• Experții au avertizat că substanțele chimice industriale și petrolul s-au scurs din hidrocentrală în râul Nipro.
  • Regiunea Odesa și-a închis plajele, iar regiunea Mykolaiv avertizând locuitorii să nu bea apă, din cauza căilor sale navigabile fiind contaminate de inundații.
  • Inundațiile au ucis și sute de animale la grădina zoologică Nova Kakhovka, potrivit ministerului ucrainean al apărării.

UPDATE ORA 23:00. Ucraina afirmă că opt sate au fost recucerite de la forțele rusești în două săptămâni

Kievul a declarat luni că a alungat forțele rusești dintr-un al optulea sat în contraofensiva sa de două săptămâni, o așezare situată într-o parte puternic fortificată a liniei frontului, în apropierea celei mai directe rute către coasta țării din Marea Azov.

Duminică, un oficial instalat de Rusia a declarat că Ucraina a preluat controlul asupra satului, Piatykhatky, în sudul regiunii Zaporojie. Ulterior, acesta a declarat că Moscova i-a alungat, iar luni dimineață a spus că Ucraina atacă din nou.

UPDATE ORA 22:00. „În Ucraina se formează o echipă de nemuritori”

„În Ucraina se formează o echipă de nemuritori”. Kyrylo Budanov a ridiculizat încercările propagandei rusești de a convinge pe toată lumea că a murit, că a fost în comă sau că a fost pur și simplu generat de o inteligență artificială.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Acum, în Ucraina se creează o echipă specială de comandanți nemuritori – Valery Zaluzhnyi, eu însumi, Stepan Bandera, Simon Petlyura, Ivan Mazepa. Prin urmare, rușii și propagandiștii lor vor avea încă mult de lucru într-o atmosferă nervoasă, isterică. Echipa de nemuritori va veni în vis, în miez de noapte, la oamenii de rând ruși care au căutat să pună mâna pe Ucraina și să le facă un coșmar.”

UPDATE ORA 21:00. Danemarca intenționează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari

Sprijinul militar al Danemarcei pentru Ucraina va fi majorat la 3,21 miliarde de dolari în perioada 2023-2028, a anunțat Ministerul danez al Apărării.

Ajutorul va fi acordat prin intermediul unui fond pentru Ucraina pe care Danemarca l-a înființat în luna martie, ca parte a ambiției micii națiuni nordice de „a fi printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei”.

Fondul a fost stabilit la puțin peste 1 miliard de dolari, urmând să fie cheltuit pentru nevoi umanitare, de redresare a afacerilor și militare. Nu este imediat clar cât de mult din această sumă a fost plătită.

UPDATE ORA 20:00. Ucraina afirmă că Ungaria interzice accesul prizonierilor de război întorși în țară

Kievul a acuzat Ungaria că a împiedicat accesul la 11 prizonieri de război ucraineni pe care Rusia i-a predat țării UE, care a menținut legături cu Kremlinul în timpul conflictului cu Ucraina.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat la începutul acestei luni că un grup de prizonieri de război ucraineni din Transcarpatia – o regiune în care trăiește o minoritate etnică maghiară – a fost transferat la Budapesta.

Kievul a declarat că oficialii ucraineni nu au reușit să aibă acces la deținuții întorși.

UPDATE ORA 19:00. Ucraina îndeplinește două din cele șapte condiții pentru a lansa negocierile de aderare la UE

Un raport al Uniunii Europene va arăta în această săptămână că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE, executivul blocului urmând să sublinieze progresele înregistrate în ciuda conflictului actual.

Într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul oficial de candidat la aderare în urmă cu un an – la patru luni după ce Rusia a declanșat războiul.

Însă UE a stabilit șapte condiții – inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și reducerea corupției endemice – pentru a lansa negocierile de aderare.

Unul dintre oficiali a declarat că condițiile îndeplinite sunt legate de reforma judiciară și de legea privind mass-media și a adăugat că în raport s-a pus accentul pe aspectele pozitive.

UPDATE ORA 18:00

În timpul unei convorbiri telefonice cu Rishi Sunak, luni, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a vorbit, printre altele, despre continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina după 2023.

Ei au discutat, de asemenea, despre eforturile de a galvaniza sprijinul internațional pentru Ucraina și de a impulsiona investițiile publice și private pe termen lung, a precizat Downing Street.

UPDATE ORA 17:00

Rusia a desfășurat mai multe forțe pe linia frontului estic al Ucrainei în efortul de a avansa spre Lyman și Kupiansk și de a prelua inițiativa, ar fi declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, citat de Kyiv Independent.

UPDATE ORA 16:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing menite să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, scrie Reuters.

UPDATE ORA 15:00. Zelenski cere Marii Britanii arme cu rază lungă de acțiune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat luni cu premierul britanic Rishi Sunak.

Liderul de la Kiev susține că au „discutat despre nevoile de apărare ale Ucrainei și despre viitoare noastră cooperarea pentru a extinde capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă, în special prin intermediul armelor cu rază lungă de acțiune”.

Convorbirea telefonică are loc înainte de summitul NATO de luna viitoare de la Vilnius, la care vor participa cei doi.

UPDATE ORA 14:00.

Șeful și fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ajutorul Politico pentru a-şi dota armata privată cu avioane de luptă Lockheed Martin F-35, răspunzând în stilul său ironic după ce publicaţia de la Bruxelles i-a cerut un punct de vedere în legătură cu o investigaţie despre producătorul puştii ruseşti Orsis T-5000, folosită de luptătorii „bucătarului lui Putin”, care a achiziţionat muniţie de la o companie americană.

UPDATE ORA 13:00.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, a afirmat pe 19 iunie că satul rusesc Valuiki din regiunea Belgorod a fost bombardat.

Guvernatorul a afirmat că șapte persoane au fost rănite.

Potrivit lui Gladkov, lovitura a avariat cinci clădiri de apartamente și patru case, deteriorând ferestrele și fațadele. Un incendiu ar fi izbucnit într-una dintre clădiri.

UPDATE ORA 12:00.

Ucraina a doborât patru rachete de croazieră rusești și patru drone kamikaze lansate în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene la 19 iunie.

Potrivit raportului, patru rachete de croazieră rusești Kalibr au fost lansate de pe un submarin în Marea Neagră.

Serhii Bratciuk, șeful Consiliului public din cadrul Administrației militare regionale din Odesa, a declarat că rachetele de croazieră au vizat regiunea Odesa, dar au fost toate distruse.

Rusia a lansat cele patru Shahed-136/131 de pe coasta de est a Mării Azov. În dimineața zilei de 19 iunie, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a raportat doborârea a patru drone rusești deasupra regiunii.

UPDATE ORA 11:00. Stoltenberg: NATO nu va invita oficial Ucraina să adere la Alianţă la summitul de la Vilnius

Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

„La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale”, a declarat șeful NATO, într-o conferință de presă, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

El a precizat totuşi că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de NATO.

UPDATE ORA 10:00. Ucraina anunță că a recucerit 8 localități din sudul țării în ultimele două săptămâni

Armata ucraineană a recucerit opt localități ocupate de ruși în sudul țării în ultimele două săptămâni, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citată de CNN.

Într-o postare pe Telegram, Maliar a declarat că operațiunile ofensive din direcțiile Berdiansk și Melitopol din regiunea Zaporojie au eliberat comunitățile Novodarivka, Levadne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskuchne și Piatykhatky.

Statutul localității Piatykhatky fusese contestat duminică, după ce guvernul rus a negat un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei, respingând afirmația acestuia potrivit căreia forțele Kievului au recucerit satul.

Luni, Maliar a declarat că forțele ucrainene au avansat 7 kilometri în teritoriul ocupat de Rusia în sectorul Tavria de sud, recucerind o zonă care se întinde pe 113 kilometri pătrați.

Ea a lăudat „profesionalismul și curajul” soldaților ucraineni pentru avansurile de pe linia frontului.

UPDATE ORA 09:00.Ucraina anunță că a distrus toate rachetele și dronele lansate de Rusia în timpul nopții

Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat luni, 19 iunie, că au distrus toate rachete de croazieră Kalibr și dronele Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, relatează Ukrainska Pravda.

„Toate cele opt ținte aeriene au fost distruse de apărarea aeriană în zonele de responsabilitate ale Comandamentului Aerian de Sud și Comandamentului Aerian de Est” , au precizat Forțele Aeriene ucrainene, adăugând că au fost interceptate patru rachete și patru drone.

Rachetele de croazieră au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră, iar dronele kamikaze au zburat de pe coasta de est a Mării Azov, mai menționează sursa citată.

UPDATE ORA 08:00.

ISW: Forțele ucrainene pot să întrerupă temporar contraofensiva pentru a reevalua tacticile Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) îl citează în raportul său de duminică, 18 iunie, pe șeful Centrului de Informații al Forțelor de Apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, care a declarat vineri că „nu vom vedea o ofensivă (a Ucrainei) în următoarele șapte zile” , relatează The Kyiv Independent.

Și The Wall Street Journal a relatat pe 17 iunie că forțele ucrainene „și-au întrerupt în mare parte avansul în ultimele zile”, în timp ce comandanții reanalizează tacticile.

Experții de la think thank-ul american notează că aceste informații sunt în concordanță cu observațiile lor recente privind amploarea și abordarea contraatacurilor ucrainene în sudul și estul țării.

Anterior, ISW a precizat că Ucraina nu a trimis încă majoritatea forțelor sale disponibile în operațiunile de contraofensivă și nu și-a lansat încă atacul principal.

„Pauzele operaționale sunt o caracteristică comună a ofensivelor majore, iar această pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei Ucrainei”, au subliniat specialiștii.

UPDATE ORA 07:00. Lupte grele în regiunea Donețk. Armata ucraineană a respins atacuri din patru direcții

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat, duminică, pe 18 iunie, că au loc lupte grele în patru direcții, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk, potrivit The Kyiv Independent.

