• Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne din sud-estul țării.
  • Ucraina încearcă să avanseze spre sud în contraofensiva împotriva forțelor rusești.
  • Forțele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud și că acum vor începe să avanseze mai rapid.

UPDATE ORA 21.00

Casa Albă a lăsat să se înțeleagă că pentru moartea lui Prigojin, Kremlinul ar putea fi responsabil.

Știm cu toții. Kremlinul are o lungă istorie de ucidere a oponenților”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

UPDATE ORA 20.00

Aproximativ 1.433 de persoane au fost evacuate din orașul Kupiansk, situat în estul Ucrainei, în timp ce Rusia încearcă să îl captureze pentru a doua oară, potrivit unor rapoarte.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

Evacuările sunt în curs de desfășurare din 9 august, dar „nu toată lumea este pregătită să plece, în ciuda intensității atacurilor”, a declarat Roman Semenukha, de la administrația militară din regiunea Harkov, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 19.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru a ajuta Ucraina.

Pachetul include echipamente suplimentare de deminare, rachete pentru apărarea aeriană, muniție pentru artilerie și sisteme de bare înalte și peste 3 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, a precizat Blinken într-un comunicat.

UPDATE ORA 17.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este așteptat să își informeze omologii cu privire la evoluțiile recente din țara sa în cadrul unei reuniuni informale la care vor participa și reprezentanți ai ONU și NATO.

Michéal Martin, ministrul irlandez al afacerilor externe, va participa, de asemenea, la o reuniune a miniștrilor afacerilor externe și apărării din UE în orașul spaniol Toledo. Miniștrii apărării se vor reuni marți și miercuri, iar miniștrii afacerilor externe vor purta discuții miercuri și joi.

UPDATE ORA 16.00

Trei morți în urma prăbușirii unui elicopter FSB în Rusia

Un elicopter al serviciilor de securitate FSB s-a prăbușit marți în centrul Rusiei, provocând moartea a trei persoane, au anunțat oficiali regionali. Elicopterul Mi-8 s-a prăbușit în apropiere de satul Krasnoe Pole, în regiunea Chelyabinsk, a declarat guvernatorul, fără a indica o cauză a incidentului, relatează AFP.

„Potrivit informațiilor preliminare, trei persoane au murit”, a postat guvernatorul Aleksei Teksler pe rețelele de socializare. Nu s-au înregistrat pagube la clădiri sau persoane la sol, a adăugat el în comunicat.

UPDATE ORA 15.00

Premierul japonez, Fumio Kishida, a declarat că i-a spus marți lui Volodimir Zelenski că Japonia intenționează să continue să sprijine Ucraina, relatează Reuters.

Kishida a declarat reporterilor că a condamnat, de asemenea, atacurile continue ale Rusiei asupra Ucrainei, în timpul convorbirii telefonice cu președintele ucrainean.

Kishida a indicat anterior că dorește să ajute Ucraina deoarece administrația sa se teme că o victorie a Rusiei ar încuraja China să atace Taiwanul și să implice țara sa într-un război regional.

UPDATE ORA 14.00

Mai mult de 1.300 de școli au fost distruse în totalitate în zonele controlate de guvern din Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, a declarat Unicef.

UPDATE ORA 12.00

Excedentul exportabil combinat de cereale și semințe oleaginoase al Ucrainei ar putea totaliza 50 de milioane de tone metrice, a declarat marți Denys Marchuk, șeful adjunct al Consiliului Agrar, cel mai mare grup agribusiness din Ucraina.

El a spus că Ucraina poate recolta 76 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2023, relatează Reuters.

Rusia a blocat porturile ucrainene de când și-a invadat vecinul în februarie 2022 și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare, după ce s-a retras luna trecută dintr-un acord de trecere în siguranță susținut de ONU pentru exporturile de cereale din Marea Neagră.

UPDATE ORA 10.00

Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Evgheni Prigojin, anunță Kremlinul

Vladimir Putin nu intenționează să participe la funeraliile liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a declarat reporterilor că Kremlinul nu știe nimic despre aranjamentele funerare planificate, spunând că aceasta este o chestiune care ține de familie, potrivit Reuters.

Comitetul de investigație al Rusiei a confirmat duminică că Prigojin se numără printre persoanele decedate în accidentul aviatic de miercurea trecută. Comitetul a precizat într-o declarație că, în urma testelor medico-legale, toate cele 10 cadavre recuperate la fața locului au fost identificate, iar identitățile lor „sunt conforme cu cele din manifest”.

UPDATE ORA 08.00

Între 24 februarie 2022, când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, și 27 august 2023, estimează Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), 9.511 persoane au fost ucise și 17.206 rănite în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne din sud-estul țării și că încearcă să avanseze spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor rusești, scrie Reuters.

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forțele sale au arborat steagul național în așezarea strategică, dar că încă mai desfășoară operațiuni de adunare.

Forțele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud și că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotyne.

„Robotyne a fost eliberată”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de armată.

Așezarea se află la 10 km la sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporizhzhia, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia.