• DeSantis a cerut unui judecător federal să respingă procesul intentat de Disney împotriva sa, susținând că are imunitate.
  • Avocații guvernatorului Floridei au mai spus că Disney nu avea ce căuta în instanța federală.
  • Judecătorul desemnat pentru acest caz este o persoană numită de Donald Trump.

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a depus luni seară la o instanță federală o moțiune prin care cere unui judecător să respingă procesul intentat de Walt Disney World împotriva sa, informează Business Insider.

Moțiunea adresată judecătorului Allen Winsor – care a fost numit de fostul președinte Donald Trump – susține că DeSantis are imunitate legislativă, care protejează atât acțiunile guvernatorilor, cât și ale legislatorilor în propunerea, formularea și adoptarea legislației”.

Procesul intentat de Disney îl acuză pe DeSantis și biroul său că s-au angajat într-o campanie țintită de represalii guvernamentale” împotriva lui Disney, care a fost orchestrată la fiecare pas de guvernatorul DeSantis ca pedeapsă pentru discursul protejat al lui Disney”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Avocații guvernatorului au declarat în moțiunea de 27 de pagini că districtul federal în care Disney a intentat procesul este lipsit de jurisdicție. Mai degrabă decât în instanța de stat, a depus procesul la Tribunalul Districtual al SUA din Districtul de Nord al Floridei, care se află în Tallahassee.

Cazul a fost atribuit inițial lui Mark Walker, care a fost numit de fostul președinte Barack Obama și care a blocat anterior o lege susținută de DeSantis care restricționa modul în care locurile de muncă instituiau cursuri de formare în materie de diversitate, echitate și incluziune. Acesta s-a recuzat din acest caz, spunând că o rudă îndepărtată avea acțiuni Disney.

DeSantis, principalul rival al lui Trump la nominalizarea republicană

În prezent, cazul se află în fața lui Winsor, care a fost procuror general al statului Florida sub conducerea fostului procuror general al statului, Pam Bondi, unul dintre avocații lui Trump în timpul primului său proces de destituire.

DeSantis este principalul rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană la președinție în 2024, deși fostul președinte rămâne un favorit îndepărtat.

Disputa dintre guvernator și Disney a început în 2021, după ce Disney a declarat că va depune eforturi pentru abrogarea unei legi care limitează drastic modul și momentul în care sunt predate subiecte LGBTQ+ în școlile publice.

Disney a numit legea Don’t Say Gay” în comunicate de presă. Guvernatorul a acționat împreună cu legislativul pentru a încerca să-i ia privilegiile speciale pe care le are în Florida de zeci de ani – privilegii de care nu se bucură alte parcuri tematice și care economisesc timp și bani pentru stațiune și parcuri tematice atunci când vine vorba de construcții și alte operațiuni. El a înlocuit consiliul favorabil Disney care supraveghea districtul cu persoane numite de el însuși.

Guvernatorul a lansat chiar și ideea de a construi o închisoare de stat pe terenurile limitrofe, de a crește taxele, de a introduce mai multe reglementări, de a construi locuințe accesibile pentru forța de muncă și de a explora vânzarea de utilități deținute în mod distinct.

Moțiunea depusă luni a numit districtul fiscal special al lui Disney drept o afacere avantajoasă”. Statul a declarat că DeSantis și un alt acuzat în acest caz – Meredith Ivey, secretar al Departamentului pentru Oportunități Economice din Florida – nu aplică, din punct de vedere tehnic, modificările aduse districtului Disney, deoarece membrii consiliului de administrație numiți de el fac acest lucru în schimb.

Citește și: