• Cel puțin 21.000 de mercenari Wagner au fost uciși luptând în Ucraina, potrivit președintelui Volodymyr Zelensky.
  • În discursul său de sâmbătă, Zelensky a declarat că rebeliunea lui Prigozhin a „afectat foarte mult puterea Rusiei pe terenul de luptă” și ar putea fi benefică pentru contraofensiva Ucrainei.
  • Președintele Ucrainei a mai spus și că întreaga lumea vrea să îl ucidă pe Vladimir Putin.

Cel puțin 21.000 de mercenari Wagner au fost uciși luptând în Ucraina, potrivit președintelui Volodymyr Zelensky. Liderul ucrainean a declarat că această companie militară privată a suferit „pierderi enorme”, în special în estul Ucrainei, unde lupta „cel mai puternic grup” al său, scrie CNN.

„Trupele noastre au ucis 21.000 de wagnerieni numai în estul Ucrainei”, a declarat Zelensky reporterilor sâmbătă la Kiev, adăugând că alți 80.000 de luptători wagnerieni au fost răniți. „Acestea au fost pierderi enorme pentru PMC Wagner”, a spus Zelensky, care a caracterizat luptătorii săi ca fiind un „personal motivat al armatei ruse” și în mare parte condamnați care „nu aveau nimic de pierdut”.

Afirmația lui Zelensky, făcută în timpul unei conferințe de presă cu presa spaniolă, a coincis cu o vizită la Kiev a premierului spaniol Pedro Sanchez.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Călătoria lui Sanchez este a treia sa vizită în Ucraina. Aceasta are loc în contextul în care Spania preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și vine după ce s-a aflat că directorul CIA, William Burns, a călătorit, de asemenea, recent în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelensky și cu oficiali ai serviciilor secrete ucrainene.

Afirmațiile lui Zelensky despre pierderile Wagner vin la doar o săptămână după ce patronul companiei militare private, Evgheni Prigojin, și-a condus oamenii într-o rebeliune eșuată împotriva Moscovei.

Ce spune Zelenski despre sprijinul de partea SUA

În discursul său de sâmbătă, Zelensky a declarat că rebeliunea lui Prigozhin a „afectat foarte mult puterea Rusiei pe terenul de luptă” și ar putea fi benefică pentru contraofensiva Ucrainei.

„Trebuie să profităm de această situație pentru a alunga inamicul de pe teritoriul nostru”, a spus Zelensky.„Ei pierd războiul. Nu mai au nicio victorie pe câmpul de luptă din Ucraina, așa că încep să caute pe cineva pe care să dea vina”, a mai spus el.

Cu toate acestea, el a spus că contraofensiva nu va fi grăbită, deoarece prețuiește viețile omenești și trimită trupele în locuri strategice.

De asemenea, în timpul conferinței de sâmbătă, Zelensky și-a exprimat temerile că va pierde sprijinul bipartizan al Statelor Unite, în urma unor „mesaje periculoase venite din partea unor republicani”.

„Mike Pence ne-a vizitat și susține Ucraina – în primul rând, ca american și apoi ca republican”, a declarat Zelensky.

„Avem sprijin bipartizan, însă există mesaje diferite în cercurile lor în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. Există mesaje venite din partea unor republicani, uneori mesaje periculoase, potrivit cărora ar putea exista mai puțin sprijin.”

Ce spune președintele Ucrainei despre Putin

„Cel mai important lucru pentru Ucraina este să nu pierdem sprijinul bipartizan”, a adăugat el.

Întrebat de un reporter dacă se află în pericol și se teme pentru viața sa, Zelensky a răspuns: „Nu, nu, nu: Este mai periculos pentru Putin decât pentru mine, sincer să fiu. Pentru că doar în Rusia vor să mă omoare pe mine, în timp ce întreaga lume vrea să îl omoare pe el”.

Citește și