• Dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza, printre alții, și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost clasat de DNA.
  • Persoana care a cerut analiza dosarului a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie.
  • În iunie 2022, secretariatul de stat pentru revoluționari a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția din 1989 al lui Ion Iliescu.

O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, organism aflat în subordinez Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Persoana care a cerut analiza a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie.

Mihai Iulian Dodu, care trebuia să conducă ședința comisiei, a fost considerat incompatibil cu analiza dosarului pentru că premierul Marcel Ciolacu este șeful său direct în cadrul guvernului. Ca atare, la ședință a participat un alt angajat al Secretariatului de stat, Mihail Valentin Gadină.

Într-un dosar similar din iunie 2022, secretariatul de stat pentru revoluționari, structură subordonată Guvernului, a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 atribuit fostului președinte Ion Iliescu.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

”În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.0, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi”, scrie în documentul emis.

Dosarul in rem privind certificatele de revoluţionar, care îl viza, printre alții, și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost clasat de DNA, deoarece „fapta nu este prevăzută de legea penală”, potrivit unui răspuns oficial al DNA.

Citește și: