• Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, se află în Belarus, a declarat marți președintele Alexandr Lukașenko, asigurând că țara sa va beneficia de ,,experiența” luptătorilor grupării paramilitare.
  • La rândul său, Vladimir Putin le-a mulțumit soldaților ruși care, a spus el, au împiedicat ,,un război civil” .
  • Kremlinul respinge sugestia că rebeliunea Wagner ar fi amenințat conducerea lui Putin.

UPDATE ORA 23.43. Trimisul Papei Francisc pentru pace în Ucraina a ajuns la Moscova

Trimisul Papei Francisc pentru pace în Ucraina a sosit marți în Rusia pentru o vizită oficială, la doar câteva săptămâni după ce a fost la Kiev, a anunțat Vaticanul, potrivit Al Jazeera.

„În zilele de 28 și 29 iunie 2023, cardinalul Matteo Maria Zuppi, (…) însoțit de un oficial al secretarului de stat (al Vaticanului), va efectua o vizită la Moscova în calitate de trimis al Papei Francisc” , a precizat Vaticanul.

„Scopul principal al inițiativei este de a încuraja gesturile de umanitate, care pot ajuta la promovarea unei soluții la situația tragică actuală și la găsirea unor modalități de a obține o pace justă” , a mai transmis Vaticanul.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Este prima vizită la Moscova a unui înalt oficial al Vaticanului după începutul războiului.

UPDATE ORA 23.00. SUA permit Rusiei să efectueze un zbor special pentru recuperarea unor diplomați

Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți că a permis Moscovei să trimită un avion la Washington pentru a prelua mai mulți diplomați, în ciuda interdicției zborurilor comerciale, și a cerut tratament reciproc, relatează Al Jazeera.

„Guvernul american a permis guvernului rus să trimită un zbor charter în Statele Unite pentru a-i transporta în Rusia pe acei diplomați ruși ale căror misiuni s-au încheiat”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Miller a spus că nu are detalii despre numărul de diplomați implicați și a precizat că SUA doresc „reciprocitate strictă” din partea Rusiei.

UPDATE ORA 22.20. Kievul se așteaptă să primească avioane de luptă F-16 în următoarele luni

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și-a exprimat marți încrederea că țara sa va primi avioane de luptă F-16, de producție americană, în următoarele luni, relatează Sky News.

„Cred că este absolut realist ca Ucraina să înceapă să primească avioane până la sfârșitul anului”, le-a spus reporterilor Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Yermark a mai declarat că aliații Ucrainei sunt „gata să livreze” avioanele de vânătoare construite de SUA, dar a precizat că în prezent există unele „probleme tehnice”.

UPDATE ORA 22.05. Șeful diplomației ucrainene, despre rebeliunea Wagner: Era „doar o chestiune de timp” până când cineva îl va provoca pe Putin

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru CNN că, deși Ucraina nu are informații specifice legate de tentativa din weekend de rebeliune a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, era inevitabil ca cineva să îl provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

„Pentru noi, a fost întotdeauna destul de evident că este doar o chestiune de timp când cineva din Rusia va îndrăzni să îl provoace pe Putin. Pentru că am văzut cum puterea și autoritatea lui se micșorează și cum Rusia intră în turbulențe foarte dificile. Așa că Prigojin este doar primul care a îndrăznit, dar nu mă îndoiesc că vor urma și alții, într-un fel sau altul” , a declarat Kuleba pentru postul american de televiziune, într-un interviu acordat marți la Kiev.

De asemenea, Kuleba a mai spus că amenințările lui Putin privind utilizarea armelor nucleare reprezintă ultima armă din arsenalul său.

„Sincer, cred că teama de armele nucleare este ultimul argument pe care Putin îl are la îndemână. (…) A epuizat toate celelalte argumente”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

„Este evident că armata lui este (incapabilă) să își atingă scopurile strategice în Ucraina. El își dă seama că verticala puterii sale a fost spulberată. Și astfel, nu i-a mai rămas decât un ultim argument în buzunar. (…) Cred că nu este nimic mai mult decât un joc al fricii, pentru că Putin iubește prea mult viața” , a declarat Kuleba.

„Occidentul va face o mare greșeală dacă va decide să joace jocul fricii nucleare cu Putin” , a adăugat el.

Ministrul de externe și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la statutul centralei nucleare din Zaporojie, afirmând că „riscul este real” atâta timp cât trupele ruse ocupă situl.

„Bineînțeles, nu vor să fie învinuiți că au provocat un alt dezastru nuclear. Așa că eu cred că se străduiesc să găsească o modalitate de a o efectua o operațiune sub steag fals sau altceva care să nu le fie atribuit direct”, a susținut el.

Săptămâna trecută, Kremlinul a negat o afirmație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia Rusia „ia în considerare” organizarea unui „atac terorist” la centrala din sudul ocupat al Ucrainei, cea mai mare din Europa.

UPDATE ORA 21.30. Explozia de la Kramatorsk: Trei persoane au murit, 22 sunt rănite

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi 22 rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti în oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, anunţă oficiali ucraineni.

Un restaurant şi o zonă comercială din centrul oraşului au fost avariate în urma loviturii de marţi, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Este posibil ca oamenii să fie prinşi sub dărâmături, iar analiza resturilor este în curs de desfăşurare, a adăugat acesta.

O operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare în centrul oraşului, iar agenţiile de securitate asistă serviciile de urgenţă la faţa locului şi evacuează victimele.

Autorităţile locale spun căîn zonă se aflau mulţi civili, în momentul în care rachetele au lovit.

,,Cu doar o jumătate de oră în urmă, două rachete au lovit oraşul Kramatorsk” , a declarat marţi seara guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE ORA 21.05. Rachetele rusești au lovit restaurantul din Kramatorsk – guvernator

Ca urmare a loviturii ruse de la Kramatorsk din regiunea Doneţk, un restaurant a fost avariat, unde erau civili, a declarat şeful administraţiei regionale Doneţk, Pavel Kirilenko.

„Două rachete au fost trase în orașul Kramatorsk […] într-o unitate de catering din centrul orașului, unde era un număr mare de civili”, a spus el.

Publicația Ukrayinska Pravda relatează, citând surse, că grevele au fost efectuate de complexe S-300, ca urmare au existat victime, inclusiv un copil.

UPDATE ORA 20.30.

Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Acesta va include 30 de vehicule de luptă de infanterie Bradley, 25 de vehicule blindate Stryker, rachete pentru Patriot și HIMARS, obuze de artilerie, rachete antiradar HARM și muniție pentru avioane.

UPDATE ORA 19.55. Lukașenko spune că l-a avertizat sâmbătă pe Prigojin că forțele lui vor fi strivite dacă își vor continua marșul spre Moscova

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat marți că l-a avertizat pe șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu acesta în weekend, că forțele sale vor fi distruse dacă își vor continua marșul spre capitala Rusiei, informează CNN.

„La jumătatea drumului veți fi pur și simplu striviți ca un gândac”, își amintește Lukașenko că i-a spus lui Prigojin în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc sâmbătă, potrivit presei de stat din Belarus.

Lukașenko a afirmat că Prigojin i-a răspuns: „Vrem dreptate! Ei vor să ne sugrume! Vom merge la Moscova!”.

UPDATE ORA 19.15.Lukașenko oferă noi detalii despre negocierile cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a dezvăluit marți noi detalii despre conversațiile pe care le-a avut cu președintele rus Vladimir Putin și cu liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, în weekend, după ce liderul de la Minsk a afirmat că a jucat un rol esențial în oprirea rebeliunii armate de sâmbătă, relatează CNN.

Potrivit afirmațiilor lui Lukașenko, preluate de mass-media de stat din Belarus, acesta a vorbit cu Putin la telefon sâmbătă dimineața, la ora locală 10.00, despre criza tot mai mare din sudul Rusiei.

„Cel mai periculos lucru, după cum înțeleg eu, nu a fost situația în sine, ci modul în care ar fi putut evolua și consecințele ei. De asemenea, mi-am dat seama că a fost luată o decizie dură – aceea de a distruge. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Să discutăm cu Prigojin, cu comandanții săi” , și-a amintit Lukașenko despre acele prime conversații cu liderul de la Kremlin.

