• O persoană a fost ucisă și cel puțin alte trei au fost rănite în urma unui atac rusesc în regiunea Kherson.
  • Parchetului regional din Herson: Rusia a tras asupra satului Bilozerska în jurul orei locale 19:00.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat miercuri că nu există indicii vizibile de mine sau explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE ORA 23:00.SUA vor furniza muniții cu dispersie Ucrainei

Administrația Biden a decis să furnizeze bombe cu dispersie Ucrainei, relatează AP, citând surse familiare cu această decizie.

SUA intenționează să anunțe vineri că Pentagonul va trimite muniție cu dispersie ca parte a unui nou pachet de ajutor miitar pentru Kiev, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali americani, care au vorbit cu AP sub protecția anonimatului.

Și New York Times a scris joi dimineață că se așteaptă ca Statele Unite să anunțe că vor oferi muniții cu dispersie Ucrainei pentru lupta acesteia împotriva invaziei Rusiei, citând un înalt oficial neidentificat al administrației Biden.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Decizia vine în ciuda îngrijorărilor larg răspândite că aceste bombe controversate pot provoca victime civile.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

Oficialii americani au dat asigurări joi că rata de muniției cu dispersie neexplodată care va merge în Ucraina este mai mică de 3% și, prin urmare, va însemna mai puține amenințări lăsate în urmă pentru civili.

Oficiali americani au declarat joi că se așteaptă ca ajutorul militar pentru Ucraina să fie anunțat vineri.

UPDATE ORA 22:00. Bloomberg: Ucraina beneficiează, în prezent, de mai multe tancuri decât Rusia

Este posibil ca Ucraina să fi depășit Rusia în ceea ce privește numărul de tancuri relatează Bloomberg pe 6 iulie. De asemenea, Ucraina a redus lipsurile pe care le avea în privința obuzierelor și sistemelor de rachete cu lansare multiplă.

Această evoluție vine ca urmare a pierderilor Rusiei pe câmpul de luptă și a sprijinul primit de Ucraina de la partenerii occidentali, relatează Bloomberg citând date de la grupul de investigații open-source Oryx, Institutul Internațional Britanic pentru Studii Strategice și Institutul Kiel din Germania.

În timp ce presa subliniază că cifrele sunt estimări bazate pe datele disponibile, flota de tancuri a Rusiei probabil s-a înjumătățit, în timp ce Ucraina a primit 471 de tancuri noi de la aliați, cu alte 286 în curs de livrare.

Cu toate acestea, Bloomberg a remarcat că pierderile ucrainene sunt mult mai puțin documentate și nu există cifre certe cu privire la tancurile rusești care sunt nou produse sau scoase din depozit.

Cifrele prezentate de Bloomberg indică faptul că, în timp ce Rusia a lansat 3.400 de tancuri înainte de război, numărul a scăzut la 1.400. La rândul său, Ucraina a trecut de la 987 înainte de război la 1.500.

Rusia și Ucraina lansează, de asemenea, în prezent 1.900 și 1.100 de obuziere de 152/155 mm și, respectiv, 841 și 427 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), pe baza datelor Bloomberg.

Acest lucru ar indica faptul că armata rusă a pierdut aproximativ 2.000 de tancuri, 400 de obuziere și 260 de lansatoare MLRS de când și-a lansat invazia pe 24 februarie 2024.

Aceste estimări sunt relativ conservatoare în comparație cu cifrele Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit celui mai recent raport al armatei, Rusia a pierdut 4.068 de tancuri, 4.310 sisteme de artilerie și 657 de MLRS de la începutul războiului.

UPDATE ORA 21:00. După Bulgaria, Zelenski merge în Cehia

Volodimir Zelenski a anunțat că se află în vizită în Praga joi și că se va întâlni cu președintele ceh Petr Pavel, prim-ministrul Petr Fiala și șefii ambelor camere parlamentare. „Praga este următoarea”, a scris Zelenski pe Twitter, după plecarea de la Sofia.

„Accentul se va pune pe sprijinul pentru apărare, integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei și Summitul NATO de la Vilnius, situația din jurul centralei nucleare Zaporojie, punerea în aplicare a formulei de pace și reconstrucția Ucrainei”, a transmis Zelenski.

Zelenski urmează să ajungă în capitala Cehiei, după ce a plecat din Bulgaria pentru discuții privind securitatea și summitul NATO de săptămâna viitoare.

Vizitele externe vin în contextul în care Ucraina caută un semnal clar de la NATO, la un summit de la mijlocul lunii iulie care are loc la Vilnius, că se poate alătura alianței militare atunci când războiul Rusiei împotriva țării sale se încheie.

UPDATE ORA 20:00 Se așteaptă ca SUA să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include muniții cu dispersie

Statele Unite sunt așteptate să anunțe vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima dată muniții cu dispersie, au declarat pentru CNN oficiali din domeniul apărării.

UPDATE ORA 19:00 Bulgaria va începe să colaboreze mai strâns cu Ucraina pe probleme de apărare, spune Zelensky

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat joi, în timpul unei vizite în Bulgaria, că cele două națiuni își vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării.

„Am convenit astăzi să intensificăm în mod semnificativ cooperarea între agențiile de apărare și în sectorul apărării în general”, a declarat Zelensky în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov. „Fiți siguri că vom împărtăși cu siguranță toată experiența utilă dobândită în acest război cu partenerii noștri pentru a face ca forța noastră comună să fie mai mare.”

UPDATE ORA 18:00 Zelensky spune că 200.000 de copii ucraineni sunt dispăruți de la invazia Rusiei

Aproximativ 200.000 de copii ucraineni sunt dați dispăruți din cauza invaziei la scară largă a Rusiei, potrivit președintelui Volodymyr Zelensky.

„Imaginați-vă, nu știm unde sunt acum 200.000 de copii”, a declarat Zelensky în timpul unei conferințe de presă susținute joi la Sofia, în Bulgaria.

„Unii dintre ei sunt deportați, alții sunt în teritoriile ocupate și nu știm cine este în viață”, a continuat el.

UPDATE ORA 17:00 Zelenski se va întâlni vineri, la Istanbul, cu Erdogan

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, se va întâlni vineri, la Istanbul, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat presa de stat turcă Anadolu.

Se așteaptă ca cei doi lideri „să discute despre relațiile dintre cele două țări, precum și despre chestiuni regionale și internaționale, inclusiv despre ultimele evoluții în războiul dintre Rusia și Ucraina, despre acordul privind grâul din Marea Neagră, care urmează să expire la 17 iulie, și despre asigurarea păcii și stabilității în regiunea Mării Negre”, a precizat agenția.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina intenționează să renunțe la recrutare și să treacă la o armată profesionistă după războiul cu Rusia pentru a apropia Kievul de standardele NATO, a declarat joi premierul Denys Shmyhal, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 15:00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi reporterilor că Moscova va răspunde cu cea mai mare duritate la orice atac ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14:00. Zelenski se deplasează la Sofia pentru discuții cu premierul și președintele Bulgariei

Volodimir Zelenski a postat pe rețelele sociale un anunț în care a spus că se află în vizită la Sofia, în Bulgaria, și că va purta discuții cu premierul Nikolai Denkov și cu președintele Rumen Radev.

Denkov a declarat că Zelenski va ateriza în jurul orei 10. Programul său include o întâlnire potențial tensionată cu președintele bulgar Rumen Radev, care este ostil înarmării Kievului.

Vizita lui Zelenski se va axa pe discuții despre armele destinate Ucrainei și pe cooperarea în ceea ce privește furnizarea de centrale nucleare.

De asemenea, parlamentul bulgar ar urma să adopte o declarație de susținere a aderării Ucrainei la alianța militară NATO.

UPDATE ORA 13:00

Iată un video din orașul Liov, acolo unde a avut loc un atac în urma căruia cel puțin patru persoane au murit.

UPDATE ORA 12:00

Olena Zelenska a descris atacul de la Liov ca fiind „o altă teroare nocturnă din partea Rusiei”. Într-o postare pe rețelele sociale, prima doamnă a Ucrainei a declarat: „Nu am fost niciodată în stare să fac nimic”

„Liov. O altă teroare nocturnă din partea Rusiei – la sute de kilometri de linia frontului. Oameni pașnici au murit, există răniți. Pentru cei care au îndoieli cu privire la cine se luptă Ucraina, țara a arătat încă o dată că scopul său este ca nimeni din Ucraina să nu se simtă în siguranță. Condoleanțele mele tuturor celor afectați de această tragedie”, a scris prima doamnă în mesaj.

UPDATE ORA 11:00

Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Liov, a oferit o actualizare operațională după atacul asupra orașului din vestul Ucrainei, care a făcut cel puțin patru victime. El a scris pe aplicația de mesagerie Telegram:

„Inamicul a atacat regiunea noastră dinspre Marea Neagră cu rachete Kalibr. Comandamentul aerian vest al forțelor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei a distrus șapte rachete deasupra regiunii Lviv”.

UPDATE ORA 10:00

„Consecințele atacului nocturn al teroriștilor ruși”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de o postare video pe Telegram care arată o clădire avariată.

„Va exista cu siguranță un răspuns la inamic. Unul tangibil”.

Această înregistrare video nu a fost verificată, dar pare să arate pagubele provocate blocurilor de apartamente de atacul cu rachete rusești din această dimineață:

UPDATE ORA 09:00. Bilanțul victimelor din Liov a crescut la patru morți

Bilanțul victimelor atacurilor cu rachete de joi de la Liova crescut la patru morți, a anunțat primarul orașului, în timp ce salvatorii continuă să caute supraviețuitori și victime printre dărâmăturile unei clădiri de apartamente, au anunțat autoritățile.

UPDATE ORA 08:00. Zelenski spune că livrarea lentă a armelor a întârziat contraofensiva

Livrarea lentă de arme către Ucraina a întârziat contraofensiva planificată de Kiev, permițând Rusiei să-și consolideze apărarea în zonele ocupate, inclusiv cu mine, a declarat Zelenski într-un interviu televizat miercuri.

UPDATE ORA 07:00. Trei morți în urma unui atac cu rachete asupra unui bloc de apartamente din Liov.

Trei persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit un bloc de apartamente din orașul Liov, situat în vestul Ucrainei, a anunțat joi primarul acestuia.

O rachetă rusă a făcut o „lovitură directă asupra unei clădiri rezidențiale” din orașul Liov, a declarat guvernatorul Maksym Kozytski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

UPDATE ORA 06:00

Volodimir Zelenski a vrut să lanseze contraofensiva armatei ucrainene ,,mult mai devreme” . Într-un interviu acordat, miercuri, postului CNN şi transcris de site-ul media american, preşedintele ucrainean a declarat că trupele sale sunt ,,încetinite” de armata rusă.

În iunie, Ucraina a început o contraofensivă menită să recucerească teritoriile ocupate de Rusia, dar pentru moment câştigurile rămân limitate.

,,Săptămâna trecută a fost dificilă pe front, dar facem progrese. Înaintăm pas cu pas”, a rezumat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

,,Am vrut ca contraofensiva noastră să aibă loc mult mai devreme, pentru că toată lumea şi-a dat seama că, dacă va avea loc mai târziu, mai mult din teritoriul nostru va fi minat”, a explicat preşedintele ucrainean.

De asemenea, el a subliniat din nou apelul său pentru avioanele de luptă F-16 de fabricaţie americană. Statele Unite şi-au autorizat aliaţii să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota aceste avioane, dar nu au permis încă aliaţilor să reexporte aceste avioane în Ucraina.

,,Nici măcar nu este vorba despre avantajul ucrainenilor pe cer faţă de ruşi”, a spus Zelenski. „Este vorba doar despre a fi egali. F-16 îi ajută nu doar pe cei de pe câmpul de luptă să avanseze. Este pur şi simplu foarte dificil fără acoperire din aer”.

Revolta de scurtă durată, lansată de liderul grupului paramilitar Evgheni Prigojin la 23 iunie, a reprezentat cea mai mare ameninţare la adresa autorităţii preşedintelui rus Vladimir Putin din ultimele două decenii. Iar Zelenski a declarat pentru CNN că Putin va încerca acum să îşi consolideze puterea şi „să-şi consolideze societatea”.

El a sugerat, de asemenea, că liderul rus a fost în mod evident departe de ochii publicului de la înţelegerea secretă de la Kremlin care a pus capăt insurecţiei haotice a lui Wagner.

,,După toate aceste evenimente, unde s-a dus Putin?”, s-a întrebat Zelenski. „Rareori iese în stradă. Îl vedem în birourile sale etc., dar nu-l vedem niciodată afară”.

El a susţinut că serviciile secrete ucrainene au indicat că Moscova măsura sprijinul pentru Prigojin. ,,Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Prigojin. Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Putin” , a declarat Zelenski. ,,Unele dintre regiunile ruseşti făceau echilibristică între timp, fără să ştie cu siguranţă pe cine să susţină”.

Faptul că Zelenski are o slujbă stresantă nu este cu siguranţă pus la îndoială. Conduce un efort de război, motivând cetăţenii şi aliaţii deopotrivă şi încercând să evite tentativele aproape constante de asasinat.

,,Voi fi sincer cu dumneavoastră” , i-a spus el lui Burnett. ,,Dacă m-aş gândi în mod constant la asta, m-aş închide în mine, foarte asemănător cu Putin acum, care nu-şi părăseşte buncărul”.

Ameninţările constante la adresa vieţii sale, a spus Zelenski, nu îl deranjează.

,,Poţi să te închizi într-o cuşcă ca un animal şi să te înlănţuieşti acolo, gândindu-te în permanenţă că eşti pe punctul de a fi ucis. Bineînţeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să împiedice acest lucru, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta”.

Vorbind în engleză, Zelenski i-a spus jurnalistei Erin Burnett la Odessa că apreciază momentele de singurătate.

,,Pot fi singur cu muzică, e adevărat, sau cu o carte. Şi devreme, dis-de-dimineaţă, când nu sunt sunete, când nu e nimeni. Pot să citesc pur şi simplu. Să mă gândesc. Şi muzica mă ajută foarte mult”. 

Burnett l-a întrebat care este muzica lui preferată.

,,Îmi place AC/DC. Şi muzica ucraineană – desigur, îmi place foarte mult muzica ucraineană, pentru că ucraineana este limba (mea) maternă. Pentru că nu înţelegi doar muzica, ci şi (cuvintele). La AC/DC, nu înţeleg toate cuvintele. Îmi place (energia) AC/DC”.

,,Un antrenament la şase sau şapte dimineaţa, pe ritmul AC/DC, a spus el, „îţi dă energie pentru toată ziua”.

Update ora 05:00

ONU depune toate eforturile pentru a se asigura că este respectat acordul privind cerealele din Marea Neagră, dar a prezentat și un memorandum de înțelegere pentru a facilita accesul îngrășămintelor rusești și al altor produse pe piețele globale.

Rebeca Grynspan, de la ONU a spus: „Avem nevoie de ambele pentru a continua să reducem prețurile și pentru a avea piețe stabile de alimente și îngrășăminte în lume”.

Update ora 04:00

Președintele american Joe Biden i-a spus premierului suedez Ulf Kristersson că așteaptă cu nerăbdare ca cererea de aderare a Ucrainei la NATO, aflată în impas, să primească aprobarea finală, în timp ce alianța occidentală se pregătește pentru summitul de săptămâna viitoare.

Update ora 03:00

Un bărbat care a detonat miercuri explozibili într-un tribunal din capitala Ucrainei, Kiev, a murit, a declarat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko. Ofițerii de poliție au fost răniți în explozie.

Update ora 02:00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat dă nu a observat încă niciun indiciu privind existența unor mine sau explozibili, dar a cerut acces suplimentar la centrală.

Update ora 01:00

Observatorii ONU au făcut apel la un acces mai larg la cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații cu privire la un posibil act de sabotaj „catastrofal” la instalația controlată de Rusia din Ucraina.

Știrea inițială

O persoană a fost ucisă și cel puțin alte trei au fost rănite cu răni provocate de schije în urma unui atac rusesc în regiunea Kherson miercuri, potrivit Parchetului regional din Kherson, scrie CNN.

„O anchetă a fost deschisă în legătură cu decesul și rănile provocate de un alt bombardament ostil asupra comunității Bilozerska din regiunea Kherson”, a declarat biroul procurorului într-o postare pe rețelele de socializare.

Rusia a tras asupra satului Bilozerska în jurul orei locale 19:00 (12:00 ET), iar în prezent se iau măsuri pentru documentarea crimei, a adăugat biroul.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat miercuri, într-o actualizare, că nu există indicii vizibile de mine sau explozibili la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. Aceasta vine după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat, citând serviciile de informații militare, că Kremlinul ar fi putut planta explozibili pe acoperișul instalației.