• Evgheni Prigojin a declarat vineri că Moscova a bombardat intenţionat o tabără a mercenarilor Wagner din Ucraina.
  • Şeful mercenarilor Wagner a promis că va „opri” conducerea militară de vârf a Moscovei și a cerut rușilor să nu se opună forțelor sale.
  • Comisia Națională Anti-Terorism din Rusia a deschis o anchetă pentru instigare la revoltă armată ca urmare a declarațiilor șefului Wagner.

Update ora 23.00. Ce ar putea însemna situația din Rusia pentru războiul din Ucraina?

James Nixey, șeful programului Rusia-Eurasia de la Chatham House, spune că Ucraina va profita de pe urma situației din Rusia.

Nixey a declarat pentru BBC că este probabil ca Ucraina va continua să „agaseze Rusia”. Acesta spune că ziua de astăzi a marcat cea mai proastă zi pentru Vladimir Putin în toți anii săi de președinție.

„Rusia pierde acest război cu Ucraina”, spune Nixey.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

„Asta nu înseamnă că Ucrainei îi este foarte ușor să câștige… dar nu este ceea ce Vladimir Putin se aștepta până acum în timpul președinției sale”.

Update ora 22.00. Ucraina face progrese pe frontul de est

În timp ce Rusia încearcă să oprească trupele Wagner, în Ucraina, forțele Kievului au reușit să avanseze pe frontul de est, potrivit armatei ucrainene.

Trupele lui Volodimir Zelenski au obținut victorii în apropierea orașului Bakhmut din est, o zonă ocupată de grupul de mercenari Wagner, și într-o zonă mai la sud.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară orașul.

Update ora 19.00

Primarul Moscovei tocmai a anunțat că ziua de luni va fi „zi nelucrătoare” și a cerut oamenilor să își limiteze circulația în oraș, în timp ce capitala se pregătește pentru posibilele repercusiuni ale rebeliunii Wagner.

Anterior, autoritățile ruse au anunțat o „operațiune antiteroristă” în orașul Moscova, în regiunea Moscovei și în regiunea Voronej spre sud.

Aceasta oferă autorităților o serie de puteri speciale, printre care:

  • restricționarea circulației persoanelor și a transporturilor
  • monitorizarea sau restricționarea comunicațiilor
  • dreptul de a percheziționa persoane și vehicule
  • evacuarea populației, dacă este necesar.

Update ora 18.00

Primarul Moscovei tocmai a cerut oamenilor să își limiteze mișcările în jurul capitalei – rebelii din grupul mercenar Wagner Group par să se îndrepte spre oraș.

În prima parte a zilei, viața a continuat în mod normal, deși cu o prezență puternică a securității și cu baraje rutiere instituite pentru a verifica vehiculele.

Update ora 17.00

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că Rusia nu va permite ca revolta Wagner condusă de Evgheni Prigojin să se transforme într-o lovitură de stat sau într-o criză globală, relatează agenția de presă de stat rusă TASS.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că întreaga lume ar fi în pragul unei catastrofe dacă armele nucleare rusești ar cădea în mâinile lui Wagner.

Update ora 16.00

Presa rusă a raportat că banii au fost găsiți la adresa din Sankt Petersburg, lucru pe care Prigojin a confirmat acum, potrivit Reuters.

El a spus că banii erau pentru cheltuielile lui Wagner, relatează ei. Presa de stat rusă a raportat, de asemenea, că președintele Putin a purtat un apel cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, care și-a exprimat sprijinul pentru actuala conducere rusă, susțin ei.

O declarație a Consiliului de Securitate din Belarus a mai spus că țara rămâne un aliat al Rusiei și că disputele interne sunt un „dar pentru Occidentul colectiv”.

Update ora 15.00

Putin a vorbit cu aliații din Belarus și Asia Centrală după revolta mercenarilor Wagner în interiorul Rusiei. Președintele Rusiei l-a sunat pe președintele Belarusului în această dimineață, a avut loc o conversație telefonică. Vladimir Putin l-a informat pe oficialul din Belarus despre situația din Rusia.

„Evenimentele evoluează conform scenariului despre care am vorbit tot anul trecut”, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy. „Începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele rusești, intensificând divizarea internă apărută după înfrângerea din Ucraina. Astăzi asistăm de fapt la începutul unui război civil”.

Kremlinul a precizat că Putin a vorbit, de asemenea, cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, și cu președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev.

Putin, care are puțini aliați pe scena internațională după ce a lansat ofensiva din Ucraina anul trecut, a calificat revolta de la Wagner drept o „lovitură de cuțit în spate”.

Update ora 14.00 Ucraina cere comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” pentru a „pune capăt răului” regimului lui Putin

Ministrul de Externe al Ucrainei a cerut comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” și să ofere țării sale armele de care are nevoie pentru a „pune capăt răului” regimului lui Putin.

Postând pe Twitter, Dmytro Kuleba a spus: „Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: uite acum.

Update ora 13.00

Un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Evgheni Prigojin drept o „operațiune antiteroristă” și a spus că „totul abia începe în Rusia”.

„Diviziunea dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa”, a citat Mykhailo Podolyak pe Twitter sâmbătă.

Update ora 12.00. Forțele Wagner „gata să moară” în revoltă, spune Prigozhin

Prigozhin a spus că membrii forțelor sale Wagner, care au lansat o rebeliune armată, sunt „gata să moară”, într-un mesaj postat pe Telegram sâmbătă dimineață.

Într-un șir de mesaje audio, liderul grupului de mercenari a promis că va răsturna conducerea militară a Rusiei. „Toți suntem gata să murim. Toate 25.000, apoi alte 25.000”, a spus el. „Murim pentru poporul rus”.

Update ora 11.00.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, le-a cerut sâmbătă rușilor să se unească în jurul lui Vladimir Putin, după ceea ce președintele rus a numit o „răzvrătire armată” a grupului de mercenari Wagner.

Putin a vorbit cu președintele Belarus, Alexander Lukașenko, și l-a informat despre „evenimentele din Rusia”, potrivit canalului Telegram al președinției belaruse.

Site-ul de știri rus Sputnik a raportat că un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană consideră că ceea ce se întâmplă în Rusia este o chestiune internă.

Update ora 10.00. Ministerul Apărării din Marea Britanie a oferit o actualizare cu privire la situația din Rusia.

Ministerul Apărării din Regatul Unit numește situația „cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”

Ministerul a spus: „În primele ore ale zilei de 24 iunie 2023, cearta dintre grupul Wagner al lui Yevgeny Prigozhin și Ministerul Rusiei a escaladat într-o confruntare militară.

„Într-o operațiune caracterizată de Prigojin ca un „marș pentru libertate”, forțele grupului Wagner au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații.

Update ora 09.00.

Un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Evgheni Prigojin drept o „operațiune antiteroristă” și a spus că „totul abia începe în Rusia”.

„Diviziunea dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa”, a citat Mykhailo Podolyak pe Twitter sâmbătă.

Update ora 08:00. Locuitorii din Rostov au primit interdicții

Guvernatorul regiunii Rostov a îndemnat locuitorii să nu se deplaseze în centrul orașului Rostov și să evite, dacă este posibil, să iasă din casele lor. Vasili Golubev a postat pe Telegram că oamenii legii fac „tot ce este necesar pentru a asigura siguranța locuitorilor din zonă”.

Vasili a declarat că a dat „instrucțiunile necesare au fost date pentru funcționarea normală a orașului Rostov.”

Update ora 07:00. Se speculează că atacul va avea loc în orașul Rostov

ISW a oferit un context util cu privire la concentrarea lui Prigojin asupra orașului Rostov, unde se află comandamentul districtului militar rusesc de sud, un loc cheie în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina.

Acest motiv ar face din Rostov:„cea mai viabilă țintă a unei rebeliuni armate a lui Wagner”, iar un atac asupra conducerii militare de acolo ar avea daune semnificative asupra Rusiei.

Update ora 06:00. Autoritățile rusești au intensificat măsurile de securitate în regiune Lipetsk

De asemenea, autoritățile ruse au intensificat măsurile de securitate în regiunea Lipetsk, la sud de Moscova, a declarat Igor Artamonov, guvernatorul regiunii. Regiunea Lipetsk se află la aproximativ 400 km la sud de Moscova.

Autoritățile ruse au declarat că măsurile de securitate au fost intesificate în mai multe regiuni după ultimele evenimente. Evgheni Prigojin a declarat că forțele sale au trecut granița din Ucraina și au promis să „meargă până la capăt pentru a distruge conducerea militară rusă.”

Update ora 05:00. Rebeliunea lui Prigojin are puține șanse de reușită

Aparenta rebeliune armată a lui Evgheni Prigojin împotriva Ministerului rus al Apărării are „puține șanse de reușită și este posibil ca acesta să fi calculat foarte greșit”, a declarat ISW în cea mai recentă analiză a invaziei Rusiei în Ucraina.

Liderul Wagner ar fi putut crede că va avea sprijinul președintelui Vladimir Putin, dar acest lucru este puțin probabil, având în vedere că Putin s-a aliniat recent ministerul rus al apărării.

Update ora 04:00. Care au fost declarațiile lui Prigojin

Prigojin a declarat că: „ oamenii au venit la război ca voluntari și au murit pentru a vă lăsa să vă relaxați în birourile voastre. Voi stați în cluburile voastre scumpe, copiii voștri se bucură de un trai bun și filmează videoclipuri pe YouTube. Cei care nu ne dau muniție vor fi mâncați de vii în iad”

El a făcut chiar și ceea ce unii au considerat a fi un atac direct la adresa președintelui Vladimir Putin, spunând că este: „ ca un bunic inconștient care crede că invazia decurge bine.”

Update ora 03:00 – Prigojin riscă între 12 și 20 ani de închisoare pentru rebeliune armată

Canalul oficial al Kremlinului a postat o înregistrare video în care Putin le urează tinerilor „să creadă în ei înșiși și să reușească, să nu renunțe”.

„Dragi orchestratori, noi nu plecăm nicăieri, nimeni nu fuge, calmați-l pe unchiul Jenea. Nu avem de gând să dăm înapoi sau să ne retragem. Armata noastră e pe loc și totul este în regulă”.

Update ora 02:00 – Budanov spune că planul Rusiei de a sabota centrala nucleară Zaporizhzhia a fost „elaborat şi aprobat”

Într-un interviu pentru New Statesman, şeful serviciilor secrete militare al Ucrainei Kyrylo Budanov a declarat că Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac asupra centralei nucleare Zaporizhzhia.

Întrebat dacă decizia de a efectua un act de sabotaj  a fost deja luată, Budanov a răspuns că planul a fost „întocmit şi aprobat– singurul lucru rămas este ordinul de a continua. 

Atunci se poate întâmpla în câteva minute”.

Budanov a avertizat mai devreme că forţele ruse au extras  răcitorul centralei. Potrivit şefului de informaţii citat de publicaţie, reactoarele nucleare s-ar putea topi în zece ore până la 14 zile fără să se răcească. Între timp, forţele ruse ar putea folosi „mijloace tehnice pentru a accelera catastrofa”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat însă că nu au fost descoperite noi mine în timpul misiunilor recente de către şeful acesteia Rafael Grossi.

Posibilitatea unui sabotaj rusesc la uzina Zaporizhzhia a fost raportată înainte, dar „situaţia nu a fost niciodată atât de gravă ca acum”, potrivit lui Budanov, potrivit Kyiv Independent

Update ora 01:00 – Serviciul de securitate rus demarează o anchetă pentru revolta trupelor mercenare Wagner după declaraţiile lui Prigojin

Comitetul Naţional Antiterorism al Rusiei a cerut vineri ca Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, să oprească acţiunile ilegale.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă pentru revoltă în legătură cu declaraţiile sale recente.

„Declaraţiile care sunt răspândite în numele lui Evgheni Prigojin sunt absolut nefondate. În legătură cu aceste declaraţii, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a început o anchetă cu privire la un apel la o revoltă armată. Cerem ca acţiunile ilegale să fie oprite imediat”, a spus comisia într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri mai devreme că preşedintele rus Vladimir Putin este conştient de situaţia care se desfăşoară în jurul lui Prigojin şi că sunt luate măsurile necesare.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a spus că rapoartele care circulă pe reţelele de socializare care susţin că Forţele Armate Ruse au lansat o lovitură în „tagărele PMC Wagner din spate” sunt false, , transmite TASS.

Știrea inițială – Prigojin acuză Kremlinul pentru declanșarea unui război civil

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri conducerea militară a Moscovei că a ordonat lovituri asupra taberelor lor și că a ucis un număr „uriaș” de forțe, scrie France 24.

După declarațiile făcute, presa de stat rusă nu are voie să publice sau să menționeze niciuna dintre declarațiile lui Prigojin. Camerele TV din Moscova au fost oprite.

Prigojin: „Toți patrioții Rusiei, adevărați patrioți ai țării care cunosc istoria și nu fanii unui guvern slab care a trădat interesele statului, ies în stradă, vom găsi arme. În această noapte vom rezolva problema trădătorilor și criminalilor care au dezonorat Rusia. Numele lor sunt Șoigu și Gerasimov”.

„Astăzi, văzând că nu am fost înfrânți, au efectuat atacuri cu rachete asupra taberelor noastre din spate”. Prigojin a promis să „oprească” conducerea militară de vârf a Moscovei și a cerut rușilor să nu se opună forțelor sale.

„Consiliul de comandanți al PMC Wagner a luat o decizie – răul pe care îl aduce conducerea militară a țării trebuie oprit„, a declarat Prigojin în mesajul audio, îndemnându-i pe ruși să rămână calmi.