• Statele Unite au condamnat marți Rusia pentru „loviturile sale brutale” împotriva poporului ucrainean, după atacurile cu rachete de la Kramatorsk.
  • Oficialii de la Casa Albă au adăugat că Joe Biden a discutat duminică cu Volodimir Zelenski și i-a spus că SUA „vor continua să fie alături de Ucraina” .
  • În cursul zilei de marți, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, în valoare totală de 500 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 23.00.

Echipajele a două avioane rusești au fost ucise în timpul rebeliunii Wagner – autoritățile ruse Autoritățile ruse au confirmat că echipajele a două avioane rusești au fost ucise sâmbătă în timpul rebeliunii armate a grupului de mercenari Wagner, scrie CNN.

Guvernatorul Stanislav Voskresenski din regiunea Ivanovo din Rusia a transmis condoleanțe familiei și prietenilor echipajului avionului Il-22 ucis pe 24 iunie în timp ce își îndeplinea serviciul militar în regiune, a declarat miercuri serviciul de presă al guvernului regional pentru agenția de presă de stat TASS.

Guvernatorul regiunii Pskov, Mihail Vedernikov, într-un mesaj video postat marți pe canalul său Telegram, a confirmat că echipajul aeronavei Ka-52 a fost ucis în timpul rebeliunii.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Au existat victime. Chiar acești piloți-eroi pe care președintele i-a menționat în discursul său de ieri, printre care și militari din garnizoana teritorială Pskov: echipajul avionului Ka-52: locotenent-colonelul Alexey Vorontsov și locotenentul Denis Oleinik”, a declarat Vedernikov.

Duminică, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu epavele a două avioane militare într-o zonă rurală din sudul Rusiei, în urma unei rebeliuni armate.

UPDATE ORA 22.30. Putin se află în Daghestan și face băi de mulțime

UPDATE ORA 22.00. Deputatul Surovikin a negat zvonurile despre arestarea sa

Generalul colonel Andrei Yudin a negat informația că el, împreună cu șeful său, generalul colonel Serghei Surovikin, se află în centrul de arest preventiv Lefortovo din Moscova. El a raportat acest lucru către Ura.ru. ,,Sunt în vacanță. Acasă ”, a spus Andrey Yudin unui corespondent al publicației.

Corespondentul militar Vladimir Romanov a scris pe Telegram că Serghei Surovikin se află în centrul de arest preventiv Lefortovo, unde sunt ținuți suspecții și cei acuzați în temeiul unui articol despre trădare. Mai târziu, el a clarificat că Serghei Surovikin a fost plasat într-un centru de arest preventiv pe 25 iunie. Ulterior, pe canalele Telegram au apărut și informații că, împreună cu Serghei Surovikin, adjunctul său Andrey Yudin a fost în închisoare.

Mai devreme astăzi, pe 28 iunie, The New York Times, citând surse, a raportat că Serghei Surovikin știa despre rebeliunea iminentă a PMC Wagner. Potrivit publicației, conducerea rusă investighează dacă generalul Serghei Surovikin „a ajutat la planificarea acțiunilor” pentru Yevgeny Prigojin, fondatorul PMC Wagner. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a numit acest material „speculații și bârfe”.

UPDATE ORA 21.42. Zelenski îi numeşte „bandiţi” pe liderii ruşi: Au preluat controlul şi au început să terorizeze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a calificat miercuri pe liderii politici şi militari ai Rusiei drept „bandiţi” şi a exclus orice plan de pace care ar transforma războiul din Ucraina într-un conflict îngheţat, relatează Reuters.

Zelenski a făcut aceste remarci într-un discurs în faţa parlamentului cu ocazia Zilei Constituţiei Ucrainei, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lăudat trupele pentru modul în care au gestionat o revoltă a mercenarilor conduşi de şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Declarând că Ucraina este „pe drumul spre victorie”, el a spus că liderii Rusiei nu trebuie să scape de justiţie pentru că au purtat război împotriva ţării sale.

„Conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse nu trebuie să scape de justiţie din cauza faptului că se presupune că au imunitate, ca şi liderii de stat”, a declarat Zelenski în Rada.

„Ei nu sunt liderii statului – sunt bandiţi care au preluat controlul instituţiilor de stat ale Rusiei… şi au început să terorizeze întreaga lume”.

El l-a descris pe preşedintele rus ca fiind afectat de „nebunie”.

Zelenski a semnalat că se opune în continuare oricărui plan de pace care îngheaţă câştigurile teritoriale realizate de Rusia de când a invadat Ucraina.

„Ucraina nu va fi de acord cu niciuna dintre variantele pentru un conflict îngheţat”, a spus el.

Zelenski a elaborat o „formulă” de pace în 10 puncte care include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei.

Planul ar implica o revenire la graniţele Ucrainei din 1991, după ce aceasta şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, iar Zelenski a declarat în repetate rânduri că aceasta ar trebui să fie baza oricărei propuneri de încheiere a războiului.

Kievul a lansat, de asemenea, o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul ocupat, dar forţele ruseşti încă deţin întinderi de teritoriu în estul şi sudul Ucrainei.

În discursul său, Zelenski a cerut o discuţie la nivel naţional cu privire la o viitoare doctrină pentru Ucraina „pentru a răspunde la toate întrebările fundamentale despre Ucraina şi viitorul nostru” şi pentru a oferi „o viziune comună a ceea ce ar trebui să fie victoria pentru Ucraina”.

UPDATE ORA 19.19. Zelenski îndeamnă Rada să legalizeze canabisul medicinal: Va ajuta ucrainenii să treacă peste stresul și traumele războiului

UPDATE ORA 18.19. Aproape 16% dintre ruși susțin folosirea armelor nucleare în Ucraina. 73,9% consideră asta inacceptabil

Rezultatele sondajului realizat în perioada 16-19 iunie împreună de Russian Field și RTVI arată că:

73,9% dintre participanții la studiu au numit utilizarea „butonului nuclear” fără echivoc „inacceptabilă”. Totodată, 5,2% au spus că argumentul nuclear poate fi folosit „în cazul unei amenințări de înfrângere într-o operațiune militară”. Și de două ori mai multe – 10,5% – au raportat că armele nucleare pot fi folosite „în orice caz”.

UPDATE ORA 17.28. WSJ: Informațiile occidentale susțin că Prigojin a plănuit să-i captureze pe Șoigu și Gherasimov

În timpul rebeliunii armate de sâmbătă, 24 iunie, creatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a intenționat să-i captureze pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General Valery Gerasimov. Acest lucru este raportat într- un material exclusiv al Wall Street Journal.

Potrivit acestei versiuni, inițial a fost planificată capturarea ambilor lideri militari în timpul unui raid la Rostov-pe-Don, dar cu două zile înainte de implementarea acestui plan, FSB-ul a aflat cumva despre el, scrie WSJ, citând informațiile occidentale.

Potrivit publicației, ofițerii de informații occidentali au aflat în avans despre planurile lui Prigozhin din imagini din satelit și interceptări de mesaje electronice. Potrivit surselor WSJ, planul lui Prigozhin a fost destul de fezabil și a eșuat numai după ce s-au scurs informații despre complot, ceea ce l-a forțat pe fondatorul lui Wagner să improvizeze, deoarece, după ce a aflat despre această scurgere, Prigozhin a fost forțat să acționeze mai devreme decât era planificat.

Ușurința cu care forțele Wagner au ocupat Rostov-pe-Don, potrivit oficialilor de informații, indică faptul că comandanții individuali ai trupelor obișnuite rusești ar fi putut fi implicați în complot. Anterior, informații similare au fost deja raportate de ediția NYT.

UPDATE ORA 17.00. Epurări în masă în armata rusă din cauza rebeliunii lui Prigojin

Canalul de telegrame Rybar, apropiat de Ministerul Apărării al Federației Ruse, a relatat despre „epurări pe scară largă în rândurile Forțelor Armate ale RF” după rebeliunea PMC Wagner.

Ofițerii FSO îi verifică pe acei generali și ofițeri care simpatizau cu mercenarii. „Indecizia” în înăbușirea rebeliunii este pretextul pe baza căruia se îndepărtează persoanele inacceptabile și persoanele care au eșuat efectiv în problemele pregătirii de luptă, mobilizării și logisticii” , se spune în mesaj.

Sunt verificați în mod special acei piloți și polițiști de frontieră care au refuzat să oprească marșul mercenarilor.

Generalul Serghei Surovikin a intrat și el în sfera forțelor de securitate.

Potrivit New York Times, citând oficiali americani, el știa dinainte despre rebeliunea iminentă. Generalul nu a mai apărut în public de sâmbătă, unde se află necunoscut.

Potrivit canalului Telegram, un val de epurări l-ar putea afecta și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate RF Valery Gerasimov.

UPDATE ORA 16.38

Ramzan Kadirov a publicat un selfie de la o întâlnire cu Putin.

UPDATE ORA 16.00

Serviciile secrete ucrainene arestează un bărbat pe care îl acuză că i-a ajutat pe ruși să comită atacul de la Kramatorsk

Serviciul ucrainean de contrainformații a declarat că a arestat „un agent al serviciilor speciale rusești” pe care îl acuză că a ajutat Rusia să dirijeze un atac cu rachete care a ucis 10 persoane în orașul ucrainean Kramatorsk.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a declarat că bărbatul locuia în oraș și era angajat al unei companii locale de transport de gaz.

Vasyl Malyuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, a declarat într-o declarație: „Agentul Federației Ruse va răspunde cu siguranță în fața instanței ucrainene. Dar detenția sa este, de asemenea, un semnal pentru toți ceilalți adjutanți și trădători care lucrează pentru inamic. Nu uitați – pedeapsa este inevitabilă!”

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul a calificat drept „bârfă” un raport al New York Times care sugera că un general rus de rang înalt știa dinainte despre rebeliunea avortată a lui Wagner de sâmbătă.

Raportul din New York Times a citat oficiali americani care au afirmat că generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, știa dinainte de răzvrătirea planificată.

Răspunzând la o întrebare despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Vor exista acum multe speculații, bârfe și așa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu”.

UPDATE ORA 14.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va accepta nicio propunere de pace care transformă războiul Rusiei asupra țării într-un conflict înghețat.

Într-un discurs rostit miercuri în fața parlamentului, Zelenski a semnalat că se opune în continuare oricărui plan de pace care îngheață câștigurile teritoriale realizate de Rusia de când a început invazia sa la scară largă în februarie 2022.

Ucraina nu va fi de acord cu niciuna dintre variantele pentru un conflict înghețat.”, a spus el.

Zelenski a elaborat o formulă” de pace în 10 puncte care include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei.

UPDATE ORA 13.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, spune că trei civili au fost uciși miercuri de bombardamente în districtul Chuguyiv.

Pe Telegram, Synyehubov a declarat: Cu aproximativ o oră în urmă, inamicul a bombardat din nou comunitatea Vovchan din districtul Chuguyiv. Din păcate, în urma acestui bombardament, trei locuitori ai satului au fost uciși”. Synyehubov a declarat că au fost uciși trei bărbați cu vârste de 45, 48 și 57 de ani.

UPDATE ORA 12.00

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a postat o actualizare a situației pe Telegram, în care a spus că bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina au continuat, lovind mai multe așezări.

El nu a raportat răniți, dar a afirmat că au fost lansate dispozitive explozive de la o dronă deasupra unui sat și că „în urma atacului, una dintre instalațiile de infrastructură a fost avariată, iar aproximativ 220 de locuitori au rămas temporar fără apă”. Alimentarea cu apă a fost acum restabilită”.

UPDATE ORA 11.00

Primarul orașului Kramatorsk a confirmat că numărul morților a crescut la nouă și a adăugat că ultima victimă este un băiat.

Salvatorii au scos corpul unui băiat dintre dărâmături”, a scris Oleksandr Goncharenko pe aplicația de mesagerie Telegram miercuri dimineață, în timp ce operațiunile de căutare și salvare continuau. Reuters relatează că acesta nu a precizat vârsta băiatului.

Serviciile de urgență au declarat că șapte persoane au fost salvate și au estimat numărul răniților la 56, ușor mai mic decât cifra de 60 furnizată de procurorul general. Oficialii au declarat că două fete de 14 ani și o fată de 17 ani se numără printre morți.

UPDATE ORA 10.00

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au distrus în cursul nopții șase drone „Shahed”. Două drone au fost doborâte deasupra regiunii Cherkasy, dar alte două au lovit un depozit gol din regiune, a precizat aceasta. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 09.00

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, se va întâlni în cursul zilei de astăzi la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre NATO, în contextul în care Ucraina încearcă să intre în alianță, înaintea viitorului summit din iulie de la Vilnius.

Reuters notează că membrii NATO sunt aproape de a conveni asupra unor măsuri graduale de consolidare a legăturilor cu Ucraina până atunci, dar nu au rezolvat încă divergențele cu privire la modul în care să abordeze dorința de aderare a Ucrainei. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a exclus ca țara să se alăture alianței până la încheierea războiului.

UPDATE ORA 08.00

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că forțele ucrainene au obținut „anumite câștiguri” care nu au fost făcute publice și că cea mai mare parte a rezervelor sale de trupe nu a fost încă desfășurată.

Oleksiy Reznikov a declarat pentru Financial Times că recâștigarea unor sate mici de sub ocupația rusă în ultimele săptămâni nu au fost „evenimentul principal” în atacul planificat de Kiev.

UPDATE ORA 07.00

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare rusești din Ucraina, știa dinainte că șeful mercenarilor Evgheni Prigojin plănuia o rebeliune împotriva oficialilor apărării de la Moscova, a relatat marți New York Times.

Ziarul a citat oficiali americani informați cu privire la informațiile americane referitoare la acest subiect și a relatat că oficialii „încearcă să afle dacă generalul Serghei Surovikin, fostul comandant principal rus în Ucraina, a ajutat la planificarea acțiunilor domnului Prigojin la sfârșitul săptămânii trecute”.

Prigozhin a zburat în exil în Belarus marți, în baza unui acord care a pus capăt unei scurte revolte a luptătorilor săi Wagner în weekend, în timp ce președintele Vladimir Putin a lăudat forțele sale armate pentru evitarea unui război civil.

UPDATE ORA 06.00

Statele Unite au luat din nou în vizor grupul Wagner al Rusiei, impunând sancțiuni companiilor pe care le acuză că s-au implicat în tranzacții ilegale cu aur pentru a finanța forța de mercenari.

Într-o declarație de marți, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că a aplicat sancțiuni împotriva a patru companii din Emiratele Arabe Unite, Republica Centrafricană și Rusia, pe care le-a acuzat că au legătură cu Grupul Wagner și cu liderul acestuia, Evgheni Prigojin.

Companiile s-au implicat în tranzacții ilicite cu aur pentru a finanța miliția în vederea susținerii și extinderii forțelor sale armate, inclusiv în Ucraina și în unele țări din Africa, a precizat trezoreria.

UPDATE ORA 05.00

Trimisul Chinei la Uniunea Europeană a lăsat să se înțeleagă că Beijingul ar putea sprijini efortul Ucrainei de a-și recupera granițele teritoriale din 1991.

Fu Cong s-a aflat la Bruxelles pentru Summitul de afaceri Europa-China 2023 din 16 iunie, unde a fost intervievat de Al Jazeera și de alte organizații de presă. Întrebat dacă China susține obiectivele de război ale Ucrainei în acest conflict, inclusiv recuperarea regiunilor ocupate în prezent de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, el a răspuns: „Nu văd de ce nu”.

UPDATE ORA 04.00

Taiwanul a reperat marți două nave de război rusești în largul coastei sale estice și a trimis propriile avioane și nave pentru a le supraveghea, a anunțat Ministerul Apărării de pe insulă.

Într-o declarație făcută marți seara târziu, ministerul a precizat că cele două fregate au navigat în direcția nordică în largul coastei de est a Taiwanului și apoi „au plecat din zona noastră de răspuns” în direcția sud-estică, în largul orașului portuar Suao, unde se află o importantă bază navală taiwaneză.

Armata taiwaneză a trimis avioane și nave pentru a veghea și a activat sistemele de rachete de la țărm, a adăugat aceasta, fără a oferi mai multe detalii.

Agenția rusă de știri Interfax a relatat marți că un detașament de nave ale Flotei rusești din Pacific a intrat în părțile sudice ale Mării Filipinelor pentru a îndeplini sarcini în cadrul unui pasaj maritim cu rază lungă de acțiune.

UPDATE ORA 02:00

Două rachete rusești au lovit orașul Kramatorsk din estul Ucrainei și au ucis cel puțin patru persoane, iar alte 42 de persoane au fost rănite, au anunțat poliția și armata din Ucraina.

Kramatorsk este un oraș important situat la vest de liniile de front din provincia Donețk și un obiectiv-cheie în avansarea Rusiei spre vest, care încearcă să captureze întreaga regiune.

UPDATE ORA 01:00

ONU a declarat un număr de 77 de execuții și peste 800 de cazuri de tortură a civililor pașnici de către ruși, de la începutul războiului.

„Forțele rusești, autoritățile de aplicare a legii și autoritățile din penitenciare au folosit pe scară largă tortura și alte tratamente dure împotriva civililor deținuți”, a declarat Bogner, seful ONU pentru Drepturile Omului din Ucraina.

Știrea inițială

Statele Unite au condamnat marți Rusia pentru „loviturile sale brutale” împotriva poporului ucrainean, după atacurile cu rachete de la Kramatorsk, scrie Al Jazeera.

„Condamnăm loviturile brutale ale Rusiei împotriva poporului ucrainean, care au provocat moarte și distrugeri pe scară largă și au luat viața atâtor civili ucraineni” , a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Oficialii de la Casa Albă au adăugat că Joe Biden a discutat duminică cu Volodimir Zelenski și i-a spus că SUA „vor continua să fie alături de Ucraina și să furnizeze Ucrainei arme și echipamente pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești”, scrie Sky News.

În cursul zilei de marți, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, în valoare totală de 500 de milioane de dolari.

Citește și

Lukașenko pregătește armata pentru luptă: „Amenințarea unui nou conflict global nu a fost niciodată atât de aproape ca astăzi”

Averea găsită în biroul lui Evgheni Prigojin. Ce sumă de bani a fost descoperită la Sankt Petersburg

Evgheni Prigojin a ajuns marți dimineață la Minsk cu avionul. O parte a mercenarilor Wagner au intrat în Belarus pe cale terestră