• Locuitorii din Crimeea au fost sfătuiți să evite să folosească podul care leagă peninsula ocupată de Rusia, după ceea ce oficialii au închis circulația, în urma unei o „urgență”.
  • Autoritățile nu au spus că este vorba despre un atac, dar rapoarte neoficiale arată că localnicii au auzit explozii luni dimineața.
  • În luna octombrie a anului trecut, acesta a fost închis parțial în urma unei explozii majore.

UPDATE. Cuplul ucis mergea în Crimeea în vacanță, a anunțat un guvernator

Un cuplu ucis în explozia de luni de pe podul din Crimeea mergea într-o vacanță de familie în peninsulă, afirmă un guvernator rus. Aceștia călătoreau împreună cu fiica lor de 14 ani, care a fost rănită.

Familia călătorea din regiunea Belgorod, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, potrivit guvernatorului acestei regiuni, Viaceslav Gladkov. Fata a suferit răni la cap și la piept, dar era conștientă, iar starea ei nu îi punea viața în pericol, au declarat serviciile de urgență locale, citate de Reuters.

UPDATE. Implicarea directă a Occidentului în atacul de la pod este puțin probabilă, susține un expert militar

Împiedicarea de către Ucraina a Rusiei de a aduce provizii militare pe podul din Crimeea ar fi o „lovitură majoră” pentru forțele Moscovei care operează în peninsulă, a declarat un expert militar.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

„Podul Kerch este una dintre rutele majore de intrare și, ca atare, va fi întotdeauna subiectul unor atacuri”, a declarat pentru BBC analistul în domeniul apărării, Stuart Crawford. El adaugă că detaliile în jurul a ceea ce s-a întâmplat rămân neclare deoarece niciuna dintre părți nu vrea să facă publice prea multe informații, dar spune că se pare că Ucraina a folosit drone navale pentru a ataca infrastructura podului.

Răspunzând la afirmațiile Rusiei potrivit cărora țările occidentale ar putea fi complice la atacul asupra podului din Crimeea, Crawford spune că este posibil ca serviciile de informații occidentale să fi fost folosite în pregătirea atacului, dar este puțin probabil ca acestea să fi fost implicate fizic în operațiunea propriu-zisă.

UPDATE

Primarul din Harkov a respins afirmația Rusiei potrivit căreia atacul de astăzi asupra podului Kerch, care leagă peninsula Crimeea de Rusia, a fost un act de „terorism” ucrainean și a declarat că Kremlinul a adus moarte și distrugere în orașul său la o scară epică.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Igor Terejov a declarat că Moscova a bombardat populația civilă din Harkov încă de la invazia la scară largă de anul trecut. Ieri, o persoană a fost ucisă și șapte rănite în trei atacuri separate, cu rachete S-300 trase de peste granița rusă.

„Cum pot vorbi despre terorism după ce au dezlănțuit războiul împotriva Ucrainei? Ei trag și ne ucid oamenii. Au distrus mii de clădiri în Harkov, lăsând 150.000 de oameni fără adăpost. Jumătate din școlile și grădinițele noastre au fost distruse, ca să nu mai vorbim de patrimoniul nostru cultural. Copiii noștri nu pot merge la școală. În acest weekend, rușii ne-au atacat din nou. Ne-au lovit parcurile și grădinile. Cum îndrăznesc să vorbească de terorism? Încearcă să ne frângă, să frângă spiritul Ucrainei. Nu vor reuși”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Locuitorii din Crimeea au fost sfătuiți să evite să folosească podul care leagă peninsula ocupată de Rusia, după ceea ce oficialii au închis circulația, în urma unei o „urgență”. Autoritățile nu au spus că este vorba despre un atac, dar rapoarte neoficiale arată că localnicii au auzit explozii luni dimineața, scrie BBC.

Podul Kerci a fost deschis în 2018 și permite circulația rutieră și feroviară între Rusia și Crimeea – teritoriu ucrainean deținut de forțele Moscovei din 2014.

În luna octombrie a anului trecut, acesta a fost închis parțial în urma unei explozii majore. Podul Kerci, care este o rută importantă de aprovizionare, a fost redeschis complet în februarie.

Serghei Aksionov, guvernatorul rus de ocupație al Crimeei a scris pe Telegram că „există o situație de urgență în zona Pilonului 145 al podului”, precizând că traficul auto este complet oprit, dar că podul de cale ferată nu ar fi fost afectat.

Ministerul rus al Transporturilor a declarat ulterior că explozia nu a afectat suporturile podului și că doar suprafața drumului a fost deteriorată.

Podul Kerci a fost construit de Rusia după invadarea Crimeei din 2014 și inaugurat de Vladimir Putin. 

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității: Podul era principala linie de aprovizionare

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității a discutat la Aleph News: „Săptămâna trecută Ucraina a încercat să distrugă podul cu rachete de fabricație sovietică, este probabil să se fi folosit același tip de rachete.”

„Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a raportat în această dimineața că Ucraina nu a distrus podul, este mai degrabă o acțiune rusiască tocmai pentru a influența a acordul crimelor, lucru greu de crezut, mai ales că un astfel de atac este planificat la nivel strategic.”

„Putin a convicat Consiliul de securitate al Rusiei, iar ministrul a declarat că vor fi acțiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei în urma acestei distrugeri. Rusia este afectată pentru că Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității:

Citește și: