• Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs, că s-a întâlnit cu Grupul internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului, din care face parte şi Greta Thunberg.
  • Preşedintele ucrainean a discutat cu membrii acestuia în special despre ,,ecocidul’ de la Kahovka.
  • Zelenski s-a întâlnit joi şi cu fostul vicepreşedinte american Mike Pence.

UPDATE ORA 23.00 Cu unele excepții, Rusia interzice camioanele poloneze care transportă mărfuri

Guvernul rus a introdus o interdicție pentru camioanele poloneze care transportă mărfuri pe teritoriul său, cu unele excepții, a declarat agenția de știri de stat rusă TASS, citată de ministerul transporturilor.

Agenția a citat vineri că ministerul a afirmat că decretul său exclude bunurile esențiale precum medicamentele și dispozitivele medicale și a adăugat că transportul către enclava baltică Kaliningrad nu a fost afectat.

UPDATE ORA 22.00 Zelensky ordonă armatei ucrainene să întărească apărarea nordică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să întărească apărarea nordică a țării.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

După o întâlnire cu comandanții militari, Zelensky a spus că „situația din nord, în special, pe teritoriul Belarusului, a fost luată în considerare separat. Prin decizia Statului Major, comandantul șef Zaluzhny și generalul Naiev au fost instruiți să întărească direcția nord – pentru a garanta pacea.”

UPDATE ORA 21.00 Nu au fost înregistrate nave în Marea Neagră din 26 iunie

Organizația Națiunilor Unite a declarat că este îngrijorată de faptul că nu au mai fost înregistrate nave noi din 26 iunie în temeiul unui acord care permite exportul de cereale în condiții de siguranță la Marea Neagră din Ucraina.

„Solicităm părților să se angajeze pentru continuarea și implementarea efectivă a acordului fără alte întârzieri”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

UPDATE ORA 20.00

Guvernul Statelor Unite nu are în prezent o perspectivă prea mare cu privire la locul actual al liderului Wagner, Yevgeny Prigozhin, sau a luptătorilor care au luat parte la rebeliunea de weekendul trecut, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Statele Unite l-au declarat oficial pe Wagner organizație criminală transnațională în ianuarie, iar în această săptămână Trezoreria a emis sancțiuni împotriva companiilor-paravan, ajutând grupul să își finanțeze eforturile cu aur ilegal.

UPDATE ORA 19.00 Luptătorii care decid să rămână cu Wagner nu vor primi ordin să plece în Ucraina, a spus presa rusă

Luptătorii care decid să rămână în grupul paramilitar privat Wagner nu vor fi trimiși în conflictul din Ucraina, a informat vineri cotidianul rus Vedomosti, citându-l pe Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat.

Sursă: CNN

Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, refuzase să semneze un contract cu ministerul apărării, dispută care a culminat cu scurta sa rebeliune weekendul trecut.

UPDATE ORA 18.00 Ucraina spune că planurile ofensive sunt afectate de lipsa armelor

Comandantul șef al armatei Ucrainei spune că planurile sale de contraofensivă sunt împiedicate de lipsa unei puteri de foc adecvate, de la avioane de luptă moderne la muniție de artilerie.

Valery Zaluzhny a declarat că Ucraina încă așteaptă avioanele de luptă F-16 promise de aliații săi. „Nu am nevoie de 120 de avioane. Nu voi amenința întreaga lume. Un număr foarte limitat ar fi suficient”, a spus el ziarului.

UPDATE ORA 17.00

Rusia îndeamnă Columbia să evite vizitele în „zona de război” după ce cetățenii au fost răniți în atacul de la Kramatorsk.

Ambasadorul Columbiei în Rusia, Héctor Arenas Neira, a fost invitat vineri la o întâlnire la Ministerul rus de Externe pentru a discuta circumstanțele atacului de marți din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, unde trei cetățeni columbieni au fost răniți, potrivit unui comunicat publicat de ministerul rus.

Sursă: CNN

UPDATE ORA 16.00 Un sportiv profesionist suspectat de spionaj pentru Rusia a fost arestat în Polonia

Polonia a arestat un atlet profesionist rus suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Într-o declarație de vineri, Agenția poloneză de Securitate Internă a precizat că l-a reținut inițial pe atlet la 11 iunie, în legătură cu o anchetă privind o presupusă rețea de spionaj rusă.

Agenția a precizat că alți 14 suspecți au fost deja arestați în cadrul anchetei privind presupusa rețea de spionaj.

UPDATE ORA 15.00 Ucraina susține că a lovit „cartierul general” militar rusesc din Berdiansk

Ucraina a afirmat că a lovit vineri „cartierul general” și depozitul militar rusesc din orașul portuar ocupat Berdiansk din regiunea Zaporizhzhia.

„Un cartier general inamic și un depozit de combustibil de la periferia orașului Berdiansk, ocupat temporar, au fost distruse în această dimineață în urma unei lovituri reușite a Forțelor de Apărare”, au declarat Forțele Armate ucrainene într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 14.00 Rușii „părăsesc treptat” centrala nucleară din Zaporizhzhia, afirmă autoritățile ucrainene

Rușii staționați la centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) ocupată în sudul Ucrainei „pleacă treptat”, a declarat vineri Direcția de informații a apărării ucrainene.

Aceasta nu a precizat dacă se referă la trupele Kremlinului de acolo sau doar la angajații companiei nucleare de stat Rosatom.

„Ocupanții își reduc prezența la ZNPP”, a precizat aceasta într-o postare pe Telegram.
„Potrivit celor mai recente date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare din Zaporizhzhia”.

UPDATE ORA 13.00 Șeful spionajului ucrainean susține că FSB-ul rusesc complotează pentru a-l asasina pe Prigozhin

Șeful unității de informații militare ucrainene a declarat că a înțeles că Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a fost „însărcinat să-l asasineze” pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Într-un interviu acordat jurnalistului Howard Altman pentru revista online „The War Zone”, Kyrylo Budanov a declarat: „Suntem conștienți de faptul că FSB a fost însărcinat să-l asasineze. Vor reuși să facă acest lucru? Vom vedea cu timpul”.

UPDATE ORA 12.00

Activista pentru climă Greta Thunberg a vizitat joi Kievul pentru a atrage atenția asupra impactului războiului asupra mediului în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cu oficiali din domeniul mediului.

„Ecocidul și distrugerea mediului este o formă de război, așa cum ucrainenii știu prea bine până în acest moment, la fel ca și Rusia”, a declarat ea reporterilor.

UPDATE ORA 11.00 Explozii zguduie Berdianskul ocupat din sud-estul Ucrainei, potrivit unor oficiali

Mai multe explozii au lovit vineri orașul portuar ocupat Berdiansk din regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte ale oficialilor ucraineni și ale celor susținuți de Rusia.

„Au avut loc 11 explozii în Berdiansk. Există incendii și detonări în zona aeroportului. Ambulanțele se îndreaptă în acea direcție. Așteptăm informații oficiale din partea Statului Major General al AFU [Forțele Armate ale Ucrainei]”, se arată într-o postare pe canalul Telegram al administrației orașului ucrainean.

UPDATE ORA 10.00 Orban se opune planului UE de a acorda mai mulți bani Ucrainei

Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei și nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanța costurile crescute ale serviciului datoriei UE, potrivit premierului Viktor Orban.

Orban, vorbind în marja summitului UE de la Bruxelles, a declarat că este o solicitare „ridicolă” din partea Comisiei ca Ungaria să contribuie cu mai mulți bani în condițiile în care Budapesta – alături de Polonia – nu a primit fonduri din fondul de redresare al UE pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Uniunea Europeană intenționează să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro (54,30 miliarde de dolari) pentru perioada 2024-27, după o revizuire a bugetului UE pentru această perioadă.

UPDATE ORA 09.00 Liderii UE susțin angajamentele de securitate pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au declarat că își vor lua angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea Ucrainei.

În cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles, liderii și-au reafirmat condamnarea războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și au declarat că UE și țările sale membre „sunt pregătite” să contribuie la angajamente care ar ajuta Ucraina să se apere pe termen lung.

Într-un text care rezumă concluziile summitului, liderii au declarat că vor analiza rapid forma pe care o vor lua aceste angajamente.

UPDATE ORA 08.00

Șeful forței de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost informat că luptătorii săi nu vor mai lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, după ce a refuzat să semneze contracte pentru ca armata sa privată să treacă sub controlul Ministerului rus al Apărării.

UPDATE ORA 07.00 Administrația Biden ar putea aproba în curând trimiterea controversatelor muniții cu dispersie în Ucraina, potrivit unor oficiali

Administrația Biden ia în considerare cu fermitate aprobarea transferului controversatelor focoase cu muniție cu dispersie către Ucraina, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce ucrainenii se luptă să obțină câștiguri majore în contraofensiva lor de câteva săptămâni.

„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american pentru CNN.

UPDATE ORA 06.00 Generalul rus Serghei Surovikin a fost membru VIP secret al Wagner, arată documentele

Documentele împărtășite în exclusivitate cu CNN sugerează că generalul rus Serghei Surovikin a fost un membru VIP secret al companiei militare private Wagner.

Documentele, obținute de către Centrul rus de investigații Dossier Center, arată că Surovikin avea un număr de înregistrare personal la Wagner. Surovikin este listat împreună cu cel puțin alți 30 de înalți oficiali militari și de informații ruși, despre care Dossier Center a afirmat că sunt, de asemenea, membri VIP ai Wagner.

UPDATE ORA 05.00 Armata ucraineană le cere civililor să părăsească regiunea de frontieră Sumy

Armata ucraineană i-a sfătuit pe locuitorii din zona de frontieră din nordul regiunii Sumy să își părăsească locuințele, având în vedere intensificarea bombardamentelor rusești.

Serhiy Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, i-a încurajat pe rezidenți să evacueze, spunând: „Direcția Sumy rămâne cea mai periculoasă din zona operațională nordică”.

UPDATE ORA 04.00

Comandantul forțelor aeriene ruse Serghei Surovikin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu au mai fost văzuți în public de câteva zile, în timp ce se învârt întrebări cu privire la rolul pe care Surovikin l-ar fi putut juca în revolta de scurtă durată a lui Prigojin.

Kremlinul a păstrat tăcerea pe acest subiect, angajându-se în schimb într-o campanie agresivă de reafirmare a autorității președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 03.00 Rețeaua socială deținută de Prigozhin se va închide

O rețea de socializare creată de una dintre companiile patronului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că își va înceta activitatea vineri.

„Rețeaua socială YaRus își va suspenda operațiunile pe 30 iunie”, a anunțat rețeaua pe Telegram.

„După o analiză atentă a situației actuale, ne-am convins că aceasta este singura soluție posibilă”, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 02.00 Comanda lui Putin asupra armatei ruse este o „întrebare deschisă”, afirmă fostul vicepreședinte american Pence

Rămâne de văzut dacă președintele rus Vladimir Putin deține în acest moment controlul complet asupra trupelor sale, a declarat fostul vicepreședinte american Mike Pence în timpul unei vizite în Ucraina joi.

Răspunzând la o întrebare adresată de Erin Burnett de la CNN, Pence a spus că este o „întrebare deschisă” dacă președintele rus are comanda completă a armatei sale.

Pence a declarat că grupul militar privat Wagner – care a condus o uimitoare, deși scurtă, rebeliune armată împotriva conducerii Kremlinului la sfârșitul săptămânii trecute – „sunt înțeleși ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe din Rusia”.

UPDATE ORA 01.00 NATO ar trebui să aibă un plan de aderare a Ucrainei pentru a-și menține credibilitatea, spun experții

Membrii NATO trebuie să discute la viitorul summit o cale de aderare a Ucrainei, dacă alianța condusă de SUA dorește să își mențină credibilitatea, spun experții.

„Nimeni nu se așteaptă ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO la Vilnius”, spune Christopher Skaluba, director al Inițiativei de Securitate Transatlantică la Atlantic Council, un think tank non-partizan.

