• Portul Novorossiisk este punctul terminus al unui oleoduct de 1.500 de kilometri, care vine de la câmpurile de petrol din vestul Kazahstanului și din regiunile rusești de la nordul Mării Caspice.
  • Comisia Europeană aplică noi sancțiuni pentru Belarus, ca răspuns la implicarea Belarusului în invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
  • Modificările aliniază sancțiunile impuse Belarusului cu cele aplicate Rusiei, potrivit consiliului.
  • Polonia a declarat că va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian.

UPDATE ORA 22.00

Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să schimbe cursul războiului din Ucraina înainte de alegerile din SUA din 2024. Aceasta este teama exprimată de oficialii occidentali şi americani citaţi de CNN, potrivit cărora Putin urmăreşte conflictul din Ucraina ţinând cont şi de Alegerile prezidenţiale din SUA. Speranţa lui este că o înfrângere a preşedintelui democrat Joe Biden anul viitor va determina Statele Unite să-şi reducă sprijinul pentru Ucraina şi, prin urmare, să îmbunătăţească poziţia de negociere a Rusiei.

UPDATE ORA 18.00

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare, în cadrul unui proces desfășurat într-o colonie penală izolată, scrie BBC.

Navalnîi a fost găsit vinovat de fondarea și finanțarea unei organizații și a unor activități extremiste. El neagă acuzațiile.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

El ispășește deja o pedeapsă de nouă ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței. Acuzațiile sunt considerate în general ca fiind motivate politic.

UPDATE ORA 14:00

Autoritățile ucrainene au difuzat înregistrare video filmată de pe o navă fără pilot, despre care spun că a atacat și a lovit nava de debarcare Olenegorsky Gornyak a marinei ruse. Ministerul rus al Apărării a declarat ve că a oprit atacurile ucrainene din timpul nopții asupra unei baze navale din Marea Neagră și a peninsulei Crimeea.

UPDATE ORA 12:00

Ucraina susține că a lovit nava rusească de război Olenegorski Gorniak, în timpul atacului de la Novorossiisk. Nava de 112 metri face parte din flota de nord a Rusiei și a fost folosită pentru a transporta militari și echipamente militare în porturile ucrainene ocupate. Este una dintre cele trei nave care au fost prezente în Marea Neagră încă de la începutul războului. Ucrainenii spun că nu mai este operațională și spun că anunțul rușilor că au respins toate atacurile din timpul nopții sunt false.

Pe social media au apărut imagini atât din momentul în care nava a fost lovită, în cursul nopții, cât și imagini de zi, în care este înclinată, parțial scufundată.

UPDATE ORA 11:00

China ar putea participa la discuțiile de pace din Arabia Saudită, care vor avea loc în acest weekend, transmite Reuters, citând un oficial german.

Scopul principal al discuțiilor, la care vor lua parte 30 de țări, este consolidarea planurilor de pace și un acord în privința lor, precum și facilitarea unui dialog mai apropiat între Kiev și țările din sud.

UPDATE ORA 10:00

Poonia a reținut un alt suspect al unei rețele rusești de spionaj. Numărul total al celor reținuți într-p anchetă de spionak a ajuns la 16, a spus ministrul de Interne Mariusz Kaminski.

”Bielorusul Mikhail A. a luat parte la misiuni de recunoaștere a unor obiective militare și porturi. A făcut și acțiuni de propagandă pentru Rusia.”, a spus oficialul polonez.

UPDATE ORA 08:00

Televiziunea ucraineană de stat face bilanțul atacurilor Rusiei din timpul nopții: O femeie de 85 de ani și un bărbat de 35 de ani au fost răniți la Nikopol. Mai mult de 20 de case, două camioane și un automobil au fost avariate de bombardamente.

La Herson, a fost lovită centrala termică a unui spital. Nouă oameni au fost răniți din cauza bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore ăn Herson, un om a fost rănit la Zaporojie, iar în Donețk doi oameni au murit și doi au fost răniți.

UPDATE ORA 07:00

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a vizitat trupele de pe frontul din Ucraina. Lui Șoigu i-a fost prezentată situația de pe front și a mulțumit trupelor pentru operațiunile ofesive de succes în direcția Lyman.

Vizita ministrului vine la câteva zile după ce genralul Valeri Gherasimov a fost la Zaporojie. Cei doi sunt țintele atacurilor lui Evgheni Prigojin, care i-a acuzat de incompetență înaintea revoltei din iunie.

UPDATE ORA 05:00

Armata ucraineană a atacat baza navală de la Novorossiisk, pe Marea Neagră. Ministerul Rus al Apărării anunță că au fost lansate două drone maritime, care au fost interceptate,

Pe rețele sociale au circulat informații despre explozii în zona portului, ceea ce ar putea constitui primul atac lansat de Kiev contra unui dintre cele mai importante porturi comerciale ale Rusiei.

Portul este punctul terminus al unui oleoduct de 1.500 de kilometri, care vine de la câmpurile de petrol din vestul Kazahstanului și din regiunile rusești de la nordul Mării Caspice. Cea mai mare parte a petrolului kazah destinat exportului tranzitează acest oleoduct.

Compania Caspian Pipeline Consortium, care încarcă petrol pe navele din portul Novorossiisk spune că portul a oprit temporar circulația navelor, dar că nu sunt pagube, continuă alimentarea.

UPDATE ORA 02:00

Coreea de Nord ia în calcul furnizarea de arme letale Rusiei, arată un raport al Serviciilor Secrete americane.

”Informațiile noastre arată că Rusia încearcă să crească cooperarea militară cu Republica Democrată Populară Coreeană, care ar vinde Rusiei muniție de artilerie”, a spus consilier pentru Securitate internă a SUA, John Kirby.

Declarațiile americanilor vin după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat recent Coreea de Nord, pentru cea de-a 70-a aniversare a republicii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Consiliul European a adoptat joi noi sancțiuni și măsuri restrictive suplimentare ca răspuns la implicarea Belarusului în invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Noile măsuri creează o aliniere mai strânsă a sancțiunilor UE care vizează Rusia și Belarus și vor contribui la asigurarea faptului că sancțiunile rusești nu pot fi eludate prin intermediul Belarusului”, a precizat Consiliul.

Modificările aliniază sancțiunile impuse Belarusului cu cele aplicate Rusiei, potrivit consiliului.

„UE rămâne unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar, militar și umanitar suplimentar atât timp cât va fi necesar”, potrivit declarației.

Polonia a declarat că va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian, ceea ce a crescut tensiunile dintre membrul NATO și aliatul cheie al Kremlinului.

Măsura vine pe fondul creșterii activității în graniței dintre Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de breșa sau coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă trupele grupului de mercenari ruși Wagner, într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra membrilor NATO și UE.