• Zelenski a mai spus că Rusia trebuie să resimtă întreaga forță a sancțiunilor internaționale – inclusiv în ceea ce privește comerțul cu arme.
  • Oficialii ucraineni raportează o creștere a producției interne de armament.
  • Afirmațiile lui Zelenski vin după acuzațiile potrivit cărora Rusia s-a orientat către rachetele nord-coreene și iraniene.

UPDATE ORA 23.00 – Astăzi au avut loc alte lovituri asupra Harkivului

Guvernatorul regiunii Harkov spune că zona este lovită astăzi de rachete rusești pentru a doua oară. „Ocupatorii fac grevă. Locuitorii din Harkov și din regiune stau în adăposturi”, a spus Oleg Sinegubov pe Telegram.

Într-o a doua actualizare, el a spus că zona a fost lovită de rachete S-300. Acest lucru vine după ce Sinegubov a raportat moartea unei femei în vârstă de 48 de ani care a fost ucisă de o lovitură rusă în Vilkhuvatka din districtul Kupyan. Zece case private și un magazin au fost avariate, a spus el, în timp ce o școală locală a fost incendiată.

UPDATE ORA 22.50 – Rusia l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru „acțiuni neprietenoase”

Moscova l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru a denunța recentele „acțiuni neprietenoase” ale țării, a declarat ministrul de externe. Rusia a mai spus că interzice intrarea unui număr de cetăţeni moldoveni.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA

Țara a susținut de mult Ucraina, condamnând invazia Rusiei din februarie 2022. Declarația Ministerului de Externe al Rusiei a denunțat „caracterul sistematic” al acțiunilor pe care le spune că sunt îndreptate împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a jurnaliștilor. „Conducerea Moldovei continuă să facă declarații agresive anti-ruse”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 22.00 – Facilitatea pentru Ucraina: Consiliul convine asupra elementelor unui nou mecanism de sprijin pentru Ucraina

Astăzi, ambasadorii statelor membre la UE au aprobat un mandat parțial de negociere cu privire la o propunere de instituire a unui nou instrument unic dedicat pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, sprijinind în același timp eforturile acesteia de a realiza reforme ca parte a procesului de aderare la UE.

Facilitatea pentru Ucraina ar reuni astfel sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina într-un singur instrument, oferind Ucrainei un sprijin coerent, previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027, adaptat la provocările fără precedent pe care le presupune sprijinirea unei țări aflate în război.

Mandatul parțial de negociere al Consiliului nu include aspecte legate de buget, în special dimensiunea globală a instrumentului și ponderea granturilor și a împrumuturilor, care vor depinde de rezultatul final al negocierilor orizontale privind revizuirea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual pentru 2021-2027.

Mandatul parțial de negociere păstrează principalele elemente constitutive ale propunerii Comisiei. Acestea includ obiectivele mecanismului și structura acestuia în trei piloni:

Pilonul I: Guvernul Ucrainei va pregăti un „Plan pentru Ucraina”, care să prezinte intențiile sale de redresare, reconstrucție și modernizare a țării și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului de aderare la UE. Sprijinul financiar sub formă de granturi și împrumuturi pentru statul ucrainean va fi acordat în funcție de punerea în aplicare a planului ucrainean, care va fi susținut de un set de condiții și de un calendar al plăților.
Pilonul II: În cadrul cadrului de investiții pentru Ucraina, UE va oferi sprijin sub formă de garanții bugetare și o combinație de granturi și împrumuturi de la instituții publice și private. O garanție pentru Ucraina ar acoperi riscurile legate de împrumuturi, garanții, instrumente ale pieței de capital și alte forme de finanțare care sprijină obiectivele mecanismului.
Pilonul III: asistență tehnică și alte măsuri de sprijin pentru a ajuta Ucraina să se alinieze la legislația UE și să realizeze reforme structurale în vederea viitoarei sale aderări la UE.

UPDATE ORA 21.00 – Iranul și Rusia formează o „nouă axă a răului”

Iranul și Rusia formează o „nouă axă a răului”, a declarat un fost consilier al serviciilor secrete britanice.

Iranul a dezvoltat o nouă dronă de atac pentru războiul Rusiei din Ucraina și pare aproape de a furniza Moscovei rachete sol-sol, a declarat anterior o sursă. Lordul Ricketts, care a fost președinte al Comitetului comun de informații în timpul lui Tony Blair, a declarat că înțelegerea a fost una de „dependență reciprocă”.

„Rusia are nevoie de arme dacă vrea să desfășoare o altă iarnă de atacuri susținute împotriva Ucrainei. Iranienii au nevoie de ruși pentru că nu au unde să se ducă”, a explicat el. „Se pare că industria de armament iraniană lucrează acum pentru ruși și dezvoltă drone din ce în ce mai sofisticate pentru ca aceștia să le folosească împotriva ucrainenilor.”

El a spus că parteneriatul amintește de „axa răului” – o expresie inventată de fostul președinte american George W. Bush – care se referea inițial la relația dintre Iran, Irak și Coreea de Nord.

„Există cu adevărat un fel de nouă axă a răului care se dezvoltă între Rusia și Iran, care își are impactul în Ucraina”, a declarat Lordul Ricketts.

UPDATE ORA 18.30 – Rusia susține că Ucraina a folosit muniții cu dispersie în atacul de la Belgorod

Reprezentantul Rusiei la ONU a făcut o afirmație îndrăzneață potrivit căreia Ucraina a folosit muniții cu dispersie într-un atac asupra orașului rus Belgorod în decembrie. Vasily Nebenzya a făcut această afirmație fără a furniza dovezi.

El s-a referit la un atac asupra Belgorodului din 30 decembrie, în care au fost ucise 25 de persoane. Loviturile au lovit cartiere rezidențiale și o piață de Crăciun unde „erau prezenți copii și părinții lor”, a declarat dl Nebenzya. El a precizat că nu existau obiecte militare în apropiere, descriind acest lucru drept o „crimă de război planificată”.

Reprezentantul a atacat, de asemenea, răspunsul Occidentului, spunând că „nu a auzit niciun cuvânt de condoleanțe”.

Dl Nebenzya a declarat că Occidentul face distincție între „civilii importanți” și cei ale căror „vieți sunt considerate daune colaterale”.

UPDATE ORA 16.00 – „Kievul are nevoie neapărat de sisteme de apărare aeriană”, afirmă Zelensky

Rusia „poate fi oprită”, spune Volodymyr Zelensky – dar Kievul are „mare nevoie” de mai multe sisteme de apărare aeriană. Vorbind după discuții cu președintele lituanian, Gitanas Nauseda, la Vilnius, Zelensky a subliniat importanța consolidării apărării țării sale.

„„Am dovedit că Rusia poate fi oprită, că descurajarea este posibilă”, a declarat președintele ucrainean. El a adăugat: „Ne lipsesc cu desăvârșire sistemele moderne de apărare aeriană” și a subliniat că acestea sunt „ceea ce avem cea mai mare nevoie”.

Un oficial al forțelor aeriene ucrainene a avertizat ieri că o escaladare a atacurilor rusești cu rachete și drone în ultimele săptămâni a lăsat Ucraina într-un deficit vulnerabil de arme antiaeriene. Zelensky a recunoscut astăzi că stocurile de sisteme de apărare antiaeriană erau reduse în țările care le-ar putea furniza. „Depozitele sunt goale și există multe provocări pentru apărarea mondială”, a spus el.

UPDATE ORA 15.00 – Rusia evacuează zeci de copii din Belgorod

Zeci de elevi au fost evacuați miercuri din orașul de graniță rusesc Belgorod, după o serie de atacuri ucrainene ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii.

Aproximativ 300 de locuitori părăsiseră deja Belgorod, cea mai mare evacuare dintr-un mare oraș rusesc de când Moscova a lansat ostilitățile împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Primul grup de copii a părăsit Belgorod spre regiunea vecină Voronezh, care este mai departe de graniță, a declarat guvernatorul, Vyacheslav Gladkov, pe Telegram.

„Nouăzeci și trei de copii din clasa I până la a IV-a din diferite școli ale orașului se vor odihni și vor câștiga sănătate în taberele de sănătate pentru copii”, a adăugat el.

Taberele au organizat un „program educațional și de agrement interesant” pentru copii, care vor sta acolo cel puțin 21 de zile, a spus Gladkov.

UPDATE ORA 14.00- Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au atins 4,8 milioane de tone

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei prin coridorul alternativ al Mării Negre au atins 4,8 milioane de tone metrice în decembrie, depășind totalul maxim lunar exportat printr-un fost contract de cereale intermediat de ONU, au declarat miercuri brokerii.

Ucraina a lansat coridorul de-a lungul coastei sale de vest a Mării Negre, lângă România și Bulgaria în august, după ce Moscova s-a retras din acordul intermediat de ONU în iulie și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare.

Ministrul adjunct al infrastructurii, Iuri Vaskov, a declarat diplomaților străini anul trecut că volumul maxim lunar exportat prin coridorul intermediat de ONU a fost de 4,2 milioane de tone în octombrie 2022.

UPDATE ORA 13.00- O nouă dronă de atac „explozivă” a fost dezvoltată de Iran

O nouă dronă de atac „explozivă” a fost dezvoltată de Iran pentru războiul Rusiei în Ucraina, relatează Sky News. Într-o exclusivitate pentru editorul său de securitate și apărare, publicația citează o sursă informată care susține că „câteva unități” ale unui vehicul aerian fără pilot „exploziv și de recunoaștere” – Shahed-107 – ar fi putut fi oferite Rusiei într-un acord. estimat a avea o valoare mai mare de 2 milioane de dolari (1,6 milioane de lire sterline).

Sursa a spus că mișcarea reflectă „munca semnificativă de proiectare a forțelor în care este angajat Iranul pentru a sprijini interesele Rusiei în ceea ce privește Ucraina”.

UPDATE ORA 12.00- Majoritatea (63%) rușilor continuă să susțină războiul

Majoritatea (63%) rușilor continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, potrivit unui sondaj publicat de Centrul Național de Cercetare a Opiniei (Norc) al Universității din Chicago.

După cum se raportează în Kyiv Independent, sondajul a constatat că 64% dintre ruși au văzut războiul împotriva Ucrainei ca fiind simptomatic al unei „lupte civilizaționale între Rusia și Occident”. Publicația a menționat că cifra reprezintă o ușoară scădere față de un sondaj realizat în noiembrie trecut de organizația independentă de sondaje rusă, The Levada Center, în care 75% dintre respondenți au declarat că susțin războiul.

Au existat, de asemenea, perspective asupra modului în care rușii ar putea aborda viitoarele alegeri prezidențiale, în care președintele Vladimir Putin caută un al cincilea mandat în funcție; 66% dintre respondenți au spus că ar fi „mai probabil” să îl voteze, în timp ce nivelul de sprijin a fost și mai mare în rândul generațiilor mai în vârstă.

UPDATE ORA 11.00- Un cetățean american a fost arestat în Rusia

Un cetățean american a fost arestat în Rusia sub acuzația de trafic de droguri, au declarat marți autoritățile ruse, ceea ce ridică numărul americanilor reținuți de autoritățile de la Moscova la cel puțin trei, pe măsură ce tensiunile cresc în legătură cu războiul din Ucraina.

Robert Romanov Woodland, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat pe 5 ianuarie, a raportat Reuters, citând site-ul de știri rus Mash, care spunea că Woodland riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Un tribunal districtual din suburbia Ostankino, din nordul Moscovei, a decis sâmbătă să mențină Woodland în arest până pe 5 martie, sub acuzația de tentativă de producere la scară largă și vânzare de droguri ilegale.

UPDATE ORA 10.00- Industria rusă de apărare dă semne clare de încetinire, spune Zelenskiy

Volodymyr Zelenskiy, făcând discursul său video de noapte, a spus că industria de apărare a Rusiei pare să încetinească. „Există semne clare de încetinire a industriei de apărare a Rusiei”, a spus Zelenskiy. „Dar pentru ca rezultatele sancțiunilor să fie de 100%, lacunele sancțiunilor trebuie, de asemenea, blocate 100%.

În schimb, oficialii ruși au spus că producția de echipamente militare a fost intensificată. Serghei Chemezov, șeful conglomeratului de apărare de stat Rostec, i-a spus lui Vladimir Putin luna trecută că producția multor echipamente fundamentale a crescut semnificativ în ultimii doi ani.

Chemezov a spus că producția de arme de calibru mic și muniție de artilerie a crescut cu un factor de 50, producția de vehicule blindate ușoare de cinci ori și jumătate și de tancuri de șapte ori.

În declarațiile sale, Zelenskii a spus că o întâlnire a comandanților ucraineni și a oficialilor ministeriali a luat în considerare aprovizionarea cu arme și creșterea producției interne. Logistica, a spus el, „trebuie accelerată”, a spus el.

Știre inițială:

În timp ce oficialii ucraineni raportează o creștere a producției interne de armament (a se vedea postul anterior), Volodimir Zelenski spune că nu se poate spune același lucru despre Rusia.

„Există semne clare de încetinire în industria de apărare a Rusiei”, a declarat liderul ucrainean în discursul său video, scrie Sky News.

Afirmațiile lui Zelenski vin după acuzațiile potrivit cărora Rusia s-a orientat către rachetele nord-coreene și iraniene, unii comentatori sugerând că acest lucru se datorează lipsei cronice din stocurile rusești.

Zelenski a mai spus că Rusia trebuie să resimtă întreaga forță a sancțiunilor internaționale – inclusiv în ceea ce privește comerțul cu arme – pentru ca Moscova să fie izolată și mai mult.

Pentru a face acest lucru, „lacunele” trebuie să fie închise.

„Dar pentru ca rezultatele sancțiunilor să fie 100%, lacunele sancțiunilor trebuie, de asemenea, să fie blocate 100%”, a spus el.

El nu a precizat la ce lacune se referea.