În total, 17 confruntări au avut loc pe linia frontului în ultima zi. Potrivit raportului, armata rusă a efectuat peste 40 de atacuri aeriene și 60 de atacuri cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă. În urma atacurilor, au fost uciși civili, deși bilanțul victimelor nu a fost raportat.

În plus, peste 20 de clădiri rezidențiale și o școală au fost fie distruse, fie avariate. Potrivit Statului Major General, forțele aeriene ucrainene au lansat 7 atacuri asupra unor concentrări de trupe rusești și au distrus un sistem de apărare aeriană.

În cursul zilei, trupele ucrainene au distrus, de asemenea, un elicopter de atac rusesc Ka-52 (Alligator), trei drone de luptă Shahed de fabricație iraniană și cinci drone de recunoaștere, a precizat Statul Major General.

Pe 18 iunie, artileria ucraineană a lovit două posturi de comandă rusești, patru sisteme de apărare aeriană, două concentrări de trupe și echipamente militare rusești și două depozite de muniții, potrivit Statului Major General.

UPDATE ORA 06:00. Explozii în Odesa

Mai multe explozii au fost auzite în portul Odesa din sudul Ucrainei în noaptea de 19 iunie, relatează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Forțele aeriene ucrainene au avertizat anterior cu privire la o amenințare cu rachete.

Apărarea aeriană a fost activă în regiune, fiind distruse patru rachete Kalibr, au anunțat autoritățile.

Președintele Consiliului Public din Odesa Serghei Bratchuk a precizat pe Telegram că rachetele au fost lansate de pe Marea Neagră.

„Armata confirmă că toate cele 4 «Kalibr» au fost distruse. Mulțumim forțelor de apărare aeriană!”, a scris oficialul.

UPDATE ORA 05:00. Zelenski: „Nu va exista nicio alternativă la demersurile noastre pentru deocupare”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său din seara din 18 iunie, că principala preocupare a Rusiei ar trebui să fie pregătirea societății sale pentru consecințele distrugerii propriului viitor, relatează The Kyiv Independent.

„Rusia va pierde teritoriile ocupate. Nu există și nu va exista nicio alternativă la pașii noștri pentru deocupare. Trupele noastre avansează, poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte” , a declarat Zelenski.

Contraofensiva pe scară largă a Ucrainei, anticipată de luni întregi a început la mijlocul lunii iunie.

Oficiali ucraineni, precum ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, au confirmat că operațiunile de contraofensivă sunt în curs de desfășurare.

Soldați din Brigăzile 81 și 57 au declarat pentru The Kyiv Independent că forțele ucrainene sunt în mișcare și avansează încet spre forțele rusești din regiunea estică Donețk.

De partea lor, forțele rusești au pregătit apărări extinse, în special în regiunea Zaporojie, unde au înființat mai multe linii de zeci de kilometri adâncime, mai precizează sursa citată.

UPDATE ORA 04:00

Administrația pro-rusă a declarat că forţele ucrainene au capturat duminică satul Peatîhatkî din regiunea Zaporojie în timp ce au suferit pierderi grele, potrivit dpa. Ministerul rus al Apărării neagă informația.

UPDATE ORA 03:00

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în portul Odesa, potrivit The Kyiv Independent. Apărarea aeriană a fost activă în regiune, potrivit autorităților ucrainene.

UPDATE ORA 02:00

ISW: Trupele ucrainene ar putea suspenda temporar contraofensiva / Trupele Kievului au continuat contraofensiva duminică în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și avut câștiguri teritoriale mici, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului. Cu toate acestea, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede că armata ucraineană face o pauză pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operațiuni.

UPDATE ORA 01:00

Ruşii din zona Maryinka au umplut un tanc cu şase tone de explozibil şi l-au trimis spre poziţiile Forţelor Armate ale Ucrainei. Tancul nu a ajuns la ţintă pentru că a trecut peste o mină. Tancul rusesc a explodat, transmite un canal ucrainean de pe Telegram.  

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris prăbușirea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei drept „o bombă ecologică de distrugere în masă”, potrivit CNN.

Casele și infrastructura au fost distruse de inundații, terenurile au devenit improprii pentru agricultură și alimentarea cu apă a fost întreruptă în mai multe regiuni, potrivit guvernului Ucrainei. Între timp, experții au avertizat că substanțele chimice industriale și petrolul s-au scurs din hidrocentrală în râul Nipro, amestecându-se cu resturile din timpul războiului – inclusiv minele terestre – care au fost, de asemenea, măturate de inundație.

Cele mai recente consecințe ale acestei contaminări a apei au venit duminică, regiunea Odesa și-a închis plajele, iar regiunea Mykolaiv avertizând locuitorii să nu bea apă, din cauza căilor sale navigabile fiind contaminate de inundații.

Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, care a estimat că daunele asupra mediului cauzate de prăbușire sunt de zeci de milioane de dolari, a spus că poluarea care se deplasează în aval a pus în pericol specii sălbatice care nu se găsesc nicăieri în lume, inclusiv șobolanul aluniță orb de nisip.

Inundațiile au ucis și sute de animale la grădina zoologică Nova Kakhovka, potrivit ministerului ucrainean al apărării.