• Acum, îngrijorările au crescut și mai mult de când trupele Wagner au început să sosească în Belarus după revolta lor de scurtă durată din Rusia.
  • Polonia, Lituania și Letonia spun că au desfășurat mai multe trupe și echipamente la granițele lor.
  • Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat săptămâna aceasta că ar fi tentant ca Grupul Wagner să se folosească de prezența sa în apropierea graniței lituaniene pentru diverse provocări.

UPDATE ORA 22.00

SUA nu se așteaptă la rezultate reale de la viitoarele discuții privind Ucraina în Arabia Saudită, spune Casa Alb.

Întâlnirile viitoare de la Jeddah privind Ucraina nu sunt discuții de pace, ci o încercare de a obține sprijin pentru propunerile Kievului, a spus Casa Albă.

UPDATE ORA 19.00

Autorităţile ruse au decis să reducă numărul de personal diplomatic şi tehnico-administrativ al României în Rusia, scrie Mediafax.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Măsura nu afectează personalul diplomatic şi administrativ al României aflat la post în Rusia.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că „întreaga responsabilitate pentru adoptarea măsurilor recente de reducere a numărului de agenţi diplomatici şi funcţionari tehnico-administrativ în relaţia bilaterală aparţine exclusiv părţii ruse, în condiţiile continuării războiului ilegal de agresiune în Ucraina şi a creşterii riscurilor de securitate în regiunea Mării Negre”.

UPDATE ORA 17.00

Uniunea Europeană a cerut țărilor G20 să facă presiuni asupra Rusiei pentru a redeschide un acord care să permită Ucrainei să exporte cereale peste Marea Neagră, potrivit unei scrisori văzute joi de AFP.

UPDATE ORA 14:00

Un tribunal din Moscova a condamnat Apple la o amendă de 400.000 de ruble (aproape 4.000 de euro), pentru că nu a retras informații considerate false despre războiul din Ucraina.

Firma americană este considerată vinovată pentru că nu a șters podcasturi și aplicații care difuzau informații false despre conflict. Roskomnadzor, serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei, iformțaiilor și presei din Rusia a cerut Apple să retragă informațiile, care ”vizau destabilizarea situației politice din Rusia”.

Wikipedia a fost condamnată, pentru același lucru, la o amendă de 3 milioane de ruble (aproape 30.000 de euro).

UPDATE ORA 13:00

Rusia a adăugat Norvegia pe lista țărilor ”neprietenoase”. Efectul este reducerea numărului de diplomați norvegieni în Rusia, vor fi maximum 27, a transmis Kremlinul.

Măsura vine după ce, în aprilie, Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj sub acoperirea unor sarcini diplomatice. Moscova a replicat expluzând, la rândul ei, zece diplomați norvegieni.

Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia transmite că nu a fost notificat de această înscriere pe lusra, dar că nu există niciun motiv pentru care Norvegia să fie considerată ”neprietenoasă”.

SUA și Republica Cehă au fost puse pe listă în mai 2021, Grecia, Danemarca, Slovenia, Croația și Slovacia în iulie 2022.

UPDATE ORA 12:00

Serviciile speciale ale Ucrainei au fost implicate în explozia podului din Crimeea, a recunoscut secretarul Consiliului de Securitate și de Apărare din Ucraina, Oleksi Danilov.

Și în octombrie podul a fost atacat, două benzi de circulație s-au prăbușit în mare. Abia după câteva luni servicii ucrainene au recunoscut că au fost la originea exploziei.

UPDATE ORA 11:00

Rusia transmite că a doborât în cursul nopții șase drone în regiunea Kaluga, din sud-vestul Moscovei. Nu au fost raportate victime, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Ucraina nu a comentat atacul.

UPDATE ORA 10:00

Hersonul este atacat masiv miercuri dimineață. Trei civili și patru angajați ai serviciilor de intervenții de urgență au fost răniți în timpul nopții.

Armata rusă a lovit o biserică din Herson, oamenii au fost răniți în timp ce călătoreau cu un troleibuz care circula în zonă, spune Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii.

În timpul stingerii incendiului de la biserică a avut loc un alt atac, în care au fost răniți și angajații serviciilor de urgență.

UPDATE ORA 09:00

”Numărul de mine de pe teritoriul nostru pe care trupele noastre le-au îndepărtat este nebunesc. În medie, sunt trei, patru, cinci mine pe metru pătrat”, spune Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securiate a Ucrainei.

Este unul dintre motivele pentru care avansul ucrainenilor pe front este lent, sunt prea multe vieți în joc, spune Danilov, care însă nu vrea să folosească termenul de contraofensivă.

Rușii au pus atât de multe mine în Ucraina, încât chiar și ei sunt uneori blocați pe front, scrie Reuters.

Moscova transmite că a respins 12 atacuri ale ucrainenilor în Donețk și a distrus o dronă navală care încerca să atace un vas de război rusesc care escorta unul civil, în Marea Neagră.

Viceministrul Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, spune că rușii au încercat să oprească avansul ucrainenilor spre Bahmut, dar fără succes. A scris pe Telegram că își întăresc rezervele și echipamentul în trei zone înspre nord, unde au fost raportate lupte grele în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 07:00

Ucraina investighează aproape 100.000 de posibile crime de război.

„Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți în Ucraina. Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali”, spune Iurii Bielousov, procurorul care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război.

Bielousov a oferit și o actualizare cu privire la numărul de civili ucraineni uciși în ultimele opt luni. El a vorbit despre 10.749 de morți, inclusiv 499 de copii, dar a avertizat că aceste cifre se pot modifica.

„Când ne vom elibera teritoriile, cifrele vor crește de multe ori, poate de zeci de ori. Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a avertizat procurorul.

Ucraina a înființat în 2019 un departament specializat în investigarea crimelor de război comise în timpul războiului, scrie Mediafax.

UPDATE ORA 05:00

Forțele ucrainene au detectat și au distrus aproape 15 ținte aeriene în zona Kievului, în noaptea de miercuri spre joi, anunță șeful administrației militare a capitalei ucraineine, Serhi Popko.

A fost a 820-a alertă aeriană la Kiev, de la începutul războiului și până acum și a durat trei ore, a spus spus Popko și a precizat că, de dataă aceasta, nu au fost victime și nici daune importante.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aliații NATO situați de-a lungul frontului estic al alianței sunt din ce în ce mai îngrijorați de prezența mercenarilor Grupului Wagner, legați de Rusia, în Belarus, unde unii dintre ei au fost desfășurați de la o revoltă de scurtă durată în Rusia în luna iunie.

Polonia, Lituania și Letonia – membre ale NATO și ale Uniunii Europene care se învecinează cu Belarus – au fost deja în alertă de când un număr mare de migranți și refugiați au început să sosească la granițele lor dinspre Belarus în urmă cu doi ani.

Acestea l-au acuzat pe președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat al Rusiei, că a deschis ruta de migrație într-un act de „război hibrid” menit să creeze instabilitate în Occident.

Acum, îngrijorările au crescut și mai mult de când trupele Wagner au început să sosească în Belarus după revolta lor de scurtă durată din Rusia.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în weekend că aproximativ 100 de luptători Wagner din Belarus s-au apropiat de granița cu Polonia, mai exact de o zonă sensibilă din punct de vedere strategic cunoscută sub numele de Suwalki Gap.

Citește și