• Volodimir Zelenski a confirmat că una dintre clădirile lovite vineri de o rachetă în centrul orașului Nipru a fost cea a Serviciului ucrainean de securitate (SBU).
  • Preşedintele Azali Assoumani al Uniunii Africane speră să convingă Rusia şi Ucraina să poarte negocieri de pace. 
  • Rusia acuză Ucraina de ,,atac terorist” după exploziile din Taganrog.

UPDATE ORA 23.00 Forțele Kievului își consolidează pozițiile în sud-estul Ucrainei, potrivit armatei

Luptele se desfășoară în această săptămână pe fronturile de sud și de est ale războiului din Ucraina, Kievul revendicând câștiguri modeste în zonele în care și-a intensificat recent contraofensiva.

În sudul Ucrainei: Trupele Kievului rămân în ofensivă în zonele din jurul orașelor Melitopol și Berdiansk din sudul țării, au declarat sâmbătă liderii militari.

Rusia răspunde cu rachete și atacuri aeriene care vizează trupele ucrainene și zonele populate din sudul Ucrainei, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

„Din nefericire, au existat victime civile, iar clădiri rezidențiale au fost distruse”, a precizat acesta într-un update.

UPDATE 21.00. 2 persoane au fost ucise și una a fost rănită de lovituri rusești în Zaporizhzhia, potrivit unui oficial

2 persoane au fost ucise și una a fost rănită de lovituri rusești în orașul Zaporizhzhia din sudul țării, a declarat sâmbătă un oficial al orașului.

„O rachetă inamică a lovit o zonă deschisă. Din păcate, un bărbat și o femeie au murit. O altă femeie a fost rănită”, a declarat pe Telegram secretarul Consiliului municipal Zaporizhzhia, Anatolii Kurtev.

UPDATE ORA 20.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mers sâmbătă în zona Bakhmut din estul Ucrainei pentru a vizita trupele și pentru a le înmâna distincții de stat, în contextul Zilei Forțelor pentru Operațiuni Speciale în Ucraina.

UPDATE ORA 18.00

Peste 100 de mercenari ai Grupului Wagner se îndreaptă spre granița cu Polonia și Lituania, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a susținut că forțele sale au lovit ieri un post de comandă din Nipro din Ucraina, după ce Kievul a declarat că o rachetă a lovit un bloc rănind nouă persoane, inclusiv doi copii.

„În seara zilei de 28 iulie, forțele armate ruse au atacat un post de comandă al forțelor armate ucrainene din orașul Dnepropetrovsk cu arme de înaltă precizie”, a spus ministerul rus al Apărării, referindu-se la Dnipro prin numele său anterior.

Oficialii de la Kiev au spus că mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o clădire goală aparținând serviciului de securitate al țării.

UPDATE ORA 15.00

Președintele Zelenski a postat un mesaj despre vizita sa la trupele din apropierea liniei frontului din estul Bakhmut. El a acordat mulțumiri Forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei.

UPDATE ORA 14.00

Președintele Isaias Afwerki a lansat un atac puternic asupra NATO la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, acuzând alianța militară că a alimentat conflictul din Ucraina.

Videoclipul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin arată că Afwerki, care conduce țara est-africană de la războiul de independență din 1991, s-a așezat ieri de mai mulți lideri africani, susținând într-un discurs că, conflictul amintește de o campanie din războiul rece.

Sursă: The Guardian

UPDATE ORA 13.00

Senatorul american Bernie Sanders a fost criticat pentru că a votat împotriva unui audit, la mai puțin de o zi după ce a criticat Departamentul Apărării.

Miercuri seara, democrații din senat, împreună cu Sanders, colegul independent Angus King și republicanul Rand Paul au votat în fața unei propuneri GOP de a înființa un „Oficiu al inspectorului general principal pentru asistența Ucrainei”.

Ar fi alocat 10 milioane de dolari din bugetul de aproape 900 de miliarde de dolari al Legii de autorizare a apărării naționale pentru a finanța personalul unui birou de supraveghere de 30 de persoane.

UPDATE ORA 12.00

Summitul Rusia-Africa marchează un efort reînnoit al Kremlinului de a consolida legăturile cu un continent de 1,3 miliarde de oameni, care este din ce în ce mai asertiv pe scena globală.

Doar 17 șefi de stat au participat la summit, față de 43 la primul summit Rusia-Africa din 2019, o scădere bruscă a prezenței pe care Kremlinul a atribuit-o presiunii occidentale „revoltatoare” pentru a descuraja țările africane să se prezinte.

UPDATE ORA 11.00. Soldații ucraineni au fost observați trăgând cu rachete nord-coreene

Ministerul apărării al Ucrainei a sugerat că armele au fost capturate de la ruși. „Le capturam tancurile, le capturăm echipamentul și este foarte posibil ca acesta să fie și rezultatul desfășurării cu succes a unei operațiuni militare de către armata ucraineană”, a declarat Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, pentru FT.

„Rusia a făcut achiziții pentru diferite tipuri de muniții.”

UPDATE ORA 10.00. Luptele se intensifică în sudul Ucrainei

Luptele din sudul Ucrainei s-au intensificat în ultimele două zile, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. „În ultimele 48 de ore, a existat o creștere a luptei în două sectoare din sudul Ucrainei”, a declarat Ministerul Apărării.

„La sud de Orikhiv, luptele se concentrează în apropierea satului Robotyne.”

„Între timp, în nord, alte unități VDV continuă operațiunile ofensive în Pădurea Serebriansk, la vest de Kremina, dar au obținut puțin teren.”

UPDATE ORA 09.00.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat imagini cu consecințele atacului rusesc cu rachete de la Nipro.

UPDATE ORA 06.00. Rusia acuză Ucraina de ,,atac terorist” după exploziile din Taganrog

Guvernatorul Rostov Vasily Golubev a postat pe canalul său oficial de Telegram fotografii cu distrugerile provocate de resturile unei rachete neidentificate ce au lovit o cafenea din oraşul Taganrog, din sudul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a doborât o rachetă ucraineană deasupra oraşului rusesc Taganrog, la aproximativ 40 de kilometri est de graniţa Rusiei cu Ucraina.

Potrivit oficialilor locali, 15 persoane au fost rănite. 

Ministerul a declarat că resturile unei rachete ucrainene au căzut asupra oraşului din sud şi a acuzat că Kievul de  „atac terorist”.

UPDATE ORA 05.00. Preşedintele Uniunii Africane doreşte pace 

Preşedintele Azali Assoumani al Uniunii Africane speră să convingă Rusia şi Ucraina să poarte negocieri de pace. 

Assoumani declară că Uniunea Africană este pregătită să acţioneze ca mediator. 

L-a lăudat pe Putin pentru intenţia sa de a ajuta Africa prin aprovizionarea cu cereale gratuit după suspendarea Acordului din Marea Neagră. 

Știrea inițială – Clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei a fost bombardată de Rusia  

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că una dintre clădirile lovite vineri de o rachetă în centrul orașului Nipru a fost cea a Serviciului ucrainean de securitate (SBU).

„Nipru. Vineri seara. Au fost lovite o clădire de mare înălțime și clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei. Terorism rusesc cu rachete din nou”, a scris el pe Telegram.

Liderul ucrainean a precizat că a vorbit cu SBU, cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență și cu șeful administrației militare a regiunilor, scrie CNN.

„Vom face totul pentru a aduce Rusia la pedeapsa deplină pentru agresiunea și teroarea împotriva poporului nostru.”, a adăugat el.

Maksym Buzhansky, un deputat care se află în Nipru, a declarat că exploziile au fost „foarte puternice” și că, pentru moment, nu există răniți sau morți. Serviciile de urgență se află la fața locului, a precizat el.

5 persoane au fost rănite în urma loviturii unei rachete într-o casă , potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Patru bărbați și o femeie în vârstă de 77 de ani. Nu există morți.

O înregistrare video de la fața locului arată că mai multe etaje ale clădirii au fost avariate.