• Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că o persoană a fost reținută după „atacul terorist” rusesc de la Kramatorsk, care a făcut cel puțin 11 morți și „peste 60 de răniți” cu o zi înainte.
  • „Astăzi, Serviciul de Securitate (SBU) și Forțele Speciale de Poliție au arestat persoana care a coordonat acest atac terorist”, a spus Zelenski în discursul său zilnic de seară.
  • Un parlamentar columbian, un scriitor și o jurnalistă au fost răniți în timpul atacului cu rachete de marți din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 23:28.

Prigojin pregătise pliante protest/ manifeste pentru locuitorii din Donetk

La Rostov, poliția a împiedicat distribuirea pliantelor de campanie în timpul revoltei din 24 iunie.

Materialele i-au cerut locuitorilor din Donețk să se implice în activități extremiste, precum și să destabilizați ordinea publică.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Ofițerii de poliție și-au îndeplinit atribuțiile oficiale timp de două zile. Măsurile luate pe teritoriul orașului Rostov-pe-Don nu au permis revolte în masă, faptele de jaf și extremism au fost excluse” , a spus poliția într-un comunicat.

UPDATE ORA 23:00. Prim-ministrul spaniol va vizita Ucraina pe 1 iulie

Premierul spaniol Pedro Sánchez va vizita Ucraina pe 1 iulie la invitația președintelui Volodymyr Zelensky, a anunțat Biroul Președintelui pe 29 iunie. Călătoria va avea loc în prima zi a președinției Spaniei a Consiliului UE.

UPDATE ORA 22:40.

Ucraina va primi o nouă tranșă de 890 de milioane de dolari de la FMI. Acești bani vor fi folosiți pentru a sprijini bugetul Ucrainei.

UPDATE ORA 21:29.

Fontanka publică imagini cu un bărbat care seamănă cu Evgheni Prigojin. Se raportează că se află în Sankt Petersburg.

UPDATE ORA 21:12.

„Umilirea lui Vladimir Putin”: The Economist a realizat rapid o copertă pentru un articol despre rebeliunea Wagner – puterea în Rusia este mai slabă ca niciodată, căderea regimului este doar o chestiune de câteva luni.

UPDATE ORA 21:06.

Statele Unite intenționează să aprobe furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către armata ucraineană

Acest lucru este raportat de Wall Street Journal, citând oficiali americani și europeni. Acest lucru ar putea avea un impact decisiv asupra cursului războiului, scrie ziarul.

UPDATE ORA 20:11. REȚEAUA LUI PRIGOJIN ÎȘI ÎNCETEAZĂ ACTIVITATEA

Asociată cu Evgheni Prigojin, rețeaua de socializare YaRus a anunțat că își suspendă activitatea, iar din 30 iunie serverele sale vor fi oprite. Canalul Telegram al rețelei de socializare precizează că decizia de „suspendare a funcționării” serviciului a fost luată „după o analiză amănunțită a situației actuale”.

După cum a raportat anterior Centrul de dosare al lui Mihail Hodorkovski (declarat în Federația Rusă ca agent străin) cu referire la documentele scurse, Yarus a fost creat cu banii lui Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner. O sursă familiarizată cu planurile managementului rețelei sociale spune că compania-mamă YaRus (JSC Dialog, fondatorii nu sunt declarați în Registrul Unificat de Stat al Entităților Juridice) va fi lichidată.

Rețeaua de socializare YaRus a început să funcționeze în 2020. După blocarea Facebook și Instagram în Rusia în 2022 (activitatea Meta în menținerea acestor rețele sociale a fost declarată extremistă în Federația Rusă și interzisă), serviciul a început să fie poziționat în media și publicitate ca una dintre posibilele alternative; în aprilie 2022, Ministerul Transformării Digitale a menționat YaRus printre analogii ruși ai rețelelor sociale și ai mesagerii Meta.

UPDATE ORA 19:24.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Rusiei a avut o întrevedere cu trimisul Papei pentru așezarea ucraineană, cardinalul Matteo Zuppi.

Trimisul papal pentru așezarea ucraineană, președintele Conferinței episcopale italiene, cardinalul Matteo Zuppi, a sosit la Moscova în seara zilei de 27 iunie. Pe 28 iunie a început a doua fază a misiunii sale. După cum a raportat serviciul de presă al Sfântului Scaun, călătoria va dura până pe 29 iunie, scopul ei fiind „de a aduce o contribuție umanitară la găsirea unei ieșiri din situația tragică actuală pentru a realiza o lume dreaptă”.

Anterior, cardinalul a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu personalități religioase.

UPDATE ORA 19:01.

Eco-activista suedeză Greta Thunberg a sosit în Ucraina.

UPDATE ORA 19:00. Mike Pence, aspirant la președinția SUA, face o călătorie surpriză în Ucraina

Fostul vicepreședinte și actual candidat la președinție al SUA Mike Pence a venit la Kiev. După cum a raportat emisiunea americană Meet the Press, Mike Pence a făcut o vizită neașteptată în Ucraina și a declarat că sprijinul american pentru Ucraina este „mai mare decât politica” .

„Dacă Rusia câștigă, a doua jumătate a secolului 21 ar putea arăta mult mai rău decât prima jumătate a secolului 20”.

Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, a făcut astăzi o călătorie surpriză în Ucraina, a anunțat NBC. Aceasta îl face primul candidat republican care se îndreaptă spre Ucraina.

NBC transmite că Pence s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale.

Vorbind pentru NBC, acesta a spus: ,,Cred că America este liderul lumii libere.”

,,Dar venind aici doar în calitate de simplu cetățean – putând vedea cu adevărat la fața locului eroismul soldaților ucraineni care au ținut linia în acele păduri, să văd eroismul oamenilor de aici, din Irpin, care au ținut în loc armata rusă, să văd familii ale căror case au fost literalmente bombardate în mijlocul unei invazii rusești inconștiente și neprovocate – îmi întărește hotărârea de a-mi face partea mea, de a continua să solicit un sprijin american puternic pentru prietenii și aliații noștri ucraineni”.

Unul dintre principalii consilieri ai dlui Zelenskyy, Mykhailo Podolyak, a declarat că dl Pence ,,înțelege absolut clar ce este Rusia”.

El a adăugat: ,,El înțelege profund Rusia și înțelege profund natura acestui conflict, că nu este vorba de teritorii, nu este vorba de nicio afacere, nu este vorba de nimic, cu excepția lucrurilor principale… acele valori pentru care au fost create Statele Unite”.

UPDATE ORA 18:41. Borrell: Putin slab înseamnă mai multe riscuri pentru UE

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, consideră că rebeliunea lui Prigojin a slăbit puterea Kremlinului, iar UE trebuie să se pregătească pentru riscuri mai mari din cauza instabilității mai mari a Rusiei.

„Evident că Putin iese mai slab din această criză. Dar un Putin slab este și un mare pericol. Prin urmare, trebuie să înțelegem foarte bine consecințele… Putin și-a pierdut monopolul asupra utilizării forței și, fără îndoială, o Rusie instabilă este un mare risc ”, a spus Borrell înainte de summitul liderilor UE de la Bruxelles.

Potrivit lui Evropeyskaya Pravda, Borrell a sugerat că Putin va începe în curând să lupte cu oamenii din cadrul sistemului a căror loialitate se îndoiește.

Principalul lucru, potrivit șefului diplomației europene, este să sprijine în continuare Ucraina, așa că va cere liderilor să continue finanțarea Fondului european de pace, care, printre altele, finanțează asistența militară pentru Ucraina.

„Vorbim de angajamente de securitate. Aceasta înseamnă că sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să fie pe termen lung… în timpul războiului și după război”, a spus Borrell.

„Prin urmare, Fondul European de Pace pentru Ucraina ar trebui, probabil, să devină Fondul de Apărare al Ucrainei – ar trebui să continue pregătirea, modernizarea armatei ar trebui să continue”, a spus el.

UPDATE ORA 17:25. Povestea lui Surovikin continuă

Potrivit Bloomberg , generalul rus a fost interogat de procurorii militari timp de câteva zile.

Interlocutorul publicației a remarcat că generalul este „la un loc, dar nu în închisoare” . Se precizează că procuratura era interesată de legăturile lui Surovikin cu Prigojin.

Amintiți-vă că mai devreme fiica lui Surovikin a spus că nimeni nu i-a arestat tatăl și că totul era în regulă pentru el.

UPDATE ORA 17:01. Valoarea asistenței internaționale acordate Ucrainei a fost estimată la 170 de miliarde de euro

Suma totală de asistență militară, financiară și umanitară oferită Ucrainei de comunitatea internațională de la începutul invaziei pe scară largă a armatei ruse în februarie 2022 este de aproximativ 170 de miliarde de euro.

Astfel de date conduccanalul oficial de telegramă al Ministerului ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, citând un nou studiu al Institutului de Economie Mondială, Universitatea Kiel.

Această sumă include asistența acordată Ucrainei atât de autoritățile oficiale din patru zeci de state, cât și de organizații internaționale – inclusiv FMI, Banca Mondială și instituțiile financiare ale Uniunii Europene.

În total, țările UE au alocat Kievului aproape 62 de miliarde de euro, suma asistenței din partea Statelor Unite a depășit 70 de miliarde de euro.

Pe lângă acestea, lista țărilor donatoare majore mai include (în ordine alfabetică) Australia, Marea Britanie, India, Canada, China, Noua Zeelandă, Norvegia, Taiwan, Turcia, Elveția, Coreea de Sud și Japonia.

Asistența oferită de aceste țări însumează alte 23 de miliarde de euro. Alte aproape 13 miliarde de euro au fost alocate de către organizațiile financiare internaționale.

În același timp, doar 40% din suma totală de 170 de miliarde este reprezentată de provizii militare (în cazul Statelor Unite, peste 60%). Aproximativ jumătate din fondurile alocate sunt asistență financiară, restul de 10% sunt sprijin umanitar pentru ucraineni.

UPDATE ORA 17:00

Discursul lui Vladimir Putin la forumul Agenției pentru Inițiative Strategice: „Idei puternice pentru vremurile noi”

  • Din 2020, numărul de propuneri depuse la forum a crescut cu mai mult de jumătate. Proiectul a implicat locuitorii teritoriilor istorice Donbass și Novorossiya.
  • Inițiativele publice, antreprenoriale, de voluntariat sunt un adevărat motor al dezvoltării, iar o societate civilă puternică, responsabilă stă la baza suveranității țării noastre.
  • Folosind cele mai bune soluții propuse de cetățenii și asociațiile noastre de afaceri, trebuie să creăm o economie de ofertă care să nu trăiască din consumul altcuiva, importat, ci să creeze și să producă bunuri, servicii, tehnologii moderne.
  • Din cauza sancțiunilor și a retragerii companiilor occidentale, oportunitățile pentru antreprenorii ruși s-au extins de multe ori. Aceștia ocupă activ nișe vacante de pe piață, dezvoltând altele noi, inclusiv destinații de export.
  • Deja acum, companiile noastre produc produse care adesea nu sunt deloc inferioare omologilor străini și, uneori, chiar le depășesc. Este important să ajutăm producătorii ruși să se „învârtă”, astfel încât să avem propriile mărci comerciale care vor fi recunoscute nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume.
  • Avem nevoie de o politică țintită de promovare integrală a mărcilor autohtone, și la toate nivelurile, atât în ​​mass-media, cât și în new media. Fiecare regiune ar trebui să aibă propriile programe de promovare a mărcilor locale.

UPDATE ORA 16.58.

Miliardarul rus Igor Makarov a renunțat la cetățenia rusă.

A devenit cetăţean al Ciprului. Acum Makarov ocupă locul cinci printre cei mai bogați ciprioți.

UPDATE ORA 16.45.

Prim-ministrul rus Mihail Mishustin a spus că în copilărie și-a dorit să-și conecteze viața cu profesia de marinar, a visat să intre la Școala Nakhimov.

UPDATE ORA 16.43.

UE va furniza Ucrainei arme în timpul conflictului și, după acesta, ia în considerare transformarea Fondului European de Pace în Fondul de Apărare al Ucrainei.

Acest lucru a fost declarat joi la sosirea la summitul UE de către șeful serviciului extern al Uniunii Europene, Josep Borrell.

UE poate transforma Fondul European de Pace în Fondul de Apărare al Ucrainei , a declarat Josep Borrell, șeful serviciului de politică externă al Uniunii Europene.

,,Trebuie să ajutăm Ucraina în timpul războiului și după război. Fondul european de pace ar trebui, probabil, să devină Fondul de Apărare al Ucrainei. Ucraina trebuie să continue [să lupte] . Modernizarea armatei ucrainene trebuie să continue” , a spus Borrell.

UPDATE ORA 16.00. Mercenarii Wagner nu vor mai lupta în Ucraina după ce șeful refuză să semneze contracte cu Kremlinul

Luptătorii Wagner nu vor mai lupta în Ucraina după ce șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, a refuzat să semneze contracte cu Kremlinul, potrivit șefului comisiei de apărare din Duma, Andrei Kartapolov.

Kartapolov a declarat că, cu câteva zile înainte de tentativa de rebeliune, Ministerul rus al Apărării a anunțat că „toate [grupurile] care efectuează misiuni de luptă trebuie să semneze un contract” cu ministerul, a relatat agenția de știri Tass.

Potrivit lui Kartapolov, Prigojin nu a semnat contractele și a fost informat că „Wagner nu va lua parte la o operațiune militară specială”. „Adică nu vor fi alocate fonduri, resurse materiale”, a adăugat deputatul.

UPDATE ORA 15.00. Se așteaptă ca șeful armatei britanice să se retragă anul viitor, după o perioadă mai scurtă decât se aștepta în această funcție

Generalul Sir Patrick Sanders a devenit șef al Statului Major General în iunie anul trecut. Șefii armatei au, de obicei, un mandat de aproximativ trei ani, cu excepția cazului în care sunt promovați pentru a deveni șef al Statului Major al Apărării, cel mai înalt comandant militar.

Sanders a vorbit deschis despre necesitatea de a reconstrui capacitatea de luptă a Regatului Unit după războiul Rusiei din Ucraina.

În ianuarie, el a declarat că donarea de tancuri și alte echipamente militare Ucrainei ne va lăsa temporar mai slabi ca armată.

UPDATE ORA 14.00. Reuters: Revolta lui Prigojin a panicat elitele ruse

Reuters susține că marșul lui Wagner din 24 iunie asupra Moscovei a provocat panică în rândul multor elite rusești: oamenii „tremurau de teamă că cea mai mare putere nucleară din lume se clătina în pragul a ceea ce președintele Putin a numit un potențial război civil”.

Referindu-se la datele controlorilor de trafic aerian și la sursele proprii informate, agenția raportează că, pe măsură ce „marșul justiției” lui Prigojin spre Moscova, marii oameni de afaceri au început să se împrăștie în avioane private din capitala Rusiei.

Una dintre temeri, clarifică agenția, a fost că rebeliunea „wagneriților” s-ar putea transforma într-o virtuală preluare a puterii în țară de către militanții lui Prigojin și să provoace o nouă redistribuire a proprietății.

Când oamenii lui Prigojin s-au întors, literalmente cu câteva sute de kilometri înainte de a ajunge la Moscova, această teamă a fost înlocuită cu una nouă: că Putin, înfuriat de trădare și umilire publică, ca răspuns, va începe să strângă șuruburile și mai mult și să se răzbune toți pe care îi consideră că nu sunt suficient de loiali.

UPDATE ORA 13.00

Guvernatorul Rostovului, Golubev, a declarat că în weekend a luat legătura cu președintele Federației Ruse și cu conducerea Ministerului Apărării.

Situația de la Rostov-pe-Don în weekend a fost foarte dificilă, dar niciun oficial nu a părăsit orașul, a spus guvernatorul.

UPDATE ORA 12.00. Volodimir Zelenski a descris calea Ucrainei spre victorie ca fiind dificilă, dar că o vor realiza

Președintele ucrainean a scris:

„Trebuie să ne dăm seama că drumul spre victoria noastră este dificil. Iar acum, nimeni nu poate spune când o vom finaliza. Dar atunci când obiectivul este clar și corect, nu contează cât de spinoasă este calea spre acest obiectiv. Ucraina va parcurge această cale spre victorie! Și acest lucru nu mai este un vis – este o realitate”.

UPDATE ORA 11.00. Polonia se așteaptă ca Uniunea Europeană să o ajute să finanțeze măsuri de consolidare a frontierei sale estice

Polonia se așteaptă ca Uniunea Europeană să o ajute să finanțeze măsuri de consolidare a frontierei sale estice, a declarat joi un ministru adjunct, după ce Varșovia a anunțat o întărire a securității din cauza îngrijorărilor legate de prezența grupului Wagner în Belarus.

Reuters relatează că, întrebat joi dacă Bruxelles-ul ar trebui să ajute Varșovia să plătească pentru astfel de măsuri, ministrul adjunct de externe Paweł Jabłoński a declarat că „Polonia se așteaptă la acest lucru”.

„Solidaritatea europeană înseamnă sprijinirea țărilor amenințate de destabilizare”, a declarat el la radioul public. „Aceste măsuri de protecție trebuie să fie sporite”.

UPDATE ORA 10.00. Rusia deschide dosare penale împotriva a 160 de mercenari străini despre care susține că operează în Ucraina

Serviciul de știri rus de stat Tass anunță că Federația Rusă deschide dosare penale împotriva a ceea ce susține că sunt 160 de mercenari din 33 de țări diferite care operează în numele forțelor ucrainene în țară.

UPDATE ORA 09.00. 11 persoane scoase dintre dărâmături la Kramatorsk după atacul cu rachete

Operațiunile de salvare au încetat în orașul Kramatorsk, în estul țării, după atacul mortal cu rachete de marți asupra unei pizzerii, a confirmat guvernatorul din Donețk.

„Operațiunile de salvare la locul atacului cu rachete din Kramatorsk s-au încheiat”, a declarat Pavlo Kyrylenko pe Telegram. Au existat informații potrivit cărora patru copii ar fi murit în atac, dar guvernatorul a confirmat că numărul acestora este de fapt de trei.

UPDATE ORA 08.00. Distribuirea de ajutoare umanitare în Nevske a fost întreruptă după bombardamentele rusești

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne anunță că distribuirea de ajutoare umanitare în Nevske, în porțiunea din Lugansk controlată de Ucraina, a fost întreruptă după bombardamentele rusești.

Acesta îl citează pe guvernatorul regional Artem Lysohor, care a declarat că nu există victime sau răniți, dar din cauza deteriorării situației de securitate, ajutorul umanitar va fi distribuit mai târziu.

UPDATE ORA 07.00. Operațiunile de salvare încetează la locul restaurantului din Kramatorsk

Operațiunile de salvare la locul loviturii asupra restaurantului din Kramatorsk s-au încheiat, a anunțat guvernatorul regional din Donețk pe Telegram. Pavlo Kyrylenko a confirmat că bilanțul final al atacului este de 12 morți și a îndemnat locuitorii din Donețk să ia în considerare evacuarea.

UPDATE ORA 06.00. Premierul israelian a respins apelurile Washingtonului și Kievului de a înarma Ucraina din cauza preocupărilor pe care nu crede că le are niciunul dintre aliații occidentali ai Ucrainei

Într-un interviu acordat Wall Street Journal, el a declarat că Israelul are nevoie de „libertate de acțiune” în Siria, unde Israelul bombardează adesea obiective iraniene în apropierea forțelor rusești.

De asemenea, el a spus că se teme că armamentul israelian ar putea fi capturat în Ucraina și predat Iranului, în special sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, care a fost dezvoltat împreună cu SUA.

UPDATE ORA 05.00 Haley spune că Putin se află pe un „teren instabil” după rebeliunea din weekend

Președintele rus Vladimir Putin se află „pe un teren instabil” în urma rebeliunii din weekend a Grupului Wagner, potrivit candidatului republican la președinție și fost ambasador al SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley.

UPDATE ORA 04.00 2 morți și 7 răniți în orașul Donețk din cauza bombardamentelor ucrainene, afirmă primarul instalat de Rusia

Bombardamentele ucrainene au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte șapte în orașul Donețk, situat în estul țării, a declarat miercuri primarul instalat în Rusia, Alexei Kulemzin, într-o postare pe Telegram.

Cinci adolescente se numără printre persoanele rănite, potrivit lui Kulemzin, iar mai multe clădiri de apartamente au fost avariate

Între orele 9.00 și 21.00, ora locală, miercuri, armata ucraineană a bombardat orașul Donețk de 16 ori, a declarat primarul citând Centrul Comun de Comandă și Control al RPD.

UPDATE ORA 03.00 Poliția reține un coordonator implicat în atacul de la Kramatorsk, spune Zelensky

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că coordonatorul implicat în atacul mortal de marți de la Kramatorsk a fost reținut de poliție.

„Astăzi, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu forțele speciale ale poliției au reținut persoana care a coordonat acest atac terorist”, a declarat Zelensky în discursul său nocturn de miercuri.
Potrivit președintelui ucrainean, persoana reținută este acuzată de trădare și ar putea fi condamnată la închisoare pe viață.

Zelensky a numit persoanele implicate în atacul de la Kramatorsk „trădători ai umanității”.

UPDATE ORA 02.00 „Cred că este slăbit”, spune cancelarul german despre Putin după tentativa de revoltă

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că rebeliunea condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, l-a slăbit pe președintele rus Vladimir Putin.

„Cred că este slăbit, deoarece arată că structurile autocratice, structurile de putere, s-au fisurat și că nu stă în niciun caz atât de solid și ferm în șa cum pretinde peste tot”, a declarat Scholz într-un interviu acordat postului public german de televiziune ARD.
Cancelarul nu a comentat întrebarea dacă ar fi considerat de dorit înlăturarea lui Putin.

„La urma urmei, nu știm dacă cineva mai bun sau mai rău ar veni după Putin”, a spus cancelarul.

UPDATE ORA 01.00

În cadrul călătoriei sale de lucru în Daghestan, Vladimir Putin a vizitat complexul arhitectural și arheologic Citadela Naryn-Kala și Moscheea Derbent Dzhuma, care au statutul de monumente federale și situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO/ Întâlnire de dezvoltare a turismului.
Președintele a susținut o ședință pe tema dezvoltării turismului prin videoconferință/ Întâlnire cu șeful Daghestanului, Serghei Melikov. Vladimir Putin a avut o întâlnire de lucru cu șeful Republicii Daghestan, Serghei Melikov.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că o persoană a fost reținută după „atacul terorist” rusesc de la Kramatorsk, care a făcut cel puțin 11 morți și „peste 60 de răniți” cu o zi înainte, potrivit unui ultim raport comunicat de președintele ucrainean, scrie The Guardian.

„Astăzi, Serviciul de Securitate (SBU) și Forțele Speciale de Poliție au arestat persoana care a coordonat acest atac terorist. Ne vom continua munca de consolidare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și a complicilor acesteia. Trebuie să simtă că costul terorii lor pentru ei nu va face decât să crească. Și vom continua munca noastră juridică globală, astfel încât instrumentele internaționale să funcționeze într-un fel sau altul pentru a pedepsi toți teroriștii ruși și statul agresor însuși.

Mulțumim tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina! Mulțumesc tuturor celor care se află în prezent în luptă, la posturi și poziții de luptă! Vă mulțumesc, războinici, pentru un nou avans! ” , a spus Zelenski în discursul său zilnic de seară.

Un parlamentar columbian, un scriitor și o jurnalistă, răniți în atacul din Krematorsk

Parlamentarul columbian și fostul Înalt Comisar pentru Pace Sergio Jaramillo, scriitorul Hector Abad și jurnalista Catalina Gomez au fost răniți în timpul atacului cu rachete de marți din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Înaltului Comisar pentru Pace al Columbiei, scrie CNN.

Cei trei columbieni au suferit răni minore, potrivit unei declarații publicate de campania Aguanta Ucraina, fondată de Jaramillo. Aguanta Ucrania, care înseamnă „Ucraina rezistă” este o campanie de promovare a solidarității latino-americane cu ucrainenii în timpul invaziei rusești, potrivit organizației.

Columbienii luau cina cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina la o pizzerie în momentul în care aceasta a fost lovită, potrivit declarației semnate de Jaramillo și Abad. Amelina se află în stare critică în urma unei răni la nivelul capului, potrivit organizației. „Atacarea locurilor civile este un act barbar”, a adăugat declarația. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în atac, potrivit oficialilor ucraineni.

Președintele columbian Gustavo Petro a condamnat atacul.

„Rusia a atacat trei civili columbieni lipsiți de apărare. A încălcat protocoalele de război”, a declarat președintele pe Twitter. Ministerul de Externe al Columbiei trebuie să transmită o notă diplomatică de protest, a adăugat Petro.

Citește și

FOTO. Monica Bellucci a vorbit pentru prima dată despre povestea de iubire pe care o trăieşte alături de regizorul Tim Burton: „Îl iubesc..”

Dacă inteligența artificială ar vrea să distrugă omenirea, cum ar proceda?

Madonna, internată la terapie intensivă după ce s-a îmbolnăvit de o infecție „gravă”. Cântăreața și-a amânat turneul