• Casa Albă: Discuțiile dintre Coreea de Nord și Rusia arată că sancțiunile au afectat apărarea Moscovei
  • Administrația președintelui Joe Biden discută despre posibilitatea în care Coreea de Nord să furnizeze arme Rusiei „de ceva timp”.
  • Este posibil ca în viitorul apropiat ca la aceste discuții Kim Jong Un să participe „la nivel de lider, poate chiar în persoană”.

UPDATE ora 21:00

„În situaţia în care ne aflăm, situaţie de război la graniţă, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, azi avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea a fost făcută cu bună credinţă în baza dovezilor pe care le-am avut (…) nu putem vorbi bazându-ne pe supoziţii”, a spus Klaus Iohannis despre comunicarea în cazul în cazul resturilor găsite la Plauru, judeţul Tulcea.

Şeful statului a mai spus că aliaţii NATO au fost informaţi despre evoluţia evenimentelor de la graniţa României.

UPDATE ora 19:00

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA sunt „hotărâte să continue să meargă cot la cot” cu Ucraina atunci când s-a întâlnit miercuri cu președintele Zelensky la Kiev, în timp ce a calificat progresele Ucrainei în contraofensivă drept „foarte, foarte încurajatoare”.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

UPDATE ora 16:00

Cel puțin 16 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Kostiantynivka.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că cei uciși sunt „oameni care nu au făcut nimic greșit”- și a avertizat că bilanțul victimelor ar putea crește.

Kostiantynivka, în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, se află în apropierea liniei frontului.

„Acest rău rusesc trebuie să fie învins cât mai curând posibil”, a adăugat Zelensky. Autoritățile de la Moscova nu au comentat încă aceste afirmații.

Update ora 15:00

Angel Tâlvăr (ministrul Apărării): „Aseară, în jurul orei 18.00, am avut indicii că echipele noastre au găsit bucăți care pot fi identificate dintr-o dronă. Au mai fost găsite de-a lungul timpului bucăți dintr-o dronă Bayraktar în Marea Neagră. Există și posibilitatea ca bucățile să fie dintr-o dronă mai veche. Eu i-am furnizat președintelui României această informație (că n-a căzut nicio dronă) pentru că acestea erau informațiile de la acea oră. Se activează mecanismul de consultare cu NATO, MAE având o contribuție importantă”.

Update ora 14:00

Constantin Spînu (purtător de cuvant MApN): „Au fost găsite bucăți care pot fi asimilate unor elemente de dronă. Au început investigații de laborator privind proveniența și temporalitatea. Bucățile sunt în zona localității Ceatalchioi. Vedem dacă bucățile sunt din drone mai vechi sau recente, pentru că au mai fost găsite bucăți din drone mai vechi”.

Update ora 13:00

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării. Președintele Klaus Iohannis anunțase în urmă cu o zi că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

Posturile de tv germane identifică drona ca fiind căzută în Romania. Potrivit echipei de verificare de la ntv și RTL, imaginile indică faptul că una sau mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României și au explodat.

Update ora 11:00

Cuba a descoperit o rețea de trafic de ființe umane menită să recruteze cubanezi pentru a lupta ca mercenari pentru Rusia în războiul său din Ucraina, a declarat Ministerul său de Externe, în timp ce Moscova încearcă să-și mărească dimensiunea forțelor.

Într-o declarație, Ministerul de Externe cubanez a declarat că autoritățile lucrează pentru „neutralizarea și dezmembrarea” rețelei, despre care a spus că operează în națiunea insulară din Caraibe și în Rusia.

„Ministerul de Interne… lucrează la neutralizarea și dezmembrarea unei rețele de trafic de ființe umane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățenii cubanezi care locuiesc acolo, și chiar unii din Cuba, în forțele militare care participă la operațiunile de război din Ucraina”, a declarat ministerul. declarația a spus.

Update ora 10:00

SUA l-au avertizat pe Kim Jong-un că Coreea de Nord va „plăti un preț” pentru furnizarea Rusiei cu arme de folosit în Ucraina, spunând că negocierile privind armele dintre cele două state avansează activ.

Furnizarea de arme Rusiei „nu se va reflecta bine asupra Coreei de Nord și va plăti un preț pentru asta în comunitatea internațională”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, reporterilor de la Casa Albă.

Update ora 09:00

Un atac cu drone ruseşti asupra portului Ismail a provocat moartea unei persoane şi a avariat infrastructura, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, citat de Reuters.

În timpul atacului de aproape trei ore, produs miercuri dimineaţa, mai multe instalaţii agricole şi portuare au fost avariate şi s-au înregistrat mai multe incendii, a spus guvernatorul Oleh Kiper.

„Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit la spital”, a adăugat Kiper.

Update ora 07:00

Grupul de mercenari Wagner va fi declarat organizație teroristă, a anunțat Ministerul britanic de Interne.

Un proiect de ordin va fi depus miercuri în parlament, care va face ilegală apartenența sau susținerea grupului rusesc în Marea Britanie. Grupul a jucat un rol proeminent în invazia rusă în Ucraina de la începutul acesteia, în februarie 2022. De asemenea, a fost activă în conflictele din Siria, Republica Centrafricană, Sudan și Libia.

Update ora 05:00

Președintele Volodimir Zelenski a promis trupelor de pe linia frontului mai multe provizii și arme, pe măsură ce iarna se apropie. Au existat rapoarte răspândite potrivit cărora Ucraina duce lipsă de muniții, iar președintele a intensificat apelurile pentru noi arme și muniții occidentale în ultimele luni și a promis, de asemenea, să intensifice producția ucraineană.

„Este foarte important să existe o nouă producție de armament din partea Ucrainei și am conturat mai multe elemente prioritare cu soldații”, a declarat Zelenski.

Update ora 03:00

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a mai doborât încă o dronă deasupra teritoriului său în această seară. Drona a fost doborâtă în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina, dar Ministerul Apărării nu a confirmat dacă au existat victime sau pagube provocate.

Știrea inițială

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat marți că discuțiile dintre Coreea de Nord și Rusia cu privire la un potențial acord care ar permite Pyongyangului să ofere sprijin militar pentru invazia Moscovei în Ucraina sunt o dovadă că sancțiunile economice împotriva Rusiei au reușit să micșoreze baza industrială de apărare a țării, scrie CNN.

„Vom continua să o denunțăm și vom continua să cerem Coreei de Nord să își respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme care vor sfârși prin a ucide ucraineni. De-a lungul timpului, nu i-am văzut furnizând în mod activ cantități mari de muniții sau alte capacități militare către Rusia pentru războiul din Ucraina”, a declarat Sullivan în timpul briefingului de presă de marți de la Casa Albă.

Consilierul pentru securitate națională a declarat că administrația președintelui Joe Biden discută despre posibilitatea în care Coreea de Nord să furnizeze arme Rusiei „de ceva timp” și este posibil ca în viitorul apropiat ca la aceste discuții Kim Jong Un să participe „la nivel de lider, poate chiar în persoană”.