

UPDATE ORA 11.00

Ministerului britanic al Apărării afirmă că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene „semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, adaugă Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone „progresele ucrainene au fost mai lente”.

UPDATE ORA 10.00

Rebeca Grynspan, funcționar comercial al ONU, s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Vershinin, în timp ce Moscova amenință să renunțe la un acord care permite exportul în siguranță de alimente și îngrășăminte din porturile ucrainene de la Marea Neagră la 17 iulie, dacă nu sunt eliminate obstacolele din calea propriilor sale transporturi.

UPDATE ORA 09.00

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că ofensiva ucraineană a început, dar a declarat că trupele „nu și-au atins obiectivele în niciun sector”. Se așteaptă ca în final contraofensiva ucraineană să implice mii de trupe antrenate și echipate de Occident. SUA au anunțat vineri o asistență suplimentară de 2,1 miliarde de dolari pentru securitate, inclusiv apărare antiaeriană și muniție.

UPDATE ORA 08.00. Peste 130 de explozii înregistrate în întreaga regiune Sumî

Forțele rusești au atacat ieri șapte comunități din regiunea Sumî, a declarat administrația militară a regiunii pe Telegram.

UPDATE ORA 07.00

Un localnic ar fi fost rănit în comunitatea Yunakivka. Atacurile au avariat, de asemenea, o clădire rezidențială, o anexă și un garaj în aceeași comunitate.

UPDATE ORA 06.00

Ambasadorul Rusiei în SUA afirmă că Washingtonul nu caută o „soluționare diplomatică a conflictului”. Anatoli Antonov, a declarat ieri că SUA nu intenționează să caute căi de soluționare diplomatică a conflictului din Ucraina, relatează agenția de presă TASS.

UPDATE ORA 05.00

Ambasadorul SUA la ONU, „grav îngrijorat” de creșterea cooperării militare între Rusia și Iran
Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, se declară „grav îngrijorată de cooperarea militară în creștere între Rusia și Iran” și a cerut o anchetă privind transferul de drone de atac din partea Iranului către Rusia.

UPDATE ORA 04.00

Casa Albă a afirmat ieri că Rusia a primit sute de drone din partea Iranului pentru a ataca Ucraina.

Casa Albă a declarat că dronele sau vehiculele aeriene UAV au fost construite în Iran, transportate peste Marea Caspică și apoi folosite de forțele rusești împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 03.00

Pierderile sunt „inevitabile în timpul oricărui demers militar”, în special în timpul operațiunilor ofensive, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE ORA 02.00

Subsecretarul general Martin Griffiths a declarat că un număr de 700.000 de persoane au nevoie de apă potabilă și a avertizat că ravagiile provocate de inundații într-unul dintre cele mai importante grâne de pâine din lume vor duce aproape inevitabil la scăderea exporturilor de cereale.

UPDATE ORA 01.00

Situația umanitară din Ucraina este „extrem de gravă” față de cea de dinaintea prăbușirii barajului Kakhovka, a avertizat ieri cel mai înalt responsabil al ONU pentru ajutor umanitar.

Știrea inițială

Ucraina a primit ajutor umanitar din partea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne, scrie CNN.

UE a precizat că „12 țări europene trimit în Ucraina pompe de apă, cisterne, bărci, generatoare și mai multe ajutoare pentru salvarea de vieți” .

„În prezent, Republica Polonă, Republica Estonia și Republica Federală Germania au transferat următoarele către Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina: echipamente de salvare, echipamente pentru pompieri și vehicule de teren, un vehicul special, generatoare, rezervoare de combustibil și salopete” , a precizat Ministerul ucrainean de Interne, într-un comunicat.

Lituania, Republica Cehă, Finlanda, Austria, Austria, Danemarca, Polonia, Franța și Norvegia trimit, de asemenea, ajutoare umanitare, a adăugat ministerul.