• Mark Milley, președintele Consiliului Național de Securitate al SUA, afirmă că Rusia, China și Statele Unite sunt considerate marile puteri ale lumii moderne.
  • Potrivit șefului biroului național de securitate al Poloniei, Jacek Siewiera, există temeri că grupul paramilitar Wagner din Belarus ar putea utiliza oameni din Africa și alte regiuni în care operează pentru a destabiliza Europa Centrală și de Est.
  • Grupul Wagner, care s-a mutat în Belarus, este menționat ca posibilă sursă de instabilitate în Europa de Est, conform informațiilor prezentate de Jacek Siewiera, șeful biroului național de securitate al Poloniei.

UPDATE ORA 23.00.

Un clip video mai lung care arată luptele duse de militarii brigăzii 47 mecanizată a forțelor ucrainene în regiunea Zaporojie. Clipul video rezumă două zile de asalt.

UPDATE ORA 22.00. Cum e într-un spital de campanie din apropierea liniei frontului

Postul american CNN a realizat un reportaj într-un spital de campanie ce servește drept „punct de stabilizare” medicală pentru soldații răniți, nu departe de luptele ce se desfășoară în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei.

În decursul unei zile, corespondentul CNN spune că a văzut peste 50 de soldați cu diverse răni primind îngrijiri. Un chirurg vascular din spitalul de campanie a declarat că este surprins că nu sunt și mai multe victime în aceste prime etape ale contraofensivei ucrainene.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 21.00. Lupte intense în Bahmut și Marinka, în estul Ucrainei

Cele mai intense bătălii de pe linia frontului continuă să se desfășoare în zonele din interiorul orașelor Bahmut și Marinka din estul Ucrainei, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

În Bahmut, forțele „continuă să împingă inamicul pe flancurile de nord și de sud”, a declarat Serghei Cherevatyi, purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene.

Armata rusă a efectuat recent 415 atacuri de artilerie și trei raiduri aeriene, a precizat el. Trupele s-au angajat în luptă activă de șapte ori în această perioadă.

În zona Marinka – la sud de Bahmut, în apropiere de orașul Donețk – forțele rusești continuă atacurile necruțătoare, potrivit lui Valerii Shershen, purtător de cuvânt al centrului de presă militar.

„Acesta este locul cel mai fierbinte” , a spus el. „În ultima zi au avut loc 15 confruntări, cele mai multe dintre ele au avut loc în Marinka” .

Orașul, care este acum în ruine, a fost pe linia frontului încă de la începutul invaziei, luptele corp la corp printre dărâmături continuând aproape zilnic.

UPDATE ORA 20.00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că doreşte ca ţara sa să primească, la summitul din iulie de la Vilnius, o ,,invitaţie” de a adera la NATO, transmite AFP.

,,Avem nevoie de un semnal foarte clar şi inteligibil la summitul de la Vilnius, cum că Ucraina poate deveni membru cu drepturi depline al NATO după război” , le-a declarat el jurnaliştilor, în prezenţa şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez.

,,Această invitaţie la alianţă este prima etapă, foarte concretă, care ar fi foarte importantă pentru noi” , a adăugat el.

UPDATE ORA 19.00. Doi copii răniți în orașul Herson în urma bombardamentelor rușilor

Guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, a declarat că bombardamentul a lovit o zonă rezidențială și că o fetiță de nouă ani și un băiat de 15 ani au fost răniți, potrivit The Guardian.

El a adăugat că ambii primesc tratament medical.

Herson, care se află pe malul vestic al râului Nipru, în apropierea liniilor de front ale conflictului, a fost ținta unor bombardamente intense de când forțele ucrainene l-au eliberat de sub ocupația rusă în timpul unei contraofensive la sfârșitul anului trecut.

UPDATE ORA 18.00. Spania va aloca 55 de milioane de euro suplimentari pentru întreprinderile mici și mijlocii din Ucraina

Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat în fața parlamentului ucrainean, Verhovna Rada, că fondurile vor fi alocate prin intermediul Băncii Mondiale pentru a sprijini întreprinderile și a dota școlile cu sisteme energetice ecologice.

„Astăzi, țara mea, Spania, a decis să aloce 55 de milioane de euro suplimentare, dintre care 51 de milioane de euro prin intermediul Băncii Mondiale, pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din Ucraina” , a declarat Sánchez, vorbind în fața parlamentului în timpul.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a sosit la Kiev la începutul zilei de 1 iulie pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski în prima zi a președinției Madridului la Consiliul UE.

„Am vrut ca primul act al președinției spaniole a Consiliului UE să fie în Ucraina, împreună cu Volodimir Zelenski”, a declarat Sánchez într-o postare pe Twitter la sosire.

Cea de-a treia vizită a premierului spaniol la Kiev de la începutul invaziei din Ucraina are loc la mai mult de un an după ce Kievul a depus cererea de aderare la UE la sfârșitul lunii februarie și a primit statutul de candidat în iunie 2022.

UPDATE ORA 17.30. Șeful CIA a făcut o vizită secretă la Kiev

Șeful CIA, William Burns, a făcut o vizită secretă la Kiev, zilele trecute. În această călătorie, care nu a fost anunțată anterior, șeful CIA s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu oficialii de top ai serviciilor ucrainene de informații, scrie Washington Post.

Călătoria a venit într-un moment critic al conflictului, în timp ce forțele ucrainene se luptă să obțină un avantaj decisiv în contraofensiva începută de aproximativ trei săptămâni, mai precizează ziarul american.

„Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an”, a declarat un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Scopul a fost de a reafirma angajamentul administrației Biden de a împărtăși informații menite să ajute Ucraina să se apere, a adăugat oficialul.

În mod public, oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea față de criticii privind ritmul în care s-a desfășurat până acum contraofensiva, dar, în privat, militarii de la Kiev i-au transmis lui Burns că sunt optimiști cu privire la obiectivul lor de a recuceri un teritoriu substanțial până la toamnă.

„Rusia va negocia doar dacă se va simți amenințată”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Rămâne de văzut dacă Ucraina poate realiza aceste planuri, într-un termen atât de scurt. CIA a refuzat să comenteze atunci când i s-a cerut evaluarea lui Burns cu privire la perspectivele ofensivei.

Călătoria lui Burns a avut loc chiar înainte de rebeliunea eșuată a liderului mercenarilor Evgheni Prigojin împotriva instituțiilor de apărare ale Rusiei. Deși comunitatea de informații a SUA a aflat la mijlocul lunii iunie că Prigojin plănuia un atac armat de un anumit fel, aceste constatări nu au fost discutate în timpul întâlnirilor cu Zelenski, a declarat oficialul american.

Oficialii administrației Biden au subliniat în mod repetat că Washingtonul și Kievul nu au avut nimic de-a face cu marșul eșuat asupra Moscovei, o provocare rară la adresa președintelui rus Vladimir Putin pe care Statele Unite au caracterizat-o ca fiind o chestiune internă.

Într-un efort de a întări această linie, Burns a dat un telefon omologului său rus, Serghei Narîșkin, după eveniment și a subliniat că Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE ORA 17.00

Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă „anumiți” parteneri occidentali că trag de timp în ceea ce privește planurile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

UPDATE ORA 16.00

Volodimir Zelenski a spus că o amenințare serioasă rămâne pentru centrala nucleară Zaporojia, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie localizată la instalație, relatează Reuters.

Anterior, Direcția de informații militare a Ucrainei a susținut că Rusia își reduce prezența la centrala nucleară Zaporojia. Acesta a spus că printre primii care au părăsit centrala nucleară s-au numărat trei angajați ai companiei nucleare de stat ruse Rosatom, care fusese „responsabil cu activitățile rușilor”.

UPDATE ORA 15.00 Președintele palestinian își exprimă sprijinul pentru Putin, susține Kremlinul

Președintele palestinian Mahmoud Abbas și-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea Rusiei după revolta eșuată a grupului Wagner de weekendul trecut, într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, a declarat Kremlinul.

După ce a ajuns la un acord pentru a pune capăt revoltei, dl Putin a încercat să-și consolideze poziția discutând cu mai mulți lideri mondiali, inclusiv cu președintele belarus Alexander Lukașenko, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed al Nahayan.

Lukașenko ar fi contribuit la oprirea rebeliunii, în timp ce liderii turci și Emiratele Arabe Unite și-au exprimat sprijinul pentru dl Putin, a susținut Moscova.

UPDATE ORA 14.00 Afirmațiile Ucrainei despre ultimele pierderi de luptă ale Rusiei

Ministerul Apărării al Ucrainei a susținut că forțele sale au eliminat 228.000 de soldați ruși de când Moscova a invadat în februarie anul trecut.

Rusia a pierdut peste 4.000 de tancuri, aproape 8.000 de vehicule blindate de luptă și peste 4.000 de piese de artilerie.

UPDATE ORA 13.00 Rusia reia zborurile regulate către Cuba pentru prima dată de la invazie

Rossiya Airlines, parte a grupului rus Aeroflot, a reluat zborurile regulate către Cuba, care fuseseră suspendate de la invazia Ucrainei de către Moscova.

Primul zbor a decolat sâmbătă spre staţiunea cubaneză Varadero de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, a declarat Aeroflot.

Companiile aeriene ruse au suspendat zborurile către Cuba, Mexic și Republica Dominicană pe 28 februarie anul trecut, la patru zile după invazie. Miniștrii apărării din Cuba și Rusia au discutat despre dezvoltarea unor proiecte comune „tehnico-militare” la o întâlnire de la Moscova.

UPDATE ORA 12.00

La patru zile după ce Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai serioasă provocare pentru conducerea sa de 23 de ani, președintele rus a chemat cei mai mari personalități din mass-media din țară pentru un briefing la Kremlin.

„Mesajul principal a fost că se ocupă de situație”, a declarat Konstantin Remchukov, redactor-șef la Nezavisimaya Gazeta, un ziar cu legături cu Kremlin, care a fost prezent la întâlnire. „Începe să investigheze și va pune fiecare întrebare, va afla totul și va trage concluziile necesare.”

UPDATE ORA 11.00

Forțele ucrainene sunt redistribuite pe malul de est al râului Nipro, în regiunea de sud a Hersonului, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul a spus că luptele s-au intensificat pe malul de est din 27 iunie și că Rusia a „realocat” elemente ale Grupului de forțe Dnipro pentru a „întări sectorul Zaporizhzhia”.

Combaterea în jurul podului este complicată de „inundații, distrugeri și noroi rezidual” de la prăbușirea barajului Nova Kakhovka la începutul acestei luni, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 10.00 SUA ia în considerare furnizarea de muniții cu dispersie Ucrainei, spune ofițerul militar de vârf al Americii

SUA ia în considerare furnizarea de muniții cu dispersie Ucrainei, a declarat ofițerul militar american. Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a declarat că SUA se gândește la furnizarea de muniții „de mult timp”. El a menționat că trupele ruse le folosesc pe câmpul de luptă din Ucraina și că forțele ucrainene au primit bombe cu dispersie de la alți aliați.

Generalul Milley a spus la Clubul Național de Presă: „Ucrainenii au cerut-o, alte țări europene au oferit o parte, iar rușii o folosesc”.

UPDATE ORA 09.00

La începutul lunii iunie, directorul CIA, William Burns, a vizitat în secret Kievul, unde i-au fost dezvăluite planurile de a revendica teritoriile , relatează The Washington Post.

Călătoria neraportată anterior a lui Burns a inclus întâlniri cu președintele Volodymyr Zelensky și cu oficiali de top ai serviciilor secrete ucrainene .

Citând surse anonime, WP scrie că autoritățile ucrainene au împărtășit cu Burns planul lor de a recâștiga controlul asupra unui teritoriu semnificativ până în toamnă, de a muta sistemele de artilerie și de rachete la granița cu Crimeea, de a se muta mai departe la estul Ucrainei și apoi de a începe negocierile cu Moscova. .

UPDATE ORA 08.00

Human Rights Watch a declarat că a descoperit noi dovezi ale utilizării fără discernământ a minelor de către forțele ucrainene împotriva trupelor ruse. Grupul a cerut Ucrainei să respecte angajamentul de a nu folosi armele interzise, să investigheze presupusa utilizare a acestora și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că forțele avansează în toate direcțiile în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse. „Am preluat inițiativa strategică și avansăm în toate direcțiile”, a declarat Maliar pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE ORA 06.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a ordonat comandanților săi militari să-și intensifice apărarea în sectorul militar din nord, în timp ce forțele mercenare ruse Wagner sosesc în Belarus după o revoltă avortată pentru a răsturna conducerea militară rusă.

UPDATE ORA 05.00 Statele Unite nu știu unde se află șeful Wagner

Statele Unite nu știu unde se află șeful Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus o rebeliune de scurtă durată la sfârșitul săptămânii trecute în Rusia și care nu a mai fost văzut în public de o săptămână.

Prigozhin a fost văzut ultima dată părăsind sâmbătă orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei, după ce a anulat brusc marșul trupelor sale asupra Moscovei.

„Nu avem o vizibilitate perfectă aici cu privire la locul unde se află domnul Prigozhin sau unde se află toți luptătorii săi”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

Potrivit președintelui belarus Alexander Lukașenko, șeful Wagner a sosit marți în Belarus. Deși nu există înregistrări video sau fotografii care să îl arate pe Prigozhin acolo, imaginile din satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane legate de Prigozhin aterizând acolo marți dimineața.

UPDATE ORA 04.00

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a invitat vineri mercenarii Grupului Wagner să vină în Belarus pentru a-și antrena armata, într-un discurs dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de presă de stat Belta.

„Din păcate, ei nu sunt aici”, a declarat Lukașenko. Iar dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență”.
Lukașenko a mai spus că nu se teme de membrii Wagner, deoarece „îi cunoaște de mult timp”.

„Aceștia sunt oameni care au luptat peste tot în lume pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște până în măduva oaselor”, a spus el.

UPDATE ORA 01.00 ONU cere autorizarea de noi nave în cadrul acordului privind Marea Neagră, în timp ce întârzierile la cereale cresc

Organizația Națiunilor Unite a cerut Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul să accelereze autorizarea navelor în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră, care autorizează navele să exporte cereale ucrainene.

Nicio navă nu a fost autorizată să călătorească în porturile din Marea Neagră din 26 iunie, potrivit unei declarații a ONU. Conform termenilor acordului, inspectorii ruși și ucraineni trebuie să autorizeze navele pentru a trece. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a împiedicat traficul.

Știre inițială

Mark Milley a declarat anterior că Rusia, China și Statele Unite le consideră printre marile puteri ale lumii moderne, scrie CNN. Preşedintele Consiliului Naţional de Securitate al SUA a spus că un război între marile puteri poate fi evitat.

„Avem puterea și voința de a o folosi. Adversarii noștri știu despre această forță și voință. Și presupunând că adversarul este rațional, atunci există o posibilitate – nu o certitudine, ci o probabilitate – ca descurajarea să prevaleze și pacea între marile puteri înființate în 1945, vor continua”, a adăugat Milley.

Polonia se teme că grupul Wagner din Belarus ar putea destabiliza Europa.

Grupul Wagner, care s-a mutat în Belarus, ar putea folosi oameni din Africa și din alte locuri în care grupul paramilitar operează pentru a destabiliza Europa Centrală și de Est, relatează Financial Times, citându-l pe Jacek Siewiera, șeful biroului național de securitate al Poloniei.