• Datele transmise de ISW arată că o parte a mercenarilor Wagner îl urmează pe Evgheni Prigojin în Belarus.
  • Autoritățile le-au pus la dispoziție un teren pentru construcția unei baze care să poată găzdui 8.000 de soldați.
  • ISW susține că amplasarea bazei Wagner acolo nu reprezintă o amenințare imediată împotriva Ucrainei.

Datele transmise de ISW, care citează mai multe surse ruse, arată că o parte a mercenarilor Wagner îl urmează pe Evgheni Prigojin în Belarus. Acolo, autoritățile le-au pus la dispoziție un teren pentru construcția unei baze care să poată găzdui 8.000 de soldați și echipamente, în regiunea Mogilev.

Chiar dacă noua bază va fi la o distanță de circa 200 de kilometri de granița cu Ucraina și la trei ore de mers cu mașina până la Kiev, ISW susține că amplasarea bazei Wagner acolo nu reprezintă o amenințare imediată împotriva Ucrainei. În același timp, ISW consideră că președintele bielorus Alexander Lukașenko ar putea încerca să folosească gruparea Wagner ca un scut în condițiile prezenței de lungă durată a Armatei Ruse în Belarus. Totuși, nu este clar dacă Prigojin îi poate fi fidel președintelui Lukașenko.

ISW susține că Vladimir Putin i-ar fi putut aresta pe comandanții Wagner pentru trădare, dar le-a oferit în schimb iertarea și integrarea în Armata Rusă. Acest lucru ar indica nevoia de forțe instruite și eficiente. De asemenea, retorica lui Putin pare a susține o campanie internă de informare pentru iertarea și păstrarea luptătorilor Wagner, în condițiile în care surse locale din Rusia au raportat că aceștia continuă să recruteze oameni în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Novosibirsk și Tiumen”, anunță ISW.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Bloggerii ruși de pe teren au raportat marți dimineața lupte intense și bombardamente ale Armatei Ruse, atât în dreapta cât și în stânga Niprului, la Herson, locul în care forțele ucrainene au securizat un teritoriu în weekend.

Citește și: