• Rusia a concentrat peste 100.000 de soldaţi în zona Kupiansk şi încearcă să spargă apărarea ucraineană.
  • Vladimir Putin ameninţă Ucraina cu o ripostă dură după atacarea Podului Kerci.
  • Kuleba: Rusia folosește foamea ca instrument de șantaj global.

UPDATE ORA 22.00 ONU spune că ideile despre cum să ducă Ucraina și Rusia cereale în lume „au plutit”

Există „un număr de idei care sunt expuse” pentru a ajuta la transportul cerealelor și îngrășămintelor ucrainene și rusești pe piețele globale, după ce Moscova a renunțat la un acord care să permită exportul sigur de cereale ucrainene la Marea Neagră, a declarat Națiunile Unite.

„Există o serie de idei care sunt prezentate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, reporterilor, fără a oferi detalii.

El a adăugat că secretarul general al ONU Antonio Guterres „va continua să exploreze toate căile posibile pentru a se asigura că cerealele ucrainene, cerealele rusești și îngrășămintele rusești sunt disponibile pe piața mondială”.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 21.00

„Contraofensiva Ucrainei este departe de a fi un eșec, dar lupta care urmează va fi lungă, grea și sângeroasă”, a declarat generalul american Mark Milley în briefingul de la Pentagon.

„Este departe de a fi un eșec… Cred că este mult prea devreme pentru a da un astfel de apel.”

„Cred că mai sunt multe lupte de făcut și voi rămâne cu ceea ce am spus înainte: va dura mult. Va fi greu. Va fi sângeros.”

UPDATE ORA 20.00 Alternativele terestre nu pot compensa ruta Mării Negre pentru exportul de cereale, spune ministrul de externe al Ucrainei

Alternativele terestre actuale nu au putut compensa pierderea rutei Mării Negre după ce Rusia a decis să rezilieze acordul cu cereale, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

Ucraina nu putea pur și simplu să accepte că înțelegerea sa încheiat, a adăugat el, jurând că va lucra pentru a încerca să găsească o soluție.

„Trebuie să găsim o alternativă și există discuții foarte active acum… dar mesajul cheie este că o ieșire necesită voință politică”, a spus el. „Nu este o situație ușoară. Trebuie să ne asumăm riscuri și trebuie să demonstrăm că putem continua fără Rusia.”

UPDATE ORA 19.00 Decizia Rusiei este o „armă a foametei”

Decizia Rusiei de a se retrage din acordul cu cereale este o „escaladare a armonizării foametei”, a spus Canada.

Într-o declarație, guvernul canadian a spus: „Aceasta este o escaladare gravă a armonizării foametei de către Federația Rusă, care a obstrucționat anterior operațiunile Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”.

„Canada solicită Federației Ruse să-și reînnoiască imediat participarea la acord pentru a evita orice alte șocuri la adresa sistemelor alimentare globale deja tensionate de războiul său de agresiune împotriva Ucrainei”.

UPDATE ORA 18.00

Unitatea de forțe speciale transferată la Garda Națională Rusă poate acum să se desfășoare în linia frontului, a spus legislatorul rus.

Sursă: CNN

Președintele rus Vladimir Putin a transferat unitatea de forțe speciale Grom din Ministerul Afacerilor Interne în jurisdicția Gărzii Naționale Ruse (sau Rosgvardiya), ceea ce va permite să fie dislocată în primele linii în Ucraina, a declarat Alexander Khinshtein, membru al Parlamentul rus din partidul Rusia Unită a lui Putin.

UPDATE ORA 17.00

NATO a anunțat că, miercuri, secretarul general Jens Stoltenberg se va întâlni la Bruxelles cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Aceștia vor face declarații comune.

UPDATE ORA 16.00

Suspilne, radiodifuzorul de stat al Ucrainei, raportează că Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mykolaiv, a declarat că portul este pregătit să continue acordul cu cereale, dar „partea rusă nu este interesată să reglementeze securitatea alimentară în lume și continuă șantajul”.

UPDATE ORA 15.00 Rusia spune că Occidentul nu și-a îndeplinit obligațiile de a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte rusești în fața sancțiunilor economice occidentale

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, modalități de a exporta cereale rusești pe rute „care nu ar fi susceptibile de sabotajul Kievului și al Occidentului”, a declarat marți Ministerul de Externe al Rusiei.

Un acord vechi de un an de a permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului Rusiei din Ucraina, a încetat marți, după ce Rusia și-a suspendat participarea.

UPDATE ORA 14.00 Primul convoi de trupe Wagner sosește la baza din Belarus – și cel puțin încă 2 sunt pe drum

Primul convoi al forțelor Wagner a ajuns la o bază militară dezafectată din Belarus, iar cel puțin alte două convoaie se îndreaptă spre aceasta, a descoperit o analiză CNN a imaginilor din satelit și a videoclipurilor din rețelele de socializare.

Imaginile din satelit de la Planet Labs arată un convoi de vehicule sosind la o bază militară din Belarus, care a fost nelocuită de ani de zile, imediat după ora locală 11:00, luni. Convoiul se întinde de la bază până la rampa de ieșire de pe autostradă.

UPDATE ORA 12.00 Ucraina spune că a doborât marți zeci de drone și șase rachete de croazieră

Forțele ucrainene au doborât marți zeci de drone și șase rachete de croazieră în urma unui atac al Rusiei asupra portului Odesa înainte de răsăritul soarelui, au anunțat autoritățile ucrainene, la o zi după ce Moscova a rupt un acord.

Conform AP, autoritățile ucrainene au anunțat că au doborât marți zeci de drone și șase rachete de croazieră în urma unui atac al Rusiei asupra portului Odesa înainte de răsăritul soarelui, la o zi după ce Moscova a rupt un acord care permitea Kievului să trimită provizii de cereale din orașul de la Marea Neagră, în timpul războiului.

UPDATE ORA 11.00

O femeie în vârstă de 72 de ani a murit după ce două duzini de așezări ucrainene de pe linia frontului au fost supuse unor tiruri intense ale Rusiei în sud-estul regiunii Zaporizhzhia în ultimele 24 de ore, a declarat marți un oficial militar ucrainean.

UPDATE ORA 09.00

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat mai multe rachete și drone rusești lansate în cursul nopții din Marea Neagră în orașul-port Odesa din sudul țării, a anunțat marți armata ucraineană.

Fragmente din șase rachete de croazieră Kalibr distruse de forțele de apărare aeriană au avariat instalații de infrastructură portuară și mai multe locuințe, a precizat Comandamentul Operațional Sud într-un comunicat.

UPDATE – ONU: 9.300 de civili au murit de la începutul războiului

Aproximativ 9.300 de civili au murit de la începutul invaziei ruseşti a Ucrainei, din februarie 2022 şi până în prezent, potrivit datelor prezentate de secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE – Alertă aeriană în Ucraina

În Nikolaev şi Odesa au fost auzite explozii in aceasta noapte.

Anterior, Forţele Aeriene au emis o avertizare referitoare la dronele de atac de tip Shahed lansatte din Marea Neagră.

Apărarea aeriană ucraineană este în alertă în  Odesa.

Kuleba: Rusia folosește foamea ca instrument de șantaj global

Vorbind la televiziunea americană pe 17 iulie, ministrul de externe Dimitri Kuleba a spus că „Rusia folosește foamea ca instrument pentru a șantaja lumea”. 

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski cataloghează decizia Rusiei de a refuza semnarea prelungirii Acordului privind cerealele la Marea Neagră drept „șantaj” în discursul său de seară, potrivit The Kyiv Independent.

Acordul cerealelor , intermediat de Turcia și ONU în iulie 2022, a jucat un rol crucial în stabilizarea prețurilor alimentelor la nivel mondial, Zelenski declară că „hrana ucraineană reprezintă securitatea de bază pentru aproape 400 de milioane de oameni” și că acordul oferă stabilitate pentru 45 de țări din întreaga lume, mai ales țările de pe continentul african.

Vladimir Putin ameninţă Ucraina cu o ripostă dură după atacarea Podului Kerci

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, luni, că armata rusă pregăteşte o ripostă la atacul forţelor ucrainene asupra Podului Kerci, care face legătura între Crimeea şi Rusia. Președintele Federației Ruse a catalogat atacul ucrainean drept ,,act terorist”.

,,Sigur că va urma o ripostă a Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri adecvate”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass şi de cotidianul Le Monde.

,,Ţinând cont că este al doilea atac terorist asupra Podului Crimeea, aştept propuneri concrete pentru îmbunătăţirea securităţii acestui obiectiv de infrastructură de importanţă strategică”, a precizat Vladimir Putin.

Conform Comitetului Antiterorist de la Moscova, Podul Kerci a fost atacat cu două ambarcaţiuni ucrainene dirijate de la distanţă. Atacul atribuit Ucrainei s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea unui copil.

Rusia a concentrat peste 100.000 de soldaţi în zona Kupiansk şi încearcă să spargă apărarea ucraineană

În plină contraofensivă a Ucrainei, Rusia se pregăteşte de o replică de proporţii. Ultimele informaţii despre mişcările de trupe ale Moscovei vin de la Serhii Cherevati, adjunct al comandantului pentru comunicaţii strategice al Grupului Militar de Est al Ucrainei.

„Inamicul a concentrat un grup foarte puternic pe ruta Liman-Kupiansk, cu peste 100.000 de soldaţi, peste 900 de tancuri şi peste 370 Mlrs”, a spus el, adăugând că „inamicul desfăşoară unităţi aeropurtate, cele mai bune unităţi de infanterie motorizată”.