UPDATE ORA 19.07. Relocarea lui Wagner PMC în Belarus va fi un semnal negativ pentru Polonia – președintele Duda

Președintele polonez Andrzej Duda a spus că posibila relocare a mercenarilor PMC Wagner în Belarus este un semnal negativ pentru Polonia, la care ar trebui să răspundă întregul bloc NATO.

„Relocarea forțelor ruse de facto, eventual sub forma Grupului Wagner, în Belarus, precum și mutarea șefului Grupului Wagner acolo, sunt semnale foarte negative pentru noi și cu siguranță vom ridica această problemă cu aliații […] să mărească viteza de răspuns NATO, să facă planurile defensive ale NATO mai eficiente, să grăbească transferul de soldați, să întărească grupurile de batalion dislocate în regiunea noastră, să crească cantitatea de resurse militare în regiunea noastră. ” , a spus Duda scrie Reuters.

Potrivit conducerii ruse și bieloruse, după o încercare de rebeliune și o campanie împotriva Moscovei pe 24 iunie, mercenarii dornici din PMC-urile Wagner vor avea ocazia să se mute în Belarus. Fondatorul companiei și liderul rebeliunii, Yevgeny Prigozhin, este deja acolo.

UPDATE ORA 19.00. ONU documentează 77 de execuții și peste 800 de cazuri de tortură a civililor ucraineni

Matilda Bogner, șeful Misiunii ONU pentru Drepturile Omului în Ucraina, a vorbit astăzi cu astfel de date. Organizația Mondială a documentat 864 de cazuri de detenție ilegală a civililor ucraineni de către trupele ruse în perioada 24 februarie 2022 – 23 mai 2023. Aproape toți au raportat că au fost torturați.

Un total de 77 de persoane au fost, de asemenea, executate extrajudiciar. „Forțele armate ruse, autoritățile de aplicare a legii și autoritățile penitenciare au folosit pe scară largă tortura și relele tratamente împotriva civililor deținuți”, a spus Bogner.

UPDATE ORA 18.00.

Lukașenko a spus că în timpul negocierilor, Prigojin a abandonat cererile sale, inclusiv demisia lui Shoigu.

UPDATE ORA 17.48. Kremlinul respinge sugestia că rebeliunea Wagner ar fi amenințat conducerea lui Putin

Moscova a respins marți ideea că rebeliunea eșuată a grupului Wagner a pus în pericol autoritatea președintelui rus Vladimir Putin, susținând că astfel de afirmații „nu au nicio legătură cu realitatea”, relatează CNN.

„Nivelul de unificare demonstrat de societate, de partidele politice, de armată, de militarii noștri, de reprezentanții societății civile, de liderii religioși, de credincioși și de alții în jurul președintelui este foarte ridicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceste evenimente nu au făcut decât să demonstreze puterea nivelului de unitate din cadrul societății în jurul președintelui”, a adăugat el.

„În prezent, există numeroase izbucniri ultra-emoționale în rândul așa-numiților experți, pseudo-experți, politologi și pseudo-politologi. Unele voci isterice apar, de asemenea, pe anumite platforme online și pe noile platforme media” , a mai susținut Peskov Forțele Wagner au preluat sâmbătă controlul asupra unor facilități militare din sudul Rusiei și au amenințat că vor mărșălui spre Moscovei, într-o mișcare care a provocat unde de șoc în controlul pe care Putin îl are de zeci de ani asupra puterii.

UPDATE ORA 17.42.

Lukașenka a spus că a amenințat că va opri negocierile cu Prigojin dacă cel puțin un civil moare, informează BelTA.

UPDATE ORA 17.32. Lukașenka a spus că în Belarus nu se construiesc tabere pentru PMC Wagner

Nu vor exista puncte de recrutare în PMC „Wagner” din Belarus , a promis Lukashenka.

El a mai declarat că i-a oferit lui Prigojin una dintre părțile abandonate pentru a găzdui tabăra PMC Wagner, garantând securitate deplină.

„Wagner” nu va aranja provocări înainte de summitul NATO din iulie de la Vilnius, a spus Lukashenka.

,,Dacă avem nevoie de o provocare, atunci am mii de militari în direcția vestică. Dați doar o comandă – vor organiza orice provocare. Dar nu avem nevoie de ea” , a spus președintele belarus.

El a mai menționat că le-a oferit „wagneriților” să rămână într-una dintre părțile abandonate – „până când vor decide ce să facă cu ei”.

UPDATE ORA 16.55. Lukashenka: o parte semnificativă a armelor nucleare a fost deja adusă în Belarus

,,Polonezii și alții cred că (le-am cerut să-mi dea din mass-media) Wagner va păzi arme nucleare și așa mai departe. Wagner nu va păzi nicio armă nucleară. arme (nu voi spune câte), majoritatea au fost adus în Belarus. Este surprinzător că nu l-au urmărit. Rușii și belarușii îl păzesc” , a spus șeful statului.

,,Lucrăm împreună. Nu avem o astfel de experiență. Rușii servesc. Noi ajutăm la deservirea acestor arme nucleare. Se pare că aceasta nu este o întreprindere ușoară”, a adăugat Aleksandr Lukașenko.

El a subliniat că astfel de declarații despre PMC sunt o umplutură comună:

,,Niciun Wagner nu va păzi armele nucleare. Aceasta este sarcina noastră. Și eu sunt în primul rând responsabil pentru siguranța armelor. Prin urmare, nu vom fi niciodată de acord cu acest lucru. Avem destui bărbați care sunt capabili să păzească această facilitate împreună cu rușii” .

UPDATE ORA 16.53. Lukașenko a confirmat sosirea șefului PMC „Wagner” Prigozhin în Belarus

„Au fost oferite garanții de securitate, așa cum a promis ieri. Văd că Prigozhin zboară deja cu acest avion. Da, într-adevăr, el este astăzi în Belarus. După cum am promis, dacă doriți pentru ceva timp, vom schimba marginea și așadar. pe, vă vom ajuta. Desigur, pentru factura lor (de Wagneriți. – Aprox. BelTA) „, a spus președintele.

,,Dar, după cum spune Khrenin (ministrul Apărării din Belarus Viktor Khrenin. – Aprox. BelTA):” Nu aș răni o astfel de unitate din armată. „Sunt de acord. Vorbește cu ei” , a spus liderul belarus.

UPDATE ORA 16.01. Discursul integral al lui Putin la întâlnirea cu cadrele militare ale Ministerului Apărării

Președintele s-a întâlnit la Kremlin cu militari ai Ministerului Apărării.

Vladimir Putin: ,,Dragi tovarăși!

Probabil ați observat sau poate ați auzit de aici: tocmai m- am întâlnit în Piața Catedralei a Kremlinului cu cadrele militare ale Ministerului Apărării, Gărzii Ruse, serviciile speciale, FSB, Ministerul Afacerilor Interne și le-am mulțumit pentru pregătire. pentru a respinge o rebeliune armată.

Dar un rol special în asta, desigur, l-ai jucat tu – tu și camarazii tăi. Și pentru asta, vă mulțumesc în mod special.

Vreau să înțelegem cu toții ce s-a întâmplat și ce s-ar fi întâmplat dacă nu ați fi făcut ceea ce ați făcut și nu v-ați îndeplinit datoria militară și nu ați manifestat loialitate față de jurământ și poporul rus, rus.

Așa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de cazuri, același lucru se întâmplă întotdeauna și peste tot: după rebeliuni armate, urmează haos complet și război civil. Asta ai prevenit. Acesta este rolul tău. Și pentru aceasta, în calitate de Comandant-Șef Suprem, vreau să vă exprim recunoștința mea. Vreau să fie clar și de înțeles ce s-a discutat și despre ce vorbesc acum.

Din păcate, a trebuit să lucrezi în condiții foarte grele pentru a evita victimele civile, pentru că trebuia să lucrezi pe autostrăzile aglomerate.

Și și mai regretabil este faptul că avem pierderi. Acestea sunt, desigur, pierderi de luptă – nu există altă modalitate de a spune asta. Tovarășii noștri au murit apărând Patria. Spun asta fără niciun patos și fără nicio exagerare. Vreau să subliniez încă o dată: haosul în țară ar fi inevitabil și inamicul, desigur, ar profita de acest lucru.

Deja încearcă să o facă – voi vorbi despre asta puțin mai târziu – dar nimic nu funcționează și, sper, nimic nu va funcționa, chiar sunt sigur de asta. Dar cu siguranță absolut – l-ar folosi. Nu se știe ce ar fi fost până la urmă cu țara, dar s-ar fi pierdut toate realizările realizate în timpul ostilităților, multe oricum. Și nu ai permis.

Fără îndoială, i-am spus deja ministrului, se va face totul pentru a sprijini familiile camarazilor noștri căzuți.”

UPDATE ORA 16.00. Vladimir Putin a recunoscut că PMC „Wagner” a fost furnizat pe cheltuiala statului

Conținutul Wagner PMC a fost furnizat integral de stat, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu personalul militar din Reprezentanța Kremlinului.

„Vreau să știm cu toții despre asta. Conținutul grupului Wagner a fost asigurat integral de stat, de la Ministerul Apărării, de la bugetul de stat, am finanțat integral acest grup”, a spus el.

Potrivit acestuia, din mai 2022 până în mai 2023, autoritățile au plătit PMC-urilor pentru sprijinul financiar al luptătorilor și plăți de stimulente de peste 86 de miliarde de ruble.

Proprietarul Wagner, compania Concord (deținută de Evgheni Prigojin, dar Putin nu îl numește în discursurile sale), a câștigat 80 de miliarde de ruble prin Voentorg într-un an, a menționat președintele.

„Sper că nimeni nu a furat nimic sau a furat mai puțin, dar ne vom ocupa de toate acestea”, a adăugat el.

Autoritățile ruse insistă de câțiva ani că Wagner PMC nu are nicio legătură cu statul. În cadrul Conferinței de Securitate de la München, președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe Putin că a mințit din cauza acestor afirmații: „Acum un an am vorbit cu Putin și el m-a asigurat că Rusia nu are nicio legătură cu grupul Wagner”, a recunoscut Macron.

În luna mai trecută, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat: „Wagner este o companie militară privată care nu are nimic de-a face cu statul rus”.

UPDATE ORA 15.30. Cifrele lui Putin despre pierderile în echipament de partea ucraineană în timpul contraofensivei

De la începutul contraofensivei, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 259 de tancuri și 780 de vehicule blindate, a spus Putin.

În direcția cheie Orekhov pentru Kiev, inamicul a pierdut 280 de echipamente în ultimele șapte zile, inclusiv 41 de tancuri și 102 de vehicule blindate.

UPDATE ORA 15.00

Garda Națională a Rusiei va fi echipată cu armament greu și tancuri, a declarat marți agenția de știri RIA, care l-a citat pe șeful acesteia, Viktor Zolotov, după ce unități ale Gărzii au fost aproape de a fi nevoite să apere Moscova împotriva unor răzvrătiți puternic înarmați.

Zolotov a mai spus că mercenarii wagnerieni care au dus la capăt revolta de scurtă durată din weekend nu ar fi fost capabili să cucerească Moscova dacă ar fi ajuns în capitala rusă, a relatat agenția de presă TASS.

UPDATE ORA 14.00. Putin: Armata și poporul nu au fost de partea rebelilor wagnerieni

Vladimir Putin ține un nou discurs în această dimineață și a început prin a saluta armata și forțele de ordine ale Rusiei pentru „oprirea unui război civil”.

El spune că armata și poporul nu au fost de partea „răzvrătiților”, referindu-se la grupul de răzvrătiți Wagner. La discurs participă ministrul apărării, Serghei Șoigu, și ofițeri militari, care s-au adunat într-o piață din interiorul complexului Kremlinului.

Putin spune că dorește ca aceștia să respecte un minut de reculegere pentru piloții ruși uciși în timpul rebeliunii eșuate din weekend.

UPDATE ORA 13.00

Cardinalul italian Matteo Zuppi, însărcinat de Papa Francisc să efectueze o misiune de pace pentru a încerca să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, va vizita Moscova în această săptămână, ca o continuare a călătoriei sale la Kiev, a anunțat marți Vaticanul.

O declarație a precizat că Zuppi se va afla în capitala rusă miercuri și joi.

„Principalul scop al inițiativei este de a încuraja gesturile de umanitate, care pot contribui la facilitarea unei soluții la situația tragică actuală și la găsirea unor modalități de a obține o pace justă”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 12.00. Wagner se pregătește să predea echipamente militare – ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării afirmă că se fac pregătiri pentru ca Wagner să predea echipamentul său militar.

Acest lucru vine după ce Vladimir Putin a confirmat că membrii Wagner, despre care a spus că sunt în majoritate adevărați patrioți care au fost induși în eroare într-o aventură criminală, pot alege să se alăture armatei regulate, să se întoarcă la familiile lor sau să meargă în Belarus.

UPDATE ORA 11.00. Serviciile secrete elvețiene spun că țara este un centru pentru spionii ruși

Lăsând pentru o clipă la o parte episodul Wagner, agenția de informații a Elveției avertizează că invazia Rusiei în Ucraina a transformat Elveția într-un centru pentru spionajul rusesc.

Christian Dussey, șeful Serviciului Federal de Informații (FIS), spune că din cei aproximativ 220 de diplomați ruși acreditați, fie la Berna, fie la misiunea rusă la ONU de la Geneva, „cel puțin o treime” sunt de fapt spioni.

UPDATE ORA 10.00

Forțele armate ucrainene spun că au doborât două rachete de croazieră Kalibr luni seară și șapte drone UAV Shahed în timpul atacurilor forțelor rusești din timpul nopții.

În actualizarea sa de dimineață, aceasta a declarat că forțele ruse au efectuat 45 de lovituri aeriene și au lansat 38 de atacuri cu sisteme de salve de rachete în interiorul Ucrainei. Aceasta a raportat lupte în jurul localităților Lyman și Bakhmut, cu 38 de angajamente de luptă care au avut loc luni.

UPDATE ORA 09.00

Agenția rusă de știri RIA Novosti relatează că în estul Crimeei au fost avariate șinele de cale ferată. Aceasta îl citează pe guvernatorul regional impus de Rusia, care a declarat că reparațiile vor dura între patru și opt ore. Din rapoarte nu este clar ce a cauzat daunele. Rusia a preluat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014.

UPDATE ORA 08.00

Un înalt deputat rus dorește o armată profesionistă de milioane de oameni, fără mercenari

Rusia are nevoie de o armată contractuală de cel puțin șapte milioane de militari și civili, în plus față de actuala armată de recruți, a declarat un înalt deputat de la Moscova.

Leonid Slutsky, un înalt legislator rus care a fost un membru activ într-o serie de negocieri legate de campania Moscovei în Ucraina, a declarat că armata de șapte milioane de oameni este necesară pentru a nu avea nevoie de grupuri de mercenari pentru protecția țării.

UPDATE ORA 07.00

Dispărut de sâmbătă seara, locul unde se află șeful Wagner rămâne neclar

Văzut ultima dată sâmbătă seara zâmbind și salutând trecătorii din spatele unui SUV, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi și-au oprit campania pentru a evita vărsarea de sânge.

Sâmbătă, Prigojin a declarat că pleacă în Belarus în cadrul unui acord negociat de președintele Alexander Lukașenko. În declarațiile de ieri, el a spus că Lukașenko s-a oferit să îl lase pe Wagner să opereze într-un cadru legal, dar nu a dat mai multe detalii.

UPDATE ORA 06.00

Biden spune că Putin nu poate da vina pe Occident și NATO pentru revoltă: „Nu avem nimic de-a face cu ea

Președintele Joe Biden a declarat că SUA și NATO nu au fost implicate în scurta revoltă din Rusia care a avut loc în weekend.

