• Platformele sunt cunoscute sub numele de Turnurile Boyko.
  • Cu toate acestea, Pletenchuk a precizat că artileria că flota rusă „nu se poate apropia de aceste turnuri”.
  • Ucraina a declarat luni că a recâștigat controlul asupra turnurilor Boyko.

UPDATE ORA 16.00 Marea Britanie îndeamnă Coreea de Nord să înceteze discuțiile cu Rusia pe tema armelor


Downing Street a cerut Coreei de Nord să pună capăt discuțiilor privind posibila vânzare de arme către Rusia.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze negocierile cu Rusia privind armele și să respecte angajamentele publice pe care Pyongyangul le-a luat de a nu vinde arme Rusiei.

„Această vizită servește la evidențierea izolării Rusiei pe scena globală și, pe măsură ce lumea se unește împotriva invaziei ilegale a lui Putin în Ucraina, acesta a fost forțat să se întoarcă la regimuri precum Coreea de Nord”.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

UPDATE ORA 15.00

În urma unei lovituri cu rachete de croazieră asupra Sevastopolului anexat în această noapte, două nave au fost avariate, susține Ministerul rus al Apărării. În plus, ministerul susține că simultan trei drone navale au atacat pe mare nave ale Flotei Mării Negre, dar au fost distruse.

UPDATE ORA 14.05

Agențiile rusești: Putin vede „posibilități” de cooperare militară cu Coreea de Nord

UPDATE ORA 14.00

Țările baltice și-au închis granițele mașinilor cu numere de înmatriculare rusești

Estonia, Letonia și Lituania și-au închis granițele pentru mașinile înmatriculate în Rusia.

„În conformitate cu instrucțiunile Comisiei UE, începând de astăzi, la ora locală 10:00, nimeni nu poate trece granița cu Estonia cu o mașină cu numere de înmatriculare rusești”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne din Tallinn.

Anterior, Letonia și Lituania au început deja să aplice reguli similare. Mașinile cu numere de înmatriculare rusești nu pot trece granița cu aceste țări, altfel mașinile pot fi confiscate, se arată în raport.

UPDATE ORA 13.00

Fragmente ce pot proveni de la o dronă au fost descoperite, miercuri, de către echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în zona localităţilor Nufărul şi Victoria, din judeţul Tulcea, transmite MApN.

UPDATE ORA 12.00

Ungaria a declarat că a convenit cu România, Slovacia și Bulgaria să extindă interdictia privind importul de produse agricole ucrainene după 15 septembrie. Mai mult, interdicția se va aplica unei game mai largi de produse ucrainene decât acum.

„Am convenit cu colegii mei români, slovaci și bulgari că, dacă Bruxelles-ul nu decide să extindă moratoriul existent, atunci vom lua măsuri la nivel național în mod individual”, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy.

UPDATE ORA 11.27

În total, șapte civili au fost răniți în urma atacului cu drone rusești în districtul Ismail. Șase persoane în Reni și una în Izmail”, a scris Kiper pe Telegram. Doi bărbați din Reni sunt în stare gravă, în secția de terapie intensivă, astăzi vor fi transportați la Odesa”.

UPDATE ORA 10.32

Dacă România ar fi îngrijorată de situația de securitate din regiune, atunci în loc să dea vina pe Rusia nu s-ar angaja în provocări, a declarat Zakharova pentru RIA Novosti.

UPDATE ORA 10.00

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a transmis miercuri președintelui rus Vladimir Putin că țara sa oferă „sprijinul său deplin și necondiționat” pentru „lupta sacră” a Rusiei pentru apărarea intereselor sale de securitate, într-o aparentă referire la războiul din Ucraina, și a afirmat că Pyongyang va fi întotdeauna alături de Moscova pe frontul „anti-imperialist”.

UPDATE ORA 9.00

Șantierul naval Sevastopol din Peninsula Crimeea a luat foc miercuri dimineață și două nave au fost avariate după ce Ucraina a lansat 10 rachete și trei atacuri cu ambarcațiuni rapide asupra portului, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Șapte rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei și toate cele trei ambarcațiuni au fost distruse de o navă de patrulare, a precizat ministerul într-o declarație pe Telegram.

UPDATE ORA 8.00

Șase oameni au fost răniți, trei dintre ei au fost transportați la spital, după un nou atac cu drone asupra portului Ismail.

Gvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a scris pe Telegram că mai mult e grupuri de drone de atac au fost dirijate către districtul Ismail. Au fost constatate daune asupra infrastructurii portuare și a altor obiective civile”.
În cursul nopții, guvernatorul a făcut apel la populație să rămână la adăpost, până la anularea alertei de raid aerian.

Și în România, autoritățile au emis mesaj RO-Alert, la ora 00:54, și au îndemnat populația din opt localități din județul Tulcea să se adăpostească

ȘTIREA INIȚIALĂ

Flota rusă din Marea Neagră nu mai poate acum să opereze în zona din jurul platformelor de foraj de lângă Crimeea, pe care ucrainenii le-au confiscat la începutul acestei săptămâni, potrivit Marinei ucrainene.

Platformele sunt cunoscute sub numele de Turnurile Boyko, scrie CNN.

„Există în continuare o amenințare din aer în zona în care se află aceste turnuri, deoarece aviația rusă își continuă prezența acolo”, spune Dmytro Pletenchuk, un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene.

Cu toate acestea, Pletenchuk a precizat că artileria că flota rusă „nu se poate apropia de aceste turnuri”.

Ucraina a declarat luni că a recâștigat controlul asupra turnurilor Boyko. Acestea au fost controlate de ruși de la scurt timp după anexarea Crimeei în 2014.

Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că turnurile au fost folosite de ruși ca locuri de aterizare a elicopterelor și pentru desfășurarea de echipamente radar.