• Alexandr Lukașenko a detaliat discuțiile pe care le-a avut în weekend cu Prigojin și Putin, în timpul rebeliunii Wagner.
  • Președintele din Belarus pretinde că l-a convins pe Prigojin să oprească înaintarea spre Moscova, după ce s-au înjurat 30 de minute.
  • De asemenea, Alexandr Lukașenko pretinde că l-a avertizat pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, că forțele sale ,,vor fi distruse precum gândacii” .

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, a detaliat, pentru prima dată, ce a discutat cu Putin și Prigojin în weekend, când a început rebeliunea trupelor Wagner. Potrivit relatărilor lui Lukașenko, acesta a vorbit pentru prima dată cu Putin sâmbătă, la 10 dimineața, scrie CNN.

În urma discuției, Lukașenko susține că și-a dat seama că situația din Rusia poate avea urmări foarte grave și afirmă că ar fi încercat să îl convingă pe Putin să nu reprime violent mișcarea mercenarilor Wagner.

În acest context, i-a sugerat să încerce să discute cu Evgheni Prigojin, iar Putin a răspuns ,,Ascultă, Sașa, este inutil. Nici măcar nu răspunde la telefon, nu vrea să vorbească cu nimeni” . În continuare, Putin l-a informat pe Lukașenko despre faptul că Prigojin și mercenarii săi se află la Rostov, după care i-a cerut președintelui bielorus să încerce să intre în legătură cu Prigojin.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

,,La 11:00, a trebuit să găsesc aceste telefoane. Am spus: Cum îl contactez? Dă-mi numărul de telefon. Putin mi-a spus că cel mai probabil, FSB îl are, iar până la mijlocul zilei, stabilisem trei canale prin care puteam vorbi cu trupele Wagner din Rostov” , a declarat președintele bielorus, care a subliniat că a încercat timp de câteva ore să-l convingă pe Prigojin să oprească avansul spre Moscova.

De asemenea, Alexandr Lukașenko pretinde că l-a avertizat pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, că forțele sale ,,vor fi distruse precum gândacii” dacă își continuă marșul către capitala Rusiei. Totodată, spune că timp de 30 de minute, ,,eu cu Prigojin ne-am înjurat și ne-am adresat cuvinte foarte urâte” .

Lukașenko argumentează că a decis să facă publice aceste discuții după ce Putin a fost criticat pentru că nu a reprimat violent revolta Wagner și pentru că a decis să închidă dosarul penal deschis împotriva lui Prigojin.

Acesta a conchis că Belarus nu construiește în prezent tabere pe teritoriul său pentru forțele Wagner, în urma rebeliunii de sâmbătă: ,,Nu construim încă nicio tabără. Dar, dacă vor dori, îi vom găzdui. Deocamdată, taberele lor sunt la Luhansk. Wagner a primit câteva terenuri abandonate în interiorul Belarus, dacă au nevoie de ele. ”

De asemenea, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mărturisit marţi că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să nu-l asasineze pe şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul rebeliunii pornite de acesta şi la care în final a renunţat în urma unei înţelegeri mediate de liderul de la Minsk, scrie Le Monde.

,,I-am spus lui Putin: Putem să-l căsăpim, nu-i o problemă. Fie din prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o faceţi!” , a afirmat Lukaşenko în faţa unor responsabili din ţara sa, potrivit unei înregistrări video publicate pe un canal de Telegram apropiat preşedinţiei belaruse, Pool Pervogo.

Conform acordului mediat de Lukaşenko ce a pus capăt sâmbătă unui marş al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Citește și

Lansarea rachetei Miura-1, amânată pentru septembrie din cauza riscului de incendii forestiere

Cristian Popescu Piedone a redevenit oficial primarul Sectorului 5: „Nu se va mai face politică, decât politica cetăţeanului”

Prigojin a ajuns în Belarus. Putin susține că gruparea Wagner a fost finanțată de stat