• Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei spune că luptele grele continuă.
  • În regiunea Donețk, armata a spus că ofensivele rusești au fost oprite în apropierea orașelor Stepove și Avdiivka.
  • La vest de orașul Donețk, trupele ucrainene au respins atacurile rusești în orașele Mariinka, Novomykhailivka și Vodiane.

UPDATE ORA 23:00 Restricțiile de apă sunt cel mai recent semn al „catastrofei ecologice” cauzate de prăbușirea barajului Kakhovka

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris prăbușirea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei drept „o bombă ecologică de distrugere în masă”.

Casele și infrastructura au fost distruse de inundații, terenurile au devenit improprii pentru agricultură și alimentarea cu apă a fost întreruptă în mai multe regiuni, potrivit guvernului Ucrainei. Între timp, experții au avertizat că substanțele chimice industriale și petrolul s-au scurs din hidrocentrală în râul Nipro, amestecându-se cu resturile din timpul războiului – inclusiv minele terestre – care au fost, de asemenea, măturate de inundație.

UPDATE ORA 21:00 Obuzele ucrainene au rănit 2 persoane și au deteriorat clădiri în regiunea de graniță cu Rusia, spune guvernatorul

Obuzele ucrainene asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei au rănit două persoane și au distrus clădiri, inclusiv o fabrică de zahăr, a declarat duminică guvernatorul regional Roman Starovoyt.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Obuzul a vizat trei așezări din districtul de graniță Glushkovsky, a spus guvernatorul, estimând că Ucraina a lansat peste două duzini de lovituri în diferite zone.

UPDATE ORA 20:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește cu Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, care conduce delegația șefilor de stat și de guvern africani care reprezintă misiunea de pace a liderilor africani în Ucraina și Rusia.

Sursă: The Guardian

UPDATE ORA 19:00

Rusia și Ucraina suferă un număr mare de victime militare în timp ce Ucraina luptă pentru a îndepărta forțele Kremlinului din zonele ocupate în primele etape ale contraofensivei sale.

Pierderile rusești sunt probabil la cel mai înalt nivel de la apogeul bătăliei pentru Bakhmut din martie, au declarat oficialii militari britanici în evaluarea lor regulată, a raportat AP.

Potrivit serviciilor secrete britanice, cele mai intense lupte s-au concentrat în provincia Zaporizhzhia, din sud-estul Ucrainei, în jurul lui Bakhmut și mai la vest, în provincia Donețk, din estul Ucrainei. În timp ce actualizarea a raportat că Ucraina se afla în ofensivă în aceste zone și a „făcut mici progrese”, se spunea că forțele ruse desfășoară „operațiuni defensive relativ eficiente” în sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 18:00 UE își accelerează livrările de arme către Ucraina

UE accelerează livrările de arme către Ucraina pentru a-și sprijini contraofensiva, a declarat șeful industriei UE Thierry Breton pentru cotidianul francez Le Parisien.

El a spus că UE își va intensifica eforturile, promițând că armele de calibru înalt de 1 milion vor fi furnizate în anul următor.

„Ne vom intensifica eforturile de a livra arme și muniții – acesta este un război de mare intensitate în care acestea joacă un rol crucial”, a spus Breton, invocând angajamentul de a furniza un milion de arme de calibru înalt în următoarele 12 luni. „Ne pregătim ca războiul să mai dureze câteva luni, sau chiar mai mult”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17:00 Cât timp poate plăti Occidentul pentru războiul Ucrainei?

Zelenski a spus că dorește să creeze o „coaliție pentru avioane cu reacție”, deoarece Marea Britanie s-a angajat să trimită sute de noi drone de atac cu rază lungă în Ucraina.

Leah Boleto a vorbit cu fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, despre importanța continuării sprijinului militar în Ucraina și cu editorul pentru afaceri internaționale, Dominic Waghorn, care a fost la Checkers pentru întâlnire.

UPDATE ORA 16:00.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit „Ziua Tatălui” pentru a le mulțumi tuturor soldaților „puternici și curajoși” care luptă împotriva Rusiei, scrie The Guardian.

„Mulțumim fiecărui tată ucrainean, fiecărei familii ucrainene pentru războinicii noștri puternici și curajoși care au apărat independența Ucrainei și luptă pentru viață pentru Ucraina!”, spune Zelenski într-un videoclip publicat pe rețelele sociale.

UPDATE ORA 15:00.

Marea Britanie a spus că își va extinde programul de ajutor pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

Guvernul britanic a precizat că va oferi o finanțare suplimentară de 16 milioane de lire sterline, cu posibilitatea ca alte 9 milioane de lire sterline să provină de la aliații internaționali.

Londra a explicat că acest pachet – care se adaugă la cele 6,35 milioane de lire sterline anunțate anul trecut – va pregăti mai bine Ucraina pentru a-și apăra infrastructura națională critică de atacurile paralizante ale Rusiei.

UPDATE ORA 14:00. Forțele ucrainene au eliberat Piatikhatki

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra așezării Piatikhatki pe frontul de luptă din Zaporojie, potrivit unui oficial instalat de Rusia în regiune, relatează Reuters.

Vladimir Rogov a spus că forțele ucrainene au luat intrat în Piatikhatki și au păstrat controlul deși se află sub focul artileriei ruse.

„Ofensivele inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”, a transmis Rogov pe Telegram.

Luptele grele continuă în regiune, a adăugat el. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

UPDATE ORA 13:00. UE va accelera livrările de arme către Ucraina

Uniunea Europeană va grăbi livrările de arme către Ucraina în sprijinul contraofensivei împotriva forțelor ruse, a declarat duminică comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien.

„Ne vom intensifica eforturile de a livra arme și muniții. Acesta este un război de mare intensitate în care acestea joacă un rol crucial”, a spus Breton, invocând angajamentul de a furniza un milion de arme de calibru înalt în următoarele 12 luni.

„Ne pregătim ca războiul să mai dureze câteva luni, sau chiar mai mult”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12:00. Autoritățile ucrainene închid plajele și interzic înotul în Marea Neagră, ca urmare a poluării aduse de ape, după distrugerea barajului Nova Kakhovka și inundațiile masive de pe Nipru

Decizia a fost luată, ieri, în urma ședinței extraordinare convocată de autoritățile din Odesa și publicată astăzi.

Potrivit acestora scăldatul în corpurile de apă deschise din zonă este considerat periculos. Râul Nipru se varsă în Marea Neagră, iar apa acestuia a fost contaminată în urma ecocidului pe care distrugerea barajului Nova Kakhovka l-a produs.

Reamintim, autoritățile române și bulgare au informat că pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc nu există niciun pericol pentru sănătatea celor care se scaldă în Marea Neagră. Lungimea țărmului dintre Odesa și Constanța este de aproximativ 500 de kilometri.

UPDATE ORA 11:00.

Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kakhovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, scrie The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti.

UPDATE ORA 10:00.

Europa îşi va intensifica eforturile de a livra arme şi muniţii pentru a ajuta Kievul să organizeze contraofensiva împotriva armatei ruse care i-a invadat teritoriul la începutul anului 2022, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien Dimanche.

UPDATE ORA 09:00.

Un depozit rusesc de muniții pare a fi fost lovit, duminică dimineața, în regiunea Herson, aproape de Crimeea, la circa 110 km în spatele frontului, mult peste raza de acțiune a HIMARS.

ISW arată că luptele s-au intensificat ieri pe Frontul de Sud, ucrainenii fac în acest moment manevre tactice limitate, menite să-i consolideze pozițiile câștigate pentru a putea apoi continuarea ofensivei. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat oficial că există avansări de până la doi kilometri pe fiecare dintre axele de atac, acțiuni observate și de bloggerii militari ruși. Forțele ruse se retrag în luptă din localitățile asaltate de ucraineni, dar pretind că această tactică le provoacă ucrainenilor pierderi masive.

În ultimele 24 de ore, Armata Ucraineană pare a se fi concentrat pe axa de înaintare dinspre orașul Zaporijie spre Tokmak-Melitopol, pregătindu-se pentru spargerea liniilor fortificate ruse. Rușii răspund cu baraje de artilerie și cu frecvente atacuri cu elicopetere, mai ales asupra coloanelor de blindate ucrainene.

UPDATE ORA 08:00. Rusia recunoaște că duce lipsă de tancuri pe front

Forțele Rusiei se confruntă cu o penurie de tancuri, a recunoscut ministrul apărării Serghei Șoigu, întrucât ofensiva Ucrainei în sud și est a continuat să împingă linia frontului cu ajutorul echipamentelor livrate de Occident.

Serghei Șoigu, într-o vizită la o fabrică militară din vestul Siberiei, a spus că producția de vehicule blindate trebuie să crească.

El a precizat că această creștere este necesară „pentru a satisface nevoile forțelor ruse care sunt implicate în operațiunea militară specială”.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a spus că armatei îi lipsesc „muniții de înaltă precizie, echipamente de comunicații, avioane, drone și așa mai departe”, insistând că Ucraina s-a confruntat cu „pierderi catastrofale” în primele două săptămâni ale contraofensivei sale.

UPDATE ORA 07:00. Kremlinul spun cu nu pare să fie „nicio șansă” de extindere a acordului privind cerealele de la Marea Neagră

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu pare să existe „nicio șansă” de prelungire a acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în siguranță prin Marea Neagră, prin apele controlate de Rusia, potrivit CNN.

„Este cu greu posibil să prezicem o decizie finală în acest caz, dar pot spune că, judecând de facto după status quo-ul pe care îl avem, acest acord nu are nicio șansă”, a declarat Peskov pentru agenția de presă rusă.

Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale pe mare pentru a contribui la soluționarea unei crize alimentare globale despre care ONU a spus că a fost exacerbată de cel mai sângeros conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În luna mai, Moscova a acceptat cu reticență să prelungească acordul, cunoscut de diplomați sub numele de Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, până pe data de 17 iulie, cu condiția să primească ajutor și pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte. Rusia spune că acest ajutor nu s-a materializat.

UPDATE ORA 06:00.

Autorităţile ucrainene au anunțat 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii barajului Kahovka de pe fluviul Nipru, săptămâna trecută, scrie AFP.

„Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev. 31 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka.

UPDATE ORA 05:00.

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns, duminică, la Beijing, fiind primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani, pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

În timpul vizitei sale, se aşteaptă ca el să se întâlnească cu ministrul de externe Qin Gang, cu cel mai înalt diplomat chinez Wang Yi şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping, încercând să stabilească canale de comunicare durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

Înainte de a pleca la Beijing, Blinken a declarat că deplasarea sa are trei obiective principale: stabilirea unor mecanisme de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA şi ale aliaţilor şi discutarea directă a preocupărilor aferente şi explorarea domeniilor de potenţială cooperare: „Dacă vrem să ne asigurăm, aşa cum facem, că competiţia pe care o avem cu China nu se transformă în conflict, locul de unde începi este comunicarea”.

UPDATE ORA 04:00.

Președintele american Joe Biden a răspuns categoric „nu”, sâmbătă, întrebat de jurnaliști dacă va face mai ușoară aderarea Ucrainei la NATO, conform CNN și Sky News.

UPDATE ORA 03:00.

Delegația liderilor africani care încearcă să medieze în conflictul din Ucraina i-a spus sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin că „acest război trebuie să se termine”, pentru că dăunează întregii lumi, scrie Reuters.

Putin a susținut că Rusia este pregătită să ia în considerare orice înțelegere, dar că Ucraina refuză discuțiile și le-a arătat liderilor africani proiectul parafat al unui tratat cu Ucraina care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, „aruncându-l la coşul de gunoi al istoriei”.

UPDATE ORA 02:00. Forțele ruse nu au reușit să avanseze pe frontul de est. Cotinuă bombardamentele

Forțele rusești au încercat să avanseze, sâmbătă, spre orașele Kupiansk, Lîman, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk din estul și sud-estul Ucrainei, dar nu au reușit să câștige teren, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Armata ucraineană a raportat 22 de confruntări în aceste zone. În ultimele 24 de ore, forțele rusești au lovit, de asemenea, teritoriile ucrainene cu 37 de atacuri aeriene și 19 atacuri cu lansatoare multiple de rachete.

Un atac a ucis o persoană și a rănit trei în regiunea Herson. Între timp, forțele rusești rămân în defensivă în regiunile Zaporojie și Herson, anticipând contraofensiva ucraineană lansată recent.

Apărarea rusă este cea mai densă în regiunea Zaporojie, cu mai multe linii care se întind până în jos, spre Crimeea ocupată.

Aviația ucraineană, la rândul său, a efectuat nouă atacuri împotriva personalului rus și a unui sistem de apărare aeriană, potrivit raportului.

Forțele de rachete și artilerie au distrus două depozite de muniții rusești și o unitate de artilerie.

UPDATE ORA 01:00. Danemarca poate trimite avioane F-16 Ucrainei, doar dacă SUA sunt de acord

Ministrul danez interimar al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat, sâmbătă, 17 iunie, că Danemarca ar putea dona avioane de luptă Ucrainei, dar numai dacă SUA vor da undă verde, a relatat presa daneză Radio4, potrivit The Kyiv Independent.

„Ucraina are nevoie de avioane. Mai mult ca oricând, dacă vor să câștige lupta. Acest lucru este valabil și pentru avioanele de luptă daneze F-16″, a spus Poulsen.

Danemarca ar avea 43 de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, dintre care 30 în serviciu activ, dar flota este în curs de înlocuire cu mai modernele avioane F-35. Poulsen a declarat pe 15 iunie pentru canalul TV2 că piloții ucraineni vor putea să se antreneze pe avioane de luptă F-16 pe teritoriul danez.

Poulsen a explicat că, în conformitate cu un plan comun cu Olanda, piloții ucraineni vor beneficia de pregătire la baza daneză Skrødstrup a Forțelor Aeriene din sudul Iutlandei, unde sunt amplasate avioanele F-16.

Danemarca și Olanda sunt membre ale așa-numitei „inițiative privind avioanele de luptă”, care vizează furnizarea de avioane militare occidentale avansate, precum și instruirea necesară, pentru armata ucraineană.

Ucraina a primit 14 avioane de vânătoare MiG-29 de la Polonia și 13 de la Slovacia, dar a făcut presiuni pentru avioane mai avansate.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat anterior că Ucraina are nevoie de cel puțin 48 de avioane de luptă F-16 pentru a elibera teritoriul de Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei spune că luptele grele continuă sâmbătă, Rusia lansând 37 de atacuri aeriene asupra Ucrainei și menținându-și atenția asupra principalului său asalt din nord-est către orașul Bakhmut, scrie CNN.

„Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka, iar luptele grele continuă. Au fost 22 de angajamente de luptă în ultima zi”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

În regiunea Donețk, armata a spus că ofensivele rusești au fost oprite în apropierea orașelor Stepove și Avdiivka, care au fost, de asemenea, lovite de atacuri aeriene. La vest de orașul Donețk, trupele ucrainene au respins atacurile rusești în orașele Mariinka, Novomykhailivka și Vodiane. Și au fost lovituri aeriene în zonele Krasnohorivka, Zolota Nyva și Blahodatne, potrivit armatei.

În regiunile de sud Zaporizhzhia și Herson: Rusia „continuă să desfășoare acțiuni defensive” în cele două regiuni, au spus forțele armate ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat nouă lovituri asupra bazelor personalului rus și au distrus un sistem de rachete antiaeriene, se arată în comunicat.