• Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat un nou pachet de sprijin de 1 miliard de dolari pentru Ucraina.
  • Pachetul include reaprovizionarea ucrainenilor cu armament pe care SUA l-au oferit țării în trecut.
  • Noul pachet de asistență militară include, de asemenea, pentru prima dată muniții cu uraniu sărăcit.

UPDATE ORA 23.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este hotărât ca în această lună „să obțină câteva rezultate foarte specifice în activitatea noastră cu partenerii”, inclusiv noi arme, deși nu a oferit detalii specifice.

„Eforturile noastre diplomatice să unească și mai multe țări pentru a restabili pacea pe întreg teritoriul nostru. Pregătim mai multă presiune globală asupra Rusiei”, a spus el în discursul său nocturn.

Zelenski a mai spus că „securitatea” a fost subiectul principal al convorbirilor sale telefonice cu premierul britanic Rishi Sunak și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, mai devreme în cursul zilei.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

UPDATE ORA 22.00

Statele Unite și Marea Britanie au sancționat încă 11 „infractori cibernetici” acuzați că sunt membri ai grupului de criminalitate cibernetică Trickbot, cu sediul în Rusia.

Printre persoanele sancționate se numără „actori-cheie implicați în gestionarea și achizițiile pentru grupul Trickbot, care are legături cu serviciile de informații rusești și care a vizat Guvernul SUA și companii americane, inclusiv spitale”, a precizat joi Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.
Grupul a fost, de asemenea, „unul dintre primii care a oferit sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina, menținând legături și primind sarcini de la serviciile de informații rusești”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 21.00

Rusia și-a mutat majoritatea unităților care se antrenează în Belarus în alte zone și nu mai dispune de suficiente forțe terestre pentru a lansa o ofensivă de pe teritoriul aliatului său, a declarat joi un oficial de frontieră ucrainean.

„Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului, care să fie pregătit și capabil să invadeze teritoriul Ucrainei”, a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, în timpul unui briefing la Kiev.

UPDATE ORA 20.00

Premierul britanic Rishi Sunak va discuta despre ocolirea „blocadei continue a cerealelor din Marea Neagră” de către Rusia la summitul G20 din acest weekend, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Înainte de a se deplasa joi la summitul liderilor G20 de la New Delhi, Sunak a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Președintele Zelenski a făcut o actualizare cu privire la contraofensiva Ucrainei și la cerințele militare în curs de desfășurare, iar prim-ministrul a promis sprijinul ferm al Regatului Unit și a lăudat forțele armate ucrainene pentru progresele lor pe câmpul de luptă”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

UPDATE ORA 19.00

Un localnic din Crimeea care a tras cu un lansator de grenade asupra trupelor ucrainene a fost capturat de serviciul de informații ucrainean (SBU).

El a fost reținut în timpul unei încăierări în apropierea satului Robotyne din regiunea Zaporojie în primăvară, a declarat SBU.

Bărbatul, născut în Crimeea, s-a alăturat la sfârșitul anului trecut Brigăzii 810 de pușcași marini a Rusiei și „a tras direct asupra pozițiilor trupelor ucrainene cu o mitralieră și un lansator de grenade antitanc portabil”, potrivit SBU.

UPDATE ORA 17.00

Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că ar fi o „greșeală imensă” în cazul în care Coreea de Nord va face schimb de sprijin militar cu Rusia pentru a fi folosit în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Harris, care se află la Jakarta, Indonezia, pentru un summit Asean, a declarat într-un interviu acordat CBS News că ar fi un semn de disperare pentru Rusia să caute ajutor din partea Coreei de Nord, care se află în izolare, și că acest lucru ar izola și mai mult ambele țări. „Cred că ar fi o greșeală uriașă.

UPDATE ORA 16.00

Douăzeci de noi diplomați și membri ai personalului au sosit la ambasada rusă din Coreea de Nord ca parte a unei rotații a personalului pe 7 septembrie, potrivit unei postări pe Facebook a ambasadei. Aceasta survine în contextul în care SUA au anunțat că liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în Rusia pentru a discuta despre o afacere cu arme.

Acești membri ai personalului sunt primii care se alătură ambasadei de la apogeul pandemiei COVID. Postul a precizat că, în ultimul an, ambasada a avut un personal de 18 persoane. „A fost foarte dificil pentru noi, dar am reușit!”.

Postul le-a urat bun venit noilor membri ai personalului. „Ne așteaptă multă muncă, țara ne stabilește noi sarcini. Haideți să muncim, fraților!”, a spus aceasta.

UPDATE ORA 15.00

Un atac cu dronă a provocat joi o explozie în apropierea cartierului general al armatei ruse din sudul țării, la Rostov pe Don, potrivit unor videoclipuri din rețelele de socializare geolocalizate de CNN. Explozia a avut loc la mai puțin de un kilometru și jumătate de clădirea militară de pe Budonnovskiy Prospekt, în sud-vestul orașului.

UPDATE ORA 14.00

Secretarul de stat Blinken a vizitat un buncăr subteran din Ucraina

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a vizitat polițiștii de frontieră în a doua zi a vizitei sale în Ucraina.

Împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, el a vizitat un birou separat al comandantului pentru securitate și aprovizionare al Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei din regiunea Kiev. Au examinat și acolo adăpostul subteran.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina a început să exporte cereale prin porturile croate

Acest lucru a fost anunțat de prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, în urma unei întâlniri cu prim-ministrul croat Andriy Plenkovic.

„Createle ucrainene au fost deja exportate prin porturile croate. Vă mulțumesc pentru această oportunitate. Această rută comercială, deși de nișă, este deja populară. Suntem pregătiți să o dezvoltăm prin extinderea posibilităților coridorului de transport. Credem că această rută logistică va juca un rol important în comerțul bilateral dintre țările noastre chiar și după război”, a spus Sviridenko.

UPDATE ORA 09.00

SUA vor oferi Ucrainei obuze antitanc cu uraniu ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de până la 175 de milioane de dolari, a anunțat Pentagonul în timpul unei vizite la Kiev a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Cele 175 de milioane de dolari fac parte dintr-un total de peste 1 miliard de dolari în asistență pe care Blinken l-a anunțat miercuri în capitala Ucrainei, în prima zi a vizitei sale de două zile.

Este prima dată când SUA trimite muniții perforante în Ucraina, deși Marea Britanie a făcut-o deja. Obuzele americane vor înarma tancurile Abrams pe care SUA urmează să le furnizeze în lunile următoare.

Ambasada Rusiei la Washington a denunțat decizia ca fiind „un indicator al inumanității”, adăugând că „Statele Unite se amăgește refuzând să accepte eșecul așa-zisei contraofensive a armatei ucrainene”.

UPDATE ORA 08.00

Infrastructura portuară a fost avariată în timpul unui atac de trei ore cu drone rusești asupra portului dunărean Izmail, a declarat guvernatorul regional într-o postare Telegram.

Oleg Kiper a spus că atacul a fost al patrulea asupra portului, din sudul regiunii Odesa, în cinci zile. El a spus că infrastructura civilă și portuară, un siloz de cereale și o clădire administrativă au fost avariate, în timp ce un șofer de camion a suferit o rănire ușoară la picior.

UPDATE ORA 06.00

Drone ucrainene au fost doborâte de apărarea antiaeriană în regiunea Moscova și regiunea Bryansk, care se învecinează cu nordul Ucrainei, au declarat oficialii ruși.

Agenția de presă Ria a declarat că o dronă a fost doborâtă în districtul Ramensky din sud-estul Moscovei și că, conform informațiilor preliminare, nu au existat „distrugeri sau victime ca urmare a căderii de resturi”.

UPDATE ORA 05.00

Au fost raportate explozii în orașul rusesc Rostov, în apropiere de sediul comandamentului districtului militar de sud, care joacă un rol cheie în invadarea Ucrainei de către Rusia și a fost unul dintre locurile confiscate de regretatul lider Wagner, Yevgheny Prigozhin, în timpul revoltei sale avortate din iunie.

Guvernatorul regional Vasily Golubev a declarat pe Telegram că cel puțin trei clădiri și mai multe mașini au fost avariate și o persoană a fost rănită după ce apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone ucrainene care vizau orașul, la doar 100 km est de granița cu Ucraina.

Golubev a spus că rămășițele unei drone au căzut în afara orașului, în timp ce cealaltă a căzut „în centru, în zona străzii Pushkinskaya nr. 42.

Rostov este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părțile din estul Ucrainei, unde războiul se declanșează.

UPDATE ORA 01.00

Cel puțin 17 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și alte 32 au fost rănite după ce o rachetă rusă a lovit o piață aglomerată în aer liber din orașul ucrainean Kostiantynivka, potrivit oficialilor ucraineni. Videoclipurile cu consecințele atacului, una dintre cele mai mortale lovituri ale Rusiei în ultimele luni, au arătat incendii în clădiri distruse și soldați care transportau pungi pentru cadavre.


Atacul rus a avut loc în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se afla la Kiev pentru o vizită neanunțată de două zile, prima sa de un an în capitala Ucrainei. Blinken sa întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, a purtat discuții cu președintele Volodymyr Zelenskiy și a descris progresul în contraofensiva ucraineană drept „foarte, foarte încurajator”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat un nou pachet de sprijin de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv asistență militară, umanitară și bugetară.

„În contraofensiva în curs de desfășurare, progresele s-au accelerat în ultimele săptămâni. Această nouă asistență va contribui la susținerea acestuia și la consolidarea impulsului”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, aflat miercuri în vizită la Kiev.

Pachetul include reaprovizionarea ucrainenilor cu armament pe care SUA l-au oferit țării în trecut, inclusiv componente ale sistemului de apărare aeriană, sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru HIMARS, muniții, muniții și sisteme de comunicații, potrivit unei fișe informative a Departamentului de Stat. Aceste arme vor proveni din stocurile Pentagonului.

Noul pachet de asistență militară include, de asemenea, pentru prima dată muniții cu uraniu sărăcit, a declarat un oficial american pentru CNN. Munițiile sunt ușor radioactive, deoarece sunt fabricate din metal dens, un produs secundar din producția de combustibil pentru centralele nucleare. Ele pot fi lansate din tancurile Abrams fabricate în SUA, care ar trebui să ajungă în Ucraina în această toamnă.

Iar în ceea ce privește sprijinul militar pe termen lung, noul pachet aduce 100 de milioane de dolari în sprijin militar, prin programul de finanțare militară externă, a precizat departamentul. Acest lucru vine în contextul în care discuțiile dintre SUA și Ucraina privind sprijinul pe termen lung continuă.