• Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global de pace pentru Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Zelenski nu a furnizat o listă extinsă a participanților la summitul de pace planificat, dar a dat de înțeles cine ar vrea să participe.
  • Negocierile de pace din Ucraina se încheie fără acord, Kievul insistând că China trebuie să fie implicată.

UPDATE ORA 10.50 – Înalt diplomat al Coreei de Nord, prezent la Moscova pentru discuții despre legăturilor pe fondul îngrijorărilor legate de presupusul acord cu arme

Înalt diplomatul Rusiei l-a găzduit, marți, pe omologul său nord-coreean pentru discuții privind extinderea legăturilor dintre cele două țări, pe fondul preocupărilor internaționale cu privire la un presupus acord de cooperare în materie de arme între Phenian și Moscova.

La începutul întâlnirii, Serghei Lavrov a spus că el și ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui vor discuta despre „munca activă” pentru implementarea acordurilor la care au ajuns liderii țărilor.

UPDATE ORA 21.00 – Statele Unite nu pregătesc noi livrări de arme către Ucraina din cauza lipsei de fonduri bugetare pentru aceasta; ultimul pachet a fost alocat pe 27 decembrie, a spus Casa Albă

UPDATE ORA 20.00 – Belarus va prezenta o nouă doctrină militară care, pentru prima dată, prevede utilizarea armelor nucleare

Noua doctrină din Rusia, aliată Belarus, prevede pentru prima dată utilizarea armelor nucleare Ministrul apărării din Belarus.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Rusia a trimis anul trecut arme nucleare tactice pentru a fi staționate în Belarus, deși nu există detalii despre cantitate. Rusia a spus că va menține controlul asupra acestor arme, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au rază scurtă de acțiune și randamente relativ scăzute.

UPDATE ORA 19.00 – Putin: Statalitatea Ucrainei va fi atacată dacă eșecurile vor continua

Dacă Ucraina ar fi continuat negocierile, totul s-ar fi încheiat acum 1,5 ani. Președintele rus Vladimir Putin a spus că conflictul ruso-ucrainean s-ar fi încheiat în urmă cu un an și jumătate dacă Ucraina nu s-ar fi retras din procesul de negocieri. El a numit „formula de pace” ucraineană o continuare a interzicerii negocierilor cu Federația Rusă. El a spus că, dacă operațiunea militară va continua, statalitatea ucraineană va primi o lovitură ireparabilă.

„Șeful grupului de negocieri (David Arakhamia ), și el, apropo, este șeful partidului de guvernământ în parlament (Servitorul Poporului – ), a spus public: „Da, am fost pregătiți (pentru un acord de pace), l-am ratat, pentru că a venit prim-ministrul britanic de atunci, domnul Johnson, și ne-a convins să nu implementăm aceste acorduri. Păi, idioți, nu? Dacă am fi mers pe asta, totul ar fi fost finalizat acum un an și jumătate”, a spus Vladimir Putin la o întâlnire cu șefii municipalităților entităților constitutive ale Federației Ruse.

Președintele a spus că autoritățile ucrainene și Occidentul înțeleg că este imposibil să forțezi Rusia să-și abandoneze „cuceririle”. Refuzul negocierilor de pace și consecințele acțiunilor militare cu Rusia, potrivit lui Vladimir Putin, sunt aria de responsabilitate a Ucrainei și rezultatul politicii conducerii acesteia.

La sfârșitul lunii noiembrie 2023, David Arakhamia, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean „1+1” , a declarat că Rusia, în timpul negocierilor de pace cu Ucraina din primăvara anului 2022, era pregătită să oprească ostilitățile dacă Kievul se angajează să mențină neutralitatea și să nu se alăture NATO. Întrebat de ce partea ucraineană nu a fost de acord cu cererea Federației Ruse, domnul Arakhamia a spus că, în primul rând, pentru aceasta, Ucraina ar trebui să schimbe Constituția, pentru că ea precizează „calea către NATO”. În al doilea rând, el a spus că Ucraina nu are deplină încredere că Rusia va adera la acorduri.

„Mai mult, când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna nimic cu ei – și să ne luptăm”, a spus șeful Servitorului Poporului într-un interviu. În același timp, domnul Arakhamia a negat că delegația ucraineană este pregătită să încheie un acord de pace cu Federația Rusă, iar domnul Johnson l-a descurajat.

Boris Johnson însuși a numit rapoartele despre implicarea sa în ruperea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina în 2022 „prostii complete și propagandă rusă”.

Pe 14 ianuarie, la Davos, Elveția, a avut loc o întâlnire privind „formula de pace” ucraineană. La ea au participat reprezentanți din 81 de țări. Partea ucraineană a fost reprezentată de șeful Biroului Prezidențial, Andriy Ermak. Delegația rusă nu a fost invitată la întâlnire. „Formula păcii” a fost prezentată de președintele ucrainean Vladimir Zelensky la începutul anului 2023. Aceasta implică retragerea completă a trupelor ruse, întoarcerea granițelor din 1991 în Ucraina, eliberarea tuturor prizonierilor, precum și asigurarea securității nucleare, alimentare și de mediu.

UPDATE ORA 18.00 – Rusia condamnă la închisoare un ofițer pentru că a cumpărat hardware greșit pentru a proteja podul din Crimeea de atacul ucrainean – TASS

Un tribunal rus a condamnat un fost ofițer superior al Gărzii Naționale la șase ani de închisoare, după ce l-a condamnat pentru cumpărarea de echipamente care nu pot proteja podul care leagă sudul Rusiei de Crimeea, a informat agenția de presă de stat TASS.

UPDATE ORA 17.00 – Putin face primul comentariu despre partidul „aproape gol” de la Moscova

Vladimir Putin a făcut primele comentarii publice despre petrecerea „aproape goală” care a avut loc la Moscova la sfârșitul anului trecut.

Autocratul rus, care a supravegheat pedepsirea rapidă a mai multor vedete implicate în petrecere, a juxtapus în batjocură soldații care se întorceau din războiul din Ucraina celor „sărind fără pantaloni”.

UPDATE ORA 16.00- Europa trebuie să continue să sprijine Kievul, îi spune Ursula von der Leyen lui Davos

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat astăzi la Davos că Europa trebuie să sprijine în continuare Kievul, invocând necesitatea unei finanțări „previzibile”.

Trebuie să continuăm să le dăm putere rezistenței. Ucrainenii au nevoie de finanțare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 și ulterior.

Au nevoie de o aprovizionare susținută de arme pentru a apăra Ucraina și a-și recâștiga teritoriul de drept. Au nevoie de capacități pentru a descuraja viitoarele atacuri ale Rusiei. Și au nevoie și de speranță. Ei trebuie să știe că, cu lupta lor, își vor câștiga un viitor mai bun pentru copiii lor.

Și viitorul mai bun al Ucrainei se numește Europa.

UPDATE ORA 15.00- Zelenski a discutat marți la Davos despre cooperarea în domeniul apărării

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a discutat marți la Davos despre cooperarea în domeniul apărării dintre Ucraina și SUA cu secretarul de stat Antony Blinken.

Într-o declarație publicată pe canalul prezidențial Telegram, Zelenskiy a spus:

„Apărarea aeriană și capacitățile de rază lungă sunt deosebit de importante pentru statul nostru.”

UPDATE ORA 14.00- În scopul de a ajuta la reconstruirea țării bătute de război, Germania oferă garanții

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat marți că își propune să convingă factorii de decizie din Davos să se alăture eforturilor Germaniei de a oferi companiilor garanții pentru investiții în Ucraina, ca parte a eforturilor de reconstrucție.

În scopul de a ajuta la reconstruirea țării bătute de război, Germania oferă garanții care susțin capitalul companiilor germane care investesc în Ucraina, potrivit Reuters. Dacă fabricile ar fi avariate sau distruse în atacuri cu rachete, de exemplu, statul german ar fi răspunzător pentru acele investiții.

Pe marginea Forumului Economic Mondial, Habeck, care este și vice-cancelar, a declarat reporterilor:

 „Am decis să explic din nou acest lucru în detaliu astăzi și poate să le rog colegilor mei din alte țări să facă același lucru.”

Politicianul verde a descris schema ca fiind un „pas extraordinar de reușit”, ceea ce a arătat că Germania credea și avea încredere în Ucraina pentru a supraviețui cu succes acestei situații dificile.

UPDATE ORA 13.00- Occidentul nu trebuie să renunțe la aprovizionarea Ucrainei cu arme și bani

Occidentul nu trebuie să renunțe la aprovizionarea Ucrainei cu arme și bani dacă dorește ca Kievul să reușească în războiul său împotriva Rusiei, a avertizat marți șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, ea le-a spus liderilor de afaceri:

 „Ucraina poate învinge în acest război, dar trebuie să continuăm să le dăm putere rezistenței.”

Ea i-a îndemnat pe aliații occidentali ai Kievului să-și continue livrările de arme și să sprijine financiar Ucrainei, relatează Reuters.

Ucrainenii au nevoie de finanțare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 și ulterior. Au nevoie de o aprovizionare suficientă și susținută de arme pentru a apăra Ucraina și a-și recâștiga teritoriul de drept.

UPDATE ORA 12.00- Putin îl va primi marți seară pe ministrul nord-coreean de externe

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, îl va primi marți seară pe ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son-hui, a anunțat Kremlinul.

Principalul diplomat al Phenianului se află în Rusia pentru o vizită de trei zile și poartă discuții cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, marți în cursul zilei, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Lavrov și omologul său nord-coreean se vor întâlni cu Putin mai târziu în cursul zilei pentru a-l informa despre progresul acestor discuții.

UPDATE ORA 11.00- Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit pentru mai multe runde de discuții

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, într-un interviu făcut public luni, a declarat că au existat momente în care a simțit nevoia de a „lovi cu pumnul în față” opusul său rus, Serghei Lavrov, în discuțiile de la începutul invaziei Moscovei.

Scurtele remarci ale lui Kuleba au făcut parte dintr-un interviu informal de o oră cu un blogger video ucrainean. „Cele mai dificile discuții sunt acelea în care simți pur și simplu că vrei să mergi și să-ți dai numărul opus în nas, dar chiar nu poți face asta”, a spus el.

„Și pot spune că asta s-a întâmplat de două sau de trei ori. O ocazie a fost cu Lavrov în [stațiunea turcească] Antalya în primăvara anului 2022.”

Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit pentru mai multe runde de discuții în săptămânile de după invazia pe scară largă din februarie 2022.

UPDATE ORA 10.00- Voronezh a declarat că o stare de urgență a fost introdusă temporar

Imaginile distribuite de guvernatorul Voronej, Alexander Gusev, au arătat o clădire rezidențială avariată, unde o tânără fată ar fi fost rănită de fragmente dintr-o dronă care a fost doborâtă.

„Fata, născută în 2013, a suferit răni tăiate la braț, picior și gât. La fața locului a fost acordată asistență medicală”, a spus el într-un comunicat.

Primarul orașului principal din regiune, numit și Voronezh, a declarat că o stare de urgență a fost introdusă temporar în urma atacurilor (vezi postarea la pentru mai multe detalii la 08.13)

UPDATE 4.00-Negocierile de pace din Ucraina se încheie fără acord, Kievul insistând că China trebuie să fie implicată

O reuniune la nivel înalt pentru a discuta despre pacea din Ucraina s-a încheiat fără o rezoluție semnificativă, discuțiile având loc în ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos, în contextul în care se apropie cu pași repezi a doua aniversare a invaziei lui Vladimir Putin.

Reprezentanți din peste 83 de țări au fost implicați în cea de-a patra și ultima reuniune de acest fel a consilierilor de securitate națională, dar nu s-a găsit prea mult teren comun pentru a pune capăt unui conflict care pare blocat într-un impas mocnit.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global de pace pentru Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Elveția a acționat anterior ca intermediar pentru rezolvarea conflictelor și ar putea acum să ajute la găsirea unei soluții pentru războiul care a început atunci când Rusia a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie 2022.

„La cererea președintelui ucrainean, Elveția a fost de acord să găzduiască un summit privind formula de pace”, a declarat guvernul elvețian. „Alte detalii sunt acum în curs de elaborare”.

Vorbind alături de omologul său elvețian, Viola Amherd, la o conferință de presă la Berna, Zelenski nu a furnizat o listă extinsă a participanților la summitul de pace planificat, dar a dat de înțeles cine ar vrea să participe, scrie The Independent.

„Suntem deschiși tuturor țărilor care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială la summitul pentru pace, așa că trageți concluzii despre cine invităm”, a declarat Zelensky.