Dar succesul summitului va depinde de faptul dacă aliații vor găsi o modalitate de a face progrese în ceea ce privește furnizarea către Ucraina a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească și a unui calendar de aderare, a spus el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs, că s-a întâlnit cu Grupul internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului, din care face parte şi Greta Thunberg, şi a discutat cu membrii acestuia în special despre ,,ecocidul’ de la Kahovka, scrie AP.

Zelenski s-a întâlnit joi şi cu fostul vicepreşedinte american Mike Pence.

,,Raportul privind această zi, o zi plină. Una foarte lungă. Reuniunea Consiliului European – este deja o tradiţie pentru Ucraina să fie printre membrii Uniunii Europene. Ordinea de zi este evidentă: apărarea noastră în acest război, calea noastră spre victorie, sprijinul partenerilor noştri, sprijinul nostru de securitate pentru ei, pentru întreaga noastră Europă. Ucraina influenţează puterea Europei. Aceasta este realitatea. Iar în acest an, este timpul să folosim asta şi alte fapte similare pentru a consolida unitatea în Europa, inclusiv prin începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Întâlnirea cu Mike Pence, cel de-al 48-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, senatorul… Sprijinul american pentru Ucraina este vital – din partea tuturor americanilor, a fiecărei familii americane, a întregii societăţi civile americane, a tuturor liderilor politici, a Congresului – ambele partide, bineînţeles, a preşedintelui Biden. Vă mulţumim pentru acest sprijin! Am discutat cu domnul Pence despre apărarea noastră, despre cooperarea noastră – încă de la început, din primele zile între naţiunile ucraineană şi americană. Am vorbit despre arme, despre capacităţile soldaţilor noştri, despre valorile noastre comune” , a explicat Zelenski.

,,Întâlnirea cu membrii Grupului internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului – Greta Thunberg, Margot Wallström şi alţii. Am vorbit în principal despre atacul terorist rusesc şi ecocidul de la centrala hidroelectrică Kahovka şi despre activitatea grupului nostru, care se va ocupa de aspecte direct legate de impactul distructiv al agresiunii ruse asupra naturii. Combaterea ecocidului este unul dintre punctele formulei ucrainene de pace şi trebuie să punem în aplicare fiecare dintre punctele sale, toate aspectele păcii” , a adăugat el.

Volodimir Zelenski a precizat ce discuţii şi întâlniri a mai avut pe parcursul zilei: 

,,Discuţia cu preşedintele Guatemalei. Formula de pace, cooperarea noastră cu America Latină, asistenţa în materie de deminare şi, cel mai important, crearea unui tribunal pentru agresiunea rusă. Întâlnirea cu reprezentanţii noştri de afaceri – foarte importantă, foarte semnificativă. Le sunt recunoscător. Am discutat despre cum să stimulăm activitatea economică acum, în vreme de război. Am vorbit despre cum să oferim mai multă protecţie pentru mediul de afaceri, mai multă interacţiune între stat şi mediul de afaceri. Prioritatea numărul unu acum este apărarea, iar acest lucru este evident. Dar economia este, de asemenea, importantă” .

Ca de obicei, la finalul discursului Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care apără şi ajută Ucraina.

,,Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează pentru Ucraina, pentru ucraineni, care menţine şi creează noi locuri de muncă, care plăteşte impozite şi care se pregăteşte deja pentru redresarea noastră, pentru programul de transformare pe scară largă a Ucrainei, pe care îl vom pune în aplicare cu siguranţă după victoria noastră.

Şi, bineînţeles, războinicilor noştri, apărării noastre. Astăzi, în discursul meu adresat comunităţii Chatham House – unul dintre cele mai importante centre intelectuale britanice din lume – am spus că au fost pregătite încă trei decrete foarte importante pentru a-i decora pe războinicii noştri – 419 războinici. În total, peste 49.000 de ucraineni au primit deja distincţii de stat în timpul războiului pe scară largă” .

 viewscnt