• Președintele Ucrainei spune că urmează un război în Rusia, după un atac cu drone asupra capitalei Moscova.
  • Totuși, Zelenski spune că Rusia poate ataca în continuare infrastructura energetică esențială a Ucrainei, așa cum a făcut anul trecut.
  • Zelenski a declarat că atacurile asupra teritoriului rusesc sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect” al războiului dintre cele două țări.

UPDATE ORA 22

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a spus: „Așa începe săptămâna într-un oraș ucrainean care își dorește doar o viață liniștită, normală. Rusia vrea să ia pacea și viața”. Olena Zelenska a transmis condoleanțe victimelor și familiilor acestora. Orașul este orașul natal atât al ei, cât și al soțului ei.

UPDATE ORA 21

Ministerul ucrainean al Apărării a semnat un acord cu firma turcă Baykar Makina pentru a construi un centru de service pentru repararea și întreținerea dronelor în Ucraina, a declarat luni un oficial al ministerului.

Secretarul de stat al ministerului, Kostiantyn Vashchenko, a declarat într-un comunicat: „Crearea unui centru de servicii va fi o contribuție semnificativă la întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei și va ajuta la apropierea victoriei noastre”.

Recomandări

HAMAS ATACĂ TEL AVIV
NICKI MINAJ FACE PRIMELE DECLARAȚII
CUM TE AJUTĂ HUB-UL DE SERVICII M.A.I.?
STOLTENBERG: UCRAINA ARE DREPTUL LA APĂRARE
MUSK: COPIII SUNT ANTRENAȚI DE A.I.
MACRON ȘI SCHOLZ CAUTĂ ÎMPĂCAREA

Reuters susține că peste 10.000 de operatori de drone au fost instruiți, cu alți 10.000 în pregătire.

UPDATE ORA 20

Ucraina a înregistrat un deficit de cont curent de 1,28 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului, potrivit datelor băncii centrale publicate luni.

Țara înregistrase un excedent de cont curent de 2,9 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19

Marea Britanie a adăugat șase noi desemnări pe lista sa de sancțiuni împotriva Rusiei, a arătat luni o actualizare a site-ului guvernamental, vizând judecători și oficiali implicați în procesul politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, relatează Reuters.

UPDATE ORA 18

Guvernatorul regional Serghei Lysak a declarat că bilanțul a crescut la șase morți și cel puțin 75 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat de forțele rusești în Krivoi Rog.

Pe Telegram, Lysak a declarat: „Am fost atacat. Sunt deja șase morți în Krivoi Rog”. Aproape 150 dintre locuitorii clădirii au reușit să iasă singuri, iar 30 au fost ajutați de salvatori, a adăugat el.

UPDATE ORA 17

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza a pierdut luni apelul împotriva sentinței de 25 de ani de închisoare, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

Kara-Murza, care deține cetățenia rusă și britanică, a fost închis pentru 25 de ani în aprilie pentru trădare și răspândirea de „informații false” despre războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE ORA 16

Interfax din Rusia relatează că parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență națională pentru încă 60 de zile.

Moldova, care se învecinează cu Ucraina, a declarat pentru prima dată starea de urgență la 24 februarie 2022, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în țara vecină. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie și la impactul asupra aprovizionării cu gaze care ar putea afecta țara.

UPDATE ORA 15

Zelenski: Cinci morți în Krivoi Rog și 350 de persoane implicate în operațiunea de salvare

Volodimir Zelenski a postat pe Telegram pentru a declara că peste 350 de persoane lucrează la misiunea de salvare din Krivoi Rog după ce ceea ce el a spus că au fost două rachete balistice rusești au lovit orașul. El a precizat că bilanțul victimelor se ridică acum la cinci morți.

UPDATE ORA 14

Prigojin a postat un nou mesaj în care vorbește despre situația actuală din Wagner PMC. Spune că recrutarea a fost suspendată și că unii luptători s-au mutat la Ministerul Apărării al Federației Ruse.

UPDATE ORA 11

Cel puțin doi oameni au murit și peste 30 sunt răniți, între cinci și șapte oameni sunt sub dărâmături, după un atac al rușilor asupra orașului natal al lui Volodmir Zelenski, Krivoi Rog.

”Luni dimineață. Mai multe regiuni din Ucraina sunt bombardate de ocupatori, care continuă să terorizeze orașe și oameni pașnici. Krivoi Rog. Herson. Au fost lovite clădiri rezidențiale, sediul unei universități, o intersecție. (…) În ultimele zile, inamicul a atacat cu înverșunare orașe, obiective civile, locuințe. Dar această teroare nu ne va speria și nu ne va zdrobi. Muncim și ne salvăm poporul”, a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE ORA 10

Evgheni Prigojin lucrează la organizarea Wagner. Într-o înregistrare de pe Telegram publicată luni dimineață, Prigojin le spune mercenarilor că o parte dintre colegii lor s-au mutat în alte structuri și că știe că vor să se întoarcă, dar nu îi va înlocui pe moment, nu va face noi recrutări, nu îi lipsește personalul.

„Astăzi ne definim următoarele sarcini, al căror contur devine din ce în ce mai clar. Fără îndoială, acestea sunt sarcini care vor fi îndeplinite în numele măreției Rusiei. (…) O să vă fim extrem de recunoscători dacă veți păstra legătura cu noi și de îndată ce Patria-Mamă va trebui să creeze un nou grup care să poată proteja interesele țării noastre, vom începe cu siguranță recrutarea.”

UPDATE ORA 09.00

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ruse „încearcă să ne scoată” din pozițiile ridicate din nord-estul țării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene.

Sarcina cheie a rușilor, a declarat ea la televiziunea națională, a fost „să ne deturneze forțele din zona Bakhmut, unde avem o ofensivă de succes”.

„Au atacat la nesfârșit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus ea.

Maliar a declarat că rușii au suferit „nu mai puține pierderi decât în timpul luptelor aprinse din Bakhmut”, care a căzut în mâinile forțelor rusești după mai mult de 10 luni de lupte.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud pentru a crea o prăpastie între forțele rusești care dețin teritorii în est și peninsula anexată Crimeea, precum și pe recâștigarea terenului din jurul Bakhmut.

Lupte violente au izbucnit și în jurul orașelor Kupiansk și Lyman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Maliar a declarat că forțele rusești încearcă, de asemenea, „cu tenacitate să recucerească” zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina.

Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziții rusești și de mine.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forțele sale au reperat și au desfășurat rachete pentru a distruge o brigadă аrmoured a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraș cheie deținut de Rusia în nord-est.

Forțele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea orașului Lyman, mai la sud.

Relatările de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE ORA 08.00

Grupul Wagner s-a stabilit într-o tabără militară din centrul Belarusului, la Tsel, arată raportul Ministerului Apărării din Marea Britanie de duminică. Britanicii au făcut și o analiză a imaginilor din satelit făcute pe 19 iulie și remarcă faptul că mercenarii au doar vehicule de transport, în special camioane sau microbuze, nu și vehicule de luptă.

”Nu știm ce s-a întâmplat cu echipamentele grele folosite de Wagner în Ucraina. Este posibil să fi trebuie să le restituie armatei ruse”, se arată în raportul ministerului.

UPDATE ORA 05:00

Un oficial ucrainean a raportat situația luptelor din nord-estul țării, forțele Kievului menținându-și liniile și obținând câștiguri în unele zone. Această informație vine după ce președintele Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică pe front, în special în apropiere de Bakhmut.”

„Au atacat la foc continuu în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus Hanna Malia, viceministrul al apărării din Ucraina.

UPDATE ORA 02:00

Donald Trump a cerut republicanilor din Congres să nu acorde mai mult sprijin Ucrainei până când Casa Albă nu cooperează cu anchetele lor privind afacerile ilegale ale lui Joe Biden și a lui Hunter Biden.

Republicanii investighează interesele de afaceri ale lui Hunter Biden în China și Ucraina în timpul președenției lui Barack Obama, când Joe Biden a fost vicepreședinte. Hunter Biden a făcut parte din consiliul de administrație al Burisma, o companie energetică ucraineană. Casa Albă a argumentat că republicanii nu au prezentat nicio dovadă a unor abateri din partea lui Joe Biden.

UPDATE ORA 00.30

14 oameni au fost răniți după ce o dronă a căzut în regiunea rusească Rostov, la granița cu Ucraina. Vehiculul aerian a căzut în centrul unul sat aflat la 15 kilometri de Taganrov, unde a căzut o altă dronă, vineri.

Guvernatorul regiunii a transmis că încă studiază orginea dronei, pentru a stabili dacă este de origine ucraineană.

Duminică, Rusia a anunțat că a doborât trei drone ucrainene care atacau Moscovau, al doilea atac asupra capitalei în decurs de o săptămână. Mai multe de 20 de drone au fost interceptate și în Crimeea.

Împreună cu aracurile cu rachete, precum cel asupra orașului Taganrog și incursiunile luptătorilor anti-Kremlin din Ucraina, atacurile cu drone sunt unul dintre răspunsurile pe care Rusia le primește pe teritoriul său, după ce a invadat Ucraina.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Zelenski a declarat că atacurile asupra teritoriului rusesc sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect” al războiului dintre cele două țări.

Războiul se „întoarce treptat” pe teritoriul Rusiei, a declarat duminică președintele ucrainean, scrie BBC.

„Agresiunea rusă a dat faliment pe câmpul de luptă. Astăzi este a 522-a zi a așa-numitei operațiuni militare speciale, pe care conducerea rusă se aștepta să dureze o săptămână sau două”, a declarat Zelenski.

Totuși, Zelenski spune că Rusia poate ataca în continuare infrastructura energetică esențială a Ucrainei, așa cum a făcut anul trecut. Președintele a declarat că duminică s-a întâlnit cu oficialii regionali pentru a discuta despre pregătirile pentru posibilele scenarii.

„Ucraina este din ce în ce mai puternică. Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei – în centrele sale simbolice și în bazele sale militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect”, a adăugat el.