• În zona Tavria, forțele de apărare ucrainene distrug în mod sistematic trupele și echipamentele rusești.
  • Unitățile de rachete și artilerie ale forțelor de apărare ucrainene din sectorul Tavria au efectuat 1.504 misiuni de tragere în ultima zi.
  • Un comandant militar ucrainean a declarat marți că soldații luptă cu înverșunare pentru a alunga forțele rusești de-a lungul graniței din regiunile Donețk și Zaporojie.

UPDATE ORA 23.00. Bătălia continuă pe frontul din Ucraina, afirmă ministrul adjunct al apărării

Există o „confruntare serioasă în curs de desfășurare pe linia frontului ucrainean”, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării din Ucraina, descriind-o ca pe o „bătălie aprigă”.

„Avem o ofensivă în mai multe direcții. Așa că de acum suntem simultan în apărare și în ofensivă, dar în direcții diferite”, a declarat Hanna Maliar la televiziunea națională ucraineană.

Forțele rusești încearcă să oprească ofensiva Ucrainei prin intensificarea bombardamentelor și a loviturilor aviatice, a mai spus Maliar. „Vedem, de asemenea, că inamicul folosește în mod activ rachete ghidate antitanc și drone autodistructive în încercarea de a opri ofensiva noastră și de a provoca diverse pagube”.

Recomandări

UE COOPEREAZĂ CU MOLDOVA
FLACĂRA OLIMPICĂ AJUNGE LA CANNES
CÂȚI BANI FACI DIN YOUTUBE
PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE

UPDATE ORA 22.00

Distrugerea barajului Kakhovka a dus la o „criză umanitară gravă” în comunitățile inundate din aval, a declarat Organizația Națiunilor Unite pentru Ucraina.

Guvernul ucrainean a cerut ajutorul ONU pentru a evalua nevoile post-dezastru. Acesta va analiza în profunzime implicațiile pe termen lung ale distrugerii devastatoare a barajului, a scris pe Twitter Organizația Națiunilor Unite pentru Ucraina.

UPDATE ORA 21.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că Adam Delimkhanov, unul dintre comandanții săi de rang înalt, „este viu și sănătos”, respingând informațiile potrivit cărora acesta ar fi fost ucis sau rănit în Ucraina.

Kadîrov, care conduce Cecenia din 2007 și este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, că Delimkhanov este „viu și nevătămat și nici măcar rănit”.

UPDATE ORA 20.00

Jens Stoltenberg, generalul de securitate al NATO, a declarat că membrii alianței trebuie să se asigure că Ucraina continuă să primească suficiente arme pentru a-și continua contraofensiva împotriva Rusiei.

Susținătorii occidentali ai Kievului se vor întâlni joi la sediul NATO de la Bruxelles pentru a primi ultimele informații de la ministrul ucrainean al apărării cu privire la evoluția atacurilor.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei, au recunoscut oficialii occidentali într-una dintre primele evaluări ale Occidentului cu privire la contraofensiva ucraineană lansată la 4 iunie.

Tonul sumbru al oficialilor a fost conceput în mod clar pentru a diminua așteptările privind un progres transformator. Cu toate acestea, ei au insistat totuși că contraofensiva „merge în direcția corectă” și că pierderile au fost așteptate.

UPDATE ORA 18.00

„Suedia speră ca până în toamnă să poată afla cine s-a aflat în spatele sabotajului gazoductului Nord Stream”, a declarat procurorul care conduce ancheta țării pentru radioul suedez, relatează Reuters.

În septembrie 2022, mai multe explozii subacvatice inexplicabile au rupt gazoductul Nord Stream 1 și gazoductul Nord Stream 2, recent construit, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

UPDATE ORA 17.00

Iată câteva imagini din Odesa, după un atac cu rachete:

UPDATE ORA 16.00

Un incendiu a izbucnit, miercuri, la centrala electrică Novocherkassk, din regiunea Rostov, Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

Aceasta nu a precizat care a fost cauza incendiului.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina a acuzat forțele militare rusești că au atacat o mașină în apropiere de granița comună a celor două țări și au ucis șase persoane. Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că atacul a avut loc marți în regiunea Sumy, în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00. Cum va fi probabil înlocuit Putin, potrivit unui expert

Un articol interesant din respectata revistă de știri Foreign Policy a discutat despre posibilele acțiuni viitoare ale lui Vladimir Putin – și despre modul în care acestea i-ar putea afecta perspectivele.

Maksim Samorukov, membru la Carnegie Endowment for International Peace, susține că președintele rus are „puține de câștigat” din încheierea războiului și că „oprirea conflictului ar fi un dezastru pentru poziția sa în politica și istoria internă a Rusiei”.

Orice decizie de a face acest lucru ar provoca „inevitabil reflecție publică” împreună cu „multe întrebări despre scopurile invaziei și costul ridicat”. Cu toate acestea, el adaugă că există puține perspective realiste ca liderul să fie forțat să plece în curând.

UPDATE ORA 13.00 Lukașenko: Belarus ar intra în război dacă va suferi „agresiune”

Belarus ar intra în război dacă ar exista o agresiune împotriva sa, a spus președintele său. Alexandru Lukașenko a spus că nu va ezita să folosească arme nucleare furnizate de Rusia dacă ar exista o astfel de „agresiune”

UPDATE ORA 12.00 Comandant superior rănit

Un comandant superior al forțelor cecene din Rusia a fost rănit, potrivit ministerului rus al apărării. Adam Delimkhanov este considerat pe scară largă drept al doilea comandant al regiunii, în spatele lui Ramzan Kadyrov.

Este membru al parlamentului rus și comandant al diviziei cecene a gărzii naționale ruse.

UPDATE ORA 11.00 Lukașenko minimizează autoritatea lui Putin asupra armelor nucleare

Președintele Belarusului a minimizat din nou faptul că armele nucleare livrate țării necesită permisiunea lui Vladimir Putin pentru a fi folosite.

„Am fost întotdeauna o țintă”, a spus domnul Lukașenko. „Occidentul au vrut să ne facă bucăți din 2020. Nimeni nu a luptat până acum împotriva unei țări nucleare, a unei țări care are arme nucleare”.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 10.00 Zi de doliu în Kryvyi Rih, când numărul morților crește la 12

O zi de doliu este în desfășurare în orașul Kryvyi Rih, unde numărul persoanelor ucise în urma atacului rusesc de ieri cu rachete a crescut la 12. Primarul orașului, Oleksandr Vilkul, a declarat că un bărbat în vârstă de 67 de ani a murit la spital peste noapte, după ce a suferit arsuri grave.

El a fost una dintre cele 25 de persoane rănite în explozii, care au distrus un bloc de apartamente cu cinci etaje și un depozit de vânzare cu amănuntul. Un bebeluș de trei luni se numără printre cei 12 locuitori salvați din blocul de locuințe în incendiu.

Sursă: Fox News

UPDATE ORA 09.00 Pompierii abordează incendiul cu rachete

Personalul serviciului de urgență lucrează pentru a controla un incendiu în depozitul unui lanț de magazine din Odesa, unde bombardamentele rusești au ucis trei persoane.

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 08.00

Președintele american Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-au reafirmat marți dorința ca Suedia să adere la NATO.

În timpul unei întâlniri la Washington, DC, cei doi lideri „și-au subliniat dorința comună de a întâmpina Suedia în Alianță cât mai curând posibil”, potrivit unui cititor al Casei Albe.

Suedia și-a semnalat intenția de a se alătura NATO în mai anul trecut, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, dar aderarea sa este blocată de Turcia și Ungaria.

UPDATE ORA 07.00

Un diplomat rus din Statele Unite a cerut marți o anchetă „transparentă” asupra atacurilor la conductele Nord Stream din septembrie, în urma unui raport al radiodifuzorului public din Țările de Jos care spunea că serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA anul trecut despre un presupus plan ucrainean de a arunca în aer.

Într-o postare Telegram, Andrey Ledenev, ministru-consilier la Ambasada Rusiei la Washington, DC, a mai spus că rolul SUA în explozii ar trebui „clarificat”.

UPDATE ORA 06.00

Generalul superior al Ucrainei a declarat că trupele sale au înregistrat „anumite câștiguri” în ofensiva lor și „înainte”, în timp ce luptele declanșează de-a lungul graniței regiunilor Donețk și Zaporizhzhia.

„Atât lupte aprige defensive, cât și ofensive sunt în desfășurare în estul și sudul națiunii noastre. Avem anumite câștiguri, implementând planurile noastre, mergând înainte”, a spus generalul Valerii Zaluzhnyi într-o postare pe Facebook.

UPDATE ORA 05.00

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat anul trecut CIA cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte de a fi lovite, a informat marți postul public olandez NOS, fără a preciza o sursă.

Raportul s-a bazat pe o investigație comună a NOS, emisiunea de știri olandeză Nieuwsuur [Newshour] și mass-media germană Die Zeit și ARD.

UPDATE ORA 04.00

Cel puțin șapte angajați ai Serviciului Silvic de Stat al Ucrainei au fost uciși marți de bombardamentele rusești în regiunea de nord-est Sumi, a declarat un oficial ucrainean.

Volodymr Artyukh, șeful administrației regionale Sumy, a declarat că bombardamentele au deteriorat și o casă, un magazin și anexe din orașul Seredyno-Buda.

UPDATE ORA 03.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit, marți, alianței conduse de britanici pentru cel mai recent ajutor de apărare aeriană pentru Kiev.

Zelensky a spus că Forța Expediționară Comună (JEF) a anunțat „un pachet puternic de asistență în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru a consolida apărarea aeriană ucraineană”.

UPDATE ORA 02.00

Un copil se numără printre cele 11 persoane ucise în urma unui atac cu rachetă al Rusiei asupra unui bloc de apartamente din orașul Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de noapte.

Zelensky a declarat că operațiunile de salvare și curățarea molozului s-au încheiat și a transmis condoleanțe familiilor și celor dragi victimelor. El a adăugat că peste 30 de persoane au fost rănite, toate fiind asistate.

Miercuri a fost declarată zi de doliu pentru victime.

UPDATE ORA 01.00

Vladimir Putin a semnat marți o lege care definește condițiile pentru invalidarea pașapoartelor de călătorie rusești, potrivit documentului publicat pe site-ul portalului guvernului.

Noua lege impune restricții stricte de călătorie cetățenilor ruși care ar putea fi înrolați în serviciul militar obligatoriu.

Pașapoartele diplomatice sau de serviciu ar putea fi recunoscute ca nule dacă nu sunt returnate fără un motiv întemeiat în termen de cinci zile lucrătoare de la finalizarea unei călătorii de afaceri, prevede legea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un comandant militar ucrainean a declarat marți că soldații luptă cu înverșunare pentru a alunga forțele rusești de-a lungul graniței din regiunile Donețk și Zaporojie, scrie CNN.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului de Forțe Operaționale și Strategice Tavria, a declarat: ,,În sectorul Tavria, forțele de apărare ucrainene distrug sistematic efectivele și echipamentele rusești” .
El adaugă: „Unitățile de rachete și artilerie ale forțelor de apărare ucrainene din sectorul Tavria au efectuat 1.504 misiuni de tragere în ultima zi” , de asemenea a fost distrus și un depozit de muniție inamic.

Cu toate acestea, ambele părți au raportat confruntări în regiunile Donețk și Zaporojie.