Vorbind la Casa Albă, Biden a declarat că a fost precaut în ceea ce privește exprimarea publică, deoarece a vrut să nu-i dea „nicio scuză lui Putin pentru a da vina pe Occident și pentru a da vina pe NATO pentru acest lucru”.

„Am spus clar că nu am fost implicați, nu avem nimic de-a face cu asta”, a spus el.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus Vladimir Putin a folosit luni un discurs către națiune pentru a acuza Ucraina și aliații săi occidentali că vor ca rușii să se „omoare între ei”, în urma unei revolte a grupului de mercenari Wagner.

Discursul a fost prima sa apariție publică de la confruntarea din weekend, în care le-a mulțumit rușilor pentru „patriotismul” lor. Încă de la începutul evenimentelor, la ordinul meu s-au luat măsuri pentru a evita vărsarea de sânge pe scară largă.

Tocmai acest fratricid a fost dorit de dușmanii Rusiei: atât neonaziștii de la Kiev, cât și patronii lor occidentali și tot felul de trădători naționali. Ei doreau ca soldații ruși să se omoare între ei.

Între timp, președintele american Joe Biden a ținut un discurs la Casa Albă în care a descris revolta ca fiind „parte a unei lupte în cadrul sistemului rusesc” și a subliniat că SUA a comunicat că nu sunt implicate.

UPDATE ORA 04.00

Vladimir Putin a adus un omagiu piloților uciși în lupta împotriva unei revolte eșuate în weekend, confirmând pentru prima dată că aviatorii ruși au fost pierduți în luptă în timp ce grupul de mercenari Wagner mărșăluia spre Moscova.

Discursul televizat al lui Putin de luni a fost primul său comentariu public de la revolta armată de sâmbătă, condusă de liderul mercenarilor Evgheni Prigojin, și a confirmat rapoartele de pe rețelele de socializare potrivit cărora forțele Wagner au doborât avioane rusești în timpul luptelor.

UPDATE ORA 03.00

SUA au pregătit un pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul va livra Ucrainei vehicule terestre, inclusiv vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate de trupe Stryker, în timp ce țara își continuă ofensiva.

UPDATE ORA 02.00

Ministerul Apărării a publicat luni imagini care, potrivit acestuia, îl arată pe Șoigu „vizitând postul de comandă avansat al uneia dintre formațiunile din grupul de trupe occidentale”. În filmuleț, Șoigu este arătat în timp ce se află într-un vehicul și ajunge la un post de comandă, unde ascultă rapoartele ofițerilor și analizează o hartă a câmpului de luptă. Videoclipul a fost difuzat fără sunet și nu a fost clar când și unde a fost filmat, cu toate acestea, imaginile au arătat un sprijin tacit al guvernului pentru Shoigu.

UPDATE ORA 01.00

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a avertizat că NATO va trebui să își consolideze flancul estic dacă Prigozhin va fi exilat în Belarus. În urma unei reuniuni a consiliului de stat pentru securitate privind încercarea grupului de mercenari de a se revolta împotriva conducerii militare ruse, Nausėda a declarat: „Dacă Prigojin sau o parte a grupului Wagner ajunge în Belarus cu planuri și intenții neclare, nu va însemna decât că trebuie să consolidăm în continuare securitatea frontierelor noastre estice”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin a mulțumit luni luptătorilor Grupului Wagner care au luat „decizia corectă” și au oprit înaintare, scrie CNN.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai Grupului Wagner care au luat singura decizie corectă – nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Putin într-un discurs către națiune.

El a mai spus că acei luptători vor avea „oportunitatea de a continua să servească Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, sau de a se întoarce la familia și prietenii dumneavoastră”. Cine vrea poate merge în Belarus”.
În timpul discursului către națiune, Putin nu l-a menționat pe liderul Wagner Evgheni Prigojin cu numele.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a postat luni un mesaj audio de 11 minute în care spune că nimeni nu a fost de acord să semneze un contract cu Ministerul Apărării și că firma sa de mercenari era obligată să-și înceteze existența la 1 iulie.