• China anunță că va participa la reuniunea de pace din Ucraina.
  • Oficialii ucraineni spun că Ucraina este susținută doar de „țările din Vestul colectiv”.
  • Ei se așteaptă ca până la 40 de națiuni să fie reprezentate, inclusiv SUA și India.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski salută „eforturile internaționale” ale Ucrainei deoarece 42 de țări participă la discuțiile de pace din Arabia Saudită

Președintele Volodimir Zelenski a salutat eforturile echipei sale în timp ce participă la negocierile de pace din Arabia Saudită alături de alte 41 de țări.

Discuțiile, care includ China, dar exclud Rusia, sunt între consilieri ai șefilor de stat cu privire la o potențială „formulă de pace”.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Zelenski a spus că statele participante au fost „unite de prioritatea dreptului internațional” încălcat atunci când Rusia a invadat Ucraina.

UPDATE ORA 21:00

Soprana rusă Anna Netrebko dă în judecată Opera din New York care a renunțat la ea, pentru ca nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

A solicitat daune de peste 300.000 Euro. Spune că acest lucru i-a provocat „angoasă psihică și suferință emoțională severă”.

UPDATE ORA 20:00

Există rapoarte despre explozii în mai multe orașe, inclusiv Kiev și Zaporojie cu alerte aeriene.

Ucraina susține că Rusia trage rachete balistice și Kh-47M2 Kinzhal în orașe, iar unele rapoarte indică faptul că forțele ruse trag rachete din interiorul teritoriului belarus.

Purtătoarea de cuvânt a președintelui Zelenski, Iuliia Mendel, a postat pe Twitter: „În acest moment, atacul cu rachete are loc în regiunile Kiev, Vinnuțsia, Cherkasy. Dar alerta este în toată Ucraina.”

UPDATE ORA 19:00

Organismul de pază nucleară al ONU a declarat vineri că nu a găsit niciun explozibil în zonele centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc, din sudul Ucrainei, la care a solicitat acces cu o lună mai devreme.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pe 4 iulie că plănuiesc un atac asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea din urmă susținând că „datele operaționale” arătau că dispozitive explozive au fost plasate pe acoperișurile a două unități.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care a avertizat în mod repetat că ciocnirile militare din apropiere ar putea provoca un dezastru nuclear, a declarat a doua zi că accesul la acoperișurile celor două unități și părți ale halelor de turbine este esențial.

UPDATE ORA 18:00

Rusia condamnă ferm ceea ce consideră un „atac terorist” ucrainean asupra uneia dintre navele sale civile din strâmtoarea Kerci și va răspunde și pedepsi pe cei responsabili, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

O dronă ucraineană plină de explozibili a lovit peste noapte un tanc rusesc de combustibil în apropierea unui pod care leagă Rusia de Crimeea anexată, al doilea astfel de atac în 24 de ore, au declarat ambele părți sâmbătă.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina a declarat toate porturile de la Marea Neagră şi apele din jurul acestora drept „zone de ameninţare militară”, anunţă Kyiv Post, potrivit Sky News.

Această măsură va fi în vigoare până la 23 august – când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerţ cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră. Măsura acoperă zonele extinse din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi şi Taman.

UPDATE ORA 16:00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat că Moscova va lansa mai multe lovituri împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești din Marea Neagră.

Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care a avut o întâlnire ieri, a declarat într-o postare pe conturile sale oficiale de pe rețelele sociale:

„Nebunii și ciudații înțeleg doar cruzimea și forța. Aparent, grevele de la Odesa, Izmail și alte locuri nu le-au fost suficiente. Dacă gunoaiele de la Kiev vor să creeze un dezastru ecologic în Marea Neagră, ar trebui să obțină unul pe o parte a teritoriului lor care va cădea în curând în mâna Poloniei și care va împuți de secole după aceea… Aceasta va fi judecata finală pentru ei cu privire la afacere cu cereale”.

UPDATE ORA 15:00

Nava de debarcare a marinei ruse, Olenegorsky Gornyak, care a fost avariată aseară într-o lovitură cu dronă maritimă ucraineană „nu va fi văzută în viitorul apropiat”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării.

UPDATE ORA 14:00. Rusia revendică capturarea satului din Kupiansk

Rusia a declarat că a capturat o așezare în nord-estul Ucrainei, unde Kievul a raportat atacuri sporite.

„În zona Kupiansk, ca urmare a acțiunilor competente și profesionale ale unităților militare ale comandamentului vestic, așezarea Novoselivske a fost eliberată”, a declarat Ministerul rus al Apărării pentru Telegram, transmite AFP.

Acesta a adăugat că „operațiunile ofensive pe un front larg… au îmbunătățit situația” forțelor ruse. Vineri, armata ucraineană a declarat că se confruntă cu un număr tot mai mare de atacuri în est.

UPDATE ORA 12:00

Autoritățile maritime ucrainene au avertizat că porturile rusești de la Marea Neagră și abordările către acestea vor fi considerate „zone cu risc de război” începând cu 23 august, potrivit corespondentului șef pentru afaceri externe al Wall Street Journal.

UPDATE ORA 10:00

Îndepărtându-se de atacul cu tancurile deocamdată, discuțiile au început în Arabia Saudită pentru a găsi o soluționare pașnică a războiului Rusiei din Ucraina.

Ucraina și aliații săi speră că reuniunea din acest weekend a consilierilor de securitate națională și a altor înalți oficiali din aproximativ 40 de țări – dar nu și Rusia – va ajunge la un acord cu privire la principiile de încheiere a conflictului.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean și principalul său trimis pentru discuțiile de la Jeddah, a declarat vineri seara târziu într-un interviu de televiziune publicat pe contul său Telegram: „Ma aștept ca conversația să fie dificilă, dar în spatele nostru este adevărul. , în spatele nostru bunătatea.”

Forumul exclude Rusia, dar Kremlinul a spus că va „veghea” întâlnirea. China a declarat că va trimite la discuții trimisul său special pentru afaceri eurasiatice, Li Hui.

UPDATE ORA 08:00

Un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerch, la o zi după ce Kievul a declarat că a efectuat un atac cu drone pe mare, potrivit rapoartelor din presa rusă.

Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a declarat agenţia de ştiri de stat Tass, citând Centrul de salvare maritimă.

Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerch, care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Explozii au fost auzite în apropierea podului la începutul zilei de sâmbătă, au declarat oficiali numiţi de Rusia, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului. Nu a fost vărsat combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, a precizat Tass.

The Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

UPDATE ORA 04:00

Viceministrul polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat că „amenințarea grupării Wagner împotriva Poloniei este foarte reală” din Belarus, argumentând că soldații Grupului Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez.

„Declarăm foarte clar că nu ne vom da înapoi. Evident că vor exista tentative. Ne așteptăm la mai multe tentative de atacuri la granița noastră, poate la mai multe tentative de încălcare a spațiului nostru aerian”, a declarat Jabłoński pentru Isa Soares de la CNN, adăugând că „ei vor încerca să demonstreze că pot face tot ce vor.”

„Primim din ce în ce mai multe trupe dislocate în această regiune, astfel încât să putem fi rezistenți”, a spus Jabłoński.

UPDATE ORA 02:00

Forțele ucrainene au avansat în sud, în timp ce forțele ruse se concentrează spre est, relatează Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.

„Trupele noastre din sud au spart prima linie de apărare în unele locuri și s-au mutat spre linia intermediară”.

Potrivit lui Maliar, rușii au construit „fortificații din beton” în sud, ceea ce complica avansarea trupelor ucrainene.  

Între timp, proiectile explozive lansate dintr-o dronă ucraineană au lovit vineri clădiri din vestul Rusiei, anunță guvernatorul regiunii Kursk.

Atacul cu dronă a fost raportat în orașul rus Kursk. Dronele ar fi aruncat explozibili peste orașul rus Kursk în seara zilei de 4 august, distrugând două clădiri administrative, a mai declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, într-o postare de pe Telegram.

Ucraina: participarea Chinei la discuțiile de pace din Arabia Saudită este „o victorie istorică” 

Un reprezentant al guvernului chinez va merge la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la viitoarele discuții de pace din Ucraina, potrivit unui anunț făcut vineri de Ministerul chinez de Externe.

„La invitația Regatului Arabiei Saudite, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplasa la Jeddah pentru a participa la reuniunea privind problema Ucrainei”, se arată în comunicat. „China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții politice la criza ucraineană.”

Arabia Saudită va găzdui țări occidentale și mai multe țări în curs de dezvoltare pentru discuții de pace în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, întâlnirile urmând să înceapă sâmbătă, potrivit agenției de știri de stat saudite SPA.

Oficialii ucraineni spun că Ucraina este susținută doar de „țările din Vestul colectiv”. Ei se așteaptă ca până la 40 de națiuni să fie reprezentate, inclusiv SUA și India, scrie CNN.