• Ucraina a afirmat că dronele rusești au aterizat pe teritoriul României în timpul unei serii de lovituri asupra unui oraș ucrainean vecin.
  • Rustem Umerov este pe cale să devină noul ministru ucrainean al apărării, după decizia lui Volodimir Zelenski de a-l înlocui pe Oleksii Reznikov.
  • Ucraina susține că două drone rusești Shahed 136 au căzut și au detonat pe teritoriul României.

UPDATE ORA 22.00

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat marți reporterilor că discuțiile dintre Coreea de Nord și Rusia cu privire la un potențial acord care ar permite Pyongyangului să ofere sprijin militar pentru invazia Moscovei în Ucraina sunt o dovadă că sancțiunile economice împotriva Rusiei au reușit să micșoreze baza industrială de apărare a țării.

UPDATE ORA 18.00

Ucraina respinge propunerea Turciei de a face eventual concesii Rusiei atunci când acordul de cereale va fi reluat. Guvernul de la Kiev nu va tolera nicio relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei, ceea ce ar fi o formă de „liniște”, spune consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podoliak. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat luni, fără succes, să-l convingă pe liderul rus Vladimir Putin să revină la acordul care ar permite exportul de cereale ucrainene pe mare peste Marea Neagră.

UPDATE ORA 17.00

Rusia a declarat că Ucraina a folosit drone australiene pentru a ataca ținte de pe teritoriul rusesc și că Australia este din ce în ce mai mult atrasă în conflict.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

UPDATE ORA 15.00

Preşedintele ucrainean a vizitat marţi linia frontului din apropiere de Bahmut, oraşul din estul Ucrainei pentru care forţele ruse şi ucrainene s-au luptat luni de zile, după ce luni, Volodimir Zelenski se întâlnise cu soldaţii care luptă pe fronturile din Doneţk şi Zaporojie.

Pe site-ul Preşedinţiei au fost postate imagini de la această întâlnire, în care liderul de la Kiev poate fi văzut într-o încăpere examinând hărţi alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, şi de alţi câţiva militari.

UPDATE ORA 14.00

Parlamentul a votat demiterea lui Oleksi Reznikov din funcția de ministru al Apărării al Ucrainei. Pentru aceasta au votat 327 de deputați.

UPDATE ORA 13.00

Kremlinul a declarat că nu crede că decizia Ucrainei de a numi un nou ministru al apărării va schimba natura guvernului ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că îl demite pe Oleksii Reznikov din funcția de ministru al apărării și l-a propus pe Rustem Umerov, un tătar din Crimeea și fost deputat, pentru a-l înlocui.

UPDATE ORA 12.00

Corupția din Ucraina afectează țările din Occident atunci când iau decizii cu privire la furnizarea de arme către Kiev, a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

„Acesta este un motiv important. Acesta este un motiv foarte important. Întrucât acele state care oferă sprijin Ucrainei sunt state democratice, înseamnă că trebuie să țină cont de starea de spirit a societății lor și de opinia alegătorilor”, a adăugat el.

UPDATE ORA 10.00

Principalele declarații ale șefului Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu:

◾ Kievul suferă pierderi colosale, încercând să desfășoare o contraofensivă pentru a treia lună, obiectivele sale nu au fost atinse în nicio direcție;

◾ Kievul încearcă cu disperare să arate Occidentului măcar un oarecare succes, dar ca rezultat nu face decât să prelungească conflictul;

◾ Șefii departamentelor de apărare străine, la o conferință de securitate, și-au exprimat sprijinul pentru cursul Rusiei către întărirea multipolarității;

◾ Toate instalațiile de generare a căldurii ale Ministerului Apărării al Federației Ruse sunt pregătite pentru sezonul de încălzire;

◾ Cea mai tensionată situație s-a dezvoltat în direcția Zaporojie, unde Kievul a introdus brigăzi strategice de rezervă;

◾ Eliberarea lui Novoselovsky în direcția Kupyansk a îmbunătățit semnificativ poziția Forțelor Armate RF de-a lungul liniei frontului;

◾ Programele de formare în instituțiile de învățământ superior și preuniversitar ale Ministerului Apărării al Federației Ruse au fost ajustate ținând cont de experiența NWO.

UPDATE ORA 09.00

Infanteria ucraineană a ajuns la al treilea și ultimul strat al unei linii cheie de apărare rusească din regiunea Zaporojiie, potrivit unui expert în război.

Este posibil ca aceștia să se pregătească să spargă linia Surovikin la Verbove, deși dinții de dragon și șanțurile nu au fost încă demontate pentru a permite trecerea echipamentelor grele, a declarat George Barros, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului.

Zona din jurul satului de pe frontul de sud, precum și cea din apropiere, Robotyne, au fost considerate unele dintre cele mai puternic fortificate de pe linia frontului la începutul contraofensivei.

UPDATE ORA 08.00 – Un atac cu dronă a provocat pagube în suburbiile Moscovei, spune primarul orașului

Rusia a doborât marți dimineață cel puțin trei drone lansate de Ucraina care vizau capitala țării, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a precizat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus două drone deasupra regiunilor Kaluga și Tver, care se învecinează cu regiunea Moscova, precum și una mai aproape de capitală, deasupra districtului Istra din regiunea Moscova.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că dronele încercau să efectueze un atac asupra Moscovei” și că o instalație de servicii pentru consumatori a fost avariată în districtul Istra, care se află la aproximativ 65 km nord-vest de Kremlin.

UPDATE ORA 06.00 – Zelenski a fost pe linia frontului şi și-a înregistrat în tren discursul nocturn

Volodimir Zelenski a fost luni pe linia frontului, în Doneţk, în est, şi în regiunea Zaporojie, în sud.

„Astăzi sunt alături de soldaţii noştri toată ziua. Fiecare dintre ele este puternică. Sunt mândru de toate acestea. Şi vă mulţumesc pentru sinceritatea voastră, băieţi!”, le spune Zelenski compatrioţilor, filmându-se din tren.

„Este extrem de important să ne sprijinim soldaţii, să comunicăm cu comandanţii de brigadă şi combatanţii. Este foarte, foarte util să auzim direct de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte, ce anume este suficient şi ce anume trebuie schimbat”, a explicat liderul de la Kiev.

UPDATE ORA 05.00 – Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene care au vizat clădiri rezidenţiale

Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri ruseşti, potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene. În regiunea Zaporojie, mai mult de 15 localităţi au fost ţinta unor focuri de armă, inclusiv Mala, Tokmachka, Orikhov, Robotyne şi Stepnohirsk, a precizat statul major. 

Rusia a lansat un atac aerian în apropiere de Budarky, în regiunea Harkov, iar peste 10 localităţi au fost supuse tirurilor de artilerie în zona Kupiansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rustem Umerov este pe cale să devină noul ministru ucrainean al apărării, după decizia lui Volodimir Zelenski de a-l înlocui pe Oleksii Reznikov.

În vârstă de 41 de ani, este un oficial guvernamental care a condus în ultimul an Fondul Proprietății de Stat al Ucrainei, dar este cunoscut mai ales pentru că a negociat cu Rusia și a organizat cu succes schimburi de prizonieri.

Nu este un necunoscut complet, dar nici nu se află în lumina reflectoarelor media, este un tătar din Crimeea născut în exil și un membru activ al acestei comunități etnice, care încearcă să își restabilească identitatea culturală și locul în lume.


Ucraina susține că, în cadrul unei serii „masive” de atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre, două drone rusești Shahed 136 au căzut și au detonat pe teritoriul României.

Ministerul român al Apărării a negat atacul. Din punctul de vedere al Rusiei, a existat întotdeauna un risc de a trimite drone la sute de kilometri pentru a ataca instalații portuare ucrainene situate la câteva sute de metri de teritoriul NATO. Dar, dacă Rusia ar fi intenționat să lovească NATO, ar fi ales o țintă mult mai importantă din punct de vedere strategic.

Citește și: