• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de duminică seară că Consiliul NATO-Ucraina se va reuni miercuri.
  • Liderul ucrainean a spus că consiliul trebuie să decidă măsurile „pentru a debloca și a asigura funcționarea stabilă a coridorului de cereale”.
  • Consiliul a fost creat la summitul NATO din 2023, ca parte a unui pachet de sprijin și asigurări care aduc Ucraina mai aproape de alianță.

UPDATE ORA 20.00

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a recunoscut că contraofensiva Kievului este în întârziere, dar a insistat că „nu este îngrijorat” pentru că se desfășoară conform planului, adăugând că este o „concepție greșită că orice contraofensivă trebuie să fie rapidă”.

Situația de pe frontul de sud din Ucraina a fost încetinită în mare parte din cauza câmpurilor minate complicate puse de forțele rusești, cărora li s-a dat timp să își construiască apărarea. Forțele ucrainene au fost nevoite să recurgă la curățarea, manual, a căilor prin câmpuri, a declarat Reznikov.

Ministrul a spus că rușii au zone de securitate „serioase cu minele” și că este „foarte dificil de străpuns”.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA

UPDATE ORA 19.00

Autoritățile din orașul Odesa, din sudul Ucrainei, spun că o parte din catedrala din oraș nu mai este sigură din punct de vedere structural, după ce clădirea a fost lovită duminică de o rachetă rusească.

Primarul din Odesa, Hennadii Trukhanov, a declarat că unul dintre pereții de la Catedrala Transfigurarea „se află într-o poziție instabilă și poate avea loc o prăbușire bruscă și incontrolabilă”.

Trukhanov a declarat că este nevoie de lucrări de urgență pentru a demonta secțiunea periculoasă a zidului și că este nevoie de un acoperiș temporar.

El a mulțumit voluntarilor pentru că au ajutat la îndepărtarea molozului, dar a adăugat: „Trebuie să înțelegem că există zone periculoase care pot reprezenta o amenințare”.

UPDATE ORA 18.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, despre „securitatea colectivă și sprijinul neclintit pentru Ucraina și Republica Moldova, securitatea alimentară globală și cooperarea în domeniul securității la Marea Neagră”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Convorbirea lor are loc în urma unei lovituri rusești de peste noapte asupra unui port ucrainean de pe Dunăre, în apropiere de România.

UPDATE ORA 17.00

Prețul grâului a crescut puternic pe piețele internaționale după atacul unei drone rusești asupra unui port ucrainean de pe Dunăre.

Un siloz de cereale din portul Reni a fost lovit și avariat substanțial, potrivit imaginilor geolocalizate și a înregistrărilor video.

La ora 9.00, prețul grâului cu livrare în septembrie la bursa din Chicago era cu aproape 6% mai mare decât la închiderea precedentă.

Piețele sunt îngrijorate de înăsprirea situației aprovizionării, după prăbușirea inițiativei privind cerealele din Marea Neagră de săptămâna trecută și o serie de atacuri cu drone rusești împotriva infrastructurii portuare ucrainene.

UPDATE ORA 16:00

Rusia își rezervă dreptul de a lua „măsuri dure de răzbunare”, a declarat luni Ministerul de Externe, după ce a acuzat Ucraina că atacă Moscova și peninsula Crimeea anexată de Rusia cu drone.

UPDATE ORA 15:00

Fostul șef al Odesei, reținut în capitala Ucrainei

Fostul șef al regiunii Odesa din Ucraina a fost reținut de Biroul de Investigații de Stat (SBI) al țării.

Yevhen Borysov a fost acuzat de „îmbogățirea ilegală a sute de milioane de grivne și evaziunea deliberată de la datorie”, a spus SBI.

Se presupune că a cumpărat „mașini de clasă premium” și o proprietate în Spania, care a însumat mai mult decât veniturile sale legale, se spune.

Borisov, care era oficialul militar responsabil cu mobilizarea la Odesa, nu s-a prezentat nici la serviciul militar timp de mai bine de două săptămâni fără „motive întemeiate”, a adăugat Procuratura Generală.

UPDATE ORA 14:00

„Nicio indicație”, luptătorii Wagner din Belarus au forțele necesare pentru a lansa ofensiva

În ultimele săptămâni, au fost exprimate îngrijorări că luptătorii Grupului Wagner s-ar putea pregăti să lanseze un atac de la o bază din Belarus. Mulți dintre mercenarii ruși au fugit în țara vecină în urma rebeliunii armate a grupului de la Moscova.

O tabără militară din Tsel, Asipovichy, care se pare că are suficient spațiu pentru a găzdui 5.000 de soldați, le-a fost oferită de Belarus și au antrenat forțele armate ale țării. Cu toate acestea, noile imagini din satelit de la Maxar au arătat o lipsă de armament greu în tabără, iar thinktank-ul din SUA, Institutul pentru Studiul Războiului, a spus că acest lucru arată că nu au puterea de a lansa o ofensivă.

UPDATE ORA 13:00

Intensitatea atacurilor cu drone asupra Rusiei este în creștere, avertizează Kremlinul

Încercările de atac cu drone asupra Rusiei sunt „în creștere” în intensitate, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a spus că „se iau măsuri” pentru a contracara atacurile, dar nu a oferit detalii despre dacă sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au fost îmbunătățite.

„Se desfășoară o muncă foarte intensă de 24 de ore”, a spus el. Comentariile sale vin după ce Rusia a susținut că Ucraina a încercat să efectueze un atac cu drone asupra Moscovei la primele ore ale acestei dimineți.

UPDATE ORA 12:00

Ucraina cere un răspuns global pentru a aborda „terorismul alimentar”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cere națiunilor să abordeze „terorismul alimentar” pe fondul atacurilor repetate ale Rusiei asupra depozitării cerealelor din Ucraina.

„Rusia a lovit un alt depozit de cereale ucrainean peste noapte. Încearcă să obțină concesii ținând ostatici 400 de milioane de oameni”, a spus el într-un tweet.

„Îndemn toate națiunile, în special pe cele din Africa și Asia, care sunt cele mai afectate de creșterea prețurilor alimentelor, să organizeze un răspuns global unitar la terorismul alimentar”, a adăugat el.

UPDATE ORA 11:00

Președintele României condamnă atacurile rusești asupra Dunării

Klaus Iohannis, președintele României, a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, care se află în apropierea României.

„Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor UA și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a spus el într-un tweet.

UPDATE ORA 10:00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul Ucrainei de Donețk, în actualizarea sa operațională zilnică, detaliază bombardarea Avdiivka, printre alte așezări, și afirmă că casele au fost avariate în Toretsk și Siversk. Cu toate acestea, el raportează că „nu au existat informații despre răniții și morții din regiune” în ultimele 24 de ore.

Donețk este una dintre regiunile Ucrainei pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat în 2022.

UPDATE ORA 09:00

Un depozit de muniții a fost lovit în timp ce Rusia a interceptat 11 drone peste noapte, a declarat un oficial rus.

Serghei Aksyonov, șeful Crimeei instalat de ruși, a declarat pe Telegram: „Pe cerul de deasupra Crimeei, 11 UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot] inamice au fost doborâte de forțele de apărare aeriană și suprimate de războiul electronic.

„A fost o lovitură în depozitul de muniții din regiunea Dzhankoy. De asemenea, resturi de UAV au deteriorat o casă privată din districtul Kirovsky. „Toate serviciile specializate funcționează la nivel local. Vă rugăm să rămâneți calmi și să aveți încredere doar în sursele oficiale de informații.”

UPDATE ORA 08:00

Vladimir Putin și-a dezvăluit „îngrijorarea continuă” cu privire la potențialele amenințări pe care Evgheni Prigojin și forța sa de mercenari Wagner le-ar putea prezenta prin „simbolism și postură” în timpul unei întâlniri cu liderul belarus Alexander Lukașenko, potrivit unui thinktank american.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că președintele rus a făcut mai multe gesturi semnificative în timpul întâlnirii de la Sankt Petersburg de duminică. Aceștia au inclus luarea lui Lukașenko să viziteze Kronstadt, o fortăreață importantă din punct de vedere istoric, și vizitarea ei cu guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, și fiica mai mică a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, atât Beglov, cât și Șoigu fiind dușmani personali ai Prigojin, se spune.

UPDATE ORA 07:00

Ministerul rus al Apărării anunță că două drone lansate de Ucraina au atacat Moscova luni dimineața, dar au fost interceptate și distruse.

Au fost lovite două clădiri nerezidențiale, una din apropierea Ministerului Apărării. Nu este clar dacă dronele au lovit clădirile atunci când au fost doborâte sau dacă au vizat în mod deliberat clădirile.

Traficul a fost închis pe bulevardul Komsomolski, dar și pe bulevardul Likhachev din sudul Moscovei, unde o clădire de birouri înaltă a fost avariată, au relatat agențiile de presă rusești.

Kievul nu a făcut niciun comentariu.

Update ora 05:00

Rusia și China și-au încheiat exercițiile navale comune în Marea Japoniei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, în timp ce cei doi aliați încearcă să își aprofundeze legăturile militare. Cele două țări, care împărtășesc o dorință comună de a contrataca SUA, s-au apropiat în domeniul militar de când Rusia și-a lansat ofensiva din Ucraina anul trecut, o acțiune pe care China nu a condamnat-o.

Luna trecută, China și Rusia au efectuat o patrulă aeriană comună deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est, ceea ce a determinat Coreea de Sud să desfășoare razii cu avioane de vânătoare ca măsură de precauție.

Update ora 02:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că: „Kievul și Varșovia vor rămâne întotdeauna unite”, după ce Vladimir Putin și Alexander Lukașenko au acuzat Polonia de ambiții teritoriale. „Încercările lui Putin de a crea o răcire între Kiev și Varșovia sunt la fel de inutile ca și invazia sa eșuată din Ucraina”, a adăugat Dmytro Kuleba.

„Spre deosebire de Rusia, Polonia și Ucraina au învățat din istorie și vor rămâne întotdeauna unite împotriva imperialismului rusesc și a lipsei de respect pentru dreptul internațional”, a adăguat Dmytro.

Update ora 01:00

Loviturile cu rachete rusești asupra orașului Odesa au ucis o persoană și au avariat o catedrală istorică. Autoritățile au declarat că cel puțin 22 de persoane au fost rănite în atacurile din primele ore ale zilei de duminică, inclusiv mai mulți copii.

Una dintre lovituri a lovit Catedrala Transfigurarea, care a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, distrusă în timpul lui Iosif Stalin și apoi reconstruită la începutul anilor 2000. Rusia lovește orașul portuar de o săptămână, după ce s-a retras lunea trecută din inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord care permitea ca grânele ucrainene să fie transportate în întreaga lume de la Odesa.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de duminică seară că Consiliul NATO-Ucraina se va reuni miercuri, scrie CNN.

Vestea vine la o zi după ce Zelenski a cerut de urgență o întâlnire cu alianța militară, spunând că consiliul ar trebui să se întrunească pentru a discuta despre criza cauzată de retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră. Liderul ucrainean a spus că consiliul trebuie să decidă măsurile „pentru a debloca și a asigura funcționarea stabilă a coridorului de cereale”.

Întâlnirea va avea loc, de asemenea, în urma mai multor nopți consecutive de atacuri rusești asupra orașului-port sudic Odesa, care a amenințat și mai mult capacitatea Kievului de a exporta alimente.

Despre consiliu: Consiliul NATO-Ucraina este organismul comun în care Zelenski se întâlnește oficial cu liderii alianței pentru consultarea în criză, contribuții cu privire la problemele cheie și actualizări cu privire la eforturile în curs de aderare ale Ucrainei.

Consiliul a fost creat la summitul NATO din 2023, ca parte a unui pachet de sprijin și asigurări care aduc Ucraina mai aproape de alianță.