• Finlanda a anunțat că va menține închise punctele de trecere a frontierei cu Rusia.
  • Coreea de Nord ar putea vinde mai multe rachete Rusiei, afirmă Coreea de Sud.
  • Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Kharkiv, a declarat că rachetele rusești S-300 au rănit nouă persoane.

UPDATE ORA 19.20 – Turneul lui Zelensky în țările baltice se apropie de sfârșit

Turneul lui Volodimir Zelensky în statele baltice se apropie de final, președintele ucrainean fiind așteptat să revină în curând la Kiev. El a vizitat Vilnius ieri, înainte de a se întâlni cu liderii estonieni în această dimineață.

La Riga, Letonia – ultima sa oprire – el a spus că a purtat „discuții semnificative” cu omologul său Edgars Rinkevics. „Sunt recunoscător Letoniei pentru cel mai recent pachet de ajutor militar pentru Ucraina și pentru o înțelegere clară a faptului că puterea războinicilor, pozițiile și viitorul ucrainenilor este puterea care asigură și independența Letoniei”, a spus el după întâlnire.

Președintele Rinkevics va dezvălui în scurt timp cum arată cel mai recent pachet de ajutor leton. „Este atât de important pentru noi, Letonia și toți partenerii noștri să continuăm să lucrăm în cel mai coordonat și eficient mod posibil și cu efort maxim pentru a învinge Rusia”, a adăugat președintele Zelensky.

Recomandări

MERGI ÎN TURCIA FĂRĂ VIZĂ
IOHANNIS VORBEȘTE CU ZELENSKI
CÂT MAI SCADE INDUSTRIA ROMÂNIEI?
CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN

Letonia a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022 – președintele Zelensky dorind să sublinieze că, în cazul în care țara sa va cădea, țări precum Moldova, Estonia și Letonia ar fi expuse riscului unei noi încercări de expansiune a Rusiei. Letonia și Estonia sunt ambele membre NATO.

UPDATE ORA 18.00 – Estonia sprijină legalizarea atacurilor ucrainene împotriva țintelor militare rusești cu arme occidentale

Președintele Estoniei a subliniat că loviturile asupra instalațiilor militare rusești nu ar trebui să servească drept bază pentru limitarea livrărilor de arme către Ucraina.

În plus, el a anunțat angajamentul Estoniei de a oferi 1,2 miliarde de euro în ajutor Ucrainei până în 2027.

UPDATE ORA 17.40 – Rusia va folosi arme nucleare dacă Ucraina țintește site-uri de rachete, a spus oficialul

Un înalt oficial rus de securitate a avertizat Ucraina că Moscova va folosi arme nucleare dacă Kievul vizează locurile de lansare de rachete din Rusia. Fostul președinte rus și acum vicepreședinte al consiliului de securitate al țării, Dmitri Medvedev, a declarat că oficialii ucraineni care iau în considerare locurile de lansare „riscă să intre în acțiunea de la paragraful 19 din fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”.

Punctul 19 din doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare. Se spune în linii mari că acestea ar trebui folosite ca răspuns al unui atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „când însăși existența statului este pusă în pericol”.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume – Moscova controlând aproximativ 5.889 de arme nucleare, în timp ce Joe Biden controlează aproximativ 5.244 de arme nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

UPDATE ORA 17.10 – Zelensky se află în Riga pentru discuții cu omologul leton

Volodymyr Zelenskyy a călătorit la Riga pentru o întâlnire cu omologul său leton Edgars Rinkevics. Aceștia au fost fotografiați la o ceremonie de întâmpinare în capitala țării mai devreme astăzi.

Cei doi sunt așteptați să vorbească la o conferință de presă mai târziu astăzi.

UPDATE ORA 16.45 – Banca Mondială oferă un miliard de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială a ofeirt aproximativ 1 miliard de dolari (787 de milioane de lire sterline) care vor fi folosiți pentru a reconstrui sectorul privat al Ucrainei.

„Trebuie să fim pregătiți…într-un fel sau altul, va exista un după”, a spus Makhtar Diop, adăugând că se discută planuri specifice, dar nu a oferit mai multe detalii.

UPDATE ORA 16.00 – Greu pentru Ucraina să supraviețuiască fără ajutorul UE, spune Zelenskiy

Va fi dificil pentru Ucraina să supraviețuiască dacă nu primește un pachet de sprijin financiar întârziat din partea Uniunii Europene, a declarat joi președintele Volodymyr Zelenski. Zelenski a vorbit în timpul unei vizite în Estonia, în timpul unui tur mai amplu al regiunii baltice, deoarece invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia se apropie de a doua aniversare.

UPDATE ORA 15.00 – Kremlinul acuză SUA că fac presiuni asupra Europei în privința confiscărilor de active rusești, relatează agenția de presă

Kremlinul a acuzat joi Statele Unite că încearcă să facă presiuni asupra țărilor europene să susțină ceea ce a considerat că este o idee ilegală de a confisca bunurile rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei, a informat agenția de presă RIA.

„Ei (SUA) încearcă să facă presiune pe europeni. Există o situație foarte paradoxală aici, deoarece corpul principal al activelor noastre este în Europa și nu în America”, a spus RIA, citat de Peskov.

UPDATE ORA 14.15 – Turcia, România și Bulgaria încheie un acord pentru curățarea minelor plutitoare din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO.

Ministrul turc al Apărării Yasar Guler, omologul său român Angel Tilvar și ministrul adjunct al apărării bulgar, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înțelegere pentru a forma o inițiativă trilaterală de curățare a explozivilor.

UPDATE ORA 14.00 – Washington Insider: Planul republicanilor pentru Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson, a citat lipsa unei „strategii clare” a Casei Albe cu privire la modul în care Ucraina poate câștiga, ca fiind un motiv cheie pentru care ajutorul suplimentar pentru națiunea devastată de război nu a putut fi asigurat prin Congres.

„Planul propus pentru victoria în Ucraina” a fost elaborat de președinții republicani ai Comisiei pentru Afaceri Externe ai Camerei (Michael McCaul), Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei (Mike Rogers) și Comitetul Permanent Selectat pentru Informații (Mike Turner).

Acesta subliniază trei pași foarte rezonabili pentru înfrângerea Rusiei: „(1) furnizarea de arme critice Ucrainei, (2) înăsprirea sancțiunilor asupra regimului Putin și (3) transferul în Ucraina a activelor suverane rusești înghețate”.

UPDATE ORA 13.00 – Stânga rusă pro-război acuzată de „justificarea terorismului”, relatează TASS

Serghei Udaltsov, un activist politic de stânga rus, a fost arestat și acuzat de „justificarea terorismului” joi, a declarat agenția de știri de stat TASS, citată de avocatul lui Udaltsov.

Udaltsov, care a sprijinit războiul din Ucraina, scrisese joi dimineață pe aplicația de mesagerie Telegram că poliția îi dărâma ușa de la intrare.

Udaltsov este liderul Frontului de Stânga, o coaliție de grupuri ruse afiliate Partidului Comunist din Rusia. Soția sa, Anastasia, este membru comunist în parlamentul Rusiei.

UPDATE ORA 12.00 – Zelenski afirmă că o încetare a focului ar fi benefică doar pentru Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că o încetare a focului în războiul ruso-ucrainean nu va duce la dialog politic și nu va aduce decât beneficii Rusiei, deoarece aceasta i-ar permite Moscovei să-și sporească aprovizionarea cu muniții.

UPDATE ORA 11.00- 11 persoane au fost rănite după ce două rachete rusești au lovit un hotel din Harkov

Două rachete rusești au lovit miercuri seara un hotel din centrul celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, relatează Reuters. Atacul a făcut 11 persoane rănite, o persoană gravă, a spus guvernatorul regional.

Postând pe Telegram, guvernatorul Harkovului, Oleh Synehubov, a descris greva care a avut loc în jurul orei 22.30, ora locală, și care implică rachete S-300 în districtul Kiev al orașului. „Nouă dintre cei răniți au fost duși la unități medicale”, a scris Synehubov. „Unul dintre ei, un bărbat de 35 de ani, este în stare gravă”.

Imaginile care ies din zonă arată ferestre aruncate în aer și balcoane distruse cu grămezi mari de moloz pe strada de dedesubt. Echipele de urgență și-au croit drum prin găurile căscate din fațadă pentru a cerne molozurile din interior.

UPDATE 5.00-Biden vorbește cu familia fostului pușcaș marin american reținut în Rusia

Joe Biden s-a întâlnit ieri cu sora fostului pușcaș marin american Paul Whelan, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Whelan, care are cetățenie britanică, precum și pașapoarte americane, canadiene și irlandeze, se află în detenție în Rusia de când a fost arestat într-o cameră de hotel din Moscova, în decembrie 2018.

Poliția a declarat că l-a prins „în flagrant delict” cu un stick de memorie de calculator care conținea o listă de agenți secreți ruși.

Casa Albă a precizat că, după o întâlnire privată cu Elizabeth Whelan „pentru a discuta despre eforturile continue ale administrației de a asigura eliberarea lui Paul din Rusia”, președintele Biden i-a sunat pe părinții dlui Whelan.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Coreea de Nord ar putea să vândă Rusiei mai multe rachete noi în următoarele luni, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, scrie Sky News.

„Coreea de Nord, care are nevoie de bani, vinde în mod activ noi arme pe care Rusia le dorește”, a declarat Shin Won-sik pentru site-ul de știri Yonhap.

Shin Won-sik: Coreea de Nord ar putea efectua noi teste de armament – pentru a intensifica tensiunile înainte de alegerile din Coreea de Sud și SUA.

Shin a citat vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un din această săptămână la fabricile de muniții, unde a inspectat ceea ce se speculează a fi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune dezvoltate recent – capabile să transporte arme nucleare tactice.

Declarația a venit în contextul în care aproape 50 de țări au condamnat achiziționarea și utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene împotriva Ucrainei.