• „Războiul nu se va termina până la eliberarea Crimeei” , a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN.
  • Volodimir Zelenski consideră că puterea lui Vladimir Putin se deteriorizează: ,,Vedem reacția lui Putin. Este slabă”.
  • Interviul cu Zelenski vine într-un moment critic: după rebeliunea eșuată a lui Prigojin și după câteva săptămâni de eforturi lente ale Ucrainei de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată din Wagner a fost ,,slab”, iar președintele rus pierde controlul asupra propriului popor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Putin s-a confruntat luna trecută cu cea mai mare amenințare la adresa autorității sale din ultimele două decenii, când șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o revoltă de scurtă durată, revendicând controlul instalațiilor militare din două orașe rusești și mărșăluind spre Moscova înainte de a accepta să se retragă.

,,Vedem reacția lui Putin. Este slabă” , a declarat Zelenski pentru Erin Burnett de la CNN, în Odesa, într-un interviu înregistrat duminică.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.

,,În primul rând, vedem că nu controlează totul. Mișcarea grupului Wagner în adâncimea Rusiei și preluarea anumitor regiuni arată cât de ușor este de făcut. Putin nu controlează situația din regiuni. „

,,Toată puterea pe care o avea se prăbușește. „

Unii ruși i-au aclamat pe luptătorii wagnerieni în timp ce Prigojin conducea provocarea fără precedent la adresa autorității lui Putin. O înregistrare video geolocalizată și verificată de CNN a arătat mulțimile aclamând în timp ce vehiculul șefului Wagner pleca din orașul Rostov pe Don, în sudul țării, pe 24 iunie.

Zelenski a declarat că rapoartele serviciilor secrete ucrainene au arătat că Kremlinul măsoară sprijinul pentru Prigojin și a afirmat că jumătate din Rusia l-a susținut pe șeful Wagner și revolta grupului paramilitar.

Interviul cu Zelenski vine într-un moment critic: după rebeliunea eșuată a lui Prigojin și după câteva săptămâni de eforturi lente ale Ucrainei de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Acest efort a fost supus unui control intens din partea aliaților occidentali, iar sâmbătă, un oficial american a declarat pentru CNN că șeful Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), Bill Burns, a vizitat recent Kievul și s-a întâlnit cu Zelenski și cu oficiali ai serviciilor de informații ucrainene.

Zelenski a declarat pentru CNN că a fost ,,surprins” să vadă că întâlnirea sa cu Burns a fost relatată în presă. ,,Comunicarea mea cu șeful CIA ar trebui să fie întotdeauna în spatele camerelor” , a spus el. ,,Discutăm lucruri importante – de ce are nevoie Ucraina și cum este pregătită Ucraina să acționeze” .

Burns, un diplomat veteran, a devenit un interlocutor de încredere la Kiev și a făcut mai multe călătorii în Ucraina în timpul războiului.

,,Nu avem secrete față de CIA, deoarece avem relații bune, iar serviciile noastre de informații vorbesc între ele” , a declarat Zelenski.

,,Situația este destul de simplă. Avem relații bune cu șeful CIA și discutăm. I-am spus despre toate lucrurile importante legate de câmpul de luptă de care avem nevoie. „

Burns a călătorit la Kiev înainte de rebeliunea lui Prigojin, care nu a fost un subiect de discuție, a declarat oficialul american pentru CNN.

Într-o conferință de presă susținută sâmbătă la Kiev, Zelenski a declarat că rebeliunea lui Prigojin a ,,afectat foarte mult puterea Rusiei pe câmpul de luptă” și ar putea fi benefică pentru contraofensiva Ucrainei.

În timp ce eforturile Kievului s-au concentrat pe recucerirea teritoriului din sudul și estul Ucrainei, Zelenski i-a spus lui Burnett că obiectivul său final este eliberarea Crimeei, peninsula anexată de Rusia în 2014 prin încălcarea dreptului internațional.

,,Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și cât timp Crimeea se află sub ocupație rusă, asta înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă” , a spus el.

Întrebat dacă există vreun scenariu în care ar putea exista pace fără Crimeea, Zelenski a spus: ,,Atunci nu va fi victorie” .

Țara care interzice mult-așteptatul film „Barbie”. Ce scenă a atras atenția într-un mod negativ

Nepotul lui Robert De Niro a murit la vârsta de 19 ani. Mesajul emoționant al mamei adolescentului: „Mi-aș fi dorit ca iubirea să te salveze”

Eduard Hellvig a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României