• Kievul revendică câștiguri modeste în zonele în care și-a intensificat recent contraofensiva.
  • Rusia răspunde cu rachete și atacuri aeriene care vizează trupele ucrainene și zonele populate din sudul Ucrainei.
  • Armata ucraineană a raportat, de asemenea, atacuri aeriene rusești în apropiere de Orikhiv.

UPDATE ORA 22.00

Urmează discuții despre pace în Ucraina cu țările occidentale și mai multe țări în curs de dezvoltare, spune șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak.

„Pregătim următoarea reuniune a consilierilor liderilor statelor privind implementarea formulei de pace a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care va avea loc în curând în Arabia Saudită”, a declarat Yermak.

UPDATE ORA 20.00

Președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, spune că urmează un război în Rusia, după un atac cu drone asupra capitalei Moscova.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Zelenski a declarat că atacurile asupra teritoriului rusesc sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect” al războiului dintre cele două țări.

UPDATE ORA 18.00

O a doua persoană a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Sumy, au anunțat autoritățile pe rețelele de socializare.

Douăzeci de persoane au fost rănite. Clădiri rezidențiale înalte au fost, de asemenea, avariate, a precizat Consiliul municipal din Sumy pe rețelele sociale.

Update ora 16.00 Rusia ar trage cu arma nucleară dacă Ucraina reușește în contraofensivă, spune Medvedev

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova va trebui să folosească o armă nucleară dacă contraofensiva va fi un succes.

Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism prezidat de președintele Vladimir Putin, a declarat într-un mesaj pe rețelele sociale că Rusia ar fi forțată să se retragă la propria doctrină nucleară într-un astfel de scenariu.

Update ora 15.00 Papa Francisc cere Rusiei să restabilească acordul cu cereale la Marea Neagră

Papa Francisc a cerut Rusiei să restabilească acordul cu cereale de la Marea Neagră, prin care Moscova a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime, în ciuda războiului.

Sursă: The Guardian

Update ora 14.00

Președintele Vladimir Putin a lăudat marina Rusiei într-un discurs la parada anuală a navelor de război, la care a participat însoțit de mai mulți lideri africani.

Fără să menționeze Ucraina în discursul său, Putin a salutat „echipele curajoase ale navelor și submarinelor”.

Sursă: The Guardian

Update ora 13.00 Ministerul Apărării al Ucrainei a postat imagini în urma atacurilor rusești cu rachete asupra Sumii și Zaporizhzhia

Ieri, Rusia a atacat orașele ucrainene cu rachete balistice. O persoană a fost ucisă, zece au fost rănite în Sumy.

Două persoane au murit și două au fost rănite în Zaporojie.

Update ora 12.00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut 245.700 de soldați în Ucraina de la începutul războiului

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.205 tancuri, 8.178 vehicule blindate de luptă, 7.275 vehicule și rezervoare de combustibil, 4.795 sisteme de artilerie, 698 sisteme de lansare multiplă de rachete, 459 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane. , 311 elicoptere, 4.011 drone și 18 bărci.

Update ora 11.00

Instructorii armatei britanice i-au învățat pe cei 72 de membri ai armatei ucrainene cum să opereze și să întrețină armele în timpul luptei, a declarat Ministerul Apărării.

Fotografiile au fost făcute la sfârșitul cursului de pregătire de șapte săptămâni. Trupele se vor întoarce în curând acasă, relatează PA News.

Update ora 10.00

Putin a apărat o represiune fără precedent împotriva vocilor disidente din Rusia într-un moment de „conflict armat” cu Ucraina, îndemnând pe toată lumea să respecte „anumite reguli”.

„Este anul 2023, iar Rusia este angajată într-un conflict armat cu o țară vecină. Și cred că ar trebui să existe o anumită atitudine față de oamenii care ne fac rău”, a spus Putin.

Update ora 09:30

Kievul a încercat să atace Crimeea noaptea cu 25 de drone, 16 dintre ele au fost distruse, 9 au fost suprimate prin război electronic, a informat Ministerul rus al Apărării.

