• Fotografii din satelit și rapoarte analizate de AP sugerează că Belarus construiește o tabără militară pentru luptătorii Wagner.
  • Imaginile sugerează că zeci de corturi au fost ridicate în ultimele două săptămâni la o fostă bază militară de lângă Osipovichi, un oraș situat la 230 de kilometri nord de granița cu Ucraina.
  • O fotografie din satelit realizată pe 15 iunie nu arată niciun semn al rândurilor de structuri albe și verzi care sunt clar vizibile într-o imagine ulterioară, datată 30 iunie.

Imaginile din satelit analizate sâmbătă de Associated Press arată ceea ce pare a fi o tabără militară recent construită în Belarus, iar declarațiile unui grup de gherilă belarus și ale unor oficiali sugerează că aceasta ar putea fi folosită pentru a găzdui luptători din grupul de mercenari Wagner.

Imaginile furnizate de Planet Labs PLC sugerează că zeci de corturi au fost ridicate în ultimele două săptămâni la o fostă bază militară din afara Osipovichi, un oraș situat la 230 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Imagini din satelit arată o construcție rapidă la o bază militară părăsită din Belarus. Este noua casă a grupului Wagner?

O fotografie din satelit realizată pe 15 iunie nu arată niciun semn al rândurilor de structuri albe și verzi care sunt clar vizibile într-o imagine ulterioară, datată 30 iunie.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și luptătorii săi au scăpat de urmărirea penală și li s-a oferit refugiu în Belarus săptămâna trecută, după ce Minskul a ajutat la medierea unui acord pentru a pune capăt la ceea ce părea a fi o insurecție armată a grupului de mercenari.

În timpul revoltei eșuate, trupele Wagner, care au luptat alături de forțele rusești în Ucraina, au capturat un cartier general militar în sudul Rusiei și au mărșăluit sute de kilometri spre Moscova, aparent fără obstacole.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa, un aliat apropiat și dependent de Moscova, ar putea folosi experiența și expertiza Wagner și a anunțat că le-a oferit luptătorilor o „unitate militară abandonată” pentru a-și stabili tabăra.

Aliaksandr Azarau, liderul grupului de gherilă BYPOL, format din foști militari anti-Lukashenko, a declarat joi, prin telefon, pentru The Associated Press, că în apropiere de Osipovichi se află în curs de desfășurare construcția unui amplasament pentru mercenarii Wagner.

Până la 8.000 de luptători Wagner ar putea fi desfășurați în Belarus, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al forțelor de frontieră ucrainene pentru presa ucraineană. Vorbind pentru ziarul Ukrainska Pravda, Andriy Demchenko a declarat că Ucraina își va întări granița de 1.084 de kilometri cu Belarus ca răspuns.

Anterior, Lukașenko a permis Kremlinului să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe și arme în Ucraina. El a salutat, de asemenea, o prezență armată continuă a Rusiei în Belarus, inclusiv tabere și exerciții militare comune, precum și desfășurarea unora dintre armele nucleare tactice ale Rusiei în această țară.

Demchenko a declarat sâmbătă pentru Ukrainska Pravda că, începând din această săptămână, aproximativ 2.000 de soldați din unitățile normale ale armatei ruse au rămas staționați în Belarus.

La o gală organizată vineri seară pentru a marca Ziua Independenței Belarusului, Lukașenko a declarat că forțele armate belaruse ar putea beneficia de antrenamente din partea membrilor Wagner și a afirmat că „mercenarii nu reprezintă o amenințare” pentru belaruși.

Citește și

Echipa feminină de tenis de masă a României, medaliată cu aur în finala Jocurilor Europene 2023 din Polonia

Hans Zimmer ar fi cumpărat studiourile BBC din Maida Vale. Ce planuri are legendarul compozitor de film

Noi restricții pentru utilizatorii Twitter. Mii de persoane raportează probleme la accesarea site-ului