• Armata ucraineană a recucerit satul Staromaiorske, de pe frontul de sud.
  • Este unul dintre primele rezultate tangibile ale ofensive ucraiunene pe acest sector al frontului din iunie.
  • Volodimir Zelenski a publicat pe Twitter un film cu militari ucraineni cu steagul galben albastru cu mesajul: Sudul nostru. Băieții noștri! Glorie Ucrainei!

UPDATE ORA 23.00 Forțele Armate ale Ucrainei vor intra în curând în Crimeea, spune Budanov

Eliberarea Peninsulei Crimeea de sub ocupanți nu durează mult, iar „wagnerienii” din Belarus nu reprezintă un pericol deosebit pentru Forțele de Apărare, spune Șeful Ministerului Apărării GUR al Ucrainei Kyrylo Budanov

Trupele ucrainene vor intra  „în curând” în Crimeea, spune șeful informațiilor militare ucrainene.

UPDATE ORA 22.00

Șeful Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei a confirmat lovitura unui obuz rusesc într-o clădire de locuințe din Nipru.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Serviciile de urgență sunt la fața locului. Până acum, 3 persoane au solicitat ajutor medical.

UPDATE ORA 20.00 Contraofensiva ucraineană a ajuns pe linia principală defensivă a Rusiei

În ultimele zile, contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a luat amploare – mai ales în sudul Ucrainei, unde sunt transferate tot mai multe unități antrenate în țările occidentale.

Acum trupele ucrainene avansează activ în cel puțin două sectoare ale frontului: în special, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă de la Orekhov către micul sat Rabotino. Aici, armata ucraineană a reușit să depășească mai multe zone de apărare – în unele cazuri cu pierderi mari.

UPDATE ORA 18.00 3 rachete lovesc orașe din Rusia

O explozie a avut loc pe teritoriul rafinăriei de petrol Kuibyshev din Samara. Acest lucru a fost anunțat de deputatul Alexander Khinshtein. Potrivit informațiilor preliminare, în fabrică a fost instalat un dispozitiv exploziv. Nu au fost victime.

UPDATE ORA 17.00

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii care s-a produs vineri în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, anunță autoritățile locale.

Update ora 16:00

Ucrainenii sărbătoresc astăzi ziua statului ucrainean, o nouă sărbătoare creată de Volodimir Zelenski în 2021 pentru a sărbători cea de-a 30-a aniversare a independenței Ucrainei.

Ziua de 28 iulie a fost sărbătorită anterior în Ucraina pentru a comemora ziua creștinării țării la botezul de la Kiev din 988.

Update ora 15:00

Qatar acordă Ucrainei ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari

Qatarul va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar pentru a sprijini sănătatea, educația și deminarea, a declarat vineri prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, după discuții cu premierul statului din Golf.

Qatar a anunțat mai devreme vineri că prim-ministrul șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, care este și ministru de externe, se află în vizită în Ucraina.

Update ora 14:00

Zelenski a promulgat legea prin care Crăciunul se va sărbători în Ucraina pentru 25 decembrie. Ucraina se rupe astfel de Biserica Ortodoxă de la Moscova. Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus conform calendarului iulian.

Update ora 13:00

Polonia anunță că va dubla dimensiunea armatei sale

Documentul corespunzător a fost deja semnat, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blashak.

„Pot spune că astăzi armata poloneză are 172.000 de soldați. Mă refer la toți angajații de aici – apărare profesională și teritorială. Scopul nostru este ca armata poloneză să aibă cel puțin 300.000 de soldați. Implementăm în mod constant acest obiectiv”, a spus el (citat de UNIAN).

Este planificat ca numărul diviziilor din armata poloneză să crească de la 4 la 6, iar cheltuielile pentru apărare să crească la 4% din PIB. După cum a raportat Reuters, pe 19 iulie, Polonia a decis să-și redistribuie trupele la granița de est după ce taberele de mercenari Wagner PMC au apărut în Belarus.

Update ora 12:00

Evgheni Balițki, șeful administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie din Ucraina, a descris situația de pe linia frontului din această regiune ca fiind „tensionată”.

Din zonele de luptă active ies la iveală foarte puține detalii fiabile. Balitsky susține că forțele rusești controlează direcția Vremivka, care se află chiar peste granița regională din Zaporojie în Donețk.

El a declarat: „Nu există nici un fel de conflict de interese: Inamicul suferă pierderi semnificative, dar încearcă să reziste în partea de nord-vest a satului Staromaiorske”. Ieri, forțele ucrainene au susținut că au recucerit satul.

Update ora 11:00

Vladimir Putin le-a spus vineri liderilor africani că Moscova respectă propunerea lor de pace privind Ucraina și că o studiază cu atenție.

Reuters relatează că Putin a mai spus, la summitul Rusia-Africa, că Rusia a crescut livrările de alimente către Africa, inclusiv unele transporturi gratuite de cereale, pe care le-a anunțat cu o zi înainte, și că este interesată în dezvoltarea cooperării militare cu continentul.

În iunie, o delegație condusă de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a vizitat Kievul pentru a se întâlni cu Zelenski, iar apoi a călătorit mai departe în Rusia pentru a se întâlni cu Putin.

Update ora 10:00

Ministerul britanic al Apărării a publicat raportul zilnic de informații despre război, iar astăzi se concentrează pe cereale. Acesta notează că „impactul războiului din Ucraina va agrava aproape sigur insecuritatea alimentară în Africa pentru cel puțin următorii doi ani”.

Ministerul adaugă că numărul șefilor de stat africani care participă la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg este de 17, „în scădere de la 43 la ultima iterație”.

Update ora 09:00. Postul de presă rusesc de stat Tass relatează consecințele a două atacuri atribuite forțelor ucrainene.

Aceasta afirmă că o dronă a atacat o instalație petrolieră în orașul ocupat Șahtarsk, în regiunea Donețk. Ea îl citează pe primarul ocupant al orașului impus de Rusia, Alexander Shatov, care a declarat: „La locul incendiului, au fost găsite fragmente de la o dronă. După toate probabilitățile, au lovit cu o dronă”. El a spus că un incendiu la fața locului a fost stins.

Într-un raport separat, se vehiculează afirmații din partea serviciilor de urgență din Khersonul ocupat, potrivit cărora trei civili au fost răniți pe malul stâng al râului Dnipro de bombardamentele ucrainene din nord.

Update ora 08:00. Rusia afirmă că o dronă a fost doborâtă deasupra Moscovei

Apărarea aeriană rusă a doborât vineri o dronă militară ucraineană înainte ca aceasta să poată ataca țintele sale în apropiere de Moscova, a anunțat vineri agenția de știri RIA, care citează Ministerul rus al Apărării. Ministerul a precizat că incidentul nu a provocat victime sau pagube la clădiri.

Update ora 06:00. Sprijinul economic al Chinei pentru Putin este în creștere

Legăturile economice ale Chinei cu Rusia au contribuit la limitarea efectului sancțiunilor occidentale punitive impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane publicat joi.

AFP relatează că, potrivit serviciilor de informații, China „a devenit un partener economic și mai critic pentru Rusia de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022″. Raportul neclasificat a fost publicat de legislatorii democrați.

„Beijingul urmărește o varietate de mecanisme de sprijin economic pentru Rusia care atenuează atât impactul sancțiunilor occidentale, cât și al controalelor la export”, se arată în raport.

Update ora 04:00

Procurorul general ucrainean Andri Kostin a declarat pe că au fost documentate 498 de cazuri de copiii care au murit din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Procurorul a adăugat că înregistrat, de asemenea, peste 19.000 de deportări forțate.

Update ora 02:00

Kristen Gillibrand, senator din New York, a declarat că consecințele deciziei Rusiei de a închiea „Inițiativa privind cerealele” din Marea Neagră va avea ca rezultat faptul că multe țări nu vor avea suficiente alimente pentru a-și hrăni populația.

„Am văzut deja cum prețurile la propriile noastre alimente au crescut din cauza problemelor generate din cauza războiului din Ucraina”, a declarat Kristen Gillibrand.

Update ora 01:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a văzut pagubele de la Catedrala Spaso-Preobrazhensky, situată în centrul istoric al orașului Odesa, potrivit unui comunicat al guvernului de la Kiev.

Lui Volodimir Zelenski i-a fost prezentată gravitatea situației și a fost informat cu privire la modalitățile prin care catedrala, care a fost fondată în 1795, poate fi restaurată. Potrivit comunicatului, catedrala este cea mai mare biserică ortodoxă din Odesa.

Știrea inițială

Armata ucraineană a recucerit satul Staromaiorske, de pe frontul de sud. Anunțul a fost făcut pe Telegram de viceministrul Apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Este unul dintre primele rezultate tangibile ale ofensive ucraiunene pe acest sector al frontului din iunie. Trupele Kievului preluaseră controlul mai multor sate în direcția Vremika, o zonă dificil de apărat pentru armata rusă și care se găsește la mulți kilometri de principalele linii de apărare ale forțelor rusești.

Și președintele Volodimir Zelenski a publicat pe Twitter un film cu militari ucraineni cu steagul galben albastru cu mesajul: Sudul nostru. Băieții noștri! Glorie Ucrainei!

Citește și: