• Zelenski recunoaște pentru prima dată că Ucraina a început contraofensiva.
  • Mesajul său pentru Putin a fost: Generalii sunt „într-o dispoziție bună” .
  • Trudeau, care a sosit la Kiev pe 10 iunie într-o vizită surpriză, a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 de milioane de dolari.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 10 iunie, că o acțiune de contraofensivă împotriva forțelor ruse este în curs de desfășurare, dar a refuzat să ofere detalii, scrie BBC.

„Acțiuni contraofensive și defensive au loc în Ucraina”, a declarat Zelenski la o conferință de presă comună, la Kiev, cu premierul canadian Justin Trudeau, fără să ofere detalii despre stadiul acestora.

Zelenski a fost rugat să răspundă la comentariul președintelui rus Vladimir Putin, din 9 iunie, potrivit căruia forțele ucrainene și-au început contraofensiva.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Mesajul lui Zelenski pentru Putin

În răspunsul său, el a enumerat numele ofițerilor militari de top ai Ucrainei, spunând că toți sunt „într-o dispoziție pozitivă”, adăugând zâmbind: „Transmiteți-i asta lui Putin” .

Trudeau, care a sosit la Kiev pe 10 iunie într-o vizită surpriză, a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (375 de milioane de dolari) și a declarat că Canada va lua parte la un efort multinațional de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Canada va furniza, de asemenea, 287 de rachete suplimentare de apărare aeriană armatei ucrainene și 10.000 de proiectile de 155 de milimetri, a spus prim-ministrul Trudeau, potrivit Malay Mail.

Zelenski spune că acțiunile contraofensive sunt în desfășurare, în timp ce Trudeau vizitează Kievul și promite mai mult ajutor militar

Canada a oferit deja ajutor în valoare de miliarde de dolari, inclusiv 1 miliard de dolari canadieni (750 de milioane de dolari), a spus el, adăugând că poporul ucrainean „poate conta pe faptul că Canada își va continua sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atâta timp cât este necesar”.

Biroul lui Zelenski a declarat că cei doi lideri au adoptat o declarație în timpul vizitei lui Trudeau, menționând că Canada rămâne neclintită în angajamentul său față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„Canada apreciază foarte mult determinarea și curajul poporului ucrainean și al forțelor armate în apărarea independenței”, se spune în document.

„Statornicia și curajul lor în prima linie a democrației nu numai că protejează securitatea Europei în fața expansionismului violent al Rusiei, ci și consolidează sistemul internațional bazat pe reguli și demonstrează că, indiferent cât de brutal este inamicul, forța nu îl face să aibă dreptate” .

Citește și

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când nu mai bei cafea? 10 lucruri pe care nu le știai

Google a dat startul platformei sale de inteligență artificială generativă

Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA