• Cel puțin 150 de familii din regiunea inundată Herson au primit vineri provizii „vitale”, a anunțat UNICEF.
  • Mai multe comunități din regiunea sudică au fost inundate săptămâna trecută, după ce barajul de la Nova Kahovka s-a prăbușit.
  • Voluntarii UNICEF din Ucraina au publicat o înregistrare video după ce au livrat ajutoarele către cele 150 de familii.

UPDATE ORA 23.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, după întâlnirea cu liderii africani, că orice discuții de pace cu Rusia sunt posibile numai după retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ocupate.

Acordul cu cereale la Marea Neagră: Putin a mai susținut că „criza de pe piața mondială alimentară nu este o consecință a conflictului din Ucraina”.

„Aprovizionarea cu cereale din Ucraina pe piețele lumii nu rezolvă problema foametei în lume”, a spus el.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

UPDATE ORA 22.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este „deschisă către un dialog constructiv” și a lăudat abordarea diplomatică a țărilor africane față de războiul din Ucraina în timpul unei întâlniri pe care a avut-o sâmbătă la Sankt Petersburg cu mai mulți lideri de pe continent.

„Salutăm abordarea echilibrată a prietenilor noștri africani față de criza din Ucraina. … Suntem deschiși unui dialog constructiv cu toți cei care doresc pacea bazată pe principiile justiției și luarea în considerare a intereselor legitime ale părților”, a spus Putin.

UPDATE ORA 21.00

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se îndreaptă spre Beijing pentru o vizită cu mize mari, menită să conducă relațiile dintre Statele Unite și China înapoi pe curs, după luni de tensiuni aprinse între cele două națiuni.

Oficialii ambelor guverne au semnalat așteptări scăzute pentru vizită, dar Blinken a promis că va ridica „preocupările noastre foarte reale cu privire la o serie de probleme”, inclusiv războiul din Ucraina.

China a lansat un document de poziție vag cu privire la o „rezolvare politică” a conflictului, dar a fost criticată pentru că nu a cerut Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, așa cum au făcut Kievul și peste 100 de guverne din întreaga lume.

UPDATE ORA 20.00

Vladimir Putin s-a întâlnit cu o delegație de lideri africani care doresc să medieze în război.

Liderului rus i s-a spus că este timpul să negocieze încetarea luptei, despre care delegația a spus că dăunează întregii lumi. Însă el a insistat că, deși Rusia este pregătită să ia în considerare orice propunere africană, Ucraina este cea care refuză să vorbească.

El spune că Rusia nu a refuzat niciodată să participe la nicio discuție asupra conflictului.

UPDATE ORA 19.00

Președintele american Joe Biden a reiterat că este „total iresponsabil” ca Rusia să mute arme nucleare în NATO.

Vorbind în timp ce pleca la Philadelphia, el le-a spus reporterilor: „Am comentat asta de multe ori – este total iresponsabil”.

Când a fost întrebat dacă va facilita aderarea Ucrainei la NATO, el a răspuns: „Nu. Pentru că trebuie să îndeplinească aceleași standarde.”

UPDATE ORA 18.00

O trupă de cântăreți îmbrăcați în costum național concertează în ruinele unui club comunitar bombardat. Vocile lor se înălță și se ridică, în timp ce trupurile lor se leagănă. Publicul aplaudă, zâmbește și își bate din picioare.

La suprafață, există mici semne ale traumei comune pe care au suferit-o. Dar priviți mai de aproape această scenă veselă și câțiva spectatori plâng. Alții își țin capul în mâini.

Amintirea „28 de zile de groază” – când soldații ruși au prins aproape întreaga populație în subsolul unei școli – este încă crudă.

În mijlocul spectacolului, cântăreții tac, cu capul plecat pentru a-i onora pe cei care și-au pierdut viața când rușii au preluat satul.

UPDATE ORA 17.00. Kremlinul susține că Putin este deschis la un dialog cu Olaf Scholz și cu Emmanuel Macron

Kremlinul susține dialogul cu cancelarul german Olaf Scholz și cu liderul francez Emmanuel Macron, dar nu a primit încă nicio propunere pentru o conversație, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit CNN.

„Atât Scholz, cât și Macron au declarat importanța continuării dialogului cu Rusia, iar noi susținem acest punct de vedere, dar până acum nu au fost primite propuneri specifice. Președintele a declarat ieri că rămâne deschis la comunicare”, a declarat Peskov în timpul unei convorbiri cu reporterii.

Săptămâna trecută, Scholz a declarat că intenționează să vorbească cu Putin „în viitorul apropiat”.

UPDATE ORA 16.00. Rușii au interceptat un atac cu drone ucrainene asupra unei stații petroliere de pe teritoriul Rusiei

Guvernatorul regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a afirmat sâmbătă că sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat în cursul nopții un atac cu drone ucrainene asupra unei stații de pompare a petrolului din conducta Druzhba, notează CNN.

Trei drone au fost doborâte în atacul de lângă Novozybkov, a declarat Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

Nu au fost înregistrate pagube la infrastructură, potrivit presei ruse.

Regiunea de frontieră a mai cunoscut atacuri anterioare puse pe seama Kievului.

La sfârșitul lunii mai, presa de stat rusă a raportat un atac cu drone în Briansk. La începutul lunii mai, au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora patru avioane ale Rusiei au fost doborâte în interiorul regiunii.

UPDATE ORA 15.00. Stoltenberg ar putea fi rugat să mai rămână un an la șefia NATO

Este de așteptat ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcția de secretar general al NATO pentru încă un an, potrivit unei surse familiare cu discuțiile, notează The Guardian.

Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de trei ori și urmează să se retragă în septembrie, după nouă ani în funcția de secretar general al alianței militare.

Norvegianul are un sprijin larg în rândul alianței și continuă să fie un lider eficient, a declarat pentru Reuters sursa, care a solicitat anonimatul.

Administrația (Biden) se apropie de ideea ca Stoltenberg să rămână încă un an. Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianței cu privire la înlocuirea sa.

Șansele ca Stoltenberg să fie rugat să își prelungească mandatul pentru a patra oară cresc pe măsură ce summitul de la Vilnius se apropie, aliații temându-se de o demonstrație de dezunire în timp ce NATO continuă să răspundă la războiul Rusiei din Ucraina.

Stoltenberg a declarat în februarie că nu dorește o nouă prelungire a mandatului său, dar a refuzat să spună ce ar face dacă membrii NATO i-ar cere să rămână în funcție.

UPDATE ORA 14.00. Ministerul Apărării: Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu rază lungă

Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acțiune de 200 de kilometri pentru a-și „consolida” ofensiva, potrivit unui ministru adjunct al apărării, notează CNN.

„Ucraina preia inițiativa”, dar, pentru a învinge Rusia, are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, a declarat Volodimir Havrilov într-o înregistrare video postată pe Telegram a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Toate planurile noastre militare sunt puse în aplicare în conformitate cu evaluările. Principalul lucru în războiul modern este conștientizarea situației pentru a cunoaște poziția inamicului și pentru a putea lansa lovituri de precizie pe distanțe lungi. Adică, să avem arme capabile să lovească inamicul la o distanță de până la 200 de kilometri”, a spus el.

El a adăugat că Ucraina urmează să primească avioane care o vor apăra în primul rând de rachetele rusești.

„A trecut mai mult de un an de război și suntem încrezători că îi vom învinge pe invadatorii ruși, împreună cu partenerii noștri care ne oferă tot ceea ce avem nevoie”, a spus el.

UPDATE ORA 13.00

28 de localități rămân inundate în regiunea Herson, după distrugerea barajului Nova Kahovka Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat, sâmbătă, pe Telegram, că  în urma distrugerii barajului Nova Kahovka, 28 de localități rămân inundate.

„Sâmbătă, 17 iunie, se observă o scădere treptată a nivelului apei pe fluviul Nipru în apropierea postului Herson, unde se află la cota de 1,09 metri. 11 localități (1.509 case) pe malul drept al râului Nipru rămân sub ape, precum și 17 așezări în teritoriul ocupat temporar” , se arată în mesaj.

În total, 2.782 de persoane au fost evacuate în regiunea Herson. Au fost salvate 716 persoane, dintre care 30 de copii și 40 de persoane cu probleme locomotorii. 

De asemenea, potrivit autorităților ucrainene, fost acordată asistență psihologică pentru 401 persoane.

UPDATE ORA 12.00

Patru civili au murit, după ce o rachetă rusească a lovit mașina în care se aflau Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, a transmis, sâmbătă, pe  Telegram, că în satul Guryiv Kozachok din regiunea Harkov, o rachetă ghidată rusă a lovit o mașină civilă în care se aflau patru persoane.

Rușii au tras asupra satului Guryiv Kozachok, din raionul Bogodukhiv. O rachetă ghidată antitanc a rușilor a lovit o mașină civilă care se deplasa în direcția localității. 

Potrivit datelor preliminare, în mașină se aflau 4 persoane care au murit pe loc”, a notat Oleg Sinegubov.

UPDATE ORA 11.00

Vineri noaptea, pe rețelele sociale rusești, a fost raportat un atac ucrainean la sud de Lobkove, o localitate aflată la circa 50 km SE de orașul Zaporijie.

Totuși, într-un interviu pentru The Guardian, Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a spus că centrul bătăliei s-a mutat acum de la Bakhmut (Donbas) pe Frontul de Sud, pe direcția Berdiansk-Mariupol. Ea a precizat că tancurile britanice Challenger încă nu au intrat în luptă, dar sunt pregătite, iar acest lucru va avea loc în curând. Maliar a mai spus că rușii au concentrat trupe pe Frontul de Est și în Donbas, dar ,,în sud, rușii nu prea au succes”.

Aceste declarații trebuie primite însă cu reținere, având în vedere faptul că operațiunile militare și obiectivele acestora de regulă nu se comunică.

Potrivit ISW, contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud continuă pe cel puțin trei direcții, iar pe Frontul de Est, de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, rușii au efectuat câteva atacuri limitate, în ultimele 24 de ore.

Într-o analiză publicată de Sky News, vicemareșalul Sean Bell, un veteran al Royal Air Force, cu experiență de luptă în războaiele din Iugoslavia, Golful Persic și Afganistan, explică faptul că Rusia are acum o superioritate aeriană pe Frontul de Sud, prin aducerea de elicoptere și avioane de luptă care fac extrem de dificilă ofensiva ucraineană. 

,,Ucraina are nevoie de forțe aeriene moderne, nu de o escadrilă de aeronave F-16 second-hand, care nu au șanse împotriva interceptoarelor rusești moderne și invizibile (stealth). Puterea aeriană reprezintă o combinație complexă de tehnologie, software sofisticat, arme de precizie de ultimă generație și o multitudine de capabilități de sprijin – cum ar fi sistemele de avertizare și control aeropurtate (AWAC), rachete sol-aer și mijloace de război electronic.

,,Forțele aeriene ruse ar decima rapid un număr mic de F-16 vechi care ar acționa autonom, lăsând peste noapte Ucraina fără capacități aeriene” , mai spune vicemareșalul Sean Bell, care subliniază că ,,intervenția directă a forțelor aeriene occidentale este singura cale de a proteja contraofensiva ucraineană de atacurile aeriene ale Rusiei” .

UPDATE ORA 10.00

Biden este gata să simplifice procesul de aderare a Ucrainei la NATO , relatează CNN, citând surse.

Acesta ar putea oferi Kievului oportunitatea de a refuza implementarea Planului de acțiune pentru aderarea la NATO, care necesită îndeplinirea anumitor condiții pentru aderarea la alianță.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut această propunere și în timpul întâlnirii cu Biden, notează postul de televiziune american.

UPDATE ORA 09.00

Șase rachete hipersonice rusești au fost doborâte vineri deasupra Kievului, susține aviația ucraineană. Rachetele Kinzhal au fost însoțite de alte șase rachete de croazieră Kalibr și de două drone, despre care forțele aeriene au mai afirmat că au fost, de asemenea, doborâte.

UPDATE ORA 08.00

Guvernul american spune că nu există niciun indiciu că Kremlinul intenționează să folosească arme nucleare pentru a ataca Ucraina.

„Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken după comentariile lui Putin.

Belarus este un aliat cheie al Rusiei și a servit drept rampă de lansare pentru invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina, în februarie anul trecut.

Putin a declarat că transferul focoaselor nucleare tactice va fi finalizat până la sfârșitul verii.

UPDATE ORA 07.00

Operațiunile ofensive de până acum au adus câștiguri modeste în regiunile sudice, cum ar fi Zaporojie, apărarea Rusiei dovedindu-se greu de spart. Zona este văzută ca o țintă majoră pentru Ucraina, deoarece ar însemna ruperea podului terestru al Rusiei între Crimeea anexată și estul Donețkului.

UPDATE ORA 06.00

Joi, un consilier al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că primul obiectiv a fost să elimine cât mai multe unități de recruți ruși și „să crească presiunea psihologică asupra armatei ruse”.

„În același timp”, a spus el, unitățile ucrainene „testează pentru a vedea care sunt zonele cele mai slabe”.

UPDATE ORA 05.00

Mai multe explozii au fost semnalate în Herson, Zaporojie.

UPDATE ORA 04.00

Institutul pentru Studiul Războiului avertizează, de asemenea, că este mult prea devreme pentru a trage concluzii.

„Ucraina nu a angajat încă marea majoritate a forțelor sale de contraofensivă, iar apărarea rusă nu este uniform de puternică de-a lungul tuturor sectoarelor liniei frontului”, a declarat acesta săptămâna aceasta.

UPDATE ORA 03.00

După cum observă Mick Ryan, un fost general în forțele armate australiene: „Există o veche zicală care spune că „atunci când inamicul tău face greșeli, nu-i ieși în cale”. De ceva timp, Gerasimov a demonstrat o aptitudine pentru a face greșeli strategice”, nu în ultimul rând cu atacul inițial prost conceput din februarie 2022.

UPDATE ORA 02.00

Ucrainenii își permit să alege zonele pe care să le atace, iar rușii trebuie să încerce să apere o linie de front sinuoasă, lungă de aproape 1.000 de kilometri, cu unele unități care au fost deja mutilate și peticite.

UPDATE ORA 01.00

O persoană a fost ucisă și alta rănită în urma unui bombardament în Nikopol.

Știrea inițială

Cel puțin 150 de familii din regiunea inundată Herson au primit vineri provizii „vitale”, a anunțat UNICEF, potrivit Sky News.

Mai multe comunități din regiunea sudică au fost inundate săptămâna trecută, după ce barajul de la Nova Kahovka s-a prăbușit.

Voluntarii UNICEF din Ucraina au publicat o înregistrare video după ce au livrat ajutoarele către cele 150 de familii.