• Un studiu recent arată că până și un singur pahar cu băutură alcoolică pe zi ne poate afecta sănătatea.
  • Tensiunea arterială ridicată pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, inimii și altor organe.
  • Un pahar de vin roșu conține o substanță care ne ajută să ne protejăm vasele, dar, pe de altă parte, susține medicul cardiolog, poate întări vasele și să apară hipertensiunea.

Celebra zicală „in vino veritas”, spusă la terasă cu prietenii, ar putea deveni istorie. Un studiu recent arată că până și un singur pahar de alcool pe zi ne poate afecta sănătatea.

Studiul dezvăluit în revista Hypertension arată că și dacă bem un singur pahar de bere sau de vin pe zi ne poate crește tensiunea arterială, sau hipertensiune. Deși mai multe studii au sugerat de-a lungul anilor că nu există un risc crescut de deces în urma consumului de alcool în cantități mici, situația pare să se schimbe. Tensiunea arterială ridicată pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, inimii și altor organe, cum ar fi rinichii, și poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral, mai spun cei de la revista Hypertension.

„Din punctul meu de vedere, situația nu e atât de dramatică pentru că avem studii deja făcute în ultimii 20-30 de ani pe milioane de oameni care arată că un pahar de vin roșu nu ne face rău, ba chiar mai mult, ne face bine. Discuțiile se duc în mai multe direcții, cum s-a făcut acest studiu, pe câți oameni, care era baza, dacă pacienții aveau o predispoziție deja la o anumită boală cardiovasculară, cum ar fi hipertensiune sau nu. Important e să fim moderați, asta e discuția cea mai importantă, să nu bem mai mult decât un pahar. Ulterior, dacă tot bem în fiecare zi și avem peste 45 de ani, să începem să ne măsurăm tensiunea, să avem grijă să vedem că totul este bine cu noi. Dacă avem un istoric de familie cu consum de alcool, cu părinții care au consumat mai mult sau care sunt bolnavi de inimă, evident, încercăm să evităm”, a spus Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, la Aleph News.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Un pahar de vin roșu conține o substanță care ne ajută să ne protejăm vasele, dar, pe de altă parte, susține medicul cardiolog, poate întări vasele și să apară hipertensiunea. O soluție în acest sens dacă cineva vrea să consume vin, spune medicul, este să combine cu sport, să mănânce echilibrat.

„Dacă suntem sedentari, fumăm, nu facem sport, efort fizic, avem o viață sedentară și mai și bem un pahar, o sticlă, evident, am putea să creștem riscul să pățim ceva. Lucrurile sunt relativ simple. Cu cât apar mai multe studii, mai multe lucruri, cu atât ne vor arăta că unele lucruri sunt bune și altele sunt rele. Eu personal mențin ideea că dacă avem o viață relativ sănătoasă, o să trăim mai mult, asta e simplu”, a mai spus Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, la Aleph News.

Care ar fi semnele că avem tensiune arterială?

„În principiu, tensiunea nu apare la pacienții tineri. Până la 40-45 de ani nu avem probleme, nu prea vedem pacienți cu tensiuni mari. Ulterior, dacă ne doare la ceafă, dacă suntem amețiți, înseamnă că trebuie să ne măsurăm tensiunea. Dacă vedem că obosim mai des, dacă ne trezim dimineața și ne doare capul foarte tare, dacă vedem că după ce bem tot ne doare capul, să ne măsurăm tensiunea”, a explicat Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, la Aleph News.

Citește și