• John Goodenough, pionier în dezvoltarea bateriilor litiu-ion, a murit la vârsta de 101 ani.
  • Goodenough a fost recunoscut drept un lider în cercetarea științifică pe parcursul carierei sale de mai multe decenii.
  • În anul 2019, la vârsta de 97 de ani, a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru o cercetare în domeniul bateriilor litiu-ion.

John Goodenough, un pionier în dezvoltarea bateriilor litiu-ion și laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 101 ani, la doar o lună de la împlinirea acestui prag, scrie The New York Times.

Goodenough a fost recunoscut drept un lider în cercetarea științifică pe parcursul carierei sale de mai multe decenii. A fost membru al facultății Universității Texas din Austin timp de 37 de ani, contribuind semnificativ la dezvoltarea domeniului bateriilor litiu-ion.

În anul 2019, la vârsta de 97 de ani, a primit Premiul Nobel pentru Chimie împreună cu Stanley Whittingham și Akira Yoshino, pentru cercetările lor în domeniul bateriilor litiu-ion. Aceste baterii reîncărcabile au jucat un rol esențial în dezvoltarea electronicii fără fir, inclusiv a telefoanelor mobile și laptopurilor, și au facilitat utilizarea energiei regenerabile și a vehiculelor electrice.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Pe parcursul carierei sale, Goodenough a explorat și noi direcții în stocarea energiei, inclusiv dezvoltarea bateriilor „de sticlă” cu electrolit în stare solidă și electrozi de litiu sau sodiu. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea catozilor de litiu-fosfat de fier (LFP) ca alternativă mai accesibilă și durabilă la catozii pe bază de nichel și cobalt în bateriile pentru vehicule electrice.

Goodenough s-a născut la 25 iulie 1922 în Jena, Germania, și a crescut într-o familie de părinți americani. A obținut o licență în matematică la Universitatea Yale și apoi a urmat un masterat și un doctorat în fizică la Universitatea din Chicago. Cariera sa academică l-a purtat prin diferite instituții prestigioase, inclusiv Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea din Oxford.

Citește și: