• Potopul de apă eliberat de baraj a stârnit temeri de inundații pe scară largă, locuitorii din zonă fiind îndemnați să evacueze imediat zona.
  • Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații în jurul zonei.
  • Barajul Nova Kakhovka de pe râul Dnipro, situat la aproximativ 30 km est de orașul Herson, avea o înălțime de 30 de metri și o lățime de 3,2 km.

Marți, imaginile au surprins imagini cu apa care țâșnește din barajul Nova Kakhovka, într-o zonă din sudul Ucrainei controlată de Rusia. Imaginile de la fața locului par să arate o explozie la baraj, care a avariat o mare parte din structura acestuia. Nu este clar ce a provocat explozia. Oficialii ucraineni și ruși s-au acuzat reciproc de explozia barajului, scrie Al Jazeera.

Potopul de apă eliberat de baraj a stârnit temeri de inundații pe scară largă, locuitorii din zonă fiind îndemnați să evacueze imediat zona. Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații în jurul zonei. Barajul Nova Kakhovka de pe râul Dnipro, situat la aproximativ 30 km est de orașul Herson, avea o înălțime de 30 de metri și o lățime de 3,2 km.

Acesta a furnizat apă pentru părți mari din sud-estul Ucrainei, pe lângă Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. De asemenea, rezervorul barajului a furnizat apă Centralei Nucleare Zaporizhzhia pentru a răci cele șase reactoare nucleare ale sale. Înainte de a fi distrus, rezervorul conținea în medie aproximativ 18 kilometri cubi de apă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că centrala ar trebui să aibă suficientă apă pentru a-și răci reactoarele timp de câteva luni” dintr-un iaz situat deasupra rezervorului barajului. Planet Labs și Maxar Technologies au transmis imagini din satelit ale barajului, care arată amploarea pagubelor provocate acestuia.

Autoritățile instalate de Rusia au declarat stare de urgență în părțile anexate ale regiunii Herson în urma inundațiilor. Agenția rusă de știri TASS afirmă că cel puțin șapte persoane sunt date dispărute după ce zonele din apropiere au fost inundate.

Amploarea consecințelor ecologice nu a fost încă identificată în mod clar, dar oficialii ucraineni au avertizat că acestea ar putea fi grave. Imaginile de mai jos arată centrele urbane din jurul barajului Nova Kakhovka scufundate în apă. Ministerul ucrainean al agriculturii spune că inundațiile vor afecta zeci de mii de hectare din sudul Ucrainei și ar putea transforma cel puțin 500.000 de hectare în deșerturi”.

Citește și: