• Pictorița Françoise Gilot a fost partenera lui Pablo Picasso din 1946 până în 1953.
  • Pictorița Françoise Gilot s-a stins din viață la 101 ani din cauza unor probleme de sănătate la inimă și plămâni.
  • Artista este cunoscută pentru relația sa tumultoasă cu Pablo Picasso, celebrul pictor.

Fiica lui Françoise Gilot, Aurelia Engel, a declarat: „A fost o artistă extrem de talentată, iar noi vom lucra la moștenirea ei dar și la picturile și lucrările incredibile pe care ni le-a lăsat”, scrie AP News. Françoise Gilot a fost născută în Franța pe 26 noiembrie 1921. Artista își exprimase de mult timp frustrarea că, în ciuda aclamațiilor pentru arta sa, pe care a produs-o din adolescență până în urmă cu cinci ani, ea va fi în continuare cunoscută mai ales pentru relația sa cu Picasso.

Care a fost povestea muzei lui Picasso?

Françoise Gilot are doi copii împreună cu Picasso, pe Claude și Paloma Picasso. Dar, spre deosebire de celelalte femei cheie din viața lui Picasso, Francoise a plecat în cele din urmă.

Françoise Gilot a declarat în 2016 pentru ziarul The Guardian că „ Nu am fost prizonieră în această relație, am fost acolo din propria mea voință și am plecat din propria mea voință”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ca după ceva timp să declare că Picasso ar fi fost foarte mândru în momentul despărțirii, punctând prin: „Nimeni nu părăsește un om ca mine”. Cele mai cunoscute lucrări ale artistei sunt White Tulips on Blue, At the time of the pyramids și Lucretia.

Citește și: