• Atacul de azi-noapte asupra Odesei a fost confirmat de autoritățile ucrainene.
  • Orașul-port de la Marea Neagră a mai fost bombardat și ieri.
  • Informațiile din mediul online descriu o explozie foarte puternică.

UPDATE ORA 23.00. Locuitorii evacuați din satul rusesc de frontieră din regiunea Belgorod susțin că au fost jefuiți de trupele Moscovei

Doi locuitori evacuați dintr-un sat rusesc care se învecinează cu Ucraina în regiunea Belgorod au afirmat autorităților că soldații ruși le-au jefuit casele, potrivit CNN.

În comentariile publice adresate guvernatorului regional Viaceslav Gladkov, cei doi locuitori au declarat că militarii ruși trimiși să le păzească satul Novaia Tavolzhanka le-au jefuit în schimb casele.

Câteva mii de persoane au fost evacuate din zonă atunci când voluntarii ruși care se opun regimului președintelui Vladimir Putin au lansat raiduri transfrontaliere la sfârșitul lunii mai.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
ELVEȚIA CÂȘTIGĂ EUROVISION 2024
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN

Unul dintre locuitori, Nataliya Șemercenko, i-a spus guvernatorului într-o postare joi pe site-ul de socializare VK: „Personalul militar al Federației Ruse pătrunde în multe case (deși nu a fost introdusă starea de urgență și nu au dreptul de a intra în locuințe private)”.

„Ei locuiesc în casele noastre, duc un stil de viață urât, consumă alcool și lasă în urmă gunoaie, toaletele și casele sunt murdărite, se fură obiecte personale”, a scris ea.

„Nu vrem ca aceste case ale noastre, care au avut deja de suferit de pe urma acțiunilor Forțelor Armate ale Ucrainei, să fie acum încă un refugiu pentru apărătorii noștri!”, a adăugat ea.

Vladimir Jdanov, șeful administrației districtului Șebekino, i-a spus lui Șemercenko într-un răspuns că „apelul ei a fost transmis Consiliului de Securitate”.

Un alt comentariu, care a fost scris miercuri, susținea că soldații ruși locuiau într-o casă din care o familie a fugit.

„Două case au fost sparte, o ușă a fost spartă cu o rangă, ferestrele au fost sparte”, potrivit unui comentariu al unui locuitor local Danil Bilich.

„Toate lucrurile au fost răsturnate, căutau lucruri mici și prețioase, unele dintre ele au fost furate, au existat acte de vandalism într-una dintre case, televizoarele au fost sparte, mobila a fost smulsă. Este evident că în casă locuiesc soldați”, a adăugat el.

Alte comentarii de răspuns la adresa guvernatorului s-au concentrat pe o presupusă lipsă de sprijin social care ar fi fost promis rezidenților care au fost evacuați.

„Ne aflăm în afara regiunii Belgorod, în orașul Zelenograd. Timp de o săptămână am încercat să obțin răspunsuri, cum putem primi plata? Avem doi copii, nu trăim, supraviețuim! Mulțumim voluntarilor de la Moscova, cel puțin ei aduc mâncare!”, a spus unul dintre ei.

UPDATE ORA 22.00.Ce arată primele evaluări occidentale ale contraofensivei ucrainene

Asaltul lansat de forțele ucrainene va fi unul prelungit și obositor, se va întinde pe mai multe luni și va veni cu un preț ridicat, notează BBC Ucraina și Washington Post.

Trupele Moscovei sunt bine consolidate pe linia frontului și nimeni nu ar trebui să se aștepte ca apărarea lor să cedeze imediat în urma contraofensivei ucrainene, spun oficiali occidentali.

Până acum, avansul trupelor Kievului a fost unul lent, în condițiile în care „forțele ruse s-au descurcat în general bine pe liniile de apărare bine pregătite și s-au retras în spatele liniilor tactice” , spun surse citate de BBC.

Este însă prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la succesul general al ofensivei ucrainene, a subliniat un oficial occidental citat de jurnaliștii de la BBC.

UPDATE ORA 21.00. Șeful Pentagonului spune că Ucraina poate recupera echipamentele avariate și le poate readuce „în luptă”

Kievul are posibilitatea să recupereze și să repare echipamentele militare uzate și să le folosească din nou „în luptă” , a declarat joi, 15 iunie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizată în Capitala Belgiei, scrie CNN.

Totodată, șeful Pentagonului a afirmat că „vor continua să existe pagube” în urma confruntărilor armate, dar că forțele ucrainene „au încă o mare capacitate de luptă”.

La rândul său, generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a spus că Ucraina „face progrese constante” în contraofensiva sa, dar cu dificultate.

„Aceasta este o luptă foarte dificilă. Este o luptă foarte violentă. Și va dura probabil o perioadă de timp considerabilă și cu costuri ridicate”, a declarat Milley.

Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în ultimele zile, după cum a relatat CNN la începutul acestei săptămâni, citând o analiză a serviciilor de informații din surse deschise.

Cele 16 vehicule americane de luptă de infanterie Bradley au fost fie distruse, fie avariate și abandonate. Ele reprezintă aproape 15% din cele 109 de vehicule militare pe care SUA le-au furnizat Ucrainei, potrivit lui Jakub Janovsky, de la site-ul olandez de informații open-source Oryx, care a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești.

UPDATE ORA 20.00. Senatorii americani vor propune un proiect de lege pentru confiscarea și transferul activelor rusești către Ucraina – Financial Times

Senatorii americani intenționează să propună un proiect de lege care i-ar permite președintelui Joe Biden să confiște și să transfere activele suverane rusești în Ucraina, relatează ziarul Financial Times joi, 15 iunie, citat de The Kyiv Independent.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, țările occidentale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele Băncii Centrale a Rusiei.

Susținătorii proiectului de lege spun că Rusia poartă vina pentru distrugerile și crimele de război din Ucraina și ar trebui să suporte și costurile financiare ale reparațiilor. De asemenea, ei urmăresc probabil să ușureze povara sprijinului acordat Ucrainei de către contribuabilii și aliații SUA, notează sursele citate.

„Având în vedere brutalitatea Rusiei și continuarea crimelor de război împotriva poporului ucrainean, este corect ca fondurile guvernamentale rusești din Statele Unite să fie confiscate și reorientate pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul și să-și reconstruiască țara”, a declarat senatorul republican Jim Risch, care a depus proiectul de lege.

UPDATE ORA 19.00. Putin plănuiește să viziteze Turcia la invitația lui Erdogan – presa rusă

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să facă o vizită în Turcia la invitația omologului său Recep Tayyip Erdogan, dar nu s-a discutat încă un calendar specific, a declarat pentru agenția de presă rusă Interfax, Iuri Ușakov, un consilier al liderului de la Kremlin, relatează Ukrainska Pravda.

„Președintele turc a confirmat invitația sa către președintele nostru de a vizita Turcia. Există planuri, dar datele specifice nu au fost încă discutate”, a declarat Ușakov, întrebat dacă președintele rus are planuri de a călători în Turcia.

UPDATE ORA 18.00. Presa rusă RIA anunță că Budanov a fost rănit

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Budanov, a fost rănit pe 29 mai în timpul unei lovituri rusești asupra clădirii departamentului său, o rachetă a „zburat” în biroul de lângă Budanov, a declarat pentru RIA Novosti un angajat al agențiilor de aplicare a legii ruse, citând surse din serviciile secrete ucrainene.

După ce Budanov a fost rănit, a fost dus cu elicopterul la o bază militară din Rzeszow polonez, unde a zburat special pentru el un avion de evacuare american, care l-a livrat pe șeful serviciilor secrete ucrainene în Germania.

Datele despre acest zbor au fost găsite pe serviciul Flightradar (în imagine). Acum Budanov se află într-un spital din Berlin, este în stare gravă.

Grupul Rammstein. Miniștrii apărării din NATO au promis Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană

Ca urmare a reuniunii șefilor de apărare ai NATO, Statele Unite, Regatul Unit, Olanda și Danemarca vor coopera pentru a trimite sisteme de apărare aeriană, inclusiv sute de rachete, în Ucraina, au declarat țările într-o declarație comună, a informat Reuters.

De asemenea, agenția a mai spus într-un comunicat că livrarea echipamentelor a început deja și ar trebui finalizată „în câteva săptămâni” .


Situația de la Centrala nucleară de la Zaporojie este gravă, dar nivelul apei pentru răcire este suficient . Acest lucru a fost declarat de șeful AIEA Rafael Grossi.

UPDATE ORA 17.00

Țările UE au finalizat pregătirea a 24 de mii de militari ucraineni, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

UPDATE ORA 16.30

Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care cere aderarea Ucrainei la NATO doar după încheierea războiului.

425 de deputați au votat pentru rezoluție , 38 au votat împotrivă și 42 s-au abținut.

Deputații se așteaptă ca procesul de aderare a Ucrainei la NATO să înceapă după încheierea războiului și să fie finalizat cât mai curând posibil.

UPDATE ORA 16.10

️Parlamentul European a numit explozia barajului hidrocentralei Kakhovskaya un atac terorist și a condamnat acțiunile Rusiei.

UPDATE ORA 16.00

Ucraina a recâștigat controlul a peste 100 de kilometri pătrați de teritoriu în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, a afirmat joi un comandant militar ucrainean de rang înalt.

Generalul de brigadă Oleksii Hromov a declarat în cadrul unei conferințe de presă: „Suntem pregătiți să continuăm să luptăm pentru a ne elibera teritoriul chiar și cu mâinile goale”.

El a confirmat că în primele etape ale ofensivei, despre care Ucraina a declarat că a început săptămâna trecută, au fost eliberate șapte așezări în regiunea estică Donețk și în regiunea sudică Zaporojie, relatează Reuters.

UPDATE ORA 15.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că soldații care și-au pierdut viața nu au murit în zadar, deoarece „Ucraina va învinge Rusia”. El a spus că ucrainenii le vor onora memoria prin victorie și „trăind în libertate”.

UPDATE ORA 14.00

Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg a vorbit la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO.

UPDATE ORA 13.00

Un copil a fost ucis de un bombardament ucrainean în regiunea Herson din sudul țării, parțial controlată de Rusia, relatează Reuters, citând agenția de presă Tass.

Kherson este una dintre cele patru regiuni pe care Rusia susține că le-a anexat de la Ucraina anul trecut, deși forțele sale nu controlează în totalitate teritoriul.

UPDATE ORA 12.00

Atacul de azi-noapte din Odesa a fost confirmat de autoritățile ucrainene, care declară că un număr de rachete de croazieră și de drone ar fi atacat orașul. Nu este însă clar ce au lovit sau ce fel de muniție a fost folosită.

Informațiile din mediul online descriu o explozie foarte puternică, înregistrată înainte de ora 1 dimineața. Orașul-port de la Marea Neagră a mai fost bombardat și ieri, exploziile din ziua precedentă cauzând trei morți și 13 răniți. De asemenea, orașul Krivoi Rog, a fost bombardat pentru a doua noapte consecutiv.

UPDATE ORA 11.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii apărării se întâlnesc astăzi într-un „moment critic” într-o „lume mai periculoasă”.

„Ucraina a lansat o contraofensivă, ceea ce vedem sunt lupte aprige. Este încă devreme, dar vedem, de asemenea, că ucrainenii obțin câștiguri și că Ucraina este capabilă să elibereze teritoriul ocupat”.

UPDATE ORA 10.00

Guvernul australian s-a grăbit să adopte o legislație specială care să îi permită să anuleze contractul de închiriere al Rusiei pentru o locație pentru o nouă ambasadă în apropierea parlamentului țării, invocând motive de securitate națională.

Prim-ministrul Anthony Albanese a promis că va acționa „rapid pentru a se asigura că locul închiriat nu va deveni o prezență diplomatică oficială”.

UPDATE ORA 09.00

The Wall Street Journal relatează că Japonia este în discuții pentru a furniza obuze de artilerie Statelor Unite ca să suplimenteze stocurile pentru contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.

Până în prezent, Japonia a oferit Ucrainei doar ajutoare neletale. Raportul susține că Tokyo ia în considerare furnizarea de obuze de artilerie de 155 mm. „În cadrul unui acord din 2016 care permite Japoniei și SUA să facă schimb de muniție ca parte a alianței lor de securitate de lungă durată”.

UPDATE ORA 08.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat miercuri că unul dintre comandanții săi de rang înalt este în viață și se simte bine, respingând informațiile potrivit cărora acesta ar fi fost ucis sau rănit în Ucraina.

Comandantul, Adam Delimkhanov, conduce divizia cecenă a gărzii naționale ruse și este, de asemenea, membru al parlamentului rus.

UPDATE ORA 07.00

Oficialii au declarat că toate cele 20 de drone care au atacat în sud au fost distruse de forțele de apărare aeriană. Miercuri, trei persoane au fost ucise și cel puțin 13 rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa, au declarat forțele ucrainene.

UPDATE ORA 06.00. Odesa, vizată de lovituri rusești pentru a doua zi consecutiv

Odesa ar fi fost vizată de lovituri rusești în cursul nopții, după ce a suportat deja un val mortal în primele ore ale dimineții de miercuri.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a emis o declarație la primele ore ale dimineții de joi, afirmând că Rusia atacă „cu vehicule aeriene fără pilot” – adică drone – și că există „de asemenea, o amenințare cu un atac cu rachete”, recomandând totodată locuitorilor să se ducă la adăposturi.

UPDATE ORA 05.00

În Odesa și Kryvyi Rih s-au auziy explozii, iar în Harkov s-au raportat survolări cu drone.
De asemenea, au fost înregistrate lansări de rachete din apele Mării Caspice.
Luptătorii brigăzii 30 a Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus un alt tanc rusesc, spun ucrainenii.

UPDATE ORA 04.00

O alertă aeriană a fost anunțată în mai multe regiuni din Ucraina, printre care și regiunea Poltava.

UPDATE ORA 03.00 Un soldat rus s-a predat unei drone ucrainene pe câmpul de luptă de la Bakhmut, relatează The Wall Street Journal

Un soldat rus s-a predat unei drone ucrainene pe câmpul de luptă de la Bakhmut în luna mai, potrivit unui raport al Wall Street Journal.

Reporterii de la Wall Street Journal l-au intervievat pe soldatul rus într-un centru de detenție din regiunea Harkov pe 19 mai. Potrivit Wall Street Journal, soldatul a vorbit în timp ce se afla sub supravegherea unui gardian. CNN nu poate verifica dacă soldatul a vorbit sub constrângere.

UPDATE ORA 02.00 Aliații NATO continuă discuțiile cu miză mare privind momentul și modul în care Ucraina ar putea adera la alianță înaintea summitului

Președintele Joe Biden și echipa sa se află în mijlocul unei discuții cu miză mare cu colegii din NATO cu privire la modul și momentul aderării Ucrainei – o dezbatere care ar putea scoate la iveală tensiunile din cadrul alianței înaintea unui summit.

Chestiunea aderării Ucrainei la NATO este una dintre mai multe probleme pe care liderii le vor aborda atunci când se vor întâlni în capitala lituaniană Vilnius, la mijlocul lunii iulie. De asemenea, vor fi discutate noile angajamente privind cheltuielile pentru apărare și un succesor al secretarului general Jens Stoltenberg, care intenționează să părăsească postul în toamnă.

UPDATE ORA 01.00 Ucraina raportează unele câștiguri în eforturile sale de contraofensivă

Pe linia frontului ucrainean are loc o „bătălie crâncenă”, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, în timp ce luptătorii Kievului încep, de asemenea, să desfășoare contraofensive în sud-estul țării.

Aliații NATO continuă să își promită sprijinul pentru Ucraina și să precizeze că „Rusia nu are drept de vot sau de veto” în ceea ce privește aderarea sau nu a Kievului la alianță, potrivit lui Julianne Smith, diplomatul de top al Washingtonului la NATO.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Se preconizează că inundațiile provocate de prăbușirea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei se vor retrage complet până la 20 iunie, potrivit lui Andrey Alekseenko, șeful guvernului regiunii Herson, scrie CNN.

Ruperea barajului Nova Kakhovka în dimineața zilei de 6 iunie a inundat orașele și satele de pe ambele maluri ale râului Nipru. „Începând de astăzi, apa în Oleshky și în raion a rămas doar în zonele joase, până la 1,6 m. Aprovizionarea a revenit la normal, iar vehiculele cu produse alimentare au putut intra”, a declarat el pe Telegram. Oleshky se află la aproximativ 70 de kilometri vest de Nova Kakhovka.

Șeful administrației regiunii Kherson, numit de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat marți că nivelul apei în Nova Kakhovka a rămas la 5 metri.