• Ucraina a declarat că a doborât două avioane de război rusești.
  • Un avion de comandă IL-22 a fost lovit în largul coastei Crimeii.
  • Un avion rusesc de spionaj A-50, în valoare de peste 250 de milioane de lire sterline, a fost distrus în loviturile din timpul nopții în sudul teritoriilor ocupate.

UPDATE ORA 22.30 – Serviciul de securitate ucrainean cercetează posibila supraveghere secretă a jurnaliştilor

Serviciul de securitate internă al Ucrainei a anunțat, miercuri, că investighează dacă mai mulți angajați ai unei instituții de jurnalism au fost supuși supravegherii ilegale, după ce un videoclip online pretindea că îi arată consumând droguri recreative.

Videoclipul, postat marți de un site online puțin cunoscut, al cărui nume se traduce prin „adevărul oamenilor”, a pretins să arate înregistrări secrete ale angajaților proiectului de jurnalism de investigație Bihus.info.

UPDATE ORA 21.00 – OMV austriac vede un risc mare ca în viitorul apropiat gazul rusesc să nu mai circule prin Ucraina către Austria, a spus șeful companiei Stern

Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților a spus că poporul american nu vrea un alt Afganistan în Ucraina și cel mai important lucru este securitatea granițelor lor (împotriva valului de imigranți care invadează America).

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

UPDATE ORA 20.00 – Zelensky a spus că nu plănuiește să se întâlnească cu prim-ministrul chinez

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a declarat, la o conferință de presă la Davos, că nu intenționează să se întâlnească cu prim-ministrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze Li Qian, dar este gata să aibă o întâlnire cu liderul țării, Xi Jinping.

„Există un prim-ministru al Chinei – atunci prim-ministrul nostru se va întâlni cu el. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu liderul Chinei… Nu am nevoie de niciun dialog, am nevoie de decizii importante din partea liderilor care iau aceste decizii”, a spus Zelensky.

Despre acest lucru a vorbit și un reprezentant al autorităților ucrainene într-un comentariu pentru Politico, care a raportat, citând surse, că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire la Davos.

UPDATE ORA 19.00 – Alegeri prezidențiale Rusia – 15-17 martie. Putin a ajuns la sediul său electoral din Gostiny Dvor

Voluntarii Kuzbass de la sediul lui Putin i-au arătat cutia lor pentru strângerea semnăturilor. De asemenea, a semnat un hanorac
Sediul de campanie al lui Putin își propune să strângă 3 milioane de semnături în sprijinul candidatului.

UPDATE ORA 18.00 – În Baimak, în Uralii Rusi, „zeci de persoane rănite și arestate” după o demonstrație

Poliția rusă a dispersat cu gaze lacrimogene miercuri câteva mii de manifestanți s-au adunat la Baimak, un oraș de 17.000 de locuitori, în urma condamnării unui oponent regional care critică atacul din Ucraina, potrivit organizației neguvernamentale OVD-Info. O astfel de explozie de furie este extrem de rară în Rusia, unde orice critică la adresa puterii poate duce la o pedeapsă cu închisoarea.

„Zeci de oameni au fost răniți și arestați”, a informat ONG-ul pe Telegram. „Autoritățile au deschis proceduri penale (…) împotriva participanților la manifestația neautorizată de la Baimak pentru „revolte în masă”,” a declarat un reprezentant al ministerului regional de interne, citat de agenția de presă RIA Novosti. Această acuzație implică o pedeapsă de până la cincisprezece ani de închisoare.

UPDATE ORA 17.00 – Noul ajutor material german livrat Ucrainei

În cea mai recentă actualizare privind livrările de echipamente militare către Ucraina din 16 ianuarie, guvernul german a anunțat că i-a furnizat 125 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun, 8 vehicule blindate de transport de trupe și muniție pentru tancurile Leopard 1A5.

El a anunțat livrarea viitoare a 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder și a 15 tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard suplimentare.

Berlinul spune că a alocat Ucrainei un ajutor material de 5,4 miliarde de euro în 2023 și a promis la mijlocul lunii noiembrie că va crește această sumă la 8 miliarde în 2024.

UPDATE ORA 16.00- Protestatarii se ciocnesc cu poliția rusă după ce un activist a fost închis

Manifestanții dintr-un orășel din regiunea centrală a Rusiei Bashkortostan s-au ciocnit miercuri cu poliția, după ce un tribunal l-a condamnat pe eco-activist și militant pentru protecția limbii bașkir, Fail Alsynov, la patru ani de închisoare pentru „incitare la ură”.

Mulțimile de bărbați din orașul Baymak s-au luptat cu polițiștii la temperaturi de aproximativ -20 grade Celsius (-4 Fahrenheit), au arătat imagini de pe rețelele de socializare, unele arătând poliția reținând violent un bărbat întins la pământ, relatează AFP.

Ulterior, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele, potrivit OVD-Info, care monitorizează protestele din Rusia. Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat bărbați care își spălau ochii cu apă la temperaturi înghețate de afară.

Cazul lui Alsynov a stârnit deja proteste de câteva sute de oameni în Baymak la începutul acestei săptămâni. Ministerul local de Interne a declarat că a deschis un dosar penal pentru „revolta în masă” de miercuri – o infracțiune care presupune o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

UPDATE ORA 15.00- Companiile occidentale au furnizat Rusiei componente în valoare de 2,9 miliarde de dolari

Companiile occidentale au furnizat Rusiei componente critice în valoare de 2,9 miliarde de dolari în primele 10 luni ale anului 2023, în ciuda sancțiunilor impuse Moscovei, a anunțat miercuri biroul președintelui ucrainean.

Citând cercetările unui grup de lucru condus de șeful de cabinet al președintelui Andriy Yermak și de Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, biroul a spus:

 „Produsele a peste 250 de companii occidentale au fost găsite în mostre de arme rusești distruse sau capturate.”

Cercetarea s-a concentrat pe încercările Rusiei de a eluda sancțiunile de control al exporturilor asupra bunurilor militare, a spus biroul președintelui, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14.00- Ucraina are nevoie de mai mult sprijin financiar

Ucraina are nevoie de sprijin financiar, precum și de sprijin militar pentru a împiedica guvernul de la Kiev să recurgă la tipărirea banilor pentru a menține economia pe linia de plutire, a declarat economistul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Intervievat, Beata Javorcik a spus că situația economică a Ucrainei a fost provocatoare, în ciuda creșterii de doar 5% anul trecut.

UPDATE ORA 13.00- Rachetele rusești au rănit 17 persoane la Harkov, spun oficialii

Rusia a tras în cursul nopții două rachete spre Harkov, în nord-estul Ucrainei, lovind blocuri și un centru medical și rănind 17 persoane, au declarat miercuri oficialii.

Guvernatorul regional al Harkivului, Oleh Syniehubov, a declarat că rachetele S-300 au aterizat marți după întuneric, relatează Associated Press, citând o actualizare a serviciului de mesagerie, Telegram.

Atacul de noapte asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a lovit 20 de clădiri rezidențiale și un centru medical, au declarat autoritățile, declarând că atacurile cu rachete au venit din regiunea de graniță rusă Belgorod. Mai adânc în regiunea Harkive, zonele apropiate de linia frontului au fost sub focul artileriei, potrivit oficialilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că două drone ucrainene cu aripi și patru rachete au fost doborâte peste regiunea Belgorod peste noapte și încă miercuri în jurul prânzului, ora locală. Nu a oferit detalii despre daune sau răni.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat 19 din 20 de drone de tip Shahed trase de Rusia peste noapte, deși oficialii regionali au raportat că alte drone au trecut prin apărarea antiaeriană.

În orașul din sudul Odesa, trei persoane au fost rănite într-un atac cu dronă care a forțat evacuarea a aproximativ 130 de persoane dintr-un bloc de apartamente, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper.

În Kherson, un alt oraș din sud, focul de artilerie a rănit trei persoane și a deteriorat cartierele rezidențiale peste noapte, potrivit guvernatorului său regional Oleksandr Prokudin.

UPDATE ORA 12.00- Ofițerul militar superior al NATO îi îndeamnă pe aliați și lideri să planifice pentru neașteptaturile din Ucraina

Un ofițer militar de vârf al NATO a spus că războiul din Ucraina ar putea „determina soarta lumii”, iar armatele occidentale și liderii politici trebuie să schimbe drastic modul în care ajută Kievul să evite invadarea forțelor ruse, relatează Associated Press.

La o întâlnire a ofițerilor superiori ai NATO la sediul său din Bruxelles, președintele comitetului militar al NATO, adm Rob Bauer a mai spus că în spatele rațiunii lui Putin pentru război se află o frică de democrație.

UPDATE ORA 11.00- Un activist pentru drepturile omului din Bashkortostan a fost condamnat

Un activist pentru drepturile omului din Bashkortostan, o republică din centrul Rusiei, a fost condamnat miercuri la patru ani într-o colonie de închisoare, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de incitare la ură etnică, relatează Reuters care citează informații de la instituții de știri independente în limba rusă.

Potrivit agenției de presă, un videoclip care circulă pe rețelele de socializare a arătat polițiștii cu cască, scuturi și bastoane, confruntându-se cu o mulțime mare de oameni care s-au adunat în sprijinul activistului Fail Alsynov.

Alsynov a fost acuzat că a insultat lucrătorii migranți într-un discurs pe care l-a ținut în aprilie 2023, la un protest împotriva planurilor de a extrage aur într-o zonă din Bashkortostan.

Protestele mari în Rusia sunt extrem de rare din cauza riscului de arestare din cauza oricăror adunări pe care autoritățile le consideră neautorizate de către acestea. Mii de persoane au fost reținute în ultimii doi ani pentru că s-au opus războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 10- Rusia va deschide secții de votare în SUA pentru votul prezidențial, spune ambasadorul

Rusia va deschide secții de votare pentru alegerile sale prezidențiale din martie la trei misiuni diplomatice din SUA, a declarat miercuri reprezentantul său la Washington, în condițiile în care relațiile au scăzut la un minim istoric de la războiul rece asupra Ucrainei.

Anunțul, raportat de Agence France-Presse (AFP), a venit în timp ce Moscova a declarat că încă nu a decis dacă votul va avea loc în ceea ce ea numește țări europene „neprietenoase”.

Ambasadorul Rusiei, Anatoly Antonov, a declarat într-un interviu publicat de ambasada sa: „În SUA, intenționăm să deschidem trei secții de votare: în ambasada noastră din New York, precum și în consulatele noastre din New York și din Houston”.

Mii de ruși au fugit din țara lor după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, mulți locuind în țările UE, dar Rusia nu a decis încă dacă va deschide secții de votare în Europa. „Cerem țărilor să asigure securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, săptămâna trecută. Ea a spus că o decizie va fi luată până la sfârșitul lunii ianuarie.

Votul din 17 martie este de așteptat să prelungească mandatul președintelui rus Vladimir Putin până cel puțin în 2030. El este la putere din 2000 și candidează pentru al cincilea mandat prezidențial. Putin nu se confruntă cu o competiție reală în alegerile, care vor avea loc la mai bine de doi ani de când Rusia și-a lansat ofensiva în Ucraina.

UPDATE 5.00-Cel mai înalt diplomat nord-coreean se află la Moscova pentru discuții privind legăturile dintre cele două țări, pe fondul îngrijorărilor legate de o presupusă afacere cu arme

Cel mai înalt diplomat rus l-a primit marți pe omologul său nord-coreean pentru discuții privind extinderea legăturilor dintre cele două țări, pe fondul preocupărilor internaționale legate de un presupus acord de cooperare în domeniul armamentului între Pyongyang și Moscova.

La începutul întâlnirii, Serghei Lavrov a declarat că el și ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui vor discuta despre „munca activă” pentru punerea în aplicare a acordurilor la care au ajuns liderii țărilor.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a călătorit în Rusia în septembrie pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și pentru a vizita mai multe situri militare, stârnind îngrijorări internaționale cu privire la o alianță de înarmare care ar ajuta Moscova să-și refacă arsenalele pe fondul luptelor din Ucraina.

UPDATE 3.00-Putin spune că este imposibil să se elimine câștigurile Rusiei în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este „imposibil” să i se ia Rusiei câștigurile militare pe care le-a obținut în Ucraina.

Vorbind despre posibile discuții de pace, Putin a mai spus, în comentarii televizate, că ideile prezentate de Ucraina sunt „formule prohibitive pentru procesul de pace”.

UPDATE 2.00-Macron anunța livrarea a 40 de rachete Scalp Ucrainei

Un acord bilateral de securitate Franta – Ucraina va fi semnat in timpul vizitei lui Macron la Kyiv, pe modelul celui semnat cu GB si conținând garanții

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a declarat că a doborât două avioane de război rusești scumpe, în ceea ce ar însemna cel mai de succes atac asupra aeronavelor Kremlinului de la începutul invaziei lui Vladimir Putin.

Generalul Valerii Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat luni dimineață că un avion rusesc de spionaj A-50, în valoare de peste 250 de milioane de lire sterline, a fost distrus în loviturile din timpul nopții în sudul teritoriilor ocupate, în timp ce un avion de comandă IL-22 a fost lovit în largul coastei Crimeii, scrie The Independent.

„Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic A-50 de detectare radar cu rază lungă de acțiune și un centru de control aerian inamic IL-22”, a scris generalul Zaluzhny pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Sunt recunoscător Forțelor Aeriene pentru operațiunea perfect planificată și executată în regiunea Mării Azov!”