Ca urmare a atacului terorist dejucat de la Kiev asupra instalațiilor din Crimeea, nu au existat victime sau pagube.

Update ora 09:00 Clădiri din Moscova avariate de atacurile cu drone

Agenția de stat rusă a trimis o actualizare în care spunea că un agent de securitate a fost rănit în atacuri.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă ucraineană a fost distrusă în aer deasupra districtului Odintsovo și alte două s-au prăbușit la Moscova, potrivit TASS, iar atacul a determinat închiderea temporară a unuia dintre cele patru aeroporturi din jurul capitalei.

Sursă: The Guardian

Update ora 08:00 „Nu i-am respins”: Putin spune că planul african ar putea fi baza pentru pace

Vladimir Putin a vorbit despre inițiativa de pace africană la o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu liderii africani, iar aceștia l-au presat să continue planul lor de pace.

Putin spune că propunerea africană ar putea fi o bază pentru pace în Ucraina, doar că atacurile ucrainene au făcut-o greu de realizat.

„Există prevederi ale acestei inițiative de pace care sunt puse în aplicare”, a spus el. „Dar există lucruri care sunt greu sau imposibil de implementat.”

Update ora 06:00

Armata ucraineană a raportat lovituri aeriene rusești în apropiere de Orikhiv, în regiunea Zaporizhzhia, și în Antonivka, în regiunea Kherson. În aceste zone, Statul Major General, a declarat că: „Inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica înaintarea trupelor noastre”.

Update ora 03:00

Vladimir Putin a declarat că Moscova nu a respins niciodată negocierile de pace cu Ucraina. Pentru a începe procesul de încheiere a războiului, este nevoie de un acord din partea ambelor părți, dar este dificil să se ajungă la unul cât timp armata ucraineană este în ofensivă, a declarat liderul rus.

Putin a mai afirmat sâmbătă că forțele ucrainene au pierdut sute de tancuri și peste 1.000 de vehicule blindate de la 4 iunie, majoritatea de fabricație occidentală.

Update ora 02:00

În sudul Ucrainei, trupele rămân în ofensivă în zonele din jurul orașelor Melitopol și Berdiansk, au declarat liderii militari într-o declarație. Rusia răspunde cu rachete și atacuri aeriene care vizează trupele ucrainene și zonele populate din sudul Ucrainei.

În estul Ucrainei: În zona Bakhmut, armata ucraineană a împins forțele rusești înapoi aproape până în satul Klishchiivka, a declarat sâmbătă la televiziunea națională militarul ucrainean Evhen Kozhyrnov.

În estul Ucrainei: În zona Bakhmut, armata ucraineană a împins atacul forțelor rusești aproape până în satul Klishchiivka, a declarat sâmbătă la televiziunea națională militarul ucrainean Evhen Kozhyrnov.

Știrea inițială

Luptele se desfășoară în această săptămână pe fronturile de sud și de est ale războiului din Ucraina, Kievul revendicând câștiguri modeste în zonele în care și-a intensificat recent contraofensiva.

În sudul Ucrainei: Trupele Kievului rămân în ofensivă în zonele din jurul orașelor Melitopol și Berdiansk din sudul țării, au declarat sâmbătă liderii militari.

Rusia răspunde cu rachete și atacuri aeriene care vizează trupele ucrainene și zonele populate din sudul Ucrainei, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene. „Din nefericire, au existat victime civile, iar clădiri rezidențiale au fost distruse”.

Un luptător ucrainean din cadrul unei brigăzi de infanterie a declarat sâmbătă pentru CNN că a făcut progrese la periferia orașului Robotyno, la nord de Melitopol, în regiunea Zaporizhzhia. De asemenea, brigada a înregistrat progrese la periferia satului Verbove din apropiere.

Armata ucraineană a raportat, de asemenea, atacuri aeriene rusești în apropiere de Orikhiv, în regiunea Zaporizhzhia, și în Antonivka, în regiunea Kherson. În aceste zone, a declarat Statul Major General, „inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a împiedica avansarea în continuare a trupelor